Vægtskiver

Vægtskiver anvendes til vægtløftning. Det er ikke kun for store, stærke muskelmænd. Derimod er det en motionsform, hvor alle kan være med uanset niveau. Med vægtløftning har du nemlig mulighed for helt selv at regulere, hvor tungt du løfter og hvor mange gentagelser, du tager. Dette skyldes ikke mindst, at vægten af dine hand- eller stangvægte kan ændres. For at gøre dette skal du blot have nogle forskellige vægtskiver.

Vægtskiver tillader dig at ændre vægten på dine håndvægte. Med vægttræning kan du træne mere, end du måske lige går og tror. Ikke blot overarme og overkrop kan være i fokus, når du træner med vægtskiver. Faktisk kan du stramme hele din krop op ved hjælp af meget få redskaber.

Oversigt over vægtskiver

Vægtskiver 30 mm

1,25 kg.

2,5 kg.

5 kg.

10 kg.

15 kg.

20 kg.

Vægtskiver 50 mm

1,25 kg.

2,5 kg.

5 kg.

10 kg.

15 kg.

20 kg.

Bumper plates

2,5 kg.

5 kg.

10 kg.

15 kg.

20 kg.

Konkurrence bumper plates

15 kg.

20 kg.

25 kg-

 Hvad er vægtskiver?

Vægtskiver er de tunge skiver, du sætter på vægtstangen af dine stang- eller håndvægte. Vægtskiverne er således den del, der lader dig regulere vægten af dine vægte. På denne måde tillader vægtskiver dig at ændre og modulere din træning.

Til privat brug er det mest almindeligt med vægtskiver til håndvægte, hvorfor denne artikel fokuserer mest på denne type vægtskiver.

Hvilke typer vægtskiver findes der?

Vægtskiver kommer groft sagt i to typer: jern-vægtskiver og kunststof-vægtskiver. Her er jern-skriverne de mest kendte og også den type, du som regel vil støde på i fitnesscenteret. Fordelen ved vægtskiver i jern er, at de er meget holdbare. Til gengæld kan de lave skader i gulvet.

Af den grund er kunststof-vægtskiver det populære alternativ, når vi snakker hjemmetræning. De ødelægger ikke dit gulv og er lidt billigere. Til gengæld går de nemmere i stykker.

 Hvad træner jeg med vægtskiver?

Når du anvender vægtskiver, kan du som nævnt komme hele kroppen rundt. Basale øvelser med vægtskiver og vægtstang træner både styrke og udholdenhed. Afhængigt af den øvelse, du vælger at udføre, kan du således frit vælge, hvilken muskelgruppe du vil lægge fokus på.

 Hvordan skal jeg træne med vægtskiver?

Når du træner med vægtskiver, er det allervigtigste, at du kommer godt fra start. Læg ikke for hårdt ud. Dette kan nemlig hurtigt resultere i skader og modløshed, når det ikke går helt som forventet i første forsøg.

Derfor er det vigtigt, at du lærer den rigtige løfteteknik og desuden altid har styr på sikkerheden. Det er jo ikke helt ufarligt at stå og håndtere tunge vægtskiver i hjemmet.

 Hvor tunge skal mine vægtskiver være?

Du skal vælge vægtskiver, der passer til dit niveau. Læg derfor altid ud med vægte, der passer til den sværhedsgrad, du ønsker og som du ved, du kan klare. Herefter kan du altid arbejde dig op til at anvende tungere og tungere vægtskiver. På denne måde kan du konstant udfordre dig selv og udbygge din styrke.

 Hvad er fordelene ved at træne med vægtskiver?

Den største fordel ved at træne med vægtskiver er, at det sætter dit stofskifte i gang. Det vil sige, at du forbrænder flere kalorier, sammenlignet med når du ikke træner med vægte.

Desuden er det en fordel, at du med træning med vægtskiver selv kan bestemme deres vægt. Du kan således anvende vægtskiver, der passer netop til dit niveau.

Sidst, men absolut ikke mindst, kan du træne hele din krop med blot et enkelt redskab. Det er en kæmpe fordel for dig, der ikke planlægger at skulle have installeret et helt fitnesscenter derhjemme!