I de seneste par år er der ingen person, der ikke som minimum har hørt noget om quinoa eller en masse sunde fordele ved quinoa.

Selv om der ikke var meget populær mad i verden for 30 år siden, bortset fra i det område, hvor den kommer fra – Andes-regionen i Sydamerika, er quinoa produktionen fordoblet og tredoblet i Bolivia og Peru i de sidste 20 år, og grunden til det, er den voksende bevidsthed om sundhedsfordelene ved quinoa. Ikke kun i Sydamerika, men på verdensplan har mere end 70 lande begyndt at vokse quinoa i de seneste 15 år. Der er flere og flere undersøgelser, der berettiger titlen, quinoa har fået – den sundeste fødevare.

Hvad er den gruppe af fødevarer, quinoa tilhører? Hvad er de bedste fordele vi får fra den? Hvad er forbindelsen mellem kasein / valle – to kilder til proteiner af højeste kvalitet og quinoa? Disse er blot nogle af de spørgsmål, du vil være i stand til at finde i denne artikel.

​Quinoa – Her er dine muligheder

[editors_pick id=”158864″]

[post_product id=158871]

[post_product id=158869]

[post_product id=158866]

Quinoa eller hvede – hvad er forskellen?

Quinoa er pseudo-korn, hvilket betyder, at de ikke tilhører den samme gruppe som hvede, majs og ris, men de kan anvendes på samme måde som korn. Quinoa har en masse ligheder i makroer med hvede, og vi vil starte med en, der er det mest karakteristiske for korn – stivelse.

QuinoaKulhydrater i quinoa – godt eller dårligt for vores sundhed?

Kulhydrater er en af de to vigtigste energikilder for vores krop. Vores krop bruger også fedt som energikilde, men kulhydrater er en meget vigtig del af en sund kost. Uden nok kulhydrater er vores krop ikke i stand til at forbruge (brænde) fedt helt. Det betyder mad med kulhydrater er meget godt for vores helbred.

Skiftet fra gavnlig til negativ påvirkning begyndte, da folk begyndte at bruge mere korn end vores krop har brug for, hvilket giver kroppen flere og flere kulhydrater, så for at beskytte sig selv, konverterer kroppen alle overskydende kulhydrater til fedt. Udfordringen var at finde en fødevare med lignende egenskaber som korn, men med færre kulhydrater.

Ligesom hvede, er quinoa en kulhydrat-rig fødevare, men med mindre stivelse, efter hvede og lidt mere fiber. Det er en af fordelene ved quinoa frem for andre kornsorter – færre kulhydrater. For eksempel 100 g quinoa har 69 g kulhydrater sammenligner med 100 g hvede 78,4g kulhydrater (ris 80,4g og majs 81,1g). Det ligner en lille forskel, men hvis vi ganger 9,4g af kulhydrater med 4 for at få antallet af kalorier, får vi 37,6kcal mere fra hvede og dette antal er for eksempel, næsten den samme mængde kalorier fundet i 2/3 kop snittede jordbær. Det betyder 10g gør forskellen.

Quinoa og vægttab

Quinoa kan være godt til vægttab og vægtkontrol. Som vi nævnte, har 100 g quinoa 69 g kulhydrater, hvoraf 3,8g fiber. Ikke kun har quinoa færre kalorier end hvede, men har også mere fiber, og begge af disse ting er vigtige i vægttabsprocessen. Lavere mængde stivelse betyder mindre chance for at få overskydende mængde kulhydrater, hvilket betyder mindre chance for at få fedt. Mere fiber vil fremme en bedre fordøjelse, også meget vigtigt for fedttabsprocessen.

 

Indtil nu har vi sammenlignet quinoa med hvede, men en bedre sammenligning vil være med havre. Havrer har samme mængde kulhydrater og meget mere fiber, men meget mindre protein! Og det er noget, ingen korn kan konkurrere med – mængden af proteiner i quinoa!

Hvorfor det er så vigtigt i sundt vægttab? Sund vægttab betyder at reducere fedtprocenten, men at holde eller øge muskelmasse. For at holde eller øge muskler, har vi brug for proteiner. Bedste mad er fødevarer med højere mængder af proteiner sammen med en ordentlig mængde kulhydrater, fibre og fedt, og det er quinoa helt sikkert.

Quinoa – stor kilde til højkvalitets proteiner

Nu vil vi diskutere noget meget vigtigt om proteiner og kvaliteten af proteiner. Selv om alle proteinerne er det, som levende væsener er lavet af, er fremstillet af 20 aminosyrer, har ikke alle proteiner, eller de fødevarer, vi får protein fra, samme mængde aminosyrer. For mennesker er det meget vigtigt at få essentielle aminosyrer fra maden, så en af de ting, vi er nødt til at overveje, når vi taler om kvaliteten af proteiner i fødevarer er afgjort, hvor mange essentielle aminosyrer, de har. Så lad os først kigge på det – essentielle aminosyrer i quinoa.

Essentielle aminosyrer og PER i quinoa

Quinoa har alle 9 essentielle aminosyrer og en høj mængde lysin (næsten 6 gange mere end majs og rismel) og methionin. Lysin hjælper kroppen med at optage calcium som de fleste videnskabsmænd mener, er meget vigtige for sunde knogler, og har en vigtig rolle i forebyggelse af osteoporose. Methionin er yderst vigtig i bruskdannelse. Vi er nødt til at nævne, at mængden af disse aminosyrer er mindre pr 100g end vi kan få fra den samme mængde kød, men det er den mest interessante del – PER Protein Effektivitets Ratio.

Muskeløgning med quinoa

Protein Effektivitets Ratio er antallet, vi får, når vi deler øgningen i kropsmasse (i gram) med mængden af proteinindtag (i gram). Større antal lig bedre kvalitet af protein – forøget øgning med lavere proteinindtag. Hvis du aldrig har brugt protein kosttilskud, er du måske ikke bekendt med den mest anvendte proteinkilde i pulver kosttilskud – kasein proteiner og valleproteiner. Begge er mælkebestanddele, for at være mere specifik, valleproteiner fra væske (valle) tilbage efter koagulering af mælk (under ostefremstillingsprocessen), og kasein er en gruppe proteiner også fra mælk. Der er få proteiner, der har bare en lille smule højere PER (noget kød og æg), men disse to betragtes som de to bedste af dem, der skal anvendes som supplement. I den undersøgelse, hvor kasein blev sammenlignet med quinoa var der ingen signifikant forskel efter 3 uger, hvilket gjorde quinoa proteiner klassificeret efter niveau af PER så højt som kasein!

Det betyder, at du ikke behøver kunstige tilskud af proteiner, hvis du ønsker at få muskelmasse, fordi quinoa er en stor kilde til højkvalitets proteiner med samme PER som kasein og valle! Der er ingen anden ikke-animalsk mad, der har dette høje niveau af højkvalitets proteiner!

Gluten friGluten fri

I det øjeblik du troede, at der ikke var flere gode nyheder, her kommer det – ingen gluten! Gluten er en gruppe af proteiner karakteristiske for hvede og lignende kerner, men quinoa er glutenfri. Hvorfor er dette vigtigt? Fordi der er mennesker, der er følsomme og får maveproblemer, hvis de spiser hvede – glutenrige fødevarer. For alle de mennesker, er quinoa den bedste erstatning for hvede.

 

Quinoa eller ris

Quinoa har færre kulhydrater og mange flere proteiner end ris og det er en fantastisk erstatning for ris i den region, hvor ris er ikke traditionel mad og ikke blev produceret i et par tusinde år. I Nordamerika og Europa, regioner, indtages ris ikke traditionelt, heller ikke quinoa, kan quinoa være førstevalg for fødevarer, over ris, især i vægttab og muskeløgningsprocesser. Det betyder ikke, at ris skal udelukkes helt, fordi ris er også en stor kilde til fibre (to gange mere end quinoa), men mere variation i kosten er meget bedre for at forbedre sundheden.

Antioxidanter og mineraler

I de seneste 10 år er der blevet gennemført et par seriøse undersøgelser om polyfenolniveauer i quinoa og få andre pseudo-korn og korn. Polyfenoler er fytokemikalier, hvilket betyder, at de er kemikalier fundet i planter, og de har stort antioxidativt potentiale. Antioxidanter er kemikalier (molekyler, atomer …), der kan beskytte kroppen mod frie radikaler.

Kardiovaskulær forebyggelse karsygdomme, kræft og knogleskørhed

Flere og flere undersøgelser fokuserer på polyfenolers oxidative evner og de fleste af forskere er enige om at polyfenolers oxidative virkninger er meget mere kompliceret end den forklaret i tilfælde af diætetiske oxidanter såsom vitaminer (C og E). Fordi nu fokuserer undersøgelser på degenerative forandringer i kroppen, især kardiovaskulære, osteoporose og cancer, og de har store forhåbninger fra alle de tidligere undersøgelser. De mener, at mængden af polyfenoler i kosten kan og bør være meget højere, op til 1g per dag, hvilket er 100 gange mere end C-vitamins daglige behov. Høj dosering af polyfenoler (fra forskellige kilder) blev anvendt til patienter med metabolisk syndrom (dette omfatter flere forhold – højt blodtryk, højt blodsukker, for meget fedt omkring maven og høj mængde af kolesterol), og hver type havde forbedret forskellige tilstande. Endnu en grund til at kombinere forskellige fødevarer med forskellige kilder til polyfenoler.

Indtil vi venter på bekræftelse om denne høje mængde af polyfenoler om dagen, er anbefalingen stadig at forsøge at indtage flere fødevarer, som er rige på polyfenoler, og til at starte med, kan vi starte med quinoa.

Quinoa er også en stor kilde til mineralerne: Magnesium, mangan, fosfor, kalium og calcium.

Fedt i quinoa

Måske er det overraskende, at quinoa har 6,3g fedt pr 100 g, men den store nyhed er, at mere end 50% er umættede essentielle fedtsyrer, som vores krop ikke er i stand til at producere. Omkring 3g er omega-6 og omega-3 fedtsyrer, de to vigtigste essentielle fedtsyrer for vores krop. Det er meget vigtigt at vide, at forholdet mellem omega-6 og omega-3 er meget vigtigt, og det varierer fra 1: 1 til 1: 4 omega-3 og omega-6, og quinoa er en af de sjældne planter med det perfekte forhold 1: 1. Omega-6 fedtsyrer er vigtig for normal hjernefunktion og fremmer inflammationsprocessen (hvilket er vigtigt for vores krop under infektioner) og omega-3 har en vigtig rolle i at reducere inflammationsprocessen (det er derfor nogle mennesker kan være længere under inflammation, når de indtager fødevarer som er meget rige på omega-6, med forholdet 20: 1 i forhold til omega-3), og korrekt funktion af hjernen.

Quinoa superfood – kort sammenfatning

Kulhydrater – stor kilde, mindre end i andre korn;

Proteiner – bedste kvalitet i forhold til andre planter, på samme niveau som valle og kasein;

Fedt – perfekt forhold mellem omega-3 og omega-6, essentielle, flerumættede fedtsyrer;

Mineraler – flere mineraler end andre kornsorter;

Antioxidanter – polyfenoler;

Glutenfri;

Kolesterolfri;

Vægttab – god;

Muskeløgning – fremragende;

Sundhedsmæssige fordele – mindske risiko for hjerte-kar-sygdomme, kræft, knogleskørhed, sænker kolesterol i blodet, fremme vægttab og vedligeholdelse.

Hvis du ikke allerede er begyndt at inkludere quinoa i din kost, bør du skrive det ned på din næste indkøbsliste.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *