Ravlygte

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kunne du også godt tænke dig at finde rav ved de danske strande? Og ikke bare orange flint, der til forveksling ligner rav.

Nu er det blevet meget lettere at finde den ægte vare. Du kan nemlig gøre brug af en ravlygte, når du er på ravjagt. Så vil du med det samme kunne konstatere, om du har været så heldig at finde ægte rav.

I denne guide kan du finde ud af, hvad en ravlygte kan gøre i din jagt på rav ved de danske kyster.

Hvad er en ravlygte?

En ravlygte er en særlig form for lommelygte, der udsender UV-lys i stedet for almindeligt lys. Når dette lys rammer et stykke rav, vil ravet lyse op.

I dagslys vil du ikke kunne se dette lys fra ravstykkerne, men det bliver tydeligt, når det er mørkt. Derfor foregår ravjagt i mørke. Nogle ravlygter eller ravlamper er også samtidig almindelige lygter. Det er ret praktisk, når du skal bevæge dig rundt i mørke og finde rundt på stranden.

Lygten, der lyser med ultraviolet lys

Lygter som den, der kan findes rav med, kendes blandt andet fra visse brancher, hvor det er nødvendigt at kunne se noget, som man ikke kan se med det blotte øje eller med almindeligt lys.

Det kan for eksempel være spor efter blod, der kan ses, selv om det for længst er forsøgt vasket væk. Det vil for eksempel også kunne vise vandmærker i pengesedler, spor efter visse former for narkotika og andet.

Når disse UV-lygter også kan bruges til at spore rav med, så er det fordi, lyset får nogle små mikroorganismer i rav til at lyse op. Det gør det nemt og hurtigt at genkende rav fra alle andre stentyper.

Lys og bølgelængder

Man taler om det elektromagnetiske spektrum i forbindelse med lys. Noget lys kan et menneskes øje opfatte. Det kaldes det synlige spektrum. Det synlige spektrum har nogle bølgelængder, der går mellem 380 og 750 nanometer. I det spektrum er alle farver fra violet, blå, gul, grøn og rød.

Hvis en stråling har en bølgelængde, der ligger lige under det synlige spektrum, så kaldes det for ultraviolet lys. Ligger bølgelængden lige over det synlige spektrum, så kaldes det infrarødt lys.

Hvor er der størst chance for at finde rav?

Rav findes primært på stranden. Der er størst chance for at finde rav ved den jyske vestkyst og ved Vendsyssels østkyst. Men faktisk er det muligt at finde rav ved stort set alle Danmarks kyster. Med en god ravlygte øges dine chancer for at finde rav betydeligt.

Hvornår er der størst chance for at finde rav?

Du kan finde rav når som helst. Men når det lige har været stormvejr, så er chancen størst. Det er den, fordi stormen har rodet godt op i sandbunden. Da rav er lettere end sten, så vil de blive skyllet ind på land. Du kan derfor med fordel lede i de bunker af tang, skaller og så videre, som lige er blevet skyllet op.

Der er størst chance om vinteren. Med en kraftig UV lygte vil du kunne se ravet på lang afstand.

De kraftige UV-lygter

Der findes UV-lamper i forskellige udformninger og med forskellige styrker. Nogle af lygterne er meget kraftige. Jo kraftigere de er, des mere rav vil de kunne fange. Læg mærke til, hvor mange LED-enheder eller nanometer den enkelte lygte har. Det er det tal, der angiver, hvor kraftigt et lys det har.

I forbindelse med UV-lygter bør du altid bære UV-beskyttelsesbriller. De skarpe UV-stråler i større mængder er ikke godt for øjnene.

Pas på med fosfor

UV-lys kan også få det skadelige stof fosfor til at lyse op. Det er meget sjældent at finde, men det kan ske. Det ligger også i klumper og er meget let ligesom rav, og så kan det være nemt at tage fejl. Derfor bør du altid opbevare det, du finder i en metal- eller glasbeholder, indtil du har fundet ud af, om det er rav eller fosfor.

Hvad koster en ravlygte?

En UV-lygte kan fås i flere prislag. Der er priser, der starter for omkring 100 kroner og går op til omkring 1.200 kroner. Der kan selvfølgelig være forskel på lygternes kvalitet, men de kan alle lyse ravstykker op. En god standardlygte kan fås til omkring 500 kroner.

Med en ravlygte får du stof til mange timers spændende ravjagt, måske en ny hobby og måske endda opbygget en samling af rav.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *