Pandelampe

En pandelampe er det geniale alternativ til lommelygten. I alle de situationer, hvor du har brug for en lygte, men også har brug for at have noget i begge hænder, så er en pandelampe nærmest uundværlig.

Du kan få brug for en pandelampe, når du er ude på forskellige outdoor ture, der indbefatter ophold udenfor i mørke.

Det kan være, når du ligger i telt, når du løber orienteringsløb, eller bare løbetræner. Du kan også fint bruge den, hvis du sidder udenfor og nyder natten og gerne vil læse imens. Som jæger og fisker er det også virkelig praktisk, at du har begge dine hænder fri, samtidig med at du bruger din lampe i panden.

Det samme gælder for cyklisten. Hvis du for eksempel kører mountainbike i skoven, så er det essentielt for din sikkerhed og din tryghed, at du har noget godt lys.

Mange har også gavn af pandelamper i forbindelse med deres arbejde. Hvis arbejdet foregår i mørke, så er det nummer et, at du kan have en lyskilde siddende på din pande, mens du bruger hænderne på din opgave.

Du vil her får god information om, hvad du kan forvente af en pandelampe, og du bliver også senere i teksten præsenteret for nogle af de mest populære mærker inden for pandelygter. Det kan lette dig i dit valg af den rette model.

Pandelamper til løb

Løb foregår af og til i mere eller mindre mørke. Det kan derfor være virkelig smart at have en lygte med, så du kan orientere dig. Det er ikke smart at have en lommelygte med, for du bruger jo også armene aktivt, når du løber. Da du derfor ikke kan bære på noget, mens du løber, så er det simpelthen genialt, at der findes pandelamper.

Når du har en pandelampe på, kan du sagtens orientere dig, mens du er i fart.

I forhold til behovet for kraftigt lys, når du løber, så kan der skelnes imellem en lampe til løb i byen og en lampe til løb uden for byen.

Løber du primært i byen, vil alle dele af bydelen være mere eller mindre oplyst. Hvis du løber i en park eller lignende, så kan der være lidt mørkere, men dog aldrig helt bælgmørkt.

Derfor behøver du ikke at løbe med en alt for kraftig styrke i din pandelampe. En lysstyrke på 100 – 200 lumens vil være helt fint. Så kan du se det, du skal kunne se, og de øvrige trafikanter kan se dig. Ekstra smart er de pandelamper, der er udstyret med en røg pære bagtil.

Hvis du løber ude på landet, er du nødt til at have en pandelampe, der har et rødt lys bagtil. Herude er der mindre lys i det hele taget, og mange biler kører meget hurtigt. Til løbeture i mørke ude på landet anbefales der en lysstyrke på 200 – 500 lumens. Så skulle du både kunne se, hvor du løber og blive set af bilisterne.

Hvis du løber i en skov, så er en lysstyrke på 200 – 400 passende.

Er du også hoppet med på den nye løbedille, trailløb, så er det en både sjov og krævende måde at løbetræne på. Her er du helt afhængig af at kunne se, hvordan din rute ændrer sig, så derfor anbefales du at have en lysstyrke i din pandelampe på 200 – 5000 lumens. Jo vanskeligere terræn, des højere lumens kræver det. Sørg for endelig ikke at blænde nogen med en så kraftig lysstyrke.

Desuden er det vigtigt her, at din pandelygte har en god pasform, så den bliver siddende der, hvor den skal, mens du springer afsted.

LED pandelamper

Langt de fleste pandelamper bruger LED. De udsender tilstrækkeligt med lys til, at de kan bruges i lygter, og så bruger de kun en lille mængde strøm i forhold til deres forgængere. Ulempen ved netop LED er, at pærerne ikke kan skiftes ud, når de ikke kan mere.

Til gengæld så holder de i virkelig lang tid, og bruger du genopladelige batterier eller en lampe, der kan oplades direkte, så holder du energiforbruget nede på et minimum. LED pandelamper findes i et hav af modeller, mærker og styrker.

LED pandelygter er smarte, stærke, energivenlige og helt uundværlige.

Kraftige pandelamper

Hvis det er bælgmørkt, og du har en opgave at gøre derude, så har du brug for en kraftig pandelampe, der virkelig kan give dig noget effektivt lys.

Finder du en model, der tilmed er vandtæt, så har du en lampe, der har meget stor power. En kraftig pandelampe, der kan lyse alting op, kan have en lysstyrke på op til 1.000 lumens.

Med sådan en lampe skal du selvfølgelig være varsom med ikke at blænde nogen, og den er bestemt ikke for børn. Til gengæld er den uovertruffen, hvis du er på fisketur, jagt, MTB eller andet, hvor det helt kraftige lys er en fordel.

Der findes også pandelamper med en ekstrem høj lumen. De kan lyse med helt op til 3000 – 5000 lumen.

Genopladelige pandelamper

Det er godt både for din økonomi og for miljøet, at det er muligt at genoplade en pandelampe. Det kan enten ske ved, at du bruger genopladelige batterier til din lygte, eller at lygten kan sættes direkte til opladning via et USB-stik.

Enkelte modeller er så smart indrettet, at de både kan bruge batterier og blive opladet direkte. Det er en fordel, hvis du er afsted på en tur, der varer flere dage, og der ikke er mulighed for at bruge elektricitet. Her er det vigtigt at have tilstrækkeligt med ekstra batterier med, så du ikke risikerer pludselig at stå uden lys.

Skån gerne miljøet ved at vælge en type af pandelampe, som det er muligt at genoplade på den ene eller den anden måde.

Præsentation af nogle af de mest populære mærker inden for pandelamper

Der er mange dygtige producenter af pandelamper, der gør det rigtig godt. Her vil du for eksempel blive præsenteret for seks af de mest populære modeller lige nu:

Petzl

Det franske firma, Petzl, har produceret outdoor udstyr siden 1979. Det har altså en del år på bagen, men samtidig også tilpas meget erfaring i at producere udstyr i tårnhøj kvalitet til seriøse outdoor mennesker verden over.

Til trods for deres dybe rødder, så designer firmaet stadig både innovativt og toneangivende inden for branchen. Deres udvalg af forskellige designs er ganske overvældende stort.

Vælg en pandelampe fra Petzl, hvis du ønsker meget høj kvalitet, et moderne look og nogle ganske fornuftige priser.

Black Diamond

Black Diamond er et amerikansk firma, som blev grundlagt i 1989, der produceret både tøj og udstyr til både hverdag og fritid. Derfor kan du hos denne producent finde pandelamper, der er velegnede til hverdagsbrug, som ikke er så kraftige, og som ikke er så dyre, og du kan finde nogle modeller, der er ganske velegnede til outdoor brug, som koster lidt mere.

De gør sig især gældende inden for tøj og udstyr til bjergbestigning, hvor deres produkter er af den allerhøjeste kvalitet.

Du kan vælge en pandelampe fra Black Diamond, hvis du enten har brug for en til hverdagsbrug, eller ønsker en i virkelig høj kvalitet til mere seriøs brug.

Boruit

Hos Boruit får du udstyr af teknisk og teknologisk meget høj standard. Dette firma producerer primært meget kraftige pandelamper med avancerede funktioner, der er velegnet til den krævende fritidsbruger eller til den professionelle bruger.

Boruit producerer også UV-pandelygter, der blandt andet kan bruges i forbindelse med ravjagt.

Vælg en pandelampe fra Boruit, når du er semi- eller helprofessionel og stiller store krav til kvalitet.

Cegasa

Det spanske firma, Cegasa, har produceret håndholdte lyskilder i mere end 75 år. Deres store erfaring kommer alle deres mange trofaste kunder til gode. Oprindeligt producerede de lygter med batterier. Det gør de stadig, men flere af deres nyeste modeller kommer med dioder.

Vælg Cegasa, når du ønsker godt kram til fornuftige priser.

LED Lenser

Fra dette firmas hånd kan du forvente pandelamper i meget høj kvalitet. Deres lygter er blandt andet kendetegnet ved at have en temmelig høj lumens fra blot en enkelt LED. Det giver en helt koncentreret lyskilde, som kan justeres med en zoom-funktion.

Deres mange genopladelige lygter findes i et væld af modeller og designs, og der er også en vis variation i forhold til antallet af lumen.

Vælg LED Lenser, hvis du vil have en pandelygte med kun en LED med zoom funktion.

Silva pandelampe

Hos Silva produceres der pandelamper både til indendørs og til udendørs brug. De fås med en lumen på helt ned til 80. De laver også en allround lygte. Disse kan bruges der, hvor du har brug for at lyse noget ekstra meget op.

Andre af deres modeller er velegnede til outdoor brug. Dem kan du bruge til sports- eller campingbrug. Om det så er til løb, skiløb, cykling eller andet, så er Silva leveringsdygtige i pandelygter i virkelig god kvalitet.

Firmaet er svensk og blev grundlagt i 1933. Deres mest populære produkter er kompasser og pandelamper.

Med et produkt fra Silva får du god svensk outdoor kvalitet.

Hvor mange lumen skal en pandelampe have?

Hvor kraftig en pandelampe du bør vælge, afhænger helt af, hvad du skal bruge den til. Læg mærke til, hvor mange lumen den enkelte pandelampe er.

Som en tommelfingerregel vil du kunne bruge denne lille oversigt:

  •         Op til 200 lumen: til løb i en by
  •         Mellem 300 og 500 lumen: løb, ridning eller cykling på landet
  •         Mellem 600 og 1500 lumen: camping, trailling eller lignende
  •         Mellem 3000 og 5000: til ekstrem og professionel brug

Hav denne oversigt i mente, når du skal vælge, hvilken type af pandelampe, du skal have.

En god lampe, der sidder i panden, er under alle omstændigheder uhyre praktisk, når du ikke har mulighed for at holde en lygte med hånden.

Vælg en lampe med en passende styrke i forhold til det, du skal bruge den til. Når det kommer til mærke og design, er der virkelig mange at vælge imellem. Vælg en model, du synes, er fed. Den får du nok brug for, når du opholder dig udenfor på et mørkt sted.