BCAA guide – Hvad er BCAA, hvornår skal du tage det og hvilken type er bedst

BCAA – afgrenede aminosyre kosttilskud er kosttilskud der indeholder 3 essentielle aminosyrer.

For at forstå, hvorfor BCAA kosttilskud kan være gavnligt, er det vigtigt at forstå aminosyres funktion i kroppen.

Funktion af aminosyrer

Aminosyrer er de vigtigste byggesten i proteiner. I menneskekroppen er hvert protein lavet af maksimalt 20 forskellige aminosyrer, selvom antallet af aminosyrer er meget større, omkring 300, har kun 20 koder i DNA’et. Ikke alle proteiner har alle aminosyrer, især ikke alle essentielle aminosyrer.

Der er 9 afgørende (ifølge nogle forfattere 8, ifølge nogle andre forfattere 10) aminosyrer. Denne forskel kan forklares, fordi nogle aminosyrer er essentielle kun i kortere perioder af livet (hos spædbørn), eller nogle er konditionelt afgørende, hvilket betyder, at de vil blive væsentlige under nogle betingelser eller sygdomme.

Essentielle betyder organismen ikke er i stand til at syntetisere disse aminosyrer, så de skal tages gennem diæt eller kosttilskud.

Alle fordøjede proteiner skal brydes ned til de mindste byggesten – aminosyrer – med henblik på at blive absorberet og anvendt af kroppen. Dette er vigtigt at forstå, for hvis krop skal brug noget protein, fx hæmoglobin (i tilfælde af anæmi) er det ikke muligt at få hæmoglobin ved at spise fødevarer, der indeholder hæmoglobin, fordi kroppen ikke bare kan tage hele proteinet og bruge det, det er nødt til at bryde det ned til aminosyrer. Selv der er der en masse kemiske processer, der skal gøres, for at kroppen kan syntetisere protein fra aminosyrer.

Bedste BCAA produkter på det danske marked

 • Bodylab BCAA instant (300 g)
  Bodylab BCAA instant (300 g)
  Bodylab er den absolut største forhandler af kosttilskud på det danske marked og det er med god grund. De har skabt en lang række produkter af høj kvalitet til overkommelige priser, hvilket gør dem til en klar favorit i de flestes øjne. En bøtte med Bodylab BCAA instant indeholder 300 g, hvilket svarer til 60 potioner, hvis du altså følger retningslinjer om 5 g pr potion. Med denne BCAA fra bodylab er du også sikret en kalorier let servering, da en potion kun indeholder 12 Kcal. Produktet er også 100% sukkerfri og indeholder kun naturlige aromaer. Bodylab er dansk udviklet og laver laboratorietest, der kvalitets godkender alle deres produkter, hvilket giver en hvis sikkerhed til dig som forbruger. Smage: Ice tea Peach Cola & Lime Elderflower Passion mango Raspberry Rush Strawberry Kiwi Tropical Pineapple  
  • Kvalitetstestet
  • 100% sukkerfri og indeholder kun naturlige aromaer
  • 7 forskellige varianter
  • Glutenfri
  • Lakosefri
  Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
  Bodylab.dk 159 0 159 Læs mere
  Bodyman.dk 159 19 178 Læs mere
  Helsebixen.dk 199 0 199 Læs mere
  Made4men.dk 199 39 238 Læs mere
  Musclehouse.dk 159 45 204 Læs mere
 • Nutramino BCAA (400 g)
  Nutramino BCAA (400 g)
  Nutramino +PRO BCAA giver dig en koncentreret mængde af de tre essentielle BCCA's - l-leucin, l-isoleucin og l-valin - i det optimale 2:1:1 forhold. Protein bidrager til at øge muskelmassen, og aminosyrer er de basale byggesten i protein. De tre BCAA’s er de vigtigste aminosyrer til dine muskler og optages hurtigere end protein. Du får også de to aminosyrer l-alanin samt l-glutamin, som giver brændstof til musklerne under træning. Desuden får du taurin, et højt fiberindhold og et højt indhold af D-vitamin, der medvirker til at vedligeholde en normal muskelfunktion. Lige nu er den eneste smagsvariant som du kan købe Nutramino +Pro BCAA Summer Apple.
  • 100 % sukkerfri
  • Indeholder 400 g
  • Indeholder 26 kcal pr potion
  • Kun 1 samgsvariant
  Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
  Billigfitness.dk -27%159 19 178 Læs mere
  Bodyman.dk -11%159 19 178 Læs mere
  Musclehouse.dk -36%159 35 194 Læs mere
 • Nocco BCAA (330 ml)
  Nocco BCAA (330 ml)
  Nocco BCAA er en funktionel drik, som både indeholder vitaminer, koffein og BCAA aminosyrer. Samtidig indeholder Nocco hverken sukker eller som navnet indikere, kulhydrater. Nocco indholder som nævnt ikke sukker, men til gengæld indeholder Nocco BCAA drik hele 105 mg. koffein, hvilket kan være med til at give dig et ekstra boost inden din træning. De findes i nogle fantastiske smagsvarianter, du kan vælge mellem: Fersken, Hindbær, Pære, Citron & Hyldeblomst, Tropical, eller Citron & Lime. Det er muligt at købe Nocco BCAA som enkelte dåser eller som en hel kasse, nogle forhandlere giver dig også mulighed for selv at blande en kasse med forskellige smage. En Nocco BCAA indeholder 16 Kcal og den anbefales at man kun drikker en om dagen.
  • Sukkerfri
  • Utrolig nemt
  • Mange forskellige smage
  • Indeholder kun 16 Kcal
  Forhandler Pris Levering Totalpris Læs mere
  Musclehouse.dk 21 0 21 Læs mere
  Bodyman.dk 26 0 26 Læs mere

 

BCAA – afgrenede aminosyrer

Afgrenet kæde af aminosyrer er 3 essentielle aminosyrer – leucin, isoleucin og valin. “afgrenet kæde” forklarer den kemiske struktur. Hvad der er vigtigt ved disse 3 essentielle aminosyrer er, at cellerne kan “tage” dem fra blodet, efter at de er absorberet fra mavetarmkanalen, og de behøver ikke at gå gennem leveren først (metabolisme af aminosyrer kræver at de går gennem leveren, for de fleste af aminosyrerne, før de kan bruges af cellerne).

BCAA og restitution efter træning

Interessen for BCAA begyndte for mere end 30 år siden, med store forhåbninger, om at BCAA ville være i stand til at øge sportspræstationer. Desværre kan undersøgelser ikke bevise effekten af BCAA.

For et par år siden startede forskere med en ny tilgang, og en anderledes effekt af BCAA begyndte at være fokus for forskningen. Undersøgelser viste, at BCAA kan reducere muskelskader under øvelser, mindske ømhed efter 24-48 timer og forbedre muskelproteinsyntese.

 

BCAA og musklers beskyttelse

Når vi taler om muskelskader taler vi om “ødelæggelse” af proteiner ved fysiske skader eller katabolisme (nedbrydning) af musklers proteiner – typen af nedbrydning af proteiner for at få energi ved at skære proteiner ned til aminosyrer. BCAA pulver kosttilskud er i stand til at beskytte muskler fra katabolisme – nedbrydning af muskler, især i de tilfælde, hvor der ikke er noget egentligt indtag af proteiner fra kosten.

Selvom undersøgelser fandt ud af, at BCAA ikke har stor indflydelse på musklers hypertrofi, er det bevist, at BCAA kan reducere skader ikke kun fra ekstrem vægttræning, men også fra lavkalorie slankekure.

Slankekures primære mål er fedtreduktion, men desværre er mager masse (muskelmasse) også “under angreb” fra kosten. Da det er meget vigtigt at holde al muskelmasse under diæten, kan effekten af BCAA på musklers beskyttelse være afgørende her.

Herunder finder du den ultimative guide om BCAA. Guiden er for dig som gerne vil vide mere om BCAA og fordelene ved dette kosttilskud.

I guiden går vi i dybden og forklare dig alt, som du behøver at vide for at du kan komme godt i gang med BCAA og opleve de resultater, som du ønsker. Du vil, når du har læst denne artikel være blevet klogere på fordelene ved BCAA og hvilke eventuelle bivirkninger, der er forbundet ved indtagelse af BCAA. Du vil også få forklaret, hvor meget BCAA du bør indtage, og hvornår du bør indtage kosttilskudet for at opnå optimale resultater med din træning.

Her på siden har vi en komplet oversigt over de forskellige produkter du kan købe hos danske forhandlere, hvilket giver dig muligheden for at sammenligne indhold og priser på nogle af de mest anvendte BCAA supplementer.

Kosten er og bliver det vigtigste

Lige meget hvad du ønsker at opnå med din træning er det utrolig vigtigt du er opmærksom på at kosttilskud ikke kommer til overskygge en sund og varieret kost. Kosttilskud fungerer, som navnet indikerer, som et tilskud til kosten. Det vigtigste for at du oplever resultater med din træning, er først og fremmest at spise sund og varieret, samtidig med at du selvfølgelig træner rigtigt og hårdt.

Hvis du vælger at supplere din kost med et tilskud der indeholder forgrenede aminosyrer, fordi du gerne vil skabe de optimale betingelser for din træning og være sikker på at du får nok af de aminosyrer, for at opnå bedre resultater er det vigtigt du har styr på de 2 grundsten kost og træning. Husk at tilskud kun giver mening hvis alt disse 2 elementer er på plads.

Det er meget vigtigt du sørger for at få de nødvendige mængde af mikro- og makronæringsstoffer. Du skal også sørge for at du får tilstrækkeligt med vand i løbet af dagen, så din væskebalance er stabil (Husk ikke at komme til at overdrive  dit indtag af vand). Et tredje vigtigt element som hurtigt kan blive overset i vores præstationssamfund, er søvnen. Søvn er yderst vigtigt for gendannelsen og opbygningen af en stærk og sund krop. Dyrker du sport jævnligt, hvor du nedbryder dine muskler, bør du være opmærksom på at dit behov for søvn stiger.

OPSUMMERING OM BCAA

Hvis du spiser nok protein hver dag (1-1,5 gram per kg kropsvægt) blandt andet i måltiderne før og efter træning, så vil du sandsynligvis ikke opleve nogen yderligere fremgang med BCAA.

Men på grund af manglende forskning kan vi ikke udelukke en placebo-effekt fra BCAA på de mulige fordele, det kan have. For eksempel på reduceret ømhed.

Hvis du ikke får nok protein i din kost, kan du opleve disse fordele ved BCAA:

 • Øget muskelproteinsyntese
 • Øget muskelvækst over tid
 • Reduceret træthed (for utrænede)
 • Sænker mængden af tryptophan
 • Reduceret træningsinduceret muskelnedbrydning
 • Reduceret kalorieindhold

BCAA og immunitet

Undersøgelser viste, at BCAA tilskud kan forbedre immunitet, men kun hvis der ikke var nok af disse aminosyrer i kroppen til at begynde med. I nogle undersøgelser med patienter der havde sepsis, viste BCAA i højere doser større bedring og mindre dødelighed.

Aminosyrer med afgrenede sidegrupper er tilgængelige fra kosten (føde) hvis der er en passende mængde af proteiner i kosten. Hvis kosten mangler proteiner af en eller anden grund, kan BCAA kosttilskud være nyttigt.

 

Sidst opdateret marts 2019.