Betongulv

Det slidstærke og rustikke gulv oplever stigende popularitet blandt danske boligejere, som ønsker et råt og enkelt design i deres hjem.

Selvom gulvtypen ofte forbindes med badeværelser, er betongulv blevet eftertragtet at få støbt i både stue og køkken.

Foruden det tidløse og elegante look er gulvet nemt at rengøre og kan holde til mange års slid, uden det mister sin elegance.

Herunder kan du læse om alle de forhold, der gør sig gældende, når du vil have støbt gulvtypen i din bolig. Du får nyttig viden om både økonomiske og praktiske forhold, ligesom du vejledes i, hvordan du sikrer din bolig bedst i forbindelse med støbning af gulvtypen.

Pris på betongulv

Prisen på at få støbt det populære gulv afhænger af individuelle forhold på støbestedet. Det er i høj grad de miljømæssige forhold, som påvirker prisen.

Når du bestiller din støbning af gulvet, vil prisen blive sat i forhold til type af miljøklasse. Der findes 3 forskellige miljøklasser:

 •         Passiv
 •         Moderat
 •         Aggressiv.

Klasserne er med til at klarlægge, hvor meget belastning gulvet skal kunne holde til. Til private beboelsesarealer er den passive miljøklasse den primære. Denne miljøklasse anvendes til tørre arealer omkring privat byggeri.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud epoxy gulv!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på epoxy gulv

M2 pris

Med udgangspunkt i den passive miljøklasse, vil m2-prisen for betongulv ligge på cirka 600 DKK (eksklusiv moms) og der opefter. Prisen pr. m2 kan afhænge af, hvor mange m2 du har brug for at få støbt, samt hvor gammelt dit byggeri er.

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at des flere m2 gulv du har brug for at få støbt, des lavere bliver prisen, når du får professionelle håndværkere til at støbe gulvet for dig.

Det er altid muligt at få et forventet prisoverslag på din opgave, når du rådfører dig om støbning af betongulv hos håndværkere. Dette kan give dig et realistisk og individuelt billede af prisen pr. m2.

Betongulv – fordele og ulemper

Iblandt de helt store fordele ved gulvtypen findes høj slidstyrke og nemt vedligehold. Med et gulv af beton får du et fundament i hjemmet, som holder i masser af år. Det er nemt at vedligeholde med rengøring efter behov.

Som følge af gulvets unikke og rå karakter og overflade er det svært at få øje på snavs og smuds. Dette kan have stor betydning for mange boligejere, som har enten dyr eller meget trafik fra personer i hjemmet.

Du kan selv vælge, om du ønsker gulvet på badeværelset eller i andre rum i din bolig. Sammenholdt med andre gulvtyper er det et relativt billigt gulv pr. m2, som du kan udnytte prisen med ved at få det lagt i flere rum.

Foruden de praktiske og økonomiske fordele findes også en miljømæssig gevinst ved gulvet, som har betydning for indeklimaet i din bolig. Betongulv er i stand til at hæmme husstøvmider, mug og svamp i at trænge igennem materialet. Derved kan du opnå et sundere indeklima i din bolig.

Selvom der er klare fordele at hente ved at få støbt gulvet, findes der også ulemper, som du med fordel kan være opmærksom på, når du overvejer at få det støbt i din bolig.

Kvaliteten af betonen har indflydelse på, hvor stabil den er over længere sigt. Hvis du får støbt et gulv i beton af ringe kvalitet, kan du risikere, at gulvet slår revner.

Det er derfor vigtigt, at du får undersøgt holdbarheden af din boligs eksisterende undergulv, før betongulvet støbes.

Betongulvet har samlet set følgende fordele og ulemper:

 •         Det kan støbes i flere af boligens rum
 •         Det er nemt at rengøre og vedligeholde
 •         Det er med til at skabe et sundt indeklima
 •         Det er et relativt billigt valg af gulvtype pr. m2
 •         Kvaliteten af betonen har indflydelse på risikoen for, at det slår revner
 •         Det kræver teknisk viden selv at støbe
 •         Mange boliger har ikke et tilpas stabilt undergulv, der kan modstå tyngden fra betonen.

Du skal være opmærksom på, om du er i stand til at støbe dit gulv selv, eller om du har brug for en professionel løsning fra håndværkere. Der findes nyere produkter på markedet, som giver mulighed for gør-det-selv løsning.

Poleret betongulv

Mange boligejere og virksomhedsejer vælger at få efterpoleret betongulvet i husets større gulvarealer. Den polerede overflade efterlader et elegant, æstetisk og tidløst look.

Der skal en særlig teknik til for at opnå den skinnende overflade på gulvet. Gulvet poleres ved hjælp af diamantslibning, som er en proces i flere trin.

Du kan selv vælge, hvilken glans, du ønsker, dit betongulv skal have. Med glans 90 får du et mere blankt udseende sammenholdt med glans 50.

På samme facon som med mange andre efterbehandlede gulvtyper, kræver det polerede betongulv det rette vedligehold.

Det æstetiske look er med til at skabe et unikt gulv, som vil fremtræde elegant i masser af år. Den praktiske fordel ved den polerede overflade er, at gulvet er nemt at rengøre, da snavs lægger sig ovenpå overfladen.

Slibning af betongulv

Før dit gulv kan få en belægning, kræver det, at gulvet slibes. Slibningen er med til at sikre en ensartet og jævn overflade, som gør slutresultatet elegant og tilfredsstillende.

Der findes både diamantslibning samt rengøringsslibning. Slibningen anbefales at ske med hjælp fra professionelle fagfolk, som er i besiddelse af alt det udstyr, som processen kræver.

Der kan være flere årsager til, at et gulv af beton slibes. Slibning af betongulv kan ske af visuelle hensyn eller i forbindelse med fornyelse af rum. Både virksomheder samt private boligejere vælger at få slebet deres gulve på af den elegante overflade.

Hvis du ønsker, at dit betongulv skal males, kræver det også, at det slibes forud for den videre belægningsproces.

Endelig kan det være, at dit gulv har fået revner i sin overflade eller har fået misfarvninger. I denne forbindelse kan slibningen fjerne pletter og revner.

Der bruges særlige diamantslibemaskiner til formålet, som kan indstilles på forskellige slibeniveauer.

Du kan selv vælge, hvor fint, du ønsker, dit gulv skal slibes.

Efter slibningen har fundet sted, kan gulvet forsegles, så det bliver mere modstandsdygtigt overfor slitage og misfarvninger.

Maling af betongulv

Mange boligejere vælger at male deres gulv i beton. Dette kan shine både gulv og rum op, så det får et fornyet og elegant look. Du kan vælge selv at male dit gulv.

For at opnå det mest elegante og tilfredsstillende slutresultat, skal du være opmærksom på en række praktiske forhold i forbindelse med malerprocessen:

 •         Sørg for at udjævne eventuelle revner og sprækker i gulvet: Hvis dit betongulv er malet i forvejen, skal du slibe den gamle maling væk på det sted, hvor revnen befinder sig. Brug en støvsuger til at fjerne støvet fra slibningen. Rens herefter med grundrens. Brug spartelmasse til at udjævne revnen. Når massen er tørret, skal området slibes jævnt med et fint stykke sandpapir.
 •         Lad dit nylagte betongulv hærde i minimum 1 måned: I tilfælde af at du lige har fået støbt dit betongulv, skal du vente minimum 1 måned, før du sætter i gang med at male det. Gulvet skal have lov og tid til at hærde.
 •         Start med at give gulvet en gang grundmaling: For at opnå et professionelt resultat, skal du starte med at give dit gulv grundmaling. I denne forbindelse er det afgørende for slutresultatet, at du er opmærksom på de forskellige tørretider, som de forskellige produkter har. Brug en malerulle til gulvets store flader og mal i én omgang. Sørg for at have dække lister af på forhånd.
 •         Benyt en fugtprøve før du starter maleprocessen: Afhængigt af hvilket rum du vil male dit betongulv, er det en god ide at lave en fugtprøve. Malingen vil have svært ved at hæfte på dit gulv, hvis der er fugt i omgivelserne. Derfor er det til din fordel, at du sikrer dig, at gulvet er tørt. Hvis du har afdækket fugtproblemer, skal disse behandles, før du kan male dit gulv.

Der findes mange forskellige malerprodukter til betongulve. De fås i forskellige nuancer.

Epoxymaling er et særligt produkt, som egner sig til gulve af beton. Det bruges i mange virksomheder og kan derudover benyttes til private formål.

Betongulv til badeværelse

Badeværelset er det rum i den private bolig, hvor betongulvet har størst udbredelse. Betonen giver et elegant og eksklusivt udtryk i rummet, og det er et materiale, som gør det simpelt selv at renovere sit badeværelse.

Med de moderne produktløsninger på markedet behøver renovering af badeværelset ikke være forbundet med en langvarig proces med nedrivning af fliser eller klinker.

Du kan finde betonprodukter, som er beregnet til at blive støbt på badeværelsets eksisterende gulv.

Det er vigtigt, at du sørger for, at overfladen er jævn, før du støber dit gulv på badeværelset. Foruden gulv kan de moderne produkter også anvendes til vægge, så du kan fuldføre dit renoveringsprojekt på badeværelset. Gulvet skal lægges i et tyndt lag og er også egnet til brusenichen.

Der findes forskellige produktudgaver af betongulve til badeværelset. Du skal vælge dit rette produkt ud fra, hvilken finish du ønsker. Der findes både fine og grove produktudgaver.

Det er en god idé at anvende en forstøverflaske i de tilfælde, hvor betonen skal lægges á flere omgange. Dette er med til at sikre en god og solid hæftning.

Isolering af betongulv

Et betongulv uden isolering er koldt og kan være ubehageligt at gå på. Der findes forskellige typer af isoleringsmateriale, som egner sig til forskellige forhold:

 •         Glasuld
 •         Papiruld
 •         Stenuld
 •         Flamingo
 •         Naturgranulat.

De forskellige isoleringsmaterialer af uld er foretrukne valg til isolering i den private bolig.

Der findes krav fra Bygningsreglementet, som private boligejere skal overholde i forbindelse med isolering af gulv. Fra deres side er der krav om minimum 200mm isolering. I de nyeste huse bliver gulvene isoleret med 300mm isoleringsmateriale.

En god isolering kan ses på varmeregningen, og det er til husejernes fordele, at gulvet isoleres tilfredsstillende og i henhold til kravene på området.

Særligt i gamle huse kan der være penge at hente ved at få isoleret gulvet. Det estimeres, at du kan spare mellem 3.000-5.000 DKK. pr. år ved at få isoleret dit betongulv.

Uanset alderen på din bolig kan du opnå et bedre indeklima med en god gulvisolering. Varmen fra gulvet gør dig mindre sårbar overfor kulde og træk.

På lang sigt har det betydning for prisen på dit hus, at gulvet isoleres. Husets værdi stiger, når gulvet isoleres i henhold til kravene fra Bygningsreglementet.

Radonspærre til betongulv

Det har stor betydning for sundheden, at dit betongulv sikres mod indtrængning af radon.

Radon er en luftart, som vurderes at stå bag cirka 300 tilfælde af lungekræft hvert år i Danmark. Det er en skadelig, men naturligt forekommende luftart, som findes i jordoverfladen.

I Danmark er der forskelle i forekomsten og intensiteten af radonkoncentrationen fra kommune til kommune.

I forbindelse med støbning af dit betongulv skal der anlægges et areal med radonspærrer, der fungerer som stykker af folie. Disse store foliestykker skal lægges og fordeles, før betonen støbes.

Overlap mellem foliestykkerne skal forsegles med fugemasse og særlige kantbånd.

Tætheden er vigtig i forhold til at hindre skadelige luftlækager fra undergrunden.

Foruden den sundhedsmæssige beskyttelse til husets beboere, vil radonspærre være med til at beskytte huset mod fugtproblematikker.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud betongulv!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på epoxy gulv

Fugtspærre til betongulv

Fugtspærrer anvendes typisk i de tilfælde, hvor der skal anlægges et trægulv ovenpå et fundament af beton. Fugtspærrer er i stand til at hindre fugtskader i at opstå på trægulvet – uanset typen af trægulv. En fugtspærre fungerer som et stort stykke plast, der skal forsegles i overlapningerne, så utætheder undgås.

Der kan være forskel på, hvor stort et behov der er for at anlægge et areal med fugtspærrer. Hvis det er et gammelt betongulv, vil dette typisk være tørt, og behovet for at beskytte mod fugt vil være mindre.

Dog har de moderne fugtspærre produkter den sidegevinst, at de er i stand til at blokere for usund indtrængning af radon.

Når der lægges fugtspærrer, skal de i vinkel flugte med retningen på husets underliggende gulvbjælker.

Støbning af betongulv – gør det selv

Når du vil støbe dit eget betongulv, kræver det grundig forberedelse. Det er vigtigt for sikkerheden samt lovmæssigheden af dit gulv, at du i planlægningsfasen får styr på de lovgivningsmæssige krav til støbningen.

Planlægningsfasen kan også kræve, at du skal bryde et eksisterende gulv ned, hvor du skal bruge en betonhammer til formålet.

Step-by-step guide

 1.    Indhentning af byggetilladelse og professionel ekspertise: Start altid med at få byggetilladelse på plads, hvis du ønsker at renovere eller udbygge et eksisterende areal i din bolig. Udvidelsen kan ligeledes kræve professionel hjælp fra VVS-fagfolk samt elektrikere. Det er vigtigt, at elinstallationer fjernes på korrekt vis, før du igangsætter støbningen af dit nye gulv. Dette gælder særligt på badeværelser.
 2. Grundfundamentet: Du skal starte med at grave ned til den dybde, som dit gulv skal støbes i. I private boliger vil der oftest være behov for at grave ned til en 60cm dybde.

Når du har gravet arealet ud til dit gulv, skal der lægges et såkaldt ”kapilarbrydende lag”. Dette fremstilles af enten perler, sten, letklinker eller lecanødder. Det kapilarbrydende lag skal lægges ved gulve i boliger og garager samt udendørsarealer. Herpå skal der lægges et lag af sand på cirka 15cm, som skal hindre fugt i at trænge op.

 1. Isolering, fugtspærre og radonspærre: Når der støbes betongulv i opvarmede rum, kræver det lag af isolering. Dette gælder i rum i private boliger. Dog er dette trin ikke nødvendigt, hvis der lægges betongulv i garager eller på udendørsarealer. Der findes mange forskellige materialer til isolering af dit gulv. Du kan med fordel indhente professionel hjælp og vejledning for at finde den bedste løsning til dit behov og din opgave. Når det isolerende lag er lagt, kan dampspærre, fugtspærre eller radonspærre blive lagt. I tilfælde af at du ønsker gulvvarme, kræver det professionel hjælp på dette trin i processen fra en VVS fagmand.
 2.    Støbning: Du kan vælge selv at lave din beton af støbemix, vand og cement, som skal blandes op i en blandemaskine, eller du kan vælge at få den flydende beton leveret. Når betonen lægges på, skal der bruges et langt skaft af træ til at trække materialet fra kant til kant. Dette sikrer, at der skabes en flot og ensartet overflade.

Det er en god ide at benytte ’ledere’, som lægges ud på arealet, før den første beton støbes. Dette er med til at gøre det nemmere for dig at trække betonen.

Er det første gang, du støber betongulv, anbefales det, at du ikke trækker mere end 2m af gangen.

Efter 2-3 dage skal der afsluttes med at laves et slidlag.

I det første stykke tid skal gulvet skånes for vind og træk, så udtørring undgås.  

Herefter vil dit nye betongulv være klar til at skabe et tidløst og elegant look i din bolig i mange år frem.

 

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]