At vælge de helt rigtige løbesko er yderst vigtigt, hvis du ønsker at få den bedst mulige oplevelse på dine løbeture og derudover ønsker at holde potentielle sportsskader for døren. Men det kan være svært at vælge de rigtige sko. Nedenfor er samlet et ar råd til, hvordan du vælger de rette løbesko til dine behov, så du kan få de bedst mulige løbeture. 

Typen af løb

Alt efter hvilken type af løbeture du påtænker at drage ud på vil der være forskellige typer af løbesko, der egner sig bedst til at opfylde dine behov. Tænker du eksempelvis at du bare vil ud på et par korte løbeture om ugen giver det ikke mening at investere alle dine penge i et par meget dyre løbesko.

Drømmer du derimod om at få trænet op til et maraton er det vigtigt at bruge energi og ofte flere penge på at finde de helt rigtige løbesko, så du undergår at få skader. Derudover er det vigtigt at overveje, hvor du kommer til at løbe henne. Tænker du at du primært kommer til at løbe på asfalt, så er det et relativt hårdt underlag, hvilket vil kræve mere støddæmpning i skoen for at aflaste dine ben og mindske risikoen for skader.

Kommer du til at løbe mest på et mere blødt underlag vil der ikke være samme krav til støddæmpning i skoen. Det er derfor både at overveje længden af dine løbeture, og hvor de kommer til at foregå. 

Hvordan løber du?

På en løbetur lander du med en stor vægt på din fod, der svarer til mere end tre gange af din kropsvægt. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du løber og finde løbesko, der passer til den løbestil du måtte have. Der er forskel på, hvilken løbestil forskellige typer af mennesker har og hvor tungt eller let du lander, når du løber. Derudover kan du lande på foden på forskellige måder. Alt efter om du falder indad eller udad med din fod kræver det bestemte løbesko, der kan støtte din fod ordentligt.

Falder din fod eksempelvis indad kaldes det pronation. Dette er den løbestil, der er mest udbredt, hvor omkring 70% af alle løbere har dine løbestil. Her falder din ankel og fod let indad når du lander på dine fødder. Da dette er den mest udbredte løbestil findes der et bredt udvalg af løbesko som passer ind i denne kategori. Du kan altså finde løbesko fra mange forskellige producenter, når du er på udkig efter et par nye sko.

Du kan eksempelvis findes sko fra populære modeller som New Balance løbesko eller andre populære mærker, der forhandles i de fleste sportsbutikker. Det kræver dog at du finder ud af, hvilken løbestil du har før du kan give dig i kast med at finde den perfekte sko til dine løbeture. 

Find et par der passer

Løber du længere ture i dine løbesko skal du være opmærksom på, hvilken størrelse du køber dine sko i. For at være sikker på at dine løbesko passer dig helt rigtigt bør du ca. have en halv til en hel centimeters luft fra spidsen af dine tæer hen til snuden af dine sko. Det er vigtigt at der er lidt ekstra plads i dine løbesko, da dine fødder bliver varme, når du løber og derfor kan udvide sig en smule.

Køber du løbesko i din normale størrelse kan de derfor begynde af klemme, når du løber, hvis du ikke sikre dig, at dine sko har lidt ekstra plads at give af. Køber du dine sko i en fysisk butik vil du ofte blive rådet til at købe dine løbesko i et halvt eller i et helt nummer større end du normalt bruger i dine hverdagssko, og det er en god idé at følge dette råd. 

Få professionel hjælp 

Der findes et kæmpe udvalg af forskellige typer af løbesko i diverse sportsforretninger og på nettet. Det kan derfor være svært at finde hoved og hale i, hvilken sko der vil passe allerbedst til dig. Det kan derfor være en god idé at få lave en løbeanalyse i en forretning, der specialiserer sig i løbesko eller andet sportsudstyr inden du smider dine penge efter et par løbesko.

En løbeanalyse vil foregå ved at du afprøver forskellige typer af løbesko og en medarbejder imens kigger på dine fødder og vurderer din løbestil. På den måde kan du få vurderet hvordan du løber og ud fra dette, hvilken løbesko, der vil passe bedst til dine behov.

Similar Posts

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *