Troede jeg havde tabt mig men...


Pandora
 Share

Recommended Posts

Hej!

Jeg er en 30-årig kvinde der for 2 ½ måned siden begyndte at træne mere regelmæssigt i håb om at tabe mig.

Jeg vejede på daværende tidspunkt ca. 72 kg (vægten kunne dog svinge 1-2 kg i løbet af en dag)og er 170 cm høj, så ift. BMI var jeg tæt på den farlige grænse. Det skal lige siges at jeg før jeg blev gravid for 4 år siden havde en stabil vægt på ca.63-64 kg. som passer godt til min kropstype.

Det var mit håb om at komme ned på en ca. 65-66 kilo, men i første omgang bare at passere den magiske "under-70-kilos-grænse" som det har været mig fuldstændig umuligt at opnå siden fødslen. Har vitterligt prøvet meget, suppe-kuren, mere motion, sultekur, alli-piller, ingen sukker osv. og intet har hjulpet, det laveste jeg har været nede på er 70,8 og da havde jeg lige været syg. Jeg har en mistanke om at min forbrænding måske kan være gået i stå? Jeg er godt klar over at ovenstående ikke er vejen frem og det er da også et par år siden jeg prøvede det.

Jeg har gennem det seneste år lagt min kost lidt om, dog uden at tabe mig fordi jeg ikke ville være fanatisk, og der skal være plads til at synde lidt indimellem, motionen var det lidt ustabilt med, cyklede dagligt og gik on/off til pilates el. yoga, men altså nu skulle det være og jeg var topmotiveret mht. motion

Min kost synes jeg selv er meget sund, og ser ofte sådan ud:

Morgenmad:

Usødet Yoghurt 0,1% med 1 dl havregryn

Smoothie bestående af 100 ml appelsinjuice, 100 ml skummetmælk,lidt friskpresset citron, 1 banan og enten en kiwi eller frosne blåbær, 1 kop kaffe

ELLER

Omelet lavet af 2 små æg, et par cherrytomater, jalapenos, lidt rød peber, 1lille rødløg, skummetmælk

1 kop kaffe

Frokost:

2 stk rugbrød med fiskepålæg (makrel i tomat, tun, torskerogn) eller hamburgerryg og æg (de dage hvor jeg ikke har fået omelet)

Aften:

Kød, oftest fjerkræ, fisk eller fedtfattig svinekød og forskellige slags grøntsager eller salat

Mellemmåltider:

oftest frugt eller ½ stk rugbrød, lidt mandler

Jeg sørger for at få mindst 8 store glas vand om dagen. Undgår for mange kulhydrater men det hænder da der ryger noget fuldkornspasta eller brune ris ned i forbindelse med aftensmaden, men det er kun små mængder i så fald.

Inden jeg lyder alt for hellig skal det siges at jeg nok ca. 1-2 gange om ugen spiser kage ifm. sociale aktiviteter og at jeg 1 gang hver anden uge drikker alkohol. (og så ryger der nok lidt chips eller pommes ned på anden dagen, har dog ikke den store appetit v. tømmermænd så det er oftest det eneste jeg får, så kaloriemæssigt burde det ikke vælte læsset)

Slik spiser jeg aldrig, chokolade kun sjældent. Tager dagligt en multivitaminpille og fiskeolie

Jeg er godt klar over at der sikkert er nogle steder i min kostplan hvor jeg kan stramme op, kom meget gerne med gode råd!

Nu til motionen:

Jeg træner 3-4 gange i ugen i Fitness World, 50% yoga som jeg er meget glad for, og de sidste 50% fordeler sig på Bodyfit og kombineret løbebånd/stairmaster i 15-20 min + div styrketræning i 45-50 min.

De dage jeg er til yoga dyrker jeg altid ca. 15-20 styrketræning inden.

Jeg ejer ikke selv en vægt,og har ikke vejet mig siden jeg startede regelmæssigt med at træne for 2½ måned siden, så jeg greb muligheden da jeg igår aftes var på besøg hos en ven, og jeg fik ærligt talt et KÆMPE CHOK, for vægten viste 76,8 kilo!! (og det var desværre ikke vægten der var noget i vejen med :( )

Jeg ved godt at muskler vejer mere end fedt, men at jeg skulle have taget næsten 5 kilo på synes jeg lyder absurd! Jeg spiser ikke mere eller større mængder end før, og jeg indtager mere protein nu end før, så selv om jeg måske ikke ville have tabt mig pga. den øgede muskelmængde, så havde jeg dog bestemt ikke forventet at have taget så meget på, når hele formålet netop var at tabe mig!

Jeg kan se i spejlet at jeg har fået mere markerede overarme, at min numse er blevet fastere og generelt er jeg blevet stærkere. Jeg har desværre ikke målt mig inden jeg begyndte, men målte mig forleden og da var taljemålet 80 cm og hoftemål 105 cm.

Jeg er faktisk blevet rigtig glad for at træne og glæder mig til det, men jeg mister sgu gejsten lidt over det her. Skal jeg helt droppe styrketræningen? Jeg har læst flere steder at øget muskelmængde sætter forbrændingen op og det var derfor jeg begyndte med det.Men det er altså vigtigere for mig at komme under de 70 kilo...

Puha, det blev lidt langt det her, håber der er nogen der har læst det hele og har nogle gode råd til mig, for noget er åbenbart gået helt galt :( :(

Link to comment
Share on other sites

Det lyder pænt mystisk...

Er du sikker på de forskellige vægte passer? Altså er der ikke en vægt et sted der er indstillet forkert? Mange billige vægte er komplet håbløse og vejer som vinden blæser - afhængigt af underlag etc.

Edited by klausjensen
Link to comment
Share on other sites

Hvor ofte har du tømmermænd, og hvor længe har du fulgt den pågældende motionsplan?

Har du eventuelt prøvet at tage en dag ud, og skrive ned hvad du får præcist, for at taste det ind i en kalorie-beregner? Det kan give en et vældigt godt overblik om man får meget mere energi ind, end man når at forbrænde.

Link to comment
Share on other sites

Artiklen gør opmærksom på at man kan tage 2 "sunde kilo på" ved at træne og at folk der er inaktive og starter træning derfor typsk vil gå op i vægt.

Artiklens fokus er ikke vægttab, det er ganke rigtig, men motion og bevægelse kan være en rigitig god medspiller i forbindelse med et vægttab. Men det vigtigste for vægttab, er ifølge de kloge kosten, dvs vær i kalorie underskud. Når det er sagt er, der nødvendigvis ikke altid sammenfald mellem vægttab og sundhed, eller det at være slank og det at være sund...(i en klassisk biomedicinsk forstand: negativt sundhedbegreb). Men der er ofte sammenfald.

Lad os antage at du har spist flere kalorier end du har forbrændt.. så er det selvfølgelig et problem, men 5kg er mange kalorier at spise for meget på 2 måneder, særligt for en som ser ud til at passe på sin kost.

Så som en positivt opmuntring ville jeg blot nævve at flere muskler, mere blod og større glykogen depoter, har alle mulige fede features som din krop blever glad for. Så blev endelig ved med at træne. Du skriver oven i købet selv at du kan lide det... Når det så er på plads kan du give kosten et nyt tjek.

Sidste lille opmuntring, hvis du vil have styr på din vægt, så er det bedste altså at købe en vægt selv og veje sig enten en gang om ugen fast, eller hver dag(oplagt om morgenen efter morgen urin) det giver det bedste og mest stabile data. vægte vejer forkert og din kropsvægt svinger meget henover et døgn: af hængig af mad i tarm + hvor meget kulhydrat du har spist etc.

SÅ min hovedpointe er at 5 kilo lyder af meget, men det er altså ikke garanteret at du har taget fulde 5 kilo på i fedt...Det er ca det samme som at skyde 35.000kcal for meget ind på de 2 måneder.. bevares det kan lade sig gøre men det er også værd at overveje de alternative forklaringer(som har postive bi effekter) særlig når nu dit data for din vægt er en enkelt måling hos en veninde. Så fat mod det skal komme til at hænge sammen for dig.. du skriver jo selv at din mås er blevet fastere, det er da et fremskridt der er værd at fejre.

Fortsat god vind med dit projekt...

Link to comment
Share on other sites

Okay, okay... Der er en række kritikpunkter her, som jeg synes du skal kraftigt overveje.

1. Vægten du bruger, er tydeligvis ikke præcis. Du fortæller, at du vejer dig på en fremmed vægt og om aftenen. Hvor meget har du spist den dag? Hvis du har spist 1½-2 kg mad før du er steget op på vægten, så vejer du naturligvis dét mere. Har du været 'overhydreret'? Hvilken vægt sammenligner du dig med? En anden gang, hvor du vejede dig på en anden vægt, om morgenen, hvor du er lettere dehydreret og måske efter du har været på toilettet? Min pointe er, at du ikke kan regne med, at du vejer dét, som den viser dig. Hvis du gerne vil finde ud af hvad du vejer, så vej dig hver morgen efter toiletbesøg i en uge og tage gennemsnittet (på den samme vægt, vel og mærke).

2. Du kan have taget på; især i væske. Nu ved jeg ikke hvor længe du har trænet og hvor god du har været til at overholde det; men hvis du øger dine kulhydratdepoter med 1 gram, tager du yderligere 3 gram vand på. Derudover kan du have taget reel muskelmasse på, fået en smule mere blod eller noget tredje. Du kan snildt have taget lidt på og sammen med ovenstående usikkerhed, så kan det godt virke som en overordenligt vægtforøgelse.

Men, hvordan ser det så ud? Din kost er fin. Hvis du nu bare kunne lade være med at 'synde/snyde', så har du faktisk en meget god kostplan. Pas på med at kontrollere din kost for meget (du skal ikke kontrollere den meget mere end du gør, så bliver det et helved/en kæmpe belastning i hverdagen). Der hvor du har et problem, er din motion. Jeg tror, at det er her du halter. Du snakker om stair-master-2000 og 'lidt styrketræning hist og her'. Har du overvejet at løbe? Yoga? Det er sgu da ikke motion. Det er velvære.

Dét du skal gøre, det er, at du skal til at løbe, svømme, cykle og eventuelt styrketræne lidt mere optimeret. Du skal sørge for, at du lærer en lille smule om hvordan man gør det ene og det andet. Få dig en svømmeinstruktør, så du lærer at svømme rigtigt; udfordr dig selv med et løbeprogram, som du skal følge og hvor du skal forbedre dig, så du ikke 'bare lige løber lidt nu her; det er nok godt nok' - er du seriøs nok, så træn til marathon; få dig et ordenligt styrketræningsprogram, hvor du kommer væk fra maskinerne og over til frivægtene - alt andet er spild af tid - og få en instruktør til at vise dig squat, bænkpres, skulderpres etc., så du kan træne semi-tungt, så det rent faktisk har en effekt.

Alt i alt, så synes jeg du skal tage dig selv i de mentale testikler og kom igang med noget ordenligt motion. Du får aldrig en krop som du ønsker kun ved hjælp af kostregulering; det er simpelthen umuligt.

Lær at elske motion, så lærer du dels at elske din krop, dels at elske din fremgang.

Link to comment
Share on other sites

Hvor ofte har du tømmermænd, og hvor længe har du fulgt den pågældende motionsplan?

Har du eventuelt prøvet at tage en dag ud, og skrive ned hvad du får præcist, for at taste det ind i en kalorie-beregner? Det kan give en et vældigt godt overblik om man får meget mere energi ind, end man når at forbrænde.

Jeg er begyndt at bruge madital.dk som jeg synes er ret god til at give overblik :)

Link to comment
Share on other sites

Artiklen gør opmærksom på at man kan tage 2 "sunde kilo på" ved at træne og at folk der er inaktive og starter træning derfor typsk vil gå op i vægt.

Artiklens fokus er ikke vægttab, det er ganke rigtig, men motion og bevægelse kan være en rigitig god medspiller i forbindelse med et vægttab. Men det vigtigste for vægttab, er ifølge de kloge kosten, dvs vær i kalorie underskud. Når det er sagt er, der nødvendigvis ikke altid sammenfald mellem vægttab og sundhed, eller det at være slank og det at være sund...(i en klassisk biomedicinsk forstand: negativt sundhedbegreb). Men der er ofte sammenfald.

Lad os antage at du har spist flere kalorier end du har forbrændt.. så er det selvfølgelig et problem, men 5kg er mange kalorier at spise for meget på 2 måneder, særligt for en som ser ud til at passe på sin kost.

Så som en positivt opmuntring ville jeg blot nævve at flere muskler, mere blod og større glykogen depoter, har alle mulige fede features som din krop blever glad for. Så blev endelig ved med at træne. Du skriver oven i købet selv at du kan lide det... Når det så er på plads kan du give kosten et nyt tjek.

Sidste lille opmuntring, hvis du vil have styr på din vægt, så er det bedste altså at købe en vægt selv og veje sig enten en gang om ugen fast, eller hver dag(oplagt om morgenen efter morgen urin) det giver det bedste og mest stabile data. vægte vejer forkert og din kropsvægt svinger meget henover et døgn: af hængig af mad i tarm + hvor meget kulhydrat du har spist etc.

SÅ min hovedpointe er at 5 kilo lyder af meget, men det er altså ikke garanteret at du har taget fulde 5 kilo på i fedt...Det er ca det samme som at skyde 35.000kcal for meget ind på de 2 måneder.. bevares det kan lade sig gøre men det er også værd at overveje de alternative forklaringer(som har postive bi effekter) særlig når nu dit data for din vægt er en enkelt måling hos en veninde. Så fat mod det skal komme til at hænge sammen for dig.. du skriver jo selv at din mås er blevet fastere, det er da et fremskridt der er værd at fejre.

Fortsat god vind med dit projekt...

Jeg er også nået frem til at en enkelt vejning ikke skal være skyld i at jeg opgiver det hele, at jeg ikke selv har en vægt er egentlig et bevidst fravalg, da jeg ikke vil have det skal ødelægge mit ellers gode humør, og fordi jeg ikke vil være "slave" af vægten. Men kan godt se det kan blive nødvendigtat jeg går ud og investerer i sådan en fætter..

Link to comment
Share on other sites

Okay, okay... Der er en række kritikpunkter her, som jeg synes du skal kraftigt overveje.

1. Vægten du bruger, er tydeligvis ikke præcis. Du fortæller, at du vejer dig på en fremmed vægt og om aftenen. Hvor meget har du spist den dag? Hvis du har spist 1½-2 kg mad før du er steget op på vægten, så vejer du naturligvis dét mere. Har du været 'overhydreret'? Hvilken vægt sammenligner du dig med? En anden gang, hvor du vejede dig på en anden vægt, om morgenen, hvor du er lettere dehydreret og måske efter du har været på toilettet? Min pointe er, at du ikke kan regne med, at du vejer dét, som den viser dig. Hvis du gerne vil finde ud af hvad du vejer, så vej dig hver morgen efter toiletbesøg i en uge og tage gennemsnittet (på den samme vægt, vel og mærke).

2. Du kan have taget på; især i væske. Nu ved jeg ikke hvor længe du har trænet og hvor god du har været til at overholde det; men hvis du øger dine kulhydratdepoter med 1 gram, tager du yderligere 3 gram vand på. Derudover kan du have taget reel muskelmasse på, fået en smule mere blod eller noget tredje. Du kan snildt have taget lidt på og sammen med ovenstående usikkerhed, så kan det godt virke som en overordenligt vægtforøgelse.

Men, hvordan ser det så ud? Din kost er fin. Hvis du nu bare kunne lade være med at 'synde/snyde', så har du faktisk en meget god kostplan. Pas på med at kontrollere din kost for meget (du skal ikke kontrollere den meget mere end du gør, så bliver det et helved/en kæmpe belastning i hverdagen). Der hvor du har et problem, er din motion. Jeg tror, at det er her du halter. Du snakker om stair-master-2000 og 'lidt styrketræning hist og her'. Har du overvejet at løbe? Yoga? Det er sgu da ikke motion. Det er velvære.

Dét du skal gøre, det er, at du skal til at løbe, svømme, cykle og eventuelt styrketræne lidt mere optimeret. Du skal sørge for, at du lærer en lille smule om hvordan man gør det ene og det andet. Få dig en svømmeinstruktør, så du lærer at svømme rigtigt; udfordr dig selv med et løbeprogram, som du skal følge og hvor du skal forbedre dig, så du ikke 'bare lige løber lidt nu her; det er nok godt nok' - er du seriøs nok, så træn til marathon; få dig et ordenligt styrketræningsprogram, hvor du kommer væk fra maskinerne og over til frivægtene - alt andet er spild af tid - og få en instruktør til at vise dig squat, bænkpres, skulderpres etc., så du kan træne semi-tungt, så det rent faktisk har en effekt.

Alt i alt, så synes jeg du skal tage dig selv i de mentale testikler og kom igang med noget ordenligt motion. Du får aldrig en krop som du ønsker kun ved hjælp af kostregulering; det er simpelthen umuligt.

Lær at elske motion, så lærer du dels at elske din krop, dels at elske din fremgang.

Tak for de mange gode råd, svømning og løb er bare slet ikke mig. Løb er simpelthen noget af det værste jeg ved og jeg magter ikke mere end max 20 min på løbebåndet uden at dø af kedsomhed. Og motion skal vel også være en sule sjovt eller mister jeg gejsten.

Jeg er dog blevet mere fokuseret og er gået fra 2 dage i FW om ugen til nu 3-4 gange. Jeg ved godt yoga ikke er fedtforbrændende, men det er virkelig noget jeg nyder og når jeg nu alligevel er i FW så for vægtmaskinerne også lige en tur :)

Mht. decideret styrketræning så kan jeg godt blive lidt bange for at blive for "stor" ift muskler, for jeg er på forhånd ret muskuløs af natur, og er fx meget bredskuldret. Bare de ca. 10 gange jeg har været til Bodyfit har ændret min krop.

Jeg tror jeg vil holde fast i de motionsvaner jeg har opbygget, er trods alt gået fra næsten ingenting til at dyrke motion 3.4 gange om ugen. Kosten synes jeg også det går fint med, skal dog nok holde bedre øje med portionerne, især ved aftensmaden. Og så blev jeg ret chokeret over at der i en pose chips er energi nok til en hel dag. Det er jo helt vildt, no more af dem!!

Link to comment
Share on other sites

Jeg er også nået frem til at en enkelt vejning ikke skal være skyld i at jeg opgiver det hele, at jeg ikke selv har en vægt er egentlig et bevidst fravalg, da jeg ikke vil have det skal ødelægge mit ellers gode humør, og fordi jeg ikke vil være "slave" af vægten. Men kan godt se det kan blive nødvendigtat jeg går ud og investerer i sådan en fætter..

Ehm hvorfor i alverden skulle en lille smule modgang være grund til at give op? Det er da først i modgang at det for alvor bliver sjovt.

Min vægt kan for øvrigt svinge op til 3kg fra jeg går i seng til jeg står op.

Link to comment
Share on other sites

Jeg har aldrig forstået hvorfor kvinder går så sindsygt meget op i deres vægt. Der kan være et utal er årsager til vægten ikke falder over en periode. Mavemål er en meget bedre indikator for, om fedtdepoterne bliver mindre over længere tid. Hvis du endelig vil bruger vægten som hjælpemiddel, bør du aldrig analysere kost/træning over kun 2 vejninger, der er simpelthen alt for mange varibaler der spiller om, som flere allerede har været inde på. Du må da gerne veje dig hver dag, hvis du har lyst til det, men lad endelig vær med at gå i panik, fordi vægten ikke rykker sig over et par dage. Et vægttab skal ses som et længere projekt, hvor vægten stille falder over en længere periode, og vej dig altid på samme primisser (tøj, toiletbesøg, tidspunkt på dagen osv.).

Jeg er ikke enig med Dysp om, at man ikke kan tabe sig uden motion, for det kan man sådan set godt. Men til gengæld skal kalorierengskabet være tilsvarende mindre. Siden du lyder som en person, som godt kan finde på at "snyde" en gang imellem, vil jeg helt sikkert anbefale dig noget mere kredsløbstræning. På den måde er det ikke ligeså katastrofalt, hvis du skulle tage et stykke kage. Bare du ikke får den tankegang, at det er okay med kage, fordi du har trænet.....

Der er mange variationer af kredsløbstræning, og hvad du vælger er ikke så vigtigt, så længe pulsen kommer i top. Spinning eller step kunne være en mulighed, fordi det sociale aspekt måske hjælper dig til at komme afsted. Helt ideélt kan du få en fast træningsmakker, så i kan hive hinanden afsted.

Jeg vil personligt også råde dig til at holde fast i din styrketræning. Det gode gamle "kvindehul" kan være nemt at falde i. Med det mener jeg sætningen, "uha, nu er mine muskler vist for store, jeg må hellere holde igen". Du får ikke for store muskler af styrketræning, og slet ikke med dit nuværende kalorieindtag (selvfølgelig en smagsag, men ikke desto mindre skal der rigtig meget til, før en kvinde får noget der minder om store muskler).

Og lige en ekstra ting. Hvis du kan se i spejlet, at dine muskler er blevet mere markeret, og din bagdel er blevet mere fast, betyder det sådan set, at din fedtprocent er faldet, og dine muskler er blevet større. Derfor er du næsten helt sikkert på rigtige vej allerede nu, og så er det jo bare at fortsætte den gode stil!

Link to comment
Share on other sites

Jeg har aldrig forstået hvorfor kvinder går så sindsygt meget op i deres vægt. Der kan være et utal er årsager til vægten ikke falder over en periode. Mavemål er en meget bedre indikator for, om fedtdepoterne bliver mindre over længere tid. Hvis du endelig vil bruger vægten som hjælpemiddel, bør du aldrig analysere kost/træning over kun 2 vejninger, der er simpelthen alt for mange varibaler der spiller om, som flere allerede har været inde på. Du må da gerne veje dig hver dag, hvis du har lyst til det, men lad endelig vær med at gå i panik, fordi vægten ikke rykker sig over et par dage. Et vægttab skal ses som et længere projekt, hvor vægten stille falder over en længere periode, og vej dig altid på samme primisser (tøj, toiletbesøg, tidspunkt på dagen osv.).

Jeg er ikke enig med Dysp om, at man ikke kan tabe sig uden motion, for det kan man sådan set godt. Men til gengæld skal kalorierengskabet være tilsvarende mindre. Siden du lyder som en person, som godt kan finde på at "snyde" en gang imellem, vil jeg helt sikkert anbefale dig noget mere kredsløbstræning. På den måde er det ikke ligeså katastrofalt, hvis du skulle tage et stykke kage. Bare du ikke får den tankegang, at det er okay med kage, fordi du har trænet.....

Der er mange variationer af kredsløbstræning, og hvad du vælger er ikke så vigtigt, så længe pulsen kommer i top. Spinning eller step kunne være en mulighed, fordi det sociale aspekt måske hjælper dig til at komme afsted. Helt ideélt kan du få en fast træningsmakker, så i kan hive hinanden afsted.

Jeg vil personligt også råde dig til at holde fast i din styrketræning. Det gode gamle "kvindehul" kan være nemt at falde i. Med det mener jeg sætningen, "uha, nu er mine muskler vist for store, jeg må hellere holde igen". Du får ikke for store muskler af styrketræning, og slet ikke med dit nuværende kalorieindtag (selvfølgelig en smagsag, men ikke desto mindre skal der rigtig meget til, før en kvinde får noget der minder om store muskler).

Og lige en ekstra ting. Hvis du kan se i spejlet, at dine muskler er blevet mere markeret, og din bagdel er blevet mere fast, betyder det sådan set, at din fedtprocent er faldet, og dine muskler er blevet større. Derfor er du næsten helt sikkert på rigtige vej allerede nu, og så er det jo bare at fortsætte den gode stil!

Man kan godt tabe sig uden motion, det ved jeg sgu godt. Men jeg pointerer blot, at hun aldrig nogensinde når en vedholdt og tilfreds kropsbygning uden motion. Jeg har set det et utal af gange og min kære moder er et pragteksemplar. Hun spiser virkelig sundt og kontrolleret. Min far er hjertepatient og min mor har fået et gok i hovedet omkring kolesterol, så hun har VIRKELIG styr på hvad de gamle spiser herhjemme. Min far begyndte at motionere regelmæssigt, min mor er inaktiv udover på hendes arbejde. Min mor er stadigvæk hvad jeg vil betegne som 'tyk' og min far er slank som en ål i en alder af 57. De spiser det samme og min mor spiser væsentligt mindre end min far.

Det er godt nok kun et erfaringseksempel, så lad os tage en teoretisk synsvinkel:

Hvad sker der, når hun går fra et markant kalorieoverskud til et markant kalorieunderskud fra den ene dag til den anden? Det er dét, som hun og mange andre gør, når de skal tabe sig. Især kvinder er af den opfattelse, at de helst skal sulte før 'det hjælper'. På denne måde ryger en ordenlig omgang muskelmasse i respons på det markante underskud. Kroppen går i semi-faste. Hvordan påvirker dette fedtdepoterne? Bliver de stille og roligt mindre? Det ved jeg ikke. Jeg tror ikke, at det er så simpelt. Man taber sig ikke bare i fedt, fordi man spiser ingenting. Man taber alt muligt og kroppen responderer iht overlevelse, ikke i henhold til at gøre personen smuk. Min pointe er, at et vægttab nok i teorien er muligt kun med kostændringer, men at det kræver utrolig meget kontrol for ikke at kaste kroppen ud i overlevelsestilstand, hvor der sker underlige ting. Jeg har læst papers om mus, som døde af sult, fede.

En smartere og meget mere holdbar metode er at dyrke motion. Ikke nok med, at gør dig sundere (hvilket en kostregulering iht. diæt bestemt ikke gør), gør dig bedre stillet psykisk og opbygger muskelmasse (hvilket er med til at give et slankt look), så taber du dig også markant hurtigere og 'bedre' af det. Et overvejet motionsprogram muliggør, at man kan spise mere og ikke behøver at kontrollere ethvert måltid nærmest sygeligt til mindste detalje.

Min foreslag er derfor at dyrke motion primært, og at fokusere sekundært på kosten. Der skal selvfølgelig være kontrol med kosten, men lad være med at gøre det til primærmotoren i livsstilsændringen. Spis sundt, men spis ikke sygeligt.

Link to comment
Share on other sites

Man kan godt tabe sig uden motion, det ved jeg sgu godt.

Og, det ved jeg skam også godt du ved :smile:

Men det ved Pandora sikkert ikke. At fortælle hende et vægttab er umuligt uden motion er gangske enkelt ukorrekt, det er sådan set det eneste jeg pointere. Vi er helt enige om at enhver form for motion er sundt, og det er kun at anbefale. Om man betegner mangel på kredsløbstræning som direkte usundt, er jo så et definations sprøgsmål. Pandora har trods alt valgt at styrketræne under hendes vægttab, hvilket nok skal holde styr på muskelmassen, så længe kalorieindtaget ikke er for lavt, hvilket det umiddelbart ikke er.

Om hun vælger at kredsløbstræne ved siden af, er jo så helt hendes eget valg. Jeg syntes derfor, det er synd ligefrem at sige hun ikke kan tabe sig uden ekstra kredsløbstræning.

Jeg kunne måske godt have gjort mere ud af at informere omkring mulige konsekvenser af manglende kredsløbstræning, som du lige har gjort, men jeg følte ikke det var nødvendigt, siden hun trods dyrker styrketræning og endda også andet lav-intensitets træning.

Om man kalder et detaljeret kalorieregnskab for sygeligt, er jo egentlig også en smagssag. At du selv ikke har lyst til det, er da helt fair, og jeg har da også selv fravalgt dette. Men nogle personer har det faktisk utrolig godt, med at have styr på selv den mindste kalorie, for så ved de præcis hvad de kan spise, og hvornår de rammer loftet så at sige.

Link to comment
Share on other sites

Manglende kredsløbstræning er et potentielt helbredsproblem, ikke bare et "problem iht vægttab". Manglende motion (her menes der puls op) medfører adskillige livsstilssygdomme, hvor kræft og hjertekredsløbssygdomme er de 'værste' og dem der dræber flest, årligt. Jeg mener, at det er 17 % (jeg kan virkelig ikke huske procenten, men det er deromkring) af kræfttilfælde i Europa, som kunne afværges, hvis folk dyrkede moderat, jævnlig motion.

Styrketræning hjælper måske lidt på led, muskulatur og knogler, men giver ikke det store i sundhedsøjemed sammenlignet med kredsløbstræning.

Link to comment
Share on other sites

Manglende kredsløbstræning er et potentielt helbredsproblem, ikke bare et "problem iht vægttab". Manglende motion (her menes der puls op) medfører adskillige livsstilssygdomme, hvor kræft og hjertekredsløbssygdomme er de 'værste' og dem der dræber flest, årligt. Jeg mener, at det er 17 % (jeg kan virkelig ikke huske procenten, men det er deromkring) af kræfttilfælde i Europa, som kunne afværges, hvis folk dyrkede moderat, jævnlig motion.

Styrketræning hjælper måske lidt på led, muskulatur og knogler, men giver ikke det store i sundhedsøjemed sammenlignet med kredsløbstræning.

Nu syntes jeg egentlig vi er ved at trække den lidt for langt ud. Det er da helt sikkert videnskaben har vist, at regelmæssig kredsløbstræning nedsætter risikoen for diverse sygdomme, styrker imunforsvaret osv. Men derfra og så gå til at sige igen motion er usundt, syntes jeg er for langt at gå.

Du kan da nemt leve "sundt" ved, at spise sundt, og bare være "almindelig aktiv" (cykle på arbejde, tage trapperne, gå en tur osv. osv.). Du er jo ikke per defination usund, hvis du ikke dyrker kredsløbstræning med høj intensitet. Bare fordi noget er sundt, betyder jo ikke du er usund, hvis du ikke gør det.

Vi er da enige om at hvis du spiser generelt sundt, men kun sidder på sofaen, kun tager bilen, altid elevator, og køre den dovne stil hver dag, så vil jeg da stadig kalde den person for usund, men det er jo langt fra den livsstil trådstarter viser.

Kort og godt: At sige ingen motion er lig med ingen/dårligt vægttab er ikke korrekt. Den er egentlig ikke meget længere. Du kan nemt leve sundt og længe uden at dyrke traditionel kredsløbstræning :smile:

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror faktisk lidt, at du undervurderer manglende motions rolle i livsstilssygdomme senere i livet. Mennesket er, om noget, ikke bygget til ikke at få pulsen op. At en person går meget, betyder ikke, at personen er aktiv i den forstand, som jeg taler om. Det er decideret usundt ikke at få pulsen op. Hvis du er uenig, så kig på de problemer der præger den vestlige verden - problemer der primært forårsages af dårlige motions- og kostvaner.

Link to comment
Share on other sites

Jeg tror faktisk lidt, at du undervurderer manglende motions rolle i livsstilssygdomme senere i livet. Mennesket er, om noget, ikke bygget til ikke at få pulsen op. At en person går meget, betyder ikke, at personen er aktiv i den forstand, som jeg taler om. Det er decideret usundt ikke at få pulsen op. Hvis du er uenig, så kig på de problemer der præger den vestlige verden - problemer der primært forårsages af dårlige motions- og kostvaner.

Eller også er det dig der overvurdere :wink:

Jeg er uenig i det er usundt ikke at dyrke intens kredsløbstræning. Vi er jo nede i et holdningsspørgsmål nu, som vi nok næppe bliver enige om. Problemerne vi har i den vestlige verden, er netop fordi folk hverken spiser sundt, eller bevæger sig bare en lille smule i løbet af dagen. Jeg vil betragte sund mad, og moderat aktivitet i løbet af dagen som "sund livsstil". At det er endnu bedre, at dyrke intens kredsløbstræning 3x om ugen er da helt sikkert, men det gør ikke folk der ikke gør til usunde, bare "mindre sunde" eller hvad vi nu skal kalde det.

Link to comment
Share on other sites

Man kan godt tabe sig uden motion, det ved jeg sgu godt. Men jeg pointerer blot, at hun aldrig nogensinde når en vedholdt og tilfreds kropsbygning uden motion. Jeg har set det et utal af gange og min kære moder er et pragteksemplar. Hun spiser virkelig sundt og kontrolleret. Min far er hjertepatient og min mor har fået et gok i hovedet omkring kolesterol, så hun har VIRKELIG styr på hvad de gamle spiser herhjemme. Min far begyndte at motionere regelmæssigt, min mor er inaktiv udover på hendes arbejde. Min mor er stadigvæk hvad jeg vil betegne som 'tyk' og min far er slank som en ål i en alder af 57. De spiser det samme og min mor spiser væsentligt mindre end min far.

Det er godt nok kun et erfaringseksempel, så lad os tage en teoretisk synsvinkel:

Hvad sker der, når hun går fra et markant kalorieoverskud til et markant kalorieunderskud fra den ene dag til den anden? Det er dét, som hun og mange andre gør, når de skal tabe sig. Især kvinder er af den opfattelse, at de helst skal sulte før 'det hjælper'. På denne måde ryger en ordenlig omgang muskelmasse i respons på det markante underskud. Kroppen går i semi-faste. Hvordan påvirker dette fedtdepoterne? Bliver de stille og roligt mindre? Det ved jeg ikke. Jeg tror ikke, at det er så simpelt. Man taber sig ikke bare i fedt, fordi man spiser ingenting. Man taber alt muligt og kroppen responderer iht overlevelse, ikke i henhold til at gøre personen smuk. Min pointe er, at et vægttab nok i teorien er muligt kun med kostændringer, men at det kræver utrolig meget kontrol for ikke at kaste kroppen ud i overlevelsestilstand, hvor der sker underlige ting. Jeg har læst papers om mus, som døde af sult, fede.

En smartere og meget mere holdbar metode er at dyrke motion. Ikke nok med, at gør dig sundere (hvilket en kostregulering iht. diæt bestemt ikke gør), gør dig bedre stillet psykisk og opbygger muskelmasse (hvilket er med til at give et slankt look), så taber du dig også markant hurtigere og 'bedre' af det. Et overvejet motionsprogram muliggør, at man kan spise mere og ikke behøver at kontrollere ethvert måltid nærmest sygeligt til mindste detalje.

Min foreslag er derfor at dyrke motion primært, og at fokusere sekundært på kosten. Der skal selvfølgelig være kontrol med kosten, men lad være med at gøre det til primærmotoren i livsstilsændringen. Spis sundt, men spis ikke sygeligt.

Det med din mor og far er også fordi mænd og kvinders fedt fordeler sig forskelligt og optages vel egentlig også forskelligt. Langt de fleste kvinder svinger generelt i langt højere grad mere i vægt end mænd i døgnet.

Jeg vil give dig evigt ret i at motion er den bedste vej til et varigt vægttab.

Link to comment
Share on other sites

@Pandora: Jeg hader selv at løbe, pga. astma har jeg en udholdenhed på 0 - men jeg tager gerne en tur på motionscyklen i stedet! Hvis det er selve det at sidde i centeret og kværne afsted på en cykel eller et løbebånd der er kedeligt, så vil jeg da forslå at du intervalløber i en skov eller park i stedet?

Den måde jeg har opnået mest vægttab på var faktisk ved intervalløb, igen pga. min astma. Du opnår den hurtigste fedtforbrænding ved intervalløb kontra almindeligt løb, fordi du presser kroppen i intervaller til at trække direkte på fedtet for at få energien til at spurte afsted. Jeg synes det virker rigtigt godt for mig og mine elendige lunger.

Jeg plejer at gå i rask tempo i en 10 min, før jeg begynder at jogge i et par minutter og så tager jeg ellers bare og spurter alt hvad mine ben kan bære og holder det i 20-30 sekunder(det lyder af lidt, men det er ret hårdt, hvis man ikke er vant til det) - for så at jogge og til sidst bare gå stille og roligt. Det gør jeg af en 3 gange pr. løbetur og jeg synes faktisk at det fungerer rigtigt godt!

Link to comment
Share on other sites

Det med din mor og far er også fordi mænd og kvinders fedt fordeler sig forskelligt og optages vel egentlig også forskelligt. Langt de fleste kvinder svinger generelt i langt højere grad mere i vægt end mænd i døgnet.

Jeg vil give dig evigt ret i at motion er den bedste vej til et varigt vægttab.

Du tager fejl.

Link to comment
Share on other sites

Den måde jeg har opnået mest vægttab på var faktisk ved intervalløb, igen pga. min astma. Du opnår den hurtigste fedtforbrænding ved intervalløb kontra almindeligt løb, fordi du presser kroppen i intervaller til at trække direkte på fedtet for at få energien til at spurte afsted. Jeg synes det virker rigtigt godt for mig og mine elendige lunger.

Sista science.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share