Ginseng og andre kosttilskud

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Den nye trend i kosttilskud er, at man tilsætter koffein for på den måde at skabe en illusion om effekt. Samtidig skabes en mild afhængighed til produktet. Selv for ginseng, som ellers nyder rimelig støtte i litteraturen, er der gode muligheder for at blive snydt. enaxin

For nogle uger siden var jeg helt nede på energi – træt, småsyg og i det hele taget en typisk vinter-dansker. Jeg var ved at være desperat, så jeg gik i Matas! Jeg valgte at “spille” dum, så jeg forklarede min tilstand til ekspedienten og spurgte hvad hun kunne anbefale. Et kort øjeblik så den rare dame rådvild ud, men mandede sig tydeligvis op. Hun kom givetvis i tanke om, at hendes primære opgave i butikken var at sælge produkter.

Det her produkt er vældigt populært” sagde hun og tog en flaske Enaxin ned fra hylden. Enaxin er det mest pt. mest fremhævede produkt i Matas’ reklamer, så det var egentlig ikke nogen overraskelse. Jeg kiggede lidt på det og spurgte om der var andre ting. “Så er der jo også Ginseng” sagde hun og tog en dobbeltpakning på tilbud. Ginseng har jeg en del erfaringer med, men mere om det senere. Jeg tog både Enaxinen og  ginsengpakken.

På vej hen til kassen var der en smagsprøve-stand med en form for urteeleksir. Jeg spurgte hvad det var godt for. – “Det må jeg lige høre min kollega om – det ved hun meget mere om“. Den anden ekspedient tog en autoritær mine på: “Det er godt for en hel masse ting generelt i kroppen – og det er faktisk alt hvad jeg må sige om det“. Nevermind – eliksiren røg også i kurven. Dankortet blev lettet for omkring 500 kr., så placebo-effekten måtte i det mindste være i hus.

I dette produkt er indholdet af ginsenosider angivet til 12 mg pr. 15 ml
Her står der også ginseng med store bogstaver, men indholdet af ginsenosider er kun 1,2 mg pr. 30 ml eller ca. 1/20 af koncentrationen i ovenstående produkt.

Jeg er sikker på at mange danskere har haft lignende oplevelser, hvor tilsyneladende hverken sælger eller køber har den fjerneste ide om hvad de står med i hænderne. Ginseng, guarana og andre urteblandinger hører til blandt de mest solgte produkter fra de lokkende hylder, men der er stor usikkerhed om deres potentielle effekter og dertil er der stor usikkerhed om produkternes faktiske indhold af aktive stoffer. Nogle eksempler:

Ginseng

Også kendt som Koreansk ginseng eller Panax ginseng. Det er vigtigt at adskille det fra andre ginseng-efterligninger som f.eks. russisk rod (sibirisk ginseng) som er noget helt andet Ginseng. Ginseng er et af de bedst undersøgte kosttilskud og litteraturen peger på, at der faktisk er visse positive effekter. Det er dog ret individuelt hvordan man reagerer på ginseng, hvor nogle personer faktisk reagerer negativt med f.eks. hovedpine og rastløshed.

Der er enorm forskel på hvor meget ginseng de forskellige produkter indeholder og for at gøre det endnu sværere beskrives ginsengindholdet på 3 forskellige måder:
1. mængden af ginsengrod
2. mængden af standardiseret ginsengekstrakt
3. mængden af ginsenosider.

Det bedste billede af styrken af kosttilskuddet får man ved at kigge på indholdet af aktive ginsenosider. Generelt kan man sige at hvis anbefalet dagsdosis indeholder mindst 8 mg ginsenosider er der tale om et højt indhold, omkring 4-5 mg et middel indhold og hvis indholdet er under 2 mg: de stjæler dine penge!

Et eksempel på nær-kriminel markedsføring er den “Hurtigt virkende Gerimax Ginseng”. Ud fra etiketten tror man, at man får et ekstra-kraftigt ginsengprodukt. Når man så læser indholdsfortegnelsen ser man at indholdet af ginsenosider pr. dosis er 1,2 mg, hvilket er stort set ingenting! Reelt får man bare en hundedyr guarana-læskedrik.

Guarana

Dette blandingsprodukt købte jeg, da jeg var lidt sløj i Frankrig i efteråret. Her er der ikke sparet på noget. Der er både 24 mg ginsenosider i samt en masse guarana, ingefær og Gelee royale. For at understrege alvoren er det pakket i glasampuller.

Guarana er blevet et utroligt populært kosttilskud, men faktisk er det lidt af en tilsnigelse at betegne det som sådan. Reelt er det tale om god gammeldags koffein, blot udvundet fra en plante. Man kan konstatere at guarana efterhånden tilsættes en lang række andre produkter, herunder både læskedrikke og kosttilskud. Årsagen til dette er kritisabel og kan sammenlignes med historien om tobaksindustrien der bevidst tilsatte vanedannende stoffer til cigaretterne.

Ved at tilsætte koffein til et produkt oplever køberen en umiddelbar stimulering af centralnervesystemet, som underbevidstheden automatisk kobler til indtagelse af produktet som helhed. F.eks.: “Enaxin er rigtig godt – jeg kan virkelig mærke at det virker”. Nej du kan ej, men du kan mærke et spark bagi svarende til to kopper stærk kaffe – det har bare ikke noget med Enaxin at gøre.

Er det så slemt med al det guarana? Nej ikke umiddelbart, men man skal være opmærksom på at effekten af den slags stimulanser er som lån i banken – der skal betales tilbage på et tidspunkt. Dertil kommer, at hvis man indtager meget koffein over længere tid, så vænner kroppen sig til effekten, så man efterhånden er nødt til at indtage koffein dagligt bare for at holde et normalt energiniveau.

Jamen virker det?
“Kosttilskud” dækker over en utrolig stor gruppe af produkter og det er ikke muligt at fælde en samlet dom over markedet. På grund af den dårlige dokumentation for de fleste ting, vil “tro” som regel være det væsentligste argument ved indkøb. Hvis man vil have en ide om den videnskabelige evidens, kan man tage udgangspunkt i de referencer der er givet nedenfor.

Jeg indrømmer blankt, at jeg elsker placebo-effekten ved at købe dyre kosttilskud. Man kan jo ikke bare sidde derhjemme og hoste – man må gøre noget. Og det føles faktisk som om det hjælper lidt allerede når man hælder de dyre dråber op i måleskeen. Jeg må dog erkende, at hvis urteeliksiren fra starten af teksten, om noget havde en effekt på min vintersløjhed, så var det en svag udvidelse af pinen – det smagte afskyeligt. Gammeldags hostesaft virker heller ikke, men det smager i det mindste godt.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 29. marts 2006

Referencer:

Fødevarestyrelsen om kosttilskud

Selected herbals and human exercise performance.
Bucci LR.
Am J Clin Nutr. 2000 Aug;72(2 Suppl):624S-36S.

Herbs commonly used by women: an evidence-based review.
Tesch BJ.
Am J Obstet Gynecol. 2003 May;188(5 Suppl):S44-55.

The risk-benefit profile of commonly used herbal therapies: Ginkgo, St. John’s Wort, Ginseng, Echinacea, Saw Palmetto, and Kava.
Ernst
Ann Intern Med. 2002 Jan 1;136(1):42-53. E.

Internet marketing of herbal products.
Morris CA, Avorn J.
JAMA. 2003 Sep 17;290(11):1505-9.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Kommentarer

 1. hej! jeg sad selv lige og funderede over effekten af guarana. om hvorvidt det var på “linie” rent skadeligt med kaffe.. eller hva.. Hvad med hensyn til den populære fussi thé? kender du noget til den? jeg har læst mig frem til at den binder koffein på en for kroppen noget “sundere” facon. Jeg er lige selv startet på Naturapath skolen og er meget spændt på at komme til at undersøge lidt dybere hvad de forskellige kosttilskud kan og ikke kan.. meget virker for mig som erfaringer der er givet videre fra generation til generation og det skal man selvfølgelig også tage seriøst, men effekten af naturmidlerne er jo noget andet end statsgodkendt medicin. Hva siger du? håber meget du vil give dit svar videre til mig. M.V.H. Caroline

 2. Der fines kvalitets ginseng er kan give over 100mg ginsenosier per daglig dosis. Kigge ind på http://www.ginergy.dk. Fleste dansker har overfølsomhed over for almindelig hvid ginseng der kan være søvnløshed, hjertebanken, hovedpine, og uro. Men med rød ginseng får du ingen bivirkninger. Rød ginseng bliver nuetral efter særlig præparation af frisk ginseng rod derfor den giver ingen bivirkninger.
  Grønsagerne er sunt fordi de indeholder saponin, og vi kalder saponin fra ginseng ‘gensenosider’. Ginseng indeholder fremragende mande saponiner i forhold til almindelig grønsager.
  Ginsengen styrker immunforsvaret, giver energi, regulerer blodtrykket (især rød ginseng), forbedre antidiabetisk funktion i kroppen (effektive mod i sær diabetik type 1), fjerner luufvejs genner (hvis vi tæller om lakkrisrod er godt for lunge, er ginsengen 100 gang mere effektive), forbygge diare.
  Ginsengen har været en af de vigtig ingredienser i østen nature medicin for 5000 år. Men vi kender meste ginsengen som energitilskud.

 3. Hej,

  Jeg indtager vitaminpiller af mærket “Maximus” som skuller være godt hvis man har et krævende job, hvor man skal være koncentreret i en stor del af tiden. Det skulle også være godt for fysisk aktive personer. I firtiden dyrker jeg fitness ca. 10-15 timer om ugen.

  Der er også tilsat Ginseng i overnævnte vitaminpræparat .
  Hvad er jeres mening om det kosttilskud?

 4. det der lort det er det værste jeg nogensinde har købt man man bliver sindpelhent så træt af det.. så det er det værste lort ´der findes 🙁 🙁

 5. hej jeg er en dreng på 13 og syns godt om artiklen. jeg tænkte lige på: jeg kommer nogen gange sammen med mine venner og styrketræner, jeg har hørt at det er godt at tage dextrose efter træningen, men hvor meget?;-)

 6. Dextrose er faktisk bare sukker. I forhold til at få noget efter styrketræningen , så vil det være langt bedre at spise noget “almindelig mad”, som f.eks. en sandwich, der både indeholder kylhydrater og protein. Alternativt kan du drikke en halv liter skummetmælk – det er langt bedre end dextrose.

 7. Er fuldstændig uenig med at Guarana ikke virker, for det virker på mig og det er ikke bare en placebo effekt som jeg oplever. Når jeg tager guarana oplever jeg en ro i kroppen og meget høj konsentration når jeg skal yde til eksempelvis eksamen.

  Da jeg første gang tog guarana havde jeg samme følelse som når adrenalinen pumper i kroppen og undersøgte derfor om der var en sammenhæng mellem guarana og adrenalin og det var der. Guarana får gang i adrenalinen, som udløser ekstra energi, kort sagt.

  Jeg har aldrig brugt det når jeg skal motionere så jeg ved ik om man får mere egergi af det så man kan yde længere.

  Det skal os siges at man skal købe ren guarana, der findes produkter som betegnes som guarana men der er os koffein i. Jeg købte for nyelig en god guarana på getbig og får en effekt af pillerne når jeg tager to piller (1000 mg) som svarer til koffein indholdet i ca 13 kopper kaffe.

  Den eneste effekt som jeg ikke kan li ved dem er at når effekten forsvinder, som er ca 8 timer efter for mig, mærker jeg en øjeblikkelig træthed ramme mig.

  Har os anvendt dem for nyelig i forsøg når jeg skal ud og drikke i byen da jeg blev inspireret af en google søgning hvor jeg fandt noget som hed party pills som indeholdte guarana. Resultatet er fremragende med getbig guarana, jeg begynder ikke at stene så hurtigt når jeg drikker og kan være i byen til kl 6 om morgenen hvilket jeg aldrig har oplevet.

 8. Anonym -> Der står jo ikke i artiklen at guarana ikke virker. Der står at effekten kommer fra koffein, hvilket passer fuldstændig med din beskrivelse af dine oplevelser med det – specielt også det med trætheden efterfølgende.

 9. Udmilbart har jeg ikke noget problem i at holde mig vågen i 48 timer, det er mest ubehaligt hvis jeg holder op med at koncentrere mig, og der begynder jeg først at mærke træthed.

  Pointen er, at det er langt sundere at holde en god fysisk form, end at tvinge kroppen til at holde sig vågen unaturligt med alt muligt skidt.

 10. jeg har læst stort set hele siden, og er bare dobbelt så forvirret efter at have besøgt flere net helsebutikker.

  Jeg mangler energi, hvilket går ud over både arbejde, kæreste, venner osv.

  Når jeg vågner om morgenen har jeg det som om jeg bare kunne sove hele dagen lang og sådan fortsætter det bare dagen ud. når jeg så kommer til weekenden sover jeg rigtig meget. For mig er det en ond cirkel, og det gør mig også hurtigt irriteret, og dårlig.

  Jeg er dog ryger, spiser forholdvis sundt, og træner ikke. Jeg er sikker på at hvis jeg begynder at træne nu, bliver min træthed endnu værre.

  Jeg faldt over noget der hedder Ren energi fra Oriental Care, som indeholder ginsing, guarana og gelé royal. Det lød super tiltalende, er det noget man skal begynde på?? hvirker det??

  Jeg har bare ikke lyst til at blive afhængig af noget, det er slemt nok med cigaretter, så hvorfor starte på koffein!?!

  håber der er nogen som kan hjælpe mig, det begynder at blive et stort problem det her.

 11. Jeg havde en periode med træthed i en periode hvor jeg var arbejdsløs. Et ældre medlem af min familie anbefalede Dr.Wolles “krudtuglen 1916”. Jeg havde prøvet diverse energi produkter uden held, så min skepsis var stor. Men jeg må tilstå at jeg her fik et produkt som bare gjorde hvad det skulle….og iøvrigt langt billigere end de øvrige smarte produkter. Det er ikke sidste gang jeg konsulterer Dr. Wolle 🙂

 12. Jeg er faldt og et kulhydrad der ikke forbrændes så hurtig, det er palatinose (Læs lidt om det her: http://en.wikipedia.org/wiki/Isomaltulose ) det er bestemt noget der fungere – Jeg ville høre om der andre der har erfaringer med produkter der indeholder palatinose. Personlig nyder jeg godt af sagen når jeg løber mine ture. Det produkt jeg har fundet hedder Nitro “http://teamgoh appy.com/start/ nitro/

  se her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *