Vandresko test

Vandresko til både herrer og damer bør opfylde et hav af minimumskrav, men skal først og fremmest sidde godt og fast på din fod uden at klemme. Lad gode sko give dig en vandretur, du husker for livet – ikke vabler. Overvej, hvad du har brug for og måske ikke brug for i et par sko til vandring.

Hvilke dame vandresko skal du vælge?

Vandresko til kvinder har ofte flere krav, der skal opfyldes end vandresko til mænd. Kvinders fødder er ikke mere komplekse end mænds fødder, men et populært ønske om at vandreskoen er ekstra let og pæn, kan i værste fald gå ud over andre vigtige ting.

Når du skal vælge en dame vandresko, er det altid en god idé at undersøge, hvad der findes omkring vandresko test. Test af vandresko foretaget af andre kan give dig et fingerpeg om, hvilke typer eller mærker sko du bør gå efter i din søgen. Måske er vægten det vigtigste for dig, eller måske begrænser dit budget dine valgmuligheder. I alle tilfælde er det altid dig selv, der skal lave den ultimative test, inden du tager dine nye sko i brug.

Gode herre vandresko

Lad ikke benovelsen over de mange features afgøre, hvilken herre vandresko du vælger. Gode vandresko skal naturligvis opfylde alle dine krav om vandtæthed, pris, greb og så videre, men i sidste ende er det komforten og pasformen, der afgør om nogle sko passer til dig. Tjek en eller flere vandresko test for, hvilke mærker der kunne være noget for dig, og køb dine sko til vandring i god tid, inden du skal bruge dem, så du kan afprøve både pasform og de forskellige features. Gå efter de ting, der er vigtige for din typiske hike, og undgå at betale ekstra for features, du ikke har brug for. Hiker du eksempelvis altid kun om sommeren i Sydeuropa, hvor solen skinner dagen lang, og der kan gå uger mellem et regnskyl, så er pengene for ekstra vandsikrende detaljer og særligt greb til våde terræner nok bedre givet ud på en god pasform og større slidstyrke.

Populære mærker inden for sko til vandring

Blandt de mest kendte mærker inden for sko til vandring, træder nogle mærker mere frem end andre, fordi de opfylder alle de krav, som mange stiller:

 • Salomon
 • Ecco
 • Scarpa
 • Adidas
 • Keen
 • Merrell.

Der er væsentlig forskel på de seks mærker, men fælles for dem alle er, at de er populære blandt vandrefolk verden over.

Salomon

Det populære mærke Salomon benytter sig ofte af det vandtætte og åndbare materiale Gore-Tex, der i diverse vandresko test altid fremstår som allround valget for hele familien med vandresko til både mor, far og børn. De mange år på markedet har gavnet din pengepung med priser, hvor alle kan være med.

Ecco

Danmarks kendte mærke Ecco kan også være med, når det gælder sko til vandring. En vandresko test af nogle modeller fremhæver greb og lethed som særlig prisværdig, og den konstante teknologiske udvikling, som de løbende benytter sig af inden for skodesign, kommer også vandreskosmodellerne til gode.

Scarpa

Mærket Scarpa viser i flere vandresko tests, at skoene er førende inden for pasform. De skulle ifølge mærket selv sidde som en sok på foden, og så kan disse både kraftige og slidstærke sko til vandring holde til lidt af hvert.

Adidas

Det cool mærke Adidas kan andet og mere end at designe fedt sportstøj og -sko. De kan også noget med vandresko. I forskellige vandresko test bliver deres bud på sko til vandring ikke kun rost for trendy design, men for lethed og åndbarhed. Et godt valg til dig, der også værdsætter et fedt design.

Keen

Et anderledes design, der giver mange den unikke og behagelige pasform, der er så vigtig for gode vandresko. Mærket Keen udmærker sig som regel ved at falde i alles smag og samtidig opfylde de krav, mange stiller til et par funktionelle sko til vandring.

Merrell

Pris og kvalitet går op i en højere enhed hos mærket Merrell. Der er ikke sparet på funktionel kvalitet, og designet er ofte enkelt og skulle efter sigende være designet til ’den nordiske fod’. Vælg en vandresko fra dette mærke, hvis du søger en god sko til et begrænset budget.

Hvad skal jeg overveje, inden jeg køber nye vandresko?

Når du skal købe et nye par vandresko, kan du sagtens selv teste dem inden for alle relevante områder. Afhængig af hvad du skal bruge dem til, er nogle ting vigtigere for dig at tænke på end andre, men overordnet set bør du overveje følgende ting:

 • Komfort
 • Pasform
 • Vægt
 • Pris
 • Størrelse
 • Afprøv (køb uger i forvejen)
 • Greb (for ikke at glide)
 • Vandtæt
 • Åndbarhed
 • Slidstyrke
 • Ankelstøtte
 • Såler
 • Hældning (hæl til tå fald).

Sidder vandreskoen godt?

Komfort og pasform er naturligvis det første, du bør kigge på i din egen vandresko test. Sidder skoen godt? Passer den i bredde? Svangen? Og føler du, at den sidder ordentlig fast?

En vandresko, der kan bevæge sig, når du går, vil meget hurtigt resultere i vabler, som er enhver vandresko-entusiasts fjende nummer ét.

Vægten på de forskellige sko, som du afprøver, kan måske variere minimalt, men det gør ikke den del af din test mindre vigtig. Jo lettere en sko til vandring er, jo færre kræfter behøver du at bruge på at løfte foden for hvert skridt – på en lang hike kan det gøre en stor forskel, når du når til vejs ende.

I forhold til prisen får du som udgangspunkt, hvad du betaler for. Dermed ikke sagt, at det ikke kan betale sig at kigge efter gode tilbud, og hvis en billigere vandresko passer din fod bedre end en dyrere, så er den billige naturligvis det rette valg for dig.

Størrelsen er der ikke andet at sige om, end at den skal være helt rigtig. Husk at fødderne ofte hæver på turen, så der skal være plads nok i skoen uden at den sidder for løs.

Afprøv vandreskoen inden

Allerede flere uger inden du skal på den helt store vandretur, bør du afprøve dine nye sko. Lav en lille vandresko test ad flere omgange, hvor du bruger skoen i længere tid og i forskelligt terræn, så du ved, hvor du eventuelt har risiko for at få vabler med de nye sko.

Grebet på skoen kan du også kun teste på forskelligt terræn og gerne i både tørt og vådt vejr. Har du planlagt en tur til udlandet, så find områder i Danmark, der minder om naturen i det land, du skal besøge, så du kan se om grebet er i orden på den type underlag.

Vandtæt- og åndbarhed er næsten et must for ethvert par vandresko. Du bør ikke købe sko, der ikke opfylder disse minimumskrav, ligesom slidstyrken bør være efter prisen. De dyre sko til vandring må med andre ord ikke slides for hurtigt selv i råt terræn – tjek sålen under vandreskoen for rillemønster og indersiden af skoen for passende polstring, så du ikke mærker hver eneste lille sten, du træder på.

De sidste to ting, du bør tage med i dine overvejelser er ankelstøtte og hældningen fra hæl til tå. Det er to omdiskuterede områder inden for vandresko, som du selv bør danne din mening om, men ikke glemme, når du skal søger efter nye vandresko. God tur!

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]