Knæskallen gået af led (patellaluksation)


lassehall
 Share

Recommended Posts

Hey, i får lige en kort udgave af min skade historie.

I 7. klasse ryger min knæskal afled (først konstateret for et år siden), mærker intet de næste mange år, men da jeg stopper med at spille håndbold som 17-årig og derfor ikke dyrker noget sport begynder problemerne. Som 18-årig ryger min venstre knæskal af led igen (dog hopper den selv tilbage hurtigt og når ikke at sætte sig fast i på ydresiden af knæet), umiddelbart vurderer lægen på skadestuen, at det bare er et gangske almindeligt vrid, og jeg bliver ikke henvist til genoptræning. Dette sker så mange gange, i dag er jeg nok oppe på 20 gange, hvor det ikke har været alvorligt, og 5 gange hvor smerten har været større. Efter besøg hos flere fys, som bare har sagt, at det var manglende genoptræning, og flere besøg hos lægen, som ikke mente det var noget alvorligt, insisterede jeg til sidst på at komme til en specialist. Blev sendt til Søren Kaalunds klinik (Aalborg), hvor efter 5 minutter lægen konstaterer, at mit knæskal har været helt af led på et tidspunkt, hvilket har medført at min knæ skal er yderst ustabil. Bliver sendt til MR-scanning, som viser, at jeg har to mus (brusk klumper) i mit knæ, der ligger og ødelægger brusket endnu mere. Blev opererat i Juni 2011, lægen kom og gav mig en tilbagemelding imens jeg stadigvæk var under dyb påvirkning af medicin, og kan ikke huske hvad han sagde - andet end det så skidt ud, og der var stor risiko for at gå slidgigt i mit knæ - men musene blev fjernet og der blev "ryddet op" i mit knæ.

Efter forløbet har jeg været til lægen igen, da jeg synes min knæskal smutter engang imellem, hvor jeg kan fornemme at den er tæt på, at ryge af led igen, og dette er bare når jeg går normalt (tit når jeg skal dreje eller vende mig om).

Er kommet til den konklusion, at min lårmuskel måske trækker i min knæskal, at min muskulatur på indersiden af låret ikke er optimal eller at min knæ er helt ødelagt...

Efter gentagen dårlig vejledning både ved læge og fys, er der så nogle, som kan komme med nogle gode øvelser, erfaringer om hvad de har gjort for at komme problemet til livs, eller andet information der kan være behjælpeligt...

Det skal siges, at jeg godt kan løbe, hvis jeg koncentrerer mig om mit knæ, har trænet det op til, at jeg godt kan svømme (bryst og crawl) og styrketræne normalt, har trænet intensiv med balance, men alt hvad der hedder nærkontakt, som fodbold og håndbold, tør jeg simpelthen ikke endnu.

På forhånd tak! :)

Link to comment
Share on other sites

Kan se at jeg ikke er den eneste efter at søge på knæskal istedet for patellaluksation.

Ville disse øvelser være tilstrækkelige til MULIGVIS at afhjælpe mit problem - nogen der har viden?

http://www.glostruphospital.dk/NR/rdonlyres/11AB2973-6655-4731-A3C6-F72B1DBF70B9/0/VMOknaeskalsproblemer2008.pdf

Eller skal jeg gå ned og banke i bordet ved min læge og forlange et genoptrænings forløb ved fys?

Edited by lassehall
Link to comment
Share on other sites

Det er primær Vastus medialis (VMO) der skal holde knæskallen på plads, så den ikke lukserer lateralt (pga. q-vinklen) hvis du tidligere har lavet masser af VMO træning, og det ikke har hjulpet, kan det være at der skal kigges på andre ting, som stramme strukturer evt. tractus. En øget pronation/supination i foden kan også påvirke knæet. Nedsat muskelstyrke i hoften (glut med) bio mekaniske forhold der stiller større krav til VMO.

Det kan også være at du har en VMO dysfunktion pga. nedsat innovation af VMO som kan skyldes en af klemning af nerve femoralis, perifer eller centralt fra segmentet i ryggen L2-4.

Det kan være en kombination af mange ting, en god fys burde kunne hjælpe dig, ellers kan du også prøve en osteopat som er noget dyr, men de har til gengæld godt styr på biomekanikken.

Link to comment
Share on other sites

Tak for svarene.

Umiddelbart så har jeg ikke, ud fra min egen vurdering, et problem med nogle af de ting du referer til Vastus og min løbestil er neutral.

Jeg vil forsøge med en intensiveret træning af VMO vha. terminal knee extension og squat med bold. Sidst jeg var ved fys sagde han, at jeg skulle køre 3x20, er dette optimalt?

Derudover vil jeg ændre min squat til 3x10 og med lidt færre kg, da jeg læste på bodybuilding.dk, at der var en som havde gode erfaringer med dette dette efter patellaluksation.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share