De seneste års forskningsresultater har vist at den klassiske kostpyramide ikke holder længere.I forsøget på at give et simpelt budskab kom man til at gøre nogle fejltagelser som kan blive svære at rette op på. Eksempelvis blev fedt stemplet som dårligt – uanset fedttype, og kød skulle også begrænses fordi kød ofte ledsages af mættet fedt. Når kød og fedt var ondt – ja, så måtte kulhydrater jo være gode, for folket skal trods alt have en hvis mængde kilojoule hver dag.

Januarnummeret af det udemærkede magasin Scientific American havde en artikel omhandlende disse problemer og hvordan “den nye” kostpyramide evt. skal se ud. Artiklen er skrevet af to af de førende forskere på området og er tilgængelig online. Et must-read for alle kostinteresserede. Læs den her!

Et punkt fortjener en kommentar. Det foreslås at hurtige kulhydrater, herunder hvidt brød, pasta, kartofler og hvide ris anbringes i toppen af pyramiden. Forfatternes argumenter for dette er forståelige, men vi er ikke helt enige. Selv om disse fødevarer har et højt glykæmisk index (er hurtige), så ændres dette, når de indtages sammen med andre fødevarer, og det er jo netop normalt tilfældet for disse “tilbehørs-kulhydrater”. Specielt hvis man relaterer kosttpyramiden til idrætsfolk, vil det gå ud over præstationsevnen, hvis disse kulhydratkilder bliver blacklistet. Og hvad er det i det hele taget for noget at snakke dårligt om kartofler?

Anyway – læs den fremragende artikel – og lad os lige benytte lejligheden til at bringe gratis reklame for et fremragende koncept: www.aarstiderne.com.

Bon appetit!

Reference:
Rebuilding the Food Pyramid
The dietary guide introduced a decade ago has led people astray. Some fats are healthy for the heart, and many carbohydrates clearly are not
By Walter C. Willett and Meir J. Stampfer
Scientific American, Jan. 2003

Similar Posts

3 Comments

  1. I bogen “Stenalderkost” (skrevet af en amerikansk forsker) argumenteres der for at ‘hurtige kulhydrater’ IKKE er egnet til idrætsfolk heller. Han lavede nogle ‘forsøg’ med nogle topidrætsfolk som blev sat på grøntsager, frugt og magert kød (bemærk – intet stivelse i form af kornholdige madvarer) – og de mærkede i det første stykke tid en nedgang i deres evne til at træne, men derefter blev de bedre end nogen sinde. Synes dette er ret interessant.
    Tjek evt. hjemmesiden
    http://www.thepaleodiet.com
    http://www.thepaleodiet.com/paleo_books/forathletes.shtml
    Eller læs selv bogen “Stenalderkost” (:

  2. Jeg tror mennesker skal spiser efter hvilke blodtyper de har.og alden og man skal kigge efter hvor mange kilo en person har bruge for en dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *