Sovepose

Er ungerne ivrige efter at komme ud og sove i shelter? Eller er du selv en friluftsentusiast? Så er det uden tvivl en god idé at have nogle soveposer liggende klar derhjemme, så du og familien kan drage ud i naturen og få nogle sjove oplevelser.

Uanset om du er en del af et par, som vil ud og have en romantisk aften under stjernerne, eller om du har børnene med, vil der være et bredt udvalg af produkter, der egner sig til netop din situation.

Soveposer kan virke meget simple, og det kan være fristende bare at købe den første billige model, du falder over. Er de ikke alle sammen ens? Nej, det er de faktisk ikke. Der er mange forskellige typer, og de kan være lavet af vidt forskellige materialer.

Derfor bør du kigge denne guide i gennem, så du kan spore dig ind på, hvilken slags sovepose, du skal skaffe dig.

Vigtigheden af en god sovepose

Når du skal overnatte i det fri eller i et telt, så er det alfa og omega, at du har et godt og komfortabelt sted at putte dig ned for at undgå kulden. Hvis du har det, har du sikret din gode nattesøvn bedst muligt.

Soveposen skal passe i størrelse, og den skal passe til den type vejr, som du skal overnatte i. Er den skæv i forhold til din krops størrelse, eller bliver den for varm eller for kold, så går det ud over komforten.

Hvad betyder komforttemperatur, grænsetemperatur og ekstremtemperatur?

Det vigtigste ved en sovepose er, at den kan holde dig varm om natten. Derfor er der på de bedste af dem angivet nogle standardtal, der angiver produktets standard temperatur.

Denne europæiske standard hedder EN 13537. Den opererer med tre forskellige temperaturer:

 •         Komforttemperatur
 •         Nederste komfortgrænse
 •         Ekstremtemperatur

Komforttemperaturen er en standard-temperatur, der angiver, hvilken temperatur en kvinde på ca. 25 år, 60 kg og 160 cm vil kunne sove behageligt ved. Altså den laveste temperatur, der kan holde en kvinde varm.

Den nederste komfortgrænse er en standard-temperatur, der angiver, hvilken temperatur en mand på ca. 25 år, 73 kg o 173 cm vil kunne sove behageligt ved. Altså den laveste temperatur, der kan holde en mand varm.

Ekstremtemperatur er en standard-temperatur, der angiver den laveste temperatur, som en kvinde på ca. 25 år, 60 kg og 160 cm kan sidde helt stille i henved seks timer uden at dø af underafkøling.

Den sidste kategori er kun relevant til helt ekstreme forhold.

De temperaturer, der nævnes, vil altid være vejledende. Der kan jo være både individuelle og lokale forhold, der gør, at man reagerer forskelligt. Det kan også spille ind på temperaturen, hvilken form for liggeunderlag, du ligger på.

Hvilke forskelle er der på en kvinde- og en herre-sovepose?

Det er vigtigt, at du vælger en model, der passer så godt til dig som muligt. Det øger din komfort betydeligt.

Der kan dels være forskel på, hvor tolerant en person er over for kulde. Nogen er simpelthen mere kuldskære end andre, og så er der forskel på de to køn. Kvinder har generelt en koldere kropstemperatur end mænd, når de sover.

En sovepose til kvinder vil være kortere, smallere over skuldrene, bredere ved hofterne og ekstra isoleret ved overdelen og evt. også i fodenden end de modeller, der er designet til mænd.

Dobbeltsoveposen

Dette produkt er en meget hyggelig måde at campere på, da du på en måde har din dobbeltseng med ud i teltet og kan dele den med nogen. Når man ligger to personer tæt sammen, kan man varme hinanden. Og så er det jo ganske rart at ligge tæt.

Hvad er en XL sovepose?

Dette produkt er længere end standardmodellen og henvender sig naturligvis til personer, der er højere end gennemsnittet. De fleste XL-modeller er 205 cm i længden. De henvender sig til mænd.

I alle tilfælde gælder det, at den gerne skal slutte tæt om din krop. Dels gør den det lettere for dig at vende dig i posen, og dels undgår du at have noget overskudsplads, som du skal bruge unødig energi på at varme op.

Er en dunsovepose eller en fibersovepose bedst?

Der er selvfølgelig altid spørgsmålet om smag og behag, når det kommer til at fremhæve en type sovepose frem for en anden. Generelt kan man dog sige, at der er både fordele og ulemper ved begge typer.

En dunsovepose har følgende egenskaber:

 •         Den er let og luftig
 •         Den fylder ikke så meget i bagagen
 •         Den er klart dyrere
 •         Den er mere sart
 •         Den tåler ikke at blive vasket hyppigt
 •         Hvis den bliver våd eller fugtig, mister den evnen til at isolere

En fibersovepose har følgende egenskaber:

 •         Den har mere tyngde
 •         Den fylder mere i bagagen
 •         Den er billigere
 •         Den er ikke sart
 •         Den kan vaskes hyppigt
 •         Bliver den våd eller fugtig, kan den stadig isolere

Så om du foretrækker det ene materiale frem for det andet, kan der være flere argumenter for.

Hvad betyder pakvolumen?

Pakvolumen er de tal, der angiver, hvor meget soveposen fylder, når den er pakket sammen. Det kan være to eller tre tal. De to første tal kan for eksempel være: 22 x 47 cm. Hvis der er et tredje tal, angiver det omkredsen. Er der kun et tal, angiver det, hvor mange liter den fylder.

Skal du vandre eller cykle med din bagage, så betyder pakvolumen temmelig meget, så du kan også overveje at købe noget, der hedder en kompressionspose. Lægger du din sovepose ned i den, så suges al luften ud af den, så den derved fylder mindre. Det kan være ret praktisk.

Letvægtssovepose

Når du skal bære al din bagage på ryggen, betyder vægt virkelig meget. Det handler selvfølgelig om at have så lidt som overhovedet muligt at bære på. Din oppakning skal være helt minimalistisk, og hvert et gram betyder noget.

Der kan være ret stor vægtforskel på de enkelte soveposemodeller, men de letteste vil typisk være med dunfyld. De allerletteste kan veje helt ned under 500 gram.

Vask af sovepose

Når den skal vaskes, følger du selvfølgelig den vaskeanvisning, som sidder i soveposen. Vær endelig opmærksom på, hvor mange grader den maks. må vaskes ved. Det er også vigtigt at lægge mærke til, om den kan tåle at komme i tørretumbleren eller ej.

Her skelnes imellem, hvordan en sovepose med dun og en med fiber skal vaskes.

Vaskeguide til dunsovepose

 •         Vaskes i hånden ved maks. 30 grader
 •         Vaskes med vaskemiddel til dun
 •         Skylles grundig efter vask, så al sæben er ude
 •         Vandet presses forsigtigt ud af den, vrid den endelig ikke
 •         Tørres i tørretumbler ved 40 grader, kør tre tennisbolde med rundt
 •         Må ikke tørres i direkte sollys

Da en dunsovepose er mere sart, bør du ikke vaske den for hyppigt. For at skåne den, kan du med fordel bruge en inderpose. Den kan være lavet af forskelligt materiale. Vælger du for eksempel en af silke, så vil den både være super lækker og super let.

Vaskeanvisning til fibersovepose

 •         De fleste kan vaskes i vaskemaskine. Brug skåneprogram
 •         Vaskes i mildt vaskemiddel
 •         Brug ikke skyllemiddel
 •         Centrifugeres let
 •         Tørres ikke i tørretumbler
 •         Tørres fladt liggende evt. på tørrestativet
 •         Rystes jævnligt under tørringen

Dette er generelt og vejledende, så læs endelig vaskeanvisningen før den første vask. I det hele taget bør du kun vaske, når det er helt nødvendigt. Det er for at lade produktet bibeholde sine egenskaber.

3 sæson soveposer er gode at have

Du kan få en vinter- og sommersovepose, og så kan du også få en såkaldt 3-sæson sovepose.

Det er en sovepose, der kan bruges det meste af året. Den er smart at anskaffe dig, hvis du er sikker på, at du ikke kommer til at bruge den, når det er vinter. Den er en glimrende allrounder, som findes i forskellige udgaver.

De findes både med dun og med fiber, de kan fås til enten mænd eller kvinder og endelig fås de specifikt til højrehåndede eller venstrehåndede personer.

Har du brug for en vintersovepose?

En vintersovepose vil typisk være tungere. Vægten betyder jo også noget, når du skal have den med i din bagage. Da en vinterdyne er tungere, skal du tænke meget på, om du eventuelt kunne vælge en med dunfyld, da det er markant lettere end fiberfyldet.

Desuden bør du have helt styr på, hvor meget kulde den kan klare. Det er helt afgørende for din sovekomfort.

Seks producenter af virkelig gode soveposer

Du kan vælge at købe fra en af mange dygtige outdoor-eksperter. Om du hælder til den ene producent frem for den anden kan være et spørgsmål om smag og behag eller andre former for personlige præferencer.

Häglöfs

Dette er et meget anerkendt svensk firma, som producerer virkelig god kvalitet inden for outdoor tøj og udstyr. Firmaet har produceret outdoor tøj og udstyr i mere end 90 år.

De producerer både dun- og fibersoveposer.

Häglöfs har fokus på høj kvalitet, bæredygtig produktion og allergivenlige materialer.

Du kan finde lækre produkter i meget høj kvalitet til enhver årstid blandt Häglöfs sortiment. De fås i alverdens farver. Se efter Bluesign- certifikatet, der indikerer, at soveposen er produceret bæredygtigt og naturvenligt.

Fjällräven

Det svenske hæderkronede mærke, Fjällräven, producerer både tøj og udstyr i meget høj kvalitet til outdoor brug. Når der kommer til soveposer, er de også med helt i toppen af anerkendte producenter. Soveposer fra Fjällräven er klassikere, da firmaet har produceret dem i mere end 50 år.

Produkterne fås i alle varianter.

Marmot

Det amerikanske firma, Marmot, hører også med i eliten af producenter af outdoor tøj og udstyr. Deres produkter er kvalitetsmæssigt helt i toppen. De fås i alle varianter og alle i sublim god kvalitet.

De har for eksempel en serie af superlette kvalitetssoveposer. Deres model Sawtooth har vundet en test i en svenske bäst-i-test.

North Face

Med tøj, udstyr og især telte lægger North Face sig også blandt toppen, når det kommer til produktion af soveposer. Der produceres soveposer af enhver kategori, og de er alle af virkelig god kvalitet. Firmaet har produceret tøj og outdoor udstyr i over 50 år.

Vælg en sovepose fra det amerikanske mærke, North Face, når komfort og kvalitet er vigtigt.

Outwell

Dette danske mærke gør sig godt gældende i branchen af producenter af outdoor udstyr. De gør sig især gældende på verdensplan i forhold til telte og campingudstyr.

Deres produkter fås i mange varianter, og deres prisniveau er ganske fornuftigt. Du kan også for eksempel få soveposer, der kan åbnes, så de fungerer som en dyne. Det sætter mange pris på.

Yeti

Yeti er det danske mærke, der har taget navn efter Den Afskyelige Snemand. Deres outdoor produkter er da også særdeles velegnede til at bruge også i mere udfordrende landskaber og vejrforhold.

Deres produkter er i en absolut særklasse, som de har vundet flere priser og awards for. De bruger for eksempel kun de allerfineste dun i deres soveposer, hvilket øger komforten betydeligt.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]