Udgivet i Artikler

Skal du spise smør eller Becel?

Af Motion-online.dk

Fedtdebatten raser for tiden og der er tilsyneladende uenighed blandt ernæringseksperter. Hvilket fedtstof skal du komme på brødet? Svaret er faktisk ret enkelt, men formodentlig ikke det du regner med!

Svaret på om du skal bruge smør eller margarine er:

Det er i praksis fuldstændig ligegyldigt!

Det kan lyde som en provokation, men forklaringen er god nok. Som udgangspunkt er der en vis risiko for at blive ramt af f.eks. hjertekar-sygdom. Blandt dem, der får hjertekar-sygdom, vil der være en række udløsende faktorer. Det kan både være ting vi har kontrol over (f.eks. rygning og fysisk inaktivitet) og ting vi ikke har kontrol over (f.eks. arvelige faktorer eller ren tilfældighed).

Vores indtag af fedt kan også spille en rolle, men man skal bemærke, at dette er en usikker faktor som tilmed kommer et stykke nede på listen. Specielt hvis man gør flere andre ting rigtigt (ikke ryge, motionere, begrænse sukkerforbrug, ikke overspise), så er der meget dårlig evidens for, at dit fedtindtag overhovedet er en risikofaktor.

FranskbrødHverken fedt som sådan eller mættet fedt specifikt er en specielt entydig risikofaktor. Det er f.eks. usundt at bytte mættet fedt ud med samme mængde kalorier i dårlige kulhydrater (f.eks. franskbrød). Specielt mættet fedt fra mejeriprodukter har slet ikke kunne kædes sammen med en øget risiko og visse n-6-holdige vegetabilske olier vil være mere usunde end smør. (1, 2)

Så vi taler altså om nogle ganske usikre sammenhænge hvor rollerne hurtigt kan byttes rundt mellem ting, der reelt er ganske almindelige fødevarer. Det er altså ikke smøger eller miljøgifte vi taler om her.

Støtten til Becel tager udganspunkt i de nye kostråd, som meget klart skoser det mættede fedt og endda går så vidt som at anbefale, at man helt kan undgå smørelse på brødet.

EvidensrapportMen en ting er kostråd - noget andet er at kigge på den faktiske forskning, der ligger bag ved. Ikke nogen helt let sag, fordi selv om der ligger en evidensrapport, så kan man ikke lige slå op og finde de undersøgelser, der finder at mættet fedt er farligt (3).

Evidensrapporten tager udgangspunkt i de nyeste norske kostråd (4) fulgt op med et tjek på, om der var kommet nye metaanalyser siden det norske arbejde blev afsluttet. Man har i alle tilfælde valgt kun at kigge på store solide meta-analyser - altså undersøgelser der samler op andre primære studier inden for et felt, samt andre sammenfattende rapporter (herunder Fødevarestyrelsens egne).

Det lyder fornuftigt, men har også den effekt, at mange nye studier ikke bliver inddraget i konklusionerne. Nye spørgsmål er heller ikke blevet stillet, som f.eks. "Skal vi begrænse folks indtag af stivelse?".

I spørgsmålet om det mættede fedt henvises der især til en WHO-rapport fra en konsensus-konference i 2008 (5). Denne rapport er på ca. 300 sider og består af en række artikler. Man kan derfor ikke se specifikt hvad det danske kostråd baserer sig på, men WHO-rapporten er entydig i sin konklusion, nemlig at der er basis for at anbefale en begrænsning i indtaget af mættet fedt.

mættet fedt vs. risiko tabelMen! Hvis man begynder at granske de 300 sider, så kan man se hvor store udsving og usikkerheder der er på de primærstudier, der danner grundlag for konklusionen (6).

Og hvis man netop holder dette op imod hvad nyere studier har vist om n-3/n-6 fedtsyrer, store og små LDL-partikler, underlødige kulhydraters skadelige virkning, forskel på mejerifedt og kødfedt, betydningen af dyrs foder, råvareforarbejdning etc., så kan man med rimelighed konkludere, at rådet om at begrænse indtaget af mættet fedt er en forenkling der grænser til vildledning.

FiskWHO-rapporten underbygger klart at n-3 fedtsyrer er sunde (fra f.eks. fisk og rapsolie). I en direkte duel vinder n-3 over mættet fedt, men budskabet skal være, at du skal indtage nok n-3 - ikke at du skal være bange for mættet fedt.

Og nu da det er smør vi snakker om, så er der ind til flere studier der viser, at et højt indtag af smør er forbundet med et mindre taljemål! (7, 8)

Så for lige at samle op - Der er flere ting der har betydning for din risiko for at få hjertekarsygdom, men dit indtag af mættet fedt hører til en af de mindst betydende og mest usikre faktorer. Og specifikt er der er yderst usikker evidens for, at det fedt, der er i smør spiller en rolle (samlet set ingen evidens).

Så blandt de mange ting som du kan bekymre dig om, så skal du ikke bruge tid på at overveje smør, Becel eller Kærgården. Vælg det du bedst kan lide, for det er i praksis fuldstændigt ligegyldigt hvilket fedtstof du kommer på dit brød (og det er formodentlig sundere at komme fedt på brødet end ikke at gøre det).

Lad være med at ryge, vær fysisk aktiv og spis gode råvarer.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 29. oktober 2013.

Referencer

1. Alt fedtstof er ikke lige fedt. Food of life. Arne Astrup, Steen Stender & Jørn Dyerberg

2. Saturated fat, carbohydrate, and cardiovascular disease.  Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM.  Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):502-9. Epub 2010 Jan 20.

3. Evidensgrundlaget for danske råd om kost og fysisk aktivitet. DTU Fødevareinstituttet. 1. udgave, september 2013

4. Nasjonalt råd for ernæring, (2011). Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Helsedirektoratet. Oslo

5. Fats and fatty acids in human nutrition. Proceedings of the Joint FAO/WHO Expert Consultation. November 10-14, 2008. Geneva, Switzerland. (2009). Annals of Nutrition & Metabolism, 55(1-3), pp. 5-300.

6. Dietary fat and coronary heart disease: summary of evidence from prospective cohort and randomised controlled trials. Skeaff CM, Miller J. Ann Nutr Metab. 2009;55(1-3):173-201. Epub 2009 Sep 15.

7. Dietary predictors of 5-year changes in waist circumference. J Am Diet Assoc. 2009 Aug;109(8):1356-66. Halkjaer J, Tjønneland A, Overvad K, Sørensen TI.

8. High dairy fat intake related to less central obesity: a male cohort study with 12 years' follow-up. Scand J Prim Health Care. 2013 Jun;31(2):89-94. Holmberg S, Thelin A.