Liggeunderlag

Der er ikke noget mere vigtigt end en god nats søvn, når du er på vandring eller overnatter i naturen og det kræver det helt rigtige liggeunderlag. Der findes rigtig mange forskellige former for materialer at vælge imellem, så det kan være svært at holde overblikket, når du er på jagt efter det helt rigtige.

Det er alfa og omega for din nattesøvn og din komfort under vandreturen, at du vælger det helt rigtige liggeunderlag. Det skal isolere mod jordens kulde og fugt, det skal være blødt og behageligt, men det må ikke være for stort og tungt at bære rundt på så, hvordan finder du det liggeunderlag du bliver mest glad for?

Hvad skal du kigge efter når du vælger liggeunderlag?

Alt efter, hvad du skal bruge dit liggeunderlag til, er der en række forskellige ting du kan kigge efter og en hel række forskellige former for liggeunderlag at vælge imellem. For at gøre det lettere for dig selv at vælge det helt rigtige kan du kigge på ting som:

 •         Vægt: skal du gå længe, er det vigtigt, at dine ting vejer så lidt som muligt – også selv om du har den bedste rygsæk på markedet.
 •         Størrelse: både sammenpakket og udrullet. Det skal være praktisk og kunne fylde så lidt som muligt uden at det bliver for tyndt, når du skal ligge på det
 •         Isolering: skal du sove på steder, hvor der er koldt og fugtigt, er det vigtigt, at liggeunderlaget kan danne en barriere mellem dig og jorden
 •         Sammenpakning: det skal gerne være let og hurtigt at pakke sammen og ud igen

Liggeunderlaget kan bruges til alt fra camping og afslapning i haven til vandring og overnatninger i det fri. Der er mange ting, du kan overveje, når du skal finde det helt rigtige liggeunderlag til dine overnatninger i det fri eller, hvad ellers du skal bruge det til – men, der findes også en række forskellige former for materialer og modeller.

Praktisk og let løsning – selvoppusteligt liggeunderlag

Et selvoppusteligt liggeunderlag er præcis det navnet antyder, nemlig et liggeunderlag, der puster sig selv op, når du drejer på en ventil. Det betyder, at du ikke skal puste og pruste som den store stygge ulv for at få en god nats søvn.

På samme måde vil mange af de selvoppustelige modeller også selv kunne tømme sig for luft, så du kan pakke liggeunderlaget sammen let og hurtigt og sørge for, at det optager mindst mulig plads.

Det er en smart og yderst brugbar funktion, men det er måske ikke det mest oplagte underlag til dig, der er til lange vandreture i hårdt terræn, fordi det vejer mere end det behøver for at du kan sove behageligt på alle former for underlag.

Liggeunderlag i skum

Det klassiske liggeunderlag de fleste af os kender fra spejderlejren i barndommen. Det er den billigste form for liggeunderlag, men det er også den mest brugte og den, der giver et fint, let underlag, der passer til de korte ture i let terræn.

Der findes to underkategorier indenfor denne form for materiale, nemlig åbne og lukkede celler (læs mere længere nede i teksten) og det er uden tvivl dem, men åbne celler, der er billigst, men også dem, der oftest er af dårligst kvalitet. Det betyder, at du kan risikere at blive både våd og kold, når du ligger og sover. Omvendt er det både let og slidstærkt og kan rulles sammen og spændes på alle former for rygsæk uden problemer.

Letvægtsliggeunderlag

Denne form for liggeunderlag minder mest om en ganske tynd luftmadras fremstillet i de letteste materialer på markedet. Det betyder, at du ikke bare får et blødt og isolerende underlag, men også et, der er ultralet og kan rulles sammen, så det fylder så godt som ingenting. Faktisk vejr de letteste modeller kun omkring 500g og kan pakkes sammen til at fylde omkring 1,5 liter i din taske.

Det er en fordel for dig at investere i en lille pumpe, hvis du vælger denne form for liggeunderlag – jo mindre fugt du blæser ind i madrassen, jo længere levetid. Det er altså mindre end optimalt at puste dit liggeunderlag op med munden, med mindre der ikke er andre muligheder.

Dobbelt liggeunderlag – til parret, der elsker outdoor

Er I to, der skal afsted sammen og vil I gerne have muligheden for at ligge tæt om natten, så er et dobbelt liggeunderlag den perfekte løsning. Det er let at pakke og giver ekstra mulighed for at fordele vægten i jeres rygsække på alternative måder, hvis I skal dele vægten.

Dobbelt liggeunderlag findes i alle forskellige materialer og modeller, så I kan vælge det, der kommer til at give jer den perfekte støtte og en god, behagelig nattesøvn.

Prøv jer frem og find det, der passer bedst til jeres fælles behov og ønsker, der er et kæmpe udvalg, og I kommer med sikkerhed til at sove uforstyrret.

Æggebakkeunderlag – den nye spiller på markedet

Let, komfortabelt og ultralet at pakke sammen. Denne form for underlag er den nyeste på markedet, men det er bestemt en stor konkurrent til selv de lækreste modeller på markedet. Ikke alene er det ultralet, det er også super smart at pakke sammen, fordi den strukturerede overflade passer perfekt ind i hinanden, når du folder underlaget og gør, at det fylder utroligt lidt.

Samtidig er det et underlag, der isolerer rigtig godt mod kulden fra jorden og gør det relativt behageligt at sove på stort set alle underlag.

Underlaget vejer omkring 350g og der medfølger pakkestropper til stort set alle modellerne.

Her er de mest populære mærker

Ligesom med alt andet har de forskellige producenter specialiseret sig indenfor forskellige områder og derfor er det alfa og omega, at du vælger de helt rigtige, når du er på udkig efter det næste sted at hvile dit hoved, når du er på tur i det fri.

Herunder kommer en gennemgang af de mest kendte og populære mærker indenfor de forskellige kategorier, så du har et endnu bedre overblik, når du skal vælge dit næste underlag.

Asivik

Asivik er kendt for deres ultralette og oppustelige underlag til både voksne og børn. De udviklet til ekstreme forhold, så du kan være helt sikker på at du ikke bliver hverken våd eller kold, hvis du vælger et liggeunderlag fra Asvik.

Thermarest

Thermarest var de første, der lancerede et selvoppusteligt liggeunderlag og det er også her de virkelig skiller sig ud i dag. Du får de mest holdbare og praktiske underlag på markedet. Det betyder, at de er super lette at pakke ud og rulle sammen igen.

Outwell

Outwell er også kendt for deres liggeunderlag med selvoppustelig funktion. Ud over det er de også kendt for deres lækre og komfortable luftmadrasser i både enkelt og dobbeltmodel. Ligesom madrasserne har Outwell også lavet gode og praktiske liggeunderlag i dobbeltstørrelse.

Exped

Det Schweiziske mærke er kendt for deres oppustelige liggeunderlag, der har samme komfort niveau som luftmadrasser, men er designet til at skulle holde til meget mere ekstreme forhold. De er smarte og kompakte til dig, der gerne vil have lidt mere end et skumunderlag.

Klymit

Umiddelbart ser e bare skøre ud, når du kigger på dem, men liggeunderlagene fra Klymit er både nytænkende og innovative indenfor feltet. De er designet til at fylde så lidt som muligt i din rygsæk og samtidig give dig den bedste mulige isolering og støtte, når du skal sove.

Termer

Når du skal vælge liggeunderlag er der endnu en ting du skal være opmærksom på for at give dig selv det bedst mulige grundlag for at vælge det rigtige underlag til dine behov.

Det handler om at være bevidst om, de faktorer der spiller ind:

 •         Hvad vil du betale for in underlag?
 •         Skal du bruge det på tur eller skal du sove samme sted flere nætter i træk?
 •         Hvor stort skal det være?

Du skal altså kigge grundigt på, hvad du er villig til at investere i dit underlag og vide, at det har en indvirkning på kvaliteten og dermed også din nattesøvn. Men på den anden side er der ingen grund til at betale ekstra for lethed og innovativt design, hvis du skal bruge liggeunderlaget til at sove en uge i telt på en campingplads.

Her er nogle termer, der er vigtige at have styr på:

 •         R-værdi
 •         Åbne Celler
 •         Lukkede Celler

R-værdi

Når du kigger på R-værdien betyder det, at du måler, hvor isolerende dit underlag er. Man tilskriver værdier mellem 1 og 8, hvor 1-3 er sommer underlag, 3 – 3,2 er 3 sæsons underlag og 3,9 eller højere er vinterunderlag.

Åbne celler

Når der tales om åbne celler handler det om liggeunderlag i skum. Det er den billigste form for underlag og du kan risikere, at de suger vand til sig, fordi de er fyldt med luftbobler, der også gør, at de mister formen med tiden.

Lukkede celler

Vælger du et liggeunderlag med lukkede celler er det den bedst version af skumunderlagene, men det er stadig ikke meget dyrere og heller ikke meget bedre. Du bliver dog ikke våd og de holder også formen bedre. Komforten er på den anden side ikke højere.

Hvor meget fylder et liggeunderlag?

Det er et svært spørgsmål at svare på, for alt efter, hvilken model og hvilken størrelse du vælger vil du få et forskelligt svar.

Størrelserne ligger på alt fra omkring en almindelig vandflaske og op til størrelsen på en sammenpakket sovepose. Det er altså også en del af det du skal tage med i dine overvejelser, når du skal vælge det rigtige liggeunderlag til dine ture.

Skal du vandre længe og i mange dage, så er det af yderste vigtighed, at dit underlag fylder og vejer så lidt som muligt og derfor er der så mange vandrere, der vælger de lette skumunderlag og endda klipper dem til, for at spare så meget vægt og plads som muligt.

De mere avancerede underlag med luft og dermed også større komfort er et mere oplagt valg, hvis ikke du skal gå langt men sove samme sted flere nætter i træk og her er størrelsen af det sammenpakkede underlag ikke nær så vigtigt.

Opbevaring af liggeunderlag

Alt efter hvilket underlag du vælger er der forskellige måder at opbevare dem på, så du får det bedste ud af dem og ikke slider unødvendigt på dem i perioder, hvor de ikke er i brug.

 •         Skumliggeunderlag:

Den store fordel ved disse underlag er, at du kan opbevare dem, som det passer dig uden at de tager skade eller bliver dårligere at sove på. Du kan sagtens rulle dit underlag sammen og lægge det på loftet i flere måneder.

 •         Selvoppusteligt liggeunderlag:

Hvis du vil passe godt på din underlag skal det helst opbevares udfoldet og med ventilen åben, på den måde mister det ikke sin funktion og du lukker ikke eventuel fugt inde i underlaget.

 •         Oppusteligt liggeunderlag:

Denne form for underlag kan sagtens tåle at blive rullet let sammen og stå op loftet. Lad ventilen stå åben her også, så der ikke ligger gammel luft eller fugt inde i underlaget og skaber skørhed i materialet.

Med lidt overvejelse kan du vælge et underlag, der giver mange års gode minder og behagelig nattesøvn på alle livets store eventyr. God tur.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]