Tarp – bivuak

Godt at vide når du vælger tarp eller bivuak

Når du vil sove ude i naturen, men ikke vil slæbe et helt telt med, findes der nogle andre gode muligheder. En bivuak kan se ud på mange måder, men generelt kan man sige, at det er et primitivt shelter, som man bygger ved hjælp af grene, evt i kombination med en presenning. Du kan sagtens bygge en bivuak af naturens materialer alene. Men det kan være dejligt at “snyde” lidt og have en presenning eller tarp med i tasken, så du ved at du altid kan krybe i ly i en fart.

Sådan bygger du selv en bivuak med presenning

Hvis du er en rigtig overlever, bygger du naturligvis din bivuak selv af grene, du finder i skoven. Her skal du kun bruge en økse, en kniv og noget reb. Så kan du bygge en bivuak på samme måde, som man byggede huler i barndommen. Hyggeligt, ja. Men måske ikke så praktisk, hvis man er ude at vandre i mange dage og vil kunne søge i ly hurtigt, uden den store indsats. Du kan også lave en bivuak af en almindelig presenning, eller kombinere de to metoder. Fordelen med presenningen er naturligvis at den gør din bivuak vandtæt. Her kan du folde den, og på den måde bruge den både som bund og halvtag. Hvis du bygger din bivuak af en presenning, kan du bruge tykke, lige grene som stænger, og gøre presenningen fast til jorden ved hjælp af barduner og / eller pløkker. En anden måde er at spænde et reb mellem to træer, og bruge det som bærende element.

Hvad er en tarp? Og hvordan sætter man en tarp op?

En tarp er utrolig smart at have med på vandreturen. Den fylder næsten ingenting, da den mest af alt kan sammenlignes med et tyndt oversejl, som vi kender det fra telte. En tarp kan se ud på mange måder, og være alt fra en simpel presenning og noget reb, til færdigproducerede mere eller mindre avancerede produkter. Den mest almindelige form for tarp er et firkantet stykke stof, af enten bomuld eller kunststof, som spændes ud, enten ved hjælp af stænger eller barduner, eller en kombination. Tarpen kan lægges over et reb, som man spænder mellem to træer, eller den kan være fritstående med letvægtsstænger. Fælles er at tarpen fylder utrolig lidt i tasken og er let at have med.

Hvad er en Bivu bag?

Der findes også bivu bags, som egentlig er soveposer med indbygget teltbund og oversejl. Altså en slags mini bivuak-telt, hvor der er skåret helt ind til benet. Her behøver man således kun tænke på at have én ting med til at sove i og produktet fylder utrolig lidt i terrænet. Ulempen ved en bivu bag kan være at man kan komme til at føle sig indelukket, så den er ikke noget for dig med tendens til klaustrofobi. En anden ulempe er at man ikke kan sidde op og f.eks. spise i ly for regn og blæst.

Tarp og bivuak – er der nogen forskel?

Det korte svar er ja. En tarp er et utrolig let og simpelt redskab når du vil overnatte i det fri. Bivuakken er mere avanceret, uanset hvordan du vælger at lave den, eller om du køber den færdig, lige til at sætte op. Vi anbefaler dig at se nærmere på de muligheder, der er på markedet, og evt. se nogle af de gode inspirationsvideoer, der ligger på nettet. Når du skal ud i naturen og overnatte er der således en række ting, du må gøre op med dig selv. Først og fremmest om du kan undvære et traditionelt telt. Derefter hvor meget du selv vil gøre ud af at stable dit nattely på benene, og hvor meget plads og vægt du har til rådighed i rygsækken. Mulighederne er mange, og der er virkelig forskel på de forskellige produkter indenfor genren, så vi vil godt anbefale at du tager dig god tid til dels at overveje hvad du vil, dels danne dig et overblik over de forskellige brands på markedet. De tilbyder alle noget forskelligt.

Flere gode mærker at vælge imellem

Mil-tec

Mil-tec er et brand, man kan genkende ved at deres produkter er udpræget camouflagemønstrede. Det er således brandet for dig, der vil være så usynlig som muligt i skoven. Med Mil-tec’s produkter er du svær at få øje på, og derfor egner deres produkter sig særligt til dig, der går på jagt. Dette brand fører en polyester-tarp med isolering, for ekstra varme og komfort, i farverne oliven og woodland camouflage, samt en ren presenning af polyethylenbehandlet polyester. Dertil fås en såkaldt poncholiner, der kan kombineres med tarp eller presenning.  

Carinthia

Carinthia fører det man kalder bivu bags eller bivuak-telte. Produktet går også under navnet micro-telt, og er på en måde en videreudvikling af den almindelige sovepose. Carinthia har forskellige modeller, og den mest kompakte ligner mest af alt en lukket sovepose. Der er således ingen stænger eller lignende. Produkterne er olivengrønne, vandtætte og særdeles åndbare.

Nordisk

Nordisk er et dansk firma, der fremstiller produkter, der er som skabt til det nordiske klima. Design og kvalitet er tilpasset de vejr- og vindforhold som vi har her i Skandinavien, og Nordisk har et meget stort udvalg af tarps. De findes faktisk i alle tænkelige udformninger, størrelser og materialer. Produkterne er spændende og innovative og fås i farver fra sort, via forskellige grønne nuancer, til hvid. Vi vover at påstå at Nordisk har en tarp til ethvert forhold. Her er et brand, der virkelig har specialiseret sig indenfor dette område.

MSR

MSR fører også nogle virkelig spændende produkter. De laver både bivu bags og tarps, og her finder man nogle lækre farver som gul, orange og rød. Det er således farver der egner sig godt hvis man hiker i f.eks. sne og bjerge. Firmaet har da også sin historie i dette miljø, og blev grundlagt i 1969 af ingeniøren Larry Penberthy, som var dedikeret bjergbestiger og viede sit liv til at gøre hiking i bjerge mere sikker. Blandt produkterne findes et tarp shelter i signalorange, som mest af alt ligner et telt uden bund.

Grand Canyon

Grand Canyon fører nogle forholdsvis simple og billige modeller tarps, som er en videreudvikling af den almindelige presenning. Så hvis du er på udkig efter en helt simpel model, der ikke fylder noget i rygsækken, er Grand Canyon et fint bud. Firmaet fører almindelige tarps i A-facon, men også trekantede i neutrale beige, blå og grønne farver.

Therm-A-Rest

Therm-A-Rest er et amerikansk brand, der har specialiseret sig i komfortprodukter til outdoorlivet. Deres tarp er et ret specielt produkt, som adskiller sig en del fra de andre, vi her har nævnt. Her får du ikke en tarp, der kan pakkes ned i bunden af rygsækken, men produktet er en hel lille pavillon, som kan spændes ud over et campingbord, eller det kan bruges som fortelt til brandets eget telt, hvor de to produkter kan kobles sammen.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]