Klatresko

Specialdesignede sko til klatring er et uundværligt stykke udstyr, som gør det muligt at nå helt til tops. Denne type sko er udviklet til at give maksimal kontakt og greb til klippevæggen. En klatresko er en smidig og fleksibel sko, som skal sidde tæt til foden.

Med det slidstærke og strækbare materiale kan skoen gøre det muligt at opnå et stærkt greb mod en klippevæg.

Der er flere betydningsfulde elementer at være opmærksom på, når du skal finde en kvalitetsmodel, der har alle de nødvendige egenskaber.

Størrelse og form af klatreskoen skal passe til dig

Markedet for sko til klatring er bredt, og der kan findes modeller til både professionel brug samt amatørniveauet. Skoen kan bruges til såvel udendørs klatring såsom klatring indendørs på væg. Der findes en sko til ethvert niveau samt til enhver størrelse.

Det er først og fremmest vigtigt at købe klatresko, som passer til ens niveau. Der er forskel på skoenes materialer afhængig af, om der købes en all-around model, eller om der købes en sko til professionel klatring. De forskellige materier vil influere på den komfort og funktion, som skoen yder.

Der findes mange forskellige former for klatring. Og det er vigtigt at købe sko, som passer til formen.

Som nybegynder anbefales det at købe en all-around model, som fungerer med en hård sål samt en høj hæl. På begynderstadiet er det de færreste, som er afklaret med, hvilken form for klatring der bliver deres fremtid. Her tillader all-around modellen at kunne afprøve forskellige klatreformer- og teknikker såvel udendørs samt indendørs.

Når der skal findes den bedste klatresko, anbefales det at følge disse anvisninger:

  • Skoen skal sidde tæt til foden, men uden at give smerte (den mĂĄ gerne stramme)
  • Snuden pĂĄ skoen skal gerne være ekstra tyk og for eksempel lavet af en hĂĄrd udgave af gummi
  • Vælg sko med god støtte omkring forfoden.

Der findes sko til både børn, unge og voksne. Størrelserne er de samme, som gælder almindeligt fodtøj. Og de fås i både hele og halve størrelser.

Det er vigtigt, at skoene sidder tæt, for at de kan yde den bedste funktion under klatring. Selve skoens udformning har stor indflydelse for sikkerheden under klatring. Den klassiske form på skoen er med en let foroverbøjet snue. Med denne form bliver tæerne holdt fast i en foroverbøjet position, som gør, at man kan stå mere sikkert og stabilt fast på selv kuperede overflader og klippevægge. Dette greb skaber sikkerhed under klatring og minimerer risikoen for, at foden vil glide af klippevæggen.

Sådan finder du den rigtige størrelse

Specialdesignede sko til klatring er kendt for at være små. Skoen skal være så tætsiddende som muligt om hele foden. Den skal derudover holde tæerne let foroverbøjede i en fast position.

Det anbefales at købe klatresko i 0,5-1 størrelse under den skostørrelse, man normalt bruger i almindeligt fodtøj.

Der kan være mindre størrelsesmæssige forskelle afhængig af de forskellige mærker.

For mange nybegyndere i klatring kan det være forbundet med fysiske gener eller lette smerter at bære skoene de første gange. Dette hænger sammen med, at det er uvant at bære fodtøj, som er ekstra tætsiddende.

Derudover hænger det sammen med materialerne, som er anvendt på sko til klatring. Des mere skoene bliver brugt, des mere bløde vil de blive. Ens fødder vil vænne sig til den unikke ”bananform” (som designet omtales) med tiden.

Det er en fordel og et godt tegn på en god klatresko til dig, hvis den starter med at føles meget stram. Den bliver blødgjort med tiden og vil strække sig, des mere du anvender den.

Hvis din sko derimod føles for behagelig, første gang du har den på, er det et tegn på, at skoen ikke passer til dig, og at den ikke vil yde dig et stabilt og sikker greb. I takt med at skoen bruges, vil den komme til at blive blødgjort og dermed mere løs. Når du klatrer med en løs sko, opnår du ikke de fordele og effekter, som den gode og sikre klatresko skal give.

Der vil være individuel forskel på, hvor tæt skoen skal være fra starten af. Som nybegynder kan du begynde at tilvænne dig formen på skoen ved at løsne lidt op i hælen. Når dine fødder er blevet mere fortrolig og tilvænnet formen og størrelsen, kan du få skoen til at slutte helt tæt om hele foden.

Det vil give lidt ekstra ’luft’ i skoen, når du kan have skoen til at slutte helt tæt om hælen.

Hvilket materiale skal jeg vælge til mine klatresko?

Med klatresko hænger materialerne sammen med skoens formål og funktion.

Overfladen af skoen vil ofte være lavet af læder eller kunstlæder og er den faste og solide del af skoen.

Der vil være anvendt forskellige typer og udgaver af gummi til design af undersiden af klatresko. Under klatring er det centralt at have en god friktion og bevægelighed med en klippe- eller klatrevæg. De mere professionelle udgaver af skoene har en tyndere sål af såkaldt friktionsgummi, som sørger for, at der er god kontakt mellem fod og klippevæg.

Undersiden af gummi kan enten være tynd eller tyk, og som følge af dens tætte kontakt med klippevægge, er det den del på skoen, som hurtigst bliver slidt.

Des tyndere gummi der er på undersiden af skoen, des mere friktion og des bedre greb vil skoen give. Det er en fordel som øvet klatrer at vælge en sko med tynd gummiunderside, da der således opnås en stor kontaktflade, som gør det muligt at klatre på udfordrende klipper.

Klatring handler om teknik. Des mere erfaren og øvet man er, des mere sikker vil man være under krævende forhold.

Som nybegynder er det en god idé at vælge sko med en tyk gummiunderside. Denne tykke underside tillader, at du kan forårsage mere slitage på skoen, mens du endnu ikke er trænet udi i god fodteknik. Det er vigtigt, at du har en god all-around sko som nybegynder med en tyk sål.

Det vil være helt naturligt, at dine fødder i starten oftere vil glide af, når du begynder at klatre.

I takt med at du bliver fortrolig med fodteknikken og klatring som aktivitet, kan du bedre udse dig den klatresko, som i type og model passer til dig.

Skal jeg vælge snørebånd, velcro eller slippers?

Med sko til klatring handler det primært om, hvordan den sidder på foden. Sekundært har lukningen en betydning.

Lukningen på klatresko handler primært om individuel præference. Nogle foretrækker snørebånd, da det giver mulighed for at få skoen til at slutte endnu mere tæt til foden. Derimod kan det være mere praktisk og funktionelt at vælge velcrobånd. Med denne type lukning undgås risikoen for hængene snore, og så længe skoen sidder, som den skal på foden, er der ikke behov for at få den til at sidde endnu mere tæt.

Dog er det vigtigt at have en god fornemmelse af ens sko, og de skal i udgave og design passe til ens præferencer.

Der er fordele ved alle typer lukninger:

Snørebånd

Med snører kan skoen lukkes mere tæt til foden. Denne lukning er den mest justerbare type, der findes på markedet for klatresko. Det kan være komfortabelt at bære sko med snørelukning i forbindelse med længere klatringer, hvor der er risiko for, at foden hæver op. Her kan skoene justeres i takt med behovene.

VelcrobĂĄnd

Velcrosko er den mest brugte type af sko til klatring. Velcro gør det enkelt og nemt at tage skoene af og på, og det er tilmed muligt at justere skoene efter behov under en klatring.

Som følge af dens popularitet, findes der velcrosko til klatring i mange størrelser, og de forhandles fra de førende mærker på området.

Slippers

Slippers er en særligt type af klatresko, som er designet med mere gummi langs siderne af foden sammenlignet med de klassiske modeller af snøre- og velcrosko. Dette giver en mere sikker klatring, så der opnås en bredere kontaktflade med slippers.

Det er særligt vigtigt at købe slippers i små størrelser, da denne type sko skal sidde helt tæt om hele foden.

 

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmĂĄl til noget, sĂĄ kan du sende mig en mail pĂĄ [email protected]