Vandtæt rygsæk

Når du skal ud på en længere eller udfordrende vandretur er det vigtigt, at du har en rygsæk, der er designet til netop det. Skal du være ude i mange dage kan ting som fugtigt tøj og våde rationer være det, der vender oplevelsen fra at være fantastisk til at være irriterende og drænende.

Med den rigtige vandtætte rygsæk kan du vandre i regn og vand og stadig være sikker på, at det, der ligger i din rygsæk er tørt og klar til brug, når du kommer frem til din lejrplads. De er ikke billige, men den forskel det kommer til at betyde for dine ture vejer op for prisen.

Dette skal du kigge efter

Når du skal på jagt efter en vandtæt rygsæk, vil du opdage, at ligesom med alt andet er markedet fyldt med forskellige modeller med diverse funktioner. Derfor er der en række ting du med fordel kan overveje, inden du begynder at lede:

  • Kapacitet – Hvor meget skal du have i rygsækken?
  • Funktioner – Har du specifikke funktioner eller muligheder du lægger vægt på frem for andre?

 

  • Pasform – Hvordan skal rygsækken sidde på din ryg, og hvordan skal den kunne spændes?
  • Vægt – Fordi du skal gå langt med oppakning er vægten af selve rygsækken en vigtig faktor at tage med i dine beregninger
  • Budget – Hvad er du villig/i stand til at betale for en vandtæt rygsæk?

 

Herfra kan du begynde at lede mere præcist og ende med at finde en model, der passer til dine behov og lever op til dine krav. Der findes forskellige former for vandtætte rygsække, der alle har fordele og ulemper.

Hvad skal en vandtæt rygsæk kunne holde til?

Der er ikke noget mere irriterende, end at skulle pakke ud efter en lang dag på benene og så er alle dine ting gennemblødte efter regnvejret undervejs og netop derfor er en vandtæt rygsæk så vigtig! En vandtæt rygsæk sørger for at dine ting er tørre inde i tasken, selvom vejret eller omgivelserne er våde, og det er derfor vigtigt, at de kan holde til mere ekstreme vejrforhold.

Det betyder, at de fleste modeller er fremstillet med vandtætte lynlåse, splejsede sømme og forstærkninger under steder, der kan blive slidt eller briste. Dette hjælper dem til at stå imod store regnbyger, stormvejr og snevejr.

Alt efter, hvilken form for vandtæt trygsæk du vælger kan og skal de kunne holde til mere, når det kommer til de våde elementer. Nævnt i rækkefælge fra mest vandtætte: Dry bag, vandtæt rygsæk og rygsæk med regnslag.

Overvej en dry bag rygsæk

Hvis du er glad for at sejle kano eller kajak, så er en dry bag rygsæk næsten at must. Det er den mest vandtætte form for bagagetransport, der findes på markedet og med sådan en på ryggen kan du være helt sikker på, at de ting, der ikke tåler vand stadig er tørre, når du skal bruge dem efter en tur på vandet.

Det er også en vandtæt rygsæk, som er rigtig populær blandt folk, der dyrker skisport, fordi den også kan bruges i snevejr og ved styrt i ekstreme omgivelser med vand eller sne.

En dry bag lukkes som oftest med en lynlås OG spænder, der buges til at forstærke lukningen ved at du ruller den sammen om lynlåsen og klipser den fast sammen med spænderne.

En dry bag er for dig, der vil være sikker på at dine ting forbliver tørre, selv i de mest våde omgivelser. Det er en praktisk og funktionel form for vandtæt rygsæk, der med garanti vil gøre dig glad for din investering, når regnen står ned tredje dag i træk, og du bare gerne vil have tørre sokker på.

Vandtæt lynlås er et must

En rygsæk med vandtæt lynlås ligger lige under en dry bag, når det kommer til vandtæthed (Hvis man mener det begreb er bøjeligt). Det er et rigtig godt alternativ til længere vandreture i terræn med ustadigt vejr.

Fordelene ved at vælge denne form for vandtætte rygsæk frem for en dry bag er, at der i dette tilfælde også er lagt stor vægt på komforten i forhold til åndbarhed. Du kan altså forvente en rygsæk, der er behagelig at vandre med lige meget, hvor varmt eller vådt det bliver og som sørger for at holde dine ting tørre i regn og sne. Selve tasken er lavet i vandafvisende stof, mens lynlåsen er fremstillet således, at den lukker helt tæt – og i de fleste tilfælde er sømmene på en sådan taske også limede eller splejsede, så der ikke kan trænge vand ind.

Det er et oplagt valg til dig, der gerne vil have en behagelig og funktionel vandtæt rygsæk til længere vandreture og gerne vil være sikker på at dine ting holder sig tørre selv i det værste regnvejr. I de fleste tilfælde er det en taske med stor vægt på både komfort og funktionalitet, så du får en god rygsæk for dine penge.

Rygsæk med regnslag er billige og lette at bruge

Er du glad for den rygsæk du har, men vil du gerne sørge for, at den holder tingene tørre i lidt længere tid, så er et regnslag en god løsning. De findes i et hav af størrelser, modeller, materialer og farver, så du kan med sikkerhed finde et, der passer til din rygsæk også.

Det er en rigtig god løsning til vandreture, der kræver lidt mere end den almindelige vandafvisende rygsæk, men hvor du ikke synes det er nødvendigt at gå ud og købe en helt ny pack til formålet. Det er en god foranstaltning, hvis du skal vandre steder, hvor der ikke forekommer de store og lange byger, men der stadig kan falde en gedigen mængde vand ind i mellem.

Hvilket mærke skal du vælge?

Der findes rigtig mange gode mærker derude, som alle har hver deres fordele og ulemper. Skal du ud og investere i en ny pack er der dog et par stykker der kan fremhæves indenfor den vandtætte kategori. Her får du både rigtig høj kvalitet og rigtig meget for pengene, når det kommer til funktionalitet og design features.

Ortlieb

Et tysk mærke, der har eksisteret siden 1982 og har specialiseret sig helt specifikt indenfor vandtæt gear som for eksempel rygsække, dufflebags, mobilholdere og cykeltasker.

Den tyske kvalitet er virkelig mærkbar, når man kigger på de forskellige produkter fra Ortlieb og det er ikke til at tage fejl af, at der her er tale om mange års erfaring og godt håndværk.

Er du på udkig efter en dry bag rygsæk i høj kvalitet og med stor holdbarhed og slidstyrke, så har Ortlieb en række meget spændende kandidater til jobbet.

Derudover ligger taskerne – til trods for kvaliteten – i midten eller bunden af prisskalaen for denne form for produkter.

Tag et kig på deres dry bags, hvis du gerne vil være sikker på altid at have et par tørre sokker at tage på, når du er på vandring eller kanotur.

Trekmates

Det britiske mærke har også nogle år på bagen. Siden 1997 har de arbejdet med outdoor supply i form af alt, hvad du kan få brug for af gear, når du skal på vandretur.

Det er et mærke, der gennem de over 20 år de har eksisteret hele tiden har arbejdet ud fra det samme koncept, der tydeligt afspejles i alle deres produkter og ikke mindst deres dry bags og rygsække. Konceptet bygger på tre fokusområder, der hedder; kvalitet, pris og nytænkning.

Fordi de dækker bredere indenfor konceptet, har du ikke så stort et udvalg, men de modeller der er at vælge imellem er både funktionelle og lækre at gå med.  Er du på udkig efter en rygsæk, der kan følge dig gennem tykt og tyndt, så er Trekmates helt klart et kig værd.

SealLine

Med mere end 30 år på bagen er der også her tale om et veletableret brand, der kan deres kram og arbejder bevidst med at skabe de bedste produkter indenfor kategorien.

Her finder du produkter i den lidt dyrere ende af skalaen, men til gengæld er der også tale om virkeligt kram.

Det er tydeligt, at de mange forskellige produkter er fremstillet og designet af folk, der selv både vandrer, sejler, står på ski eller fisker. Fordelen er, at der forekommer stor forståelse for, at der er forskellige krav til, hvad en vandtæt rygsæk skal kunne, når du skal bruge den til vandring kontra når du skal bruge den i forbindelse med skisport eller noget helt tredje. Derfor findes der en række mere snævre produkter, der er tilpasset de forskellige krav og behov indenfor individuelle sportsgrene.

Alt i alt handler det om at gøre dig bekendt med dine behov og arbejde ud fra det. Så kan du nemlig finde en rygsæk, der kan følge din gennem mange ture og år.

 

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]