Motion i balance™


Henrik S.
 Share

Recommended Posts

Uge 10

Det har været en uge lige efter bogen, hvad der er vældig rart med kun fire uger til maraton i Hannover. Jeg har ind til videre - og 7, 9, 13 og bank under bordet - også sneget mig uden om influenzaen, som ellers har nedlagt en del de senere uger. Har haft ganske godt med overskud i kroppen sådan helt generelt i den forgangne uge.

Mandag blev det 12 km med indlagt styrketræning i FW

Tirsdag 14 km turen i rimeligt tilbagelænet tempo.

Onsdag 16 km fællestræning, hvor vi til gengæld gav den god gas i et langt tempointerval.

Torsdag 14 km i afslappet tempo - ganske gode ben på trods af onsdagens udskejelser.

Fredag 14 km igen-igen ...

Lørdag 12 km med indlagt styrketræning i FW undervejs som mandag

Søndag 25,5 km fællestræning med Sparta som gik rigtig fint.

Jeg løb 3 km fra FW til Østerbro, og så var der 18 km fællestræning, denne gang med 4:50 min/km-gruppen. Så løb jeg en omvej hjem, så den landede på knap 25,5 km i det hele.

På trods af de meget langsomme første 3 km og den lille, langsomme omvej til sidste, så landede gennemsnittet for hele turen på 4:56 min/km, da fartholderne var lidt optimistiske på den fælles del af turen. Gennemsnitspuls 119/min og kadence 172/min.

Alt i alt 107,5 km for hele ugen, hvad der rigtig fint taget i betragtning af, at den samlede tur i dag ikke blev overdrevet lang. Næste søndag gælder det Spartas testløb 3, som er på 25 km. Det bliver en test af maratontempoet.

Dagens krøllede rute: 

Udklip.PNG

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

Lidt statistik ...

Jeg har haft gang i regnearket, da jeg vil prøve at samle lidt statistik på de sidste 52 uger op til mit maraton. Det er min fornemmelse, at jeg har holdt skruen godt i vandet med en konsistent indsats, og det bliver bekræftet af tallene, som ikke er helt klar endnu, da jeg mangler de næste to uger.

MEN altså de sidste 50 uger (fra uge 14 i 2015 til og med uge 10 i 2016) ser det sådan ud:

Samlet volumen: 4.042 kilometer

Løb pr. uge: 80,84 km i gennemsnit

Løb pr. dag: 11,5 km i gennemsnit

Det er da en glimrende mental ballast at have med :beerchug:

Link to comment
Share on other sites

Mandags MorgenSangTM

Ja, den ligger vist på den flade hånd, eftersom Keith Emerson valgte at forlade denne jord i den forgange uge. Han siger nok ikke de yngre generationer meget, men Gammelfar her husker Emerson, Lake & Palmer fra 1970'erne, hvor musikken bare ikke kunne blive stor nok. De stod for den såkaldte symfoniske rock og inddrog tit og gerne klassisk musik i deres numre. Meget af det er ret ulideligt i dag, men de kunne altså også dæmpe sig som i det her nummer. Titlen skal absolut ikke forstås ironisk i forhold til Keith Emersons skæbne, men det hedder nummeret nu engang ...

 

Link to comment
Share on other sites

Mig og maraton

Kom til at tænke på mine maratonløb under dagens løbetur i anledning af det kommende løb i Hannover. Har egentlig ikke løbet så mange, og de har været meget forskellige. Jeg vil lige prøve at repetere dem for at se, om jeg kan uddrage noget lærerigt fra dem i forhold til mit kommende løb. 

Man kan jo sige, at man får det ud af sin sport og motion, som man putter i den - plus/minus de genetiske forudsætninger, man kan takke sin far og mor for. I sidste ende har jeg ikke haft generne til at blive rigtig god til sport på højt plan, og jeg har nok i virkeligheden heller ikke været skabt til at løbe hverken maraton- eller ultraløb. Min træner så sikkert rigtigt, da hun satte mig til at løbe 5000 meter i stedet for. Har altid kæmpet lidt med det maratonløb og har ofte været ret mast bagefter - med enkelte undtagelser.

1) Februar 1981, Husum Nordtyskland, 3:05
Begyndte at løbe i efteråret 1980, omkring september. Trænede op til vintermaraton i februar sammen med to garvede gutter fra Haderslev Idræts Forening. Husker det som hårdt, og jeg mener bestemt, jeg gik helt ned med flaget de sidste 10-15 km. Var først lidt ærgerlig over tiden, som kun var fem minutter fra at komme under de tre timer, men var nu meget godt tilfreds bagefter. Vi vandt holdløbet! Og der var vel også kun en 3-400 med ...

2) December 1981, Esbjerg, 2:45
Her havde jo egentlig en idé om, at det skulle gå rigtig hurtigt, for den sommer var jeg for alvor begyndt at løbetræne. Så jeg løb ud til vendepunktet på 1:15, og så faldt hammeren ellers mellem 25 og 30 km, så den anden halvdel blev løbet på 1:30. Tiden blev 2:45, men altså løbet meget uerfarent og ujævnt. Så mine ben var som beton hele den efterfølgende uge. Skoleeksempel på, hvordan man ikke skal løbe et maraton.

3) Februar 1982, Husum Nordtyskland, 2:45
Tilbage til gerningsstedet i Husum. Nu med det klare mål at blive 5.000 meter løber. Så jeg trappede hverken ned eller op fra de mange træningskilometer, Lydiard style. Så det siger noget om styrken ved at løbe et stort træningsvolumen. Løb på 2:45 igen og denne gang i samme tempo hele vejen. Af samme grund kunne jeg bare træne videre bagefter. Samme tid som i december, men med et helt andet overskud. De mange kilometer gjorde forskellen.

4) Oktober 1982, Marathon Grækenland, 2:58
Som afslutning på løbesæsonen var vi tre mand, der tog til Grækenland for at løbe den "ægte" rute, der bliver løbet som motionsløb hvert efterår. Det var efter en sæson med baneløb og kortere distancer, så jeg lagde ud som lyn og torden og lå virkelig godt halvvejs. Så slog bakkerne, varmen og den "trætte form" til, så jeg halsede i mål med nød og næppe lige under tre timer på det gamle olympiske stadion. Ikke desto mindre en stor oplevelse.

5) September 1995, Lillebælt, 2:58
Et meget specielt løb med udgangspunkt i Taulov og hen over begge Lillebæltsbroer. Det var i anledning af et eller andet jubilæum for begge broerne, og det var ganske enkelt et frygteligt vejr. Blæst og iskold regn. Voksne mænd græd som børn. Havde løbet mig i en nogenlunde fornuftig form og havde vist sat næsen op efter mere. Men et godt eksempel på, at der også kan være uventede faktorer udefra, der kan vende op og ned på det hele.

6) Maj 2012, København: 3:48
Var kommet i gang med at løbe igen i 2010 efter fem års skadebetinget pause. Løb med Sparta og havde fået meget OK gang i de gamle ben igen. Tænkte at tage løbet som "ugens lange tur", da startnummeret var gratis for Sparta-medlemmer. Ruten går jo tilbage omkring start et par gang, så jeg kunne jo bare hoppe af. Det gjorde jeg nu ikke, men tøffede stille og roligt igennem med lange stop ved alle depoter. Ingen "mur" overhovedet af samme grund ... 

7) April 2014, Hannover Tyskland, 3:35
Ikke helt optimale forberedelser med en nyligt overstået influenza og en lidt shaky præstation ved VM i halvmaraton i København. Undervejs stilede jeg mod noget 3:25-agtigt, men måtte justere nedad, specielt til aller sidst, hvor jeg på de sidste 10-12 km - igen - gik ned med flaget og måtte slæbe mig hjem til stregen. Min nuværende ballast burde forhindre et lignende deroute, men altså, man kan aldrig vide. Fantastisk vejr til dette løb, i øvrigt.

8) September 2014, Interlaken Schweiz, 5:22
Jungfrau Marathon falder unægteligt lidt uden for nummer med sine 1900 højdemeter og mål oppe på en alpe. Men det var en fabelagtig oplevelse, der sikkert skal gentages en dag. Kan ikke rigtig sammenlignes med de andre, men er selvfølgelig alligevel vigtig at have med i den mentale bagage. Kan man klatre op ad det bjerg, så kan man vel også klare så meget andet ...

Det var de otte løb på rad og række. De bekræfter mig sådan set bare i, at jeg har valgt rigtigt ved at satse på volumen og på udholdenhed det seneste år. Den 10. april begynder løbet først ved de 30 km, og jeg skal have fuld fokus på ikke at smide det hele over bord på den sidste fjerdedel af løbet.

Min eneste lille kattelem er, at jeg i virkeligheden har to skud i bøssen, for hvis det går ad H. til i Hannover, så kan jeg jo forsøge mig igen den 22. maj i København. Hvis det glipper begge steder, så må jeg jo nok bare sande, at det der maraton virkelig bare ikke er mig, og så må de sgu klare løbet i Boston 2017 uden mig ved startlinjen ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Uge 11

Fin uge med en ekstra god afslutning til dagens testløb i Fælledparken.

Mandag blev det til 11 km i stille og roligt tempo.

Tirsdag 12 km-turen med indlagt styrketræning i FW undervejs.

Onsdag 19 km-turen med tempostykker undervejs som sædvanlig. Selv om jeg egentlig ikke havde den oplevelse, gik det faktisk lidt hurtigere end de andre gange.

Torsdag 11 km-turen igen - stille og roligt.

Fredag 9,5 km-turen om Damhussøen og -engen.

Lørdag 5,5 km turen hen omkring Damhussøen ... og sådan fik jeg faktisk trappet ned til i dag.

Søndag i alt 29 km med turen fra FW plus opvarmning plus Sparta Testløb 3 på 25 km i Fælledparken.

Det gik rigtig godt i dag. Jeg ville egentlig "bare" løbe en lille smule under mit målsatte maratontempo på 5:00 min/km, men kort efter starten kom jeg op til fartholderne med 4:30 min/km-ballonerne, og dem cruisede jeg forbi uden det store besvær. Kort tid efter kom jeg til at ligge i en gruppe på 6-8 mand, hvor vi løb virkelig stabilt lige omkring de 4:21 min/km, og det er jo en drøm at ligge i sådan et lille felt, hvor man holder et godt og stabilt tempo, men hvor der også er er plads til at skære svingene optimalt.

Det sidste var der i dén grad behov for i dag, for jeg har aldrig løbet på så krøllet en rute. Skarpe sving hele tiden, for de havde fået proppet en 8 km-rute ind i Fælledparken, og det er altså en kunst. Ruten gik "ind i hinanden", så man hele tiden skulle prøve at komme igennem en lang række sving uden at tabe for meget fart. Prøv bare at se rutekortet ... jeg har simpelthen ømme fødder lige nu af at sætte så meget af rundt i sving :)

Nuvel, jeg holdt tempoet fuldstændig stabilt hele vejen, selv om nogle af de unge, fyrige løbere til sidst øgede tempoet. Det gav en sluttid på 1:48:31 og et halvmaraton undervejs på 1:31:28. Nummer 137 over-all og nummer 4 i min aldersgruppe af vrisne, gamle mænd. Det er alt sammen rigtig fint, og jeg er top tilfreds. Meget fin generalprøve, som jeg kørte igennem uden væske. Det går nok trods alt ikke til maratonløbet, hvor jeg bliver nødt til at drikke lidt undervejs, men det bliver næppe meget.

Udklip2.PNG

Udklip.PNG

Edited by Henrik S.
Link to comment
Share on other sites

... det har i øvrigt altid undret mig blandt motionsløbere, at alle løber efter en fast linje rundt i sving, og når vejen buer. Med min baggrund i cykelløb og i konkurrenceløb er det mig simpelt hen fysisk umuligt ikke konsekvent at gå efter den korteste og hurtigste vej rundt i sving og rundt på ruten. I dag har det virkelig sparet mig for nogle meter sammenlignet med dem, der tager "den lange vej rundt". :cool:

Link to comment
Share on other sites

Hov, her var et billede af mit lille, private felt i dag. Man kan lige skimte min orange Herlev-singlet bag ved de to hipstere fra NBRO. NBRO er et uformelt, men meget stort løbefællesskab, der egentlig kun eksisterer som en Facebook-side. Der er altså ikke nogen rigtig klub bag, men rigtig mange til deres træning - og mange af dem løber virkelig stærkt. 

De har en dejlig anarkistisk tilgang til løbesporten, som man kun kan holde af. MEN ulempen ved at ligge sammen med nogle af dem til sådan et løb er deres heppekor. Det består af skrigende kvinder i tyverne, iført stangsmarte solbriller og Vibskov-tøj - og udstyret med megafoner! Hep er fint, men deres lydniveau er altså lige til at blive idiot af. 

:cheer:

67143_10208805554518414_665940804383883866_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Der er skam også små variationer i den hele tiden :)

Men hen over en hel løbetur vil man altid opnå den bedste tid ved at løbe jævnt.

Da jeg løb konkurrencer i sin tid, og træningen begyndte at spidse til, lå mine 1000 meter-intervaller inden for 2-3 sekunders variation. Og på min bedste 5.000 meter løb jeg præcis samme omgangstider hele vejen igennem.

 

Link to comment
Share on other sites

16 timer siden, Henrik S. skrev:

NBRO er et uformelt, men meget stort løbefællesskab, der egentlig kun eksisterer som en Facebook-side. Der er altså ikke nogen rigtig klub bag, men rigtig mange til deres træning - og mange af dem løber virkelig stærkt. 

De har en dejlig anarkistisk tilgang til løbesporten, som man kun kan holde af. MEN ulempen ved at ligge sammen med nogle af dem til sådan et løb er deres heppekor. Det består af skrigende kvinder i tyverne, iført stangsmarte solbriller og Vibskov-tøj - og udstyret med megafoner! Hep er fint, men deres lydniveau er altså lige til at blive idiot af. 

:cheer:

Jeg ville ikke turde sige, det ikke er en løbeklub :cool:

Jeg har flere gange haft fornøjelsen af at løbe med NBRO - der er kraftdælme skrald på, hvis du ønsker det!

Link to comment
Share on other sites

1 time siden, N Gadegaard skrev:

Jeg ville ikke turde sige, det ikke er en løbeklub :cool:

Jeg har flere gange haft fornøjelsen af at løbe med NBRO - der er kraftdælme skrald på, hvis du ønsker det!

 

Jo, men det er vel mere en "moderne" løbeklub, der er opstået og bliver drevet på nettet uden den traditionelle struktur med bestyrelse, udvalg og en lang historie bag sig. De minder mig lidt om de år (1981-1982), hvor jeg løb konkurrencer i AK73. Det var samme fandenivoldske tilgang til løberiet med bare at komme derudad. Jeg synes, deres lettere anarkistiske stil passer fint til tiden, og der er som nævnt mange af dem, der løber virkelig hurtigt, så de må få hidset hinanden op til noget god træning. 

Link to comment
Share on other sites

På 20. mar. 2016 at 16:44 , Henrik S. skrev:

Hov, her var et billede af mit lille, private felt i dag. Man kan lige skimte min orange Herlev-singlet bag ved de to hipstere fra NBRO. NBRO er et uformelt, men meget stort løbefællesskab, der egentlig kun eksisterer som en Facebook-side. Der er altså ikke nogen rigtig klub bag, men rigtig mange til deres træning - og mange af dem løber virkelig stærkt. 

De har en dejlig anarkistisk tilgang til løbesporten, som man kun kan holde af. MEN ulempen ved at ligge sammen med nogle af dem til sådan et løb er deres heppekor. Det består af skrigende kvinder i tyverne, iført stangsmarte solbriller og Vibskov-tøj - og udstyret med megafoner! Hep er fint, men deres lydniveau er altså lige til at blive idiot af. 

:cheer:

67143_10208805554518414_665940804383883866_n.jpg

 

Kanon løbet :hippy: (ville også have brugt "Respekt" smileyen men den er væk)

Edited by Bjergtrold
Link to comment
Share on other sites

Langlørdag

Næstsidste lange tur inden mit maraton blev i dag løbet i korte rør og nærmest sommervarme :cool:

Der gik et par timer for meget efter morgenmaden, før jeg kom af sted, og med varmen oveni blev det noget af en sejtrækker de sidste 6-8 km. Men jeg fik da løbet 30 km @4:58 min/km, så det er nogenlunde godkendt. Kunne også mærke, at det kun er seks dage siden, jeg gav den gas inde i Fælledparken, hvis vi lige skal have alle de sløje undskyldninger med ...

Sidste langtur inden løbet bliver næste lørdag - den bliver dog nok kun omkring de 20-25 km ...

Udklip.PNG

Link to comment
Share on other sites

Uge 12

Bortset fra ugens lange tur, der allerede blev løbet lørdag, har jeg trods alt skruet noget ned for volumen og intensitet. Formen er jo god nok til det kommende løb, så nu gælder det vist først og fremmest om at komme igennem de sidste uger uden forkølelse og med friske ben.

Mandag blev det 5,5 km joggetur hen omkring Damhussøen.

Tirsdag blev det 9,5 km i nabolaget.

Onsdag i alt knap 16 km fællestræning med et langt tempostræk undervejs.

Torsdag 5, km som om mandagen.

Fredag 9,5 km som om tirsdagen.

Lørdag 30 km @ 4:58 min/km - en hård dag på kontoret

Søndag 5,5 km morgenjogging.

I alt 81,5 km blev det til i denne sidste uge af mit 52 ugers forløb frem til maraton. De næste to uger bliver med reduceret volumen, så benene kan blive friske. Måske enkelte tempoture ind i mellem, men ikke noget super langt. Måske en 20-22 km tur næste lørdag som det sidste af lidt længere karakter. Har ikke helt besluttet mig til, hvilke sko jeg skal løbe i, og det kunne måske blive afklaret næste lørdag.

Link to comment
Share on other sites

Statistik

Med de seneste to uger vel overstået er jeg - som nævnt ovenfor - kommet igennem 52 uger med god volumen. Jeg har lige haft den lille lommeregner fremme, og det er blevet til følgende tal:

52 uger: 4.220,5 km

81,2 km / uge

11,6 km / dag

Det bliver rart at stille til start i Hannover med de tal i bagagen. 

Link to comment
Share on other sites

Uge 13

Løber stadig hver dag, og det bliver jeg ved mig frem til dagen før mit maraton. Årets første løbefrie dag bliver derfor lørdag den 9. april. Med mindre jeg ikke kan holde det ud og bliver nødt til at tage en joggingtur alligevel. :hmmm:

Hvad er det blevet til hen over ugen? Måske en 50-60 km, måske lidt mindre. Lørdag var sidste halvlange tur inden maraton med en 22-23 km på omkring de 4:50 min/km (der gik lidt kuk i pulsuret).

Den kommende uge bliver noget lignende med tirsdag eller onsdag som sidste dag med lidt tempotræning.

Næste søndag skal slaget så stå, men med et Cph Marathon den 22. maj som en ekstra chance for kvalifikation, er der ikke de store nerver på. Jeg glæder mig bare til at komme af sted.

Og nu vil jeg gå ud at skrue på cykel til en afveksling, hvorefter jeg må finde en hjemmeside, der streamer Flandern Rundt ...

Link to comment
Share on other sites

Mission accomplished

Det blev til 3:26:55 på dagens Hannover Marathon, og det burde altså kunne række til en kvalifikation til Boston Marathon 2017. Løber blev en 1:1 kopi af mit løb herned i 2014, men heldigvis næsten 9 minutter hurtigere. Første halvdel gik helt efter bogen, men hold nu kæft, nogle telefonpæle af stive ben, jeg havde på den sidste halvdel. Ikke mere nu, for jeg skal ud at købe en hel røvfuld kold Cola og have en Döner Kebab :D

Link to comment
Share on other sites

1 minut siden, Henrik S. skrev:

Mission accomplished

Det blev til 3:26:55 på dagens Hannover Marathon, og det burde altså kunne række til en kvalifikation til Boston Marathon 2017. Løber blev en 1:1 kopi af mit løb herned i 2014, men heldigvis næsten 9 minutter hurtigere. Første halvdel gik helt efter bogen, men hold nu kæft, nogle telefonpæle af stive ben, jeg havde på den sidste halvdel. Ikke mere nu, for jeg skal ud at købe en hel røvfuld kold Cola og have en Döner Kebab :D

:Mrs_Claus::wub::hippy::strat: Tillykke hvor er det flot!!!! + god restitution :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share