Sportstape
Sportstape og elastisk funktionstape er har altid flittigt brug af både motionister og eliteudøvere, de seneste år har sportstapen dog blevet enormt populært. Det er der en god grund til, sportstape er nemlig ekstremt effektivt til at støtte dine led og muskler, samt mindske hævelsestilstanden og mindske smerter. Det er dog langt fra alle slags sportstape der levere tilstrækkelig god kvalitet. I denne guide vil vi forklare hvilke slags sportstape du skal gå efter.
- Hvad er sportstape
Sportstape er tætvævet stof med klister, som findes en mange forskellige typer. Som udgangspunkt kan sportstape opdeles i 2 kategorier: elastisk tape og uelastiske tape. Standard bredden på sportstape er ca. 2,5 cm, 3,8 cm og 5 cm. Den mest brugte uelastiske tape er i bredden 3,8 cm.
- Hvorfor bruge tape til anklen
Hvis du binder din ankel rigtigt op med sportstape, vil du hurtigere komme i gang med genoptræning og med mindre risiko for at lave en ny forstuvning.
Tapen støtter på to måder: Dels ved en mekanisk støtte, altså som en form for ekstra ledbånd. Og dels ved en stimulering af hudens sansecelller, således at der gives ”besked” til musklerne om at tage fat, når tapen trækker i huden. Det sidste er den vigtigste funktion ved længerevarende brug.
- HvornĂĄr mĂĄ du ikke bruge sportstape
UndgĂĄ at bruge sportstape i disse situationer:
Din ankel er lige blevet skadet (akut fase)
Hvis du har sĂĄr der hvor sportstapen skal sidde
Har nedsat føleevne/føleforstyrrelser
- SĂĄdan bruger du sportstape
Vi vil her forklare grundteknikken til at binde din ankel med sportstape, med lidt øvelse ville du kunne ligge det på dig selv i stående stilling med forfoden oppe på en stol eller bænk.
VIGTIGT: Når du starter med binde din ankel in skal den være i en 90 graders vinkel og din hud skal være ren og tør.
Step 1 – Du skal starte lægge det man kalder ankeret, det skal lægges omkring underbenet 8 – 10 cm (målt fra midt-tape) over ankelknoerne. Det er vigtigt den er åben bagud med en sprække på cirka 1 – 2 cm.
Step 2 – nu skal du lægge ”stigbøjle” fra indersiden. Du skal starte på eller lidt over ”ankeret”. Ned over den indvendig ankelkno og op over udvendige. Slut på udvendige side på ”ankeret” eller lidt over.
Step 3 – sĂĄ lægges en tværgĂĄende tape. Start pĂĄ indvendige del af vristen. Hen under indvendig kno. Omkring hælen. (Pas pĂĄ ikke at komme op pĂĄ achillesenen). Videre under udvendige kno. Slut pĂĄ udvendige del af vristen.
Step 4 – Igen en ”stigbøjle”. Den forskydes ca. en ½ tape-bredde fremad.
Step 5- Igen en tværgående tape. Forskydes lidt opad.
Step 6 – sĂĄdan kan der lægges 2, 3 eller 4 ”stigbøjler” med tværgĂĄende forstærkning alt efter hvor kraftig du ønsker din forbinding skal være.
Step 7 – ”luk” med nu to cirkulær tapeninger over ”ankeret” / ”stigbøjle”-enderne. Her er det bedst at bruge elastisk tape.
Vigtigt: Du må ikke lægge det for stramt!
Tip: Pres forfoden nedad så læg-muskulaturen spændes mens den cirkulær tape lægges, på denne måde er risikoen for afklemninger / irritation af dine muskler langt mindre.
Step 8 – evt. ”luk” over vristen med en cirkulær tapening omkring midtfoden.