Motion i balance™


Henrik S.
 Share

Recommended Posts

Var det ikke din egen Instagram account? ;)

Ha, ha, tak for tilliden, men det var vist i de unge år :laugh:

Har faktisk løbet et 15 km landevejsløb på 51 min. engang, men det er tilbage i ældre stenalder. Dengang var landvejsdistancerne til mesterskab hhv. 15 og 30 km. Plus maraton, selvfølgelig. Halvmaraton var der ikke meget af.

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Apropos tider ...

Så har jeg vist været inde på før, at der bare blev løbet hurtigere i gamle dage. Mine konkurrenceår var 81-83, og de ovennævnte 51 min. på 15 km rakte ikke til nogen særlig god placering. Og talentet rakte ikke til mere :laugh:

Tager jeg fx alle tiders bedste fra min gamle klub fra dengang, AK73, så ligger hele top 10 under 32 min på 10 km. Og det var bare én klub. Billedet var det samme dengang i Sparta, Århus 1900, Skovbakken, KIF osv.

Jeg har to bud på, hvorfor det var sådan: Dels løb man bare meget længere og havde en helt anden grundform. Dels var der dengang mest "rigtige" løbeklubber, hvor det i dag mere handler om motion og hygge.

post-52761-0-91627900-1389858346.png

Link to comment
Share on other sites

Det er noget tankevækkende.

Mon ikke det også har noget at gøre med at der ikke var så mange andre ting at give sig til i fritiden en sport?

Nu til dags er der jo computer, tv osv. Der underholdende mange indendørs?

Tror nu også at den "amerikanske" tilgang har noget at sige som du nævner. Man bliver nok ikke en rigtig god løber ved kun at løbe korte hurtige pas. Der skal trænes noget udholdenhed.

Jeg er dog stadigt imponeret over de 10 km tider.

Link to comment
Share on other sites

Mon ikke det også har noget at gøre med at der ikke var så mange andre ting at give sig til i fritiden en sport?

Arh, der var nu også tv først i 80'erne, og som jeg husker det (nu er det jo lang tid siden), så var der også andre ting at give sig til end sport :laugh:

Men du har alligevel fat i noget, for jeg tror nu nok, at "vi alle" er blevet mere stillesiddende og mindre fysisk aktive. Der er også noget præstationskultur omkring sportsklubberne, der er gået tabt, så vidt jeg kan vurdere. Og så er det ganske enkelt ikke cool at give det, der skal til for at blive en god løber. Alt det sure slid om vinteren i slud, sjap og mørke på landevejene. Hvorfor skulle man det, når man kan besøge fitnesscentret i stedet for, hvor andre kan se en på løbebåndet?

Vigtigst af alt tror jeg nok er jagten på et quick-fix, så man kan skyde genvej til de gode resultater. Smarte og tidsbesparende træningsprogrammer som 10/20/30 og HIIT o.lign. Fokus på teknologi, tal og formler. Lige nu er jeg nok landet der, hvor jeg ikke rigtig tror på de der genveje. Jeg synes egentlig, at løbetiderne dokumenterer, at man havde fat i den lange ende, dengang man skulle igennem et seriøst stort løbepensum, før man begyndte på hurtighedstræningen.

Nu hvor jeg alligevel var på ned ad memory lane i AK73's gamle jubilæumsbog, så måtte jeg også lige tjekke 15 km-tiderne, og her ligger hele 12 mand under 50 minutter. Bortset fra to særlinge fra 2000, så er de alle fra 70'erne og 80'erne. I rest my case :4trumpet:

post-52761-0-02420000-1389861179.png

Link to comment
Share on other sites

En enkel introduktion til Arthur Lydiards træningsfilosofi.

Det er jo ikke rocket science, men der er trods alt stor vægt på basistræning, det solide fundament.

Det er jo spændende læsning, og er ikke langt fra min nuværende trænings strategi,der dog mere inspireret af Maffetone.

Jeg tror rigtigt mange motionister som mig, glemmer at basen skal være solid før man går igang med flødeskummen. Det er nok også derfor så mange bliver skadet.

Det er muligt man får resultaterne lidt hurtigere med intervaller osv. Men i sidste ende tror jeg man som langdistance løber får mere ud af at træne de lange rolige ture.

Når så basen som Lyniard jo også beskriver, er på plads kan man begynde med fartleg, tempo ture osv.

Jeg har jo aldrig løbet i klub, hvordan er trænings tilgangen fx i Sparta og der hvor du løber nu? Er man begyndt at genopdage fordums dyder?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har jo aldrig løbet i klub, hvordan er trænings tilgangen fx i Sparta og der hvor du løber nu? Er man begyndt at genopdage fordums dyder?

Godt spørgsmål. Jeg ved faktisk ikke, hvordan konkurrenceløberne træner. Jeg bevæger mig udelukkende i luntetrav nede på motionsholdene :)

Link to comment
Share on other sites

Uge 3

I princippet endnu en 100+ km uge, men jeg pillede to dage ud til spinning/styrke, så vi lander ikke helt deroppe samlet set. Det har samtidig også været en uge, hvor jeg har været noget slap i betrækket med en sammensnøret, øm hals om morgenen og generel uoplagthed. Det er det sædvanlige billede, når jeg fanger en eller anden virus: den slår sig på halsen, og jeg bliver lidt uoplagt, men det plejer - heldigvis! - ikke at udarte sig til mere.

Here we go:

Mandag

Spinning og styrketræning i FW ovenpå en lang uge i sidste uge.

Tirsdag

Løbetur i nabolaget, undgik de mudrede stiet omkring mosen, vel nok en 12 km i det hele.

Onsdag

Fællestræning med Herlev Løberne, 4 x 5 minutters 30/20/10-træning, i alt omkring 13 km.

Torsdag

Spinning og styrketræning i FW

Fredag

Præcis 1 times løb pga. en travl arbejdsdag. Der var lige en time mellem kl. 10 og 11. Omkring 12 km

Lørdag

Fællestræning med Herlev løberne. I alt en 16-17 km, vil jeg tro (det er et kvalificeret gæt). Med 12 x 500 meter intervaller løbet i et tempo fra omkring 3:50 min/km i starten ned til 3:40 min/km til sidst.

Søndag

Langtur med Sparta søndagstræning. Løb hjemmefra og derind, hele turen rundt og så hjem med en omvej, så jeg rundede de 30 km. Dog i et særdeles konservativt tempo på 5:03 min/km.

Turen er her: http://connect.garmin.com/activity/432222363

Så vidt jeg kan mærke, er min irriterede hals på retur, så næste uge kunne godt være en uge med god volumen. Med hæl/akillessene knirker dog lidt, så jeg vil lige tage den på Gefühlen. På næste søndag er det 4. afdeling af årets Frost Cup, men den er lidt speciel, idet det er omgang terrænløb med bakker. Hvis vejrudsigten holder, og det bliver frostvejr, skal der i hvert fald ikke tages nogen chancer med risiko for forstuvede ankler.

Det var alt herfra. Tilbage til studiet.

Link to comment
Share on other sites

Hehe...

Det er så fedt at du betragter en tur i 5.03 som konservativt, og at du løber den med 119 bmp.

Gad altså godt se dig løbe en hurtig maraton, og se hvad du egentligt kan bedrive. Jeg tror sgu du har en sub 3 i dig.

Jeg glæder mig til at 5.03 er mit rolige tempo. 1-2 år mere så kan det være det hjælper på det..

Hals onde er noget fanden har skabt. Var selv ramt lige efter jul, af en omgang hals betændelse der lagde mig ned i 5 dage. Jeg har stadigt en hoste der sidder lige i den øverste del af halsen, og får mig til at lyde som en kulmine arbejder, når jeg kommer ind fra løbeturene eller om morgenen.

Link to comment
Share on other sites

... og at du løber den med 119 bmp.

Dieselmotoren slår til igen :)

Sub-3 maraton er nok noget, der definitivt hører ungdommen til, desværre. Jeg tror ikke rigtigt, at bentøjet kan tage den hele vejen.

Og ja, halsonde er irriterende, for det dræner kroppen for energi. Men jeg tror heldigvis, jeg er ovre det værste, så det nåede ikke rigtig at udvikle sig. 7-9-13.

Link to comment
Share on other sites

På sporet i Jylland

På trods af min jyske baggrund kender jeg mindre end ingenting til Aalborg. Som sønderjyde er Aalborg mentalt længere væk end Hamburg, så jeg valgte det sikre, da jeg i går havde lidt tid til overs i forbindelse med arbejdsbesøg i limfjordsbyen: Ind i en FitnessWorld, klæde om, løbe ud, vende og løbe i samme spor tilbage igen til et varmt bad. Så det blev til 16,2 km med vendepunkt ud for Salon Hårlokken i Klarup. Der stod en stiv østenvind ind over de jyske stepper, så det var godt nok en kold fornøjelse :ninja:

post-52761-0-43823000-1390544119.png

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Frost Cup 4. afd.

Det blev en stille dag på kontoret til dagens afdeling af Frost Cup. Det gjaldt ellers Kongeetapen, som er afdelingen ude ved Værløse. Et sted med det charmerende navn Sækkemosen :)

Med udsigt til en virkelig bakket trailrute, som ikke alene byder på 4 x 2,5 km, men også på 4 x 30 højdemeter kan man under alle omstændigheder ikke se frem til supertider. Denne uge endte så også med 100 km for mit vedkommende, så jeg valgte at tage det som en god gang træning. Den hårde frost havde oveni forvandlet det sædvanlige mudder til en rute med knolde, fastfrosne riller og is, så jeg skulle ikke nyde noget af at vride om på anklerne.

Men altså bla-bla-bla og en sang fra de varme lande, alt i alt gik det faktisk udmærket, og da der først var lidt spredning på feltet, kunne man løbe ganske frit og uden om de værste riller og is. I år havde de vendt ruten om, så man i stedet for at begynde med et voldsomt nedløb fik en helvedes stejl stigning til sidst 200 meter før mål. 30 højdemeter i ét hug lyder ikke voldsomt på cykel, men fire gange i træk i fuld galop til fods trækker altså tænder ud.

Alle forhold taget i betragtning satte jeg mig det realistiske mål, at jeg bare skulle løbe 11 minutter pr. omgang. Med hhv. 10:58, 10:52, 11:05 og 11:00 ramte jeg det nogenlunde pænt og landede på 43:56 som samlet tid.

Samlet set sniger jeg mig vist lige ind i den bedste fjerdedel som ved de andre afdelinger, så de fleste andre har også løbet noget langsommere tider i dag end ellers. Det var altså også bidende koldt med en stiv vind fra øst/sydøst i dag, så jeg tror nok, at en del af kroppens ressourcer gik med at holde temperaturen oppe på centralvarmen. I klassen for vrisne gamle mænd har jeg lagt mig nogenlunde fast omkring niendepladsen ... der er godt nogle af mine jævnaldrende, der løber seriøst hurtigt!

På vejen hjem var jeg egentlig rigtig godt tilfreds, for det har været endnu en uge med god volumen, og så passer sådan en nogenlunde ensartet løbet 10 km perfekt ind i den tunge vintertræning. Den blev i hvert fald løbet med et fornuftigt overskud, så thumbs up herfra.

Link to comment
Share on other sites

Udover at det er godt skuldret og igen en imponerende ugevolumen, er jeg imponeret af, hvor præcist du kan ramme 44 minutter, eller hvad det nu er du sigter efter.

Tak for det. Og det med præcisionen er faktisk ikke så svært, når bare man løber tilstrækkeligt meget. Så får man tempoet ind på rygraden og kan som regel ramme det ret præcist. Jeg løber ikke med ur, men på en tur som i dag får jeg trods en indikation ved hver målpassage, det vil sige for hver 2,5 km. Lagt sammen med en god tempofornemmelse kan man godt skyde sig ind på, hvor man skal ligge, og hvordan tempoet skal føles i kroppen.

Link to comment
Share on other sites

Uge 4

Holder stadig volumen på den pæne side. Jeg kan mærke, at det giver formen lidt mere "pondus", og at jeg restituerer lidt hurtigere. Mangler stadig tempo, men nu holder jeg mig til planen om at køre videre på den gammeldaws facon med rigeligt kilometer i det omfang, bentøjet vil være med til det. Så må hurtigheden komme hen over foråret, så den - forhåbentlig - bliver bygget på et solidt grundlag. Tålmodighed er vist kodeordet lige nu.

Ugen er forløbet sådan her:

Mandag

En 11 km tur i nabolaget

Tirsdag

Morgen 6 km morgenjogging. 14 km i ensartet tempo om eftermiddagen.

Onsdag

13 km med pyramideintervaller 1, 2, 3, 4, 5, 4, 3, 2, 1 minutter med 2 minutters jogging indimellem

Torsdag

En 16 kilometers penge, blandt andet i mit gamle neighborhood på Østerbro med en tur rundt om søerne og Nordhavnen mv. Start og mål i FW, Lyngbyvej.

Fredag

"Vinterruten fra 2010", langs motorvejen til Bagsværd og rundt om Søborg hjem. I alt knap 17 km. En af de få ruter, der kunne løbes i vinteren 2010 (januar/februar), hvor der lå virkelig meget sne.

Lørdag

Morgenjogging knap 9 km.

Søndag

Frost Cup 4. afdeling, Der var rimelig langt frem og tilbage fra nærmeste FW, så den landede på i alt knap 16 km inkl. opvarmning.

På den måde fik jeg traditionen tro to dage med noget hurtighed til benene og et passende volumen for ugen som helhed. Programmet har dog ikke levnet plads til den traditionelle lange tur, så det må blive næste uge.

Link to comment
Share on other sites

Mandags MorgenSang™

Det er stadig mørkt, hammerkoldt, og nu falder der isslag over alt. Så trænger man til at blive muntret lidt op. Ikke med en sang denne gang, men med Dara O'Briain, som har en sjov lille ting om at forklare moderne opfindelser for renæssancens største personligheder. Det er ikke helt nemt. Men til gengæld sjovt :laugh:

Link to comment
Share on other sites

En god gammel traver er blevet opdateret til den nye, politiske virkelighed:


Hvor mange SF'ere skal der til at skrue en pære i?

- To. En fra folketingsgruppen der gør det. Og en fra landsledelsen der udtrykker bekymring over handlingen.


Hvor mange LA'ere skal der til at skrue en pære i?

- Nul. Det klarer markedet selv.


Hvor mange socialdemokrater skal der til at skrue en pære i?

- Ingen. Højredrejningen sker helt af sig selv.


Hvor mange konservative skal der til at skrue en pære i?

- Det gør vores filipiner!


Hvor mange DF'ere skal der til at skrue en pære i?

- Skifte en pære? Hvorfor? Den har jo altid siddet der. Den er en del af vores kulturarv!


Hvor mange radikale skal der til at skrue en pære i?

- Det klarer arbejdsudbuddet. Sådan er det jo.


Hvor mange Venstre-folk skal der til at skrue en pære i?

- Fire. En polak til at skifte den. Claus Hjort til at betale ham 40 kr./timen. En spindoktor til at gemme bilaget. Og Søren Pind til at indkalde enhver i samråd som spørger ind til sagen.


Hvor mange Enhedsliste-folk skal der til at skrue en pære i?

- Det gør vi kollektivt. Johanne til at holde pæren. Og resten af partiet til at dreje sig om hende.


Hvor mange kristendemokrater skal der til at skrue en pære i?

- Begge to.


Hvor mange fra Alternativet skal der til at skrue en pære i?

- Hvem?

Link to comment
Share on other sites

Første dovendag siden den 1. december

Der stod så mange ting på programmet, at jeg besluttede mig for at springe træningen over i går. Det var egentlig ikke planen, men mere tvunget af omstændighederne. Der var simpelt hen ikke tid til det. Men så tænkte jeg, at det måske var meget fornuftigt at tage en dag helt uden træning overhovedet. Det er trods alt første gang siden søndag den 1. december, kan jeg se i mine opdateringer herinde. Så mon ikke formen overlever? Det tror jeg.

post-52761-0-58480900-1390889833_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share