​Fiskeolie, som et sundhedssupplement, er det kendt som en stor kilde til omega-3 fedtsyrer og vitamin A og D, begge fedtopløselige vitaminer. Forskellige fiskeolier har forskellige mængder af forskellige næringsstoffer, og her er trykket på torskelever olieprodukter.

Hjerte og hjerte-kar-sundhed, stærke og sunde knogler, syn, og forebyggelse af kræft er blot nogle af sundhedsfordelene fra en bred vifte af sundhedsmæssige fordele fra fiskeolier.

Hvorfor omega-3?

Omega-3 er en type af essentielle fedtsyre. Essentiel betyder, at kroppen ikke er i stand til at producere det, så det skal indtages gennem maden. Ikke alle fødevarer indeholder omega-3 i den nødvendige mængde for den korrekte funktion af kroppen. Fed fiskeolie og nogle planter og nødder er en stor kilde til omega-3. En teskefuld har næsten 900 mg af omega-3 fedtsyrer (en teskefuld hørfrø har 750mg).

Når vi taler om omega-3 taler vi faktisk om 3 typer af omega-3: ALA (alfa-linolensyre), DHA (docosahexaensyre), og EPA (eicosapentaensyre). ALA kan omdannes til DHA og EPA i kroppen. Planter og nogle nødder er rige på ALA, fisk har også ALA med DHA og EPA.

Hjertesundhed og omega-3

Undersøgelser viste, at DHA og EPA har en vigtig rolle i at forbedre hjertesundhed og sænke risikoen for hjerteanfald. Sænkning af triglycerider er en af de vigtigste ting for hjertesundhed. Triglycerider er lipider (fedt) i vores krop, der er en af de vigtigste kilder til energi og eventuel tilgang til en mængde kalorier, der kommer i vores krop fra forskellige kilder (proteiner, kulhydrater …) som vil blive konverteret til triglycerider og opbevaret til senere brug. Lipider er ikke opløselige i blod, så de rejser igennem blodet ved hjælp af deres fragtmænd – lipoproteiner. Forskerne forstår stadig ikke hvordan, men et højt niveau af triglycerider i blodet kan føre til åreforkalkning (fortykkelse af arterierne). Arteriosklerose kan øge risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde.

DHA og EPA har vist sig at være effektive til sænkning af triglycerider i blodet.

Ikke kun niveauet af triglycerider kan sænkes med omega-3 fedtsyrer, men også “dårlige” kolesterol – LDL (Lav-densitet lipoprotein). Forskerne mener, at DHA er den mest ansvarlige for at øge niveauet af HDL (Høj-densitet lipoprotein) – “gode” kolesterol.

Hjernens udvikling og funktion

DHA har en vigtig rolle i hjernens udvikling hos spædbørn og normal hjernefunktion hos voksne. Depression, aggression, ADHD – alle er forbundet med mangel på DHA.

Betændelse

Omega-3 er effektiv til at reducere inflammation, især ved reumatoid artritis og astma.

Kræft

I nogle typer af kræft kan omega-3 reducere den hastige vækst af cancerceller.

Fiskeolie

Vitaminer i fiskeolie – torsk fiskelevertran

* Andre fiskeolier er rige på omega-3 fedtsyrer, men ikke vitamin A og D

Fiskeolie (torskelevertran) har høje mængder af vitamin D og vitamin A. Kun én teskefuld har 4501 IE, som anses for 4-8 gange mere end det daglige behov for vitamin A (retinol – aktiv form) og 450IU der betragtes som 90 % (eller mindre, afhængigt af forfatter) af daglige behov for vitamin D. Vitamin A og D er begge fedtopløselige vitaminer, hvilket betyder, at de opløses i fedt og kan opbevares i vores fedt. Det betyder, at vi ikke behøver at tage dem hver dag, som vi skal gøre med vandopløseligt vitamin (vitamin C, B …). Det betyder også, at de kan være i et højere behov for i vores krop. Hvis det tages i højere end den anbefalede mængde, kan de føre til forgiftning. Det daglige behov for vitaminer er ikke kun vigtigt, men også forholdet mellem nogle vitaminer kan have direkte indflydelse på vores krop. Forholdet mellem vitamin A og D-vitamin var til debat i årevis.

Her er det vigtigt at sige, at for et par år siden, var der uenighed mellem læger og videnskabsmænd, hvad der er det bedste forhold mellem vitamin A og vitamin D. Indtil videre er der et forslag til forholdet AD vitamin, 3 til 4 gange mere til fordel for D-vitamin – i tilfælde af at tage 4501IU af vitamin A (mængde i 1 teskefuld torsk fiskeolie), mængden af D-vitamin taget kun fra samme mængde olie vil ikke være nok (450IU). Mængden skal være mindst 10.000 IE vitamin D. Vi må nævne, at dette kun er i tilfælde af vitamin A, ikke beta-karoten – forløber for vitamin A, som vil blive konverteret som vitamin A i kroppen efter behov.

Hvorfor forholdet er så vigtigt?

Vitamin A og D-vitamin kan konkurrere for nogle af deres funktioner, og hvis man har meget højere niveau, kan det helt mindske funktionen af andre.

Vitamin A – syn, immunsystemet, forebyggelse af tumorer, sund hud

Syn

Rhodopsin er et pigment der anvendes, når lyset er lavt (nat) og vitamin A er nødvendigt for produktionen af rhodopsin. Nyctalopia eller natteblindhed kan være forårsaget af mangel på vitamin A, og dens manglende evne til at se, når lyset er lavt eller i løbet af natten.

Celledifferentiering

Det er blevet bekræftet, at vitamin A har en vigtig rolle i differentiering af celler, hæmmende eller stimulerende. Da hæmning af hurtigt delende celler er en af opgaverne, viste nogle undersøgelser, at mangel på vitamin A, kan føre til tumorprogression i brystcancer.

Immunsystem

Vitamin A har en særdeles vigtig rolle i immunsystemet og dets mangel vil deaktivere makrofager til at bekæmpe bakterier. Nogle undersøgelser viste sammenhæng mellem korrekt indtagelse af vitamin A og lavere mængder infektion hos børn. Kliniske forsøg tyder på, at mangel på vitamin A hos HIV patienter kan øge infektion og dødelighed.

Sund hud

Tør hud og tab af slimhindeceller i luftvejene forårsages af A-vitaminmangel.

D-vitamin

Stærke sunde knogler

Uden vitamin D er kalciumoptagelse ikke mulig. Fosfatkoncentrationen vedligeholdes også af D-vitamin, så mangel vil deaktivere korrekt mineralisering af knogler – inkorporering af mineraler i knoglerne. Rakitis er primært forårsaget af mangel på D-vitamin, og det vil gøre knogler hos børn bløde, hvilket vil føre til deformationer af knogler.

Multipel sklerose (MS)

Undersøgelser udført af Oxford og Maastricht Universitet i Holland foreslog, at D-vitamin kan forebygge MS og hos patienter med MS kan mindske symptomerne.

Omega-3 fra fisk eller vegetabilske fødevarer

I fisk kan vi finde alle 3 omega-3 fedtsyrer: ALA (alfa-linolensyre), DHA (docosahexaensyre) og EPA (eicosapentaensyre), mens det i planter primært er ALA, som kan omdannes i DHA og EPA i organ, men i mindre mængde end fisk kan give. ALA har dog stadigvæk også gavnlig effekt på det kardiovaskulære system.

Fiskeolie – omega-3, D-vitamin og A-vitamin rige fødevarer

Så længe vitamin A og vitamin D er i det rigtige forhold, kan vores helbred drage fordel af fiskeolie.

Bare det at tænke på skeen fyldt med olie som nærmer vores mund, kan ødelægge vores dag, den lille mængde kan føre til et bedre helbred fremover, og nogle af disse tilberedte fisk kan være en virkelig velsmagende ret.

Similar Posts

One Comment

  1. Jeg har talt med flere Elite udøvere som alle samme bruger Fiskeolie til at performe bedre og for at lettere at undgå flammatoriske stadier i kroppen når de presser den så hårdt som de gør.

    Super Oplæg! Det glæder mig at læse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *