Kreatin giver øget risiko for kompartment-syndrom

Da kreatin anvendelse er meget udbredt er det vigtigt at få belyst alle bivirkninger. I dette studie blev det påvist at kreatinindtagelse kan medføre en øgning af trykket inde i bindevævsindkaplsingen omkring musklerne i underbenet – det der på engelsk hedder Anterior compartment syndrome.

Anterior compartment syndrome er en tilstand hvor musklerne i underbenet svulmer for meget op ift. hvor meget plads der er til dem indenfor bindevævshinderne. Herved stiger trykket i de pågældende muskler og blodforsyningen afklemmes, hvilket kan give krampelignende smerter.

Forsøget: 32 unge mænd indtog kreatin i 35 dage. Undervejs og indtil 4 uger efter målte man trykket indenfor bindevævsindkapslingen i underbenet umiddelbart efter en 20-minutters løbetur.

Det viste sig at trykket omkring underbensmusklerne var forøget efter løbeturen som en følge af kreatinindtagelsen. Den forøgelse i trykket kunne vises i helt op til 4 uger efter at kreatinindtagelsen var stoppet, hvilket passer meget godt til den tid det tager for kroppens kreatinindhold at vende tilbage til normal.

Konklusion: Det er ikke så farligt som det lyder, men det er alligevel vigtigt at være opmærksom på at personer der har tendens til kompartment-syndrom sandsynligvis bør afholde sig fra kreatinindtagelse.

Reference:
Changes in Lower Leg Anterior Compartment Pressure Before, During, and
After Creatine Supplementation
Jeffrey A. Potteiger, Michael J. Carper, Jeffrey C. Randall,
Lawrence J. Magee, Dennis J. Jacobsen, Mathew W. Hulver


(Tak til cand. scient. Kristian Elbo for at gøre opmærksom på denne artikel)

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]

Kommentarer:

Steffen list: Jeg har oplevet præcist det teksten omhandler, jeg fik kompartment i begge underben hvor jeg fik målt et enormt tryk efter løb. Jeg har tidligere igen flere forløb brugt kreatin som supplement til styrketræning og mistænker det for at være årsagen i denne forbindelse. Nu er jeg blevet opereret og løber godt, men kunne godt tænke mig at vide om jeg kan tage kreatin igen nu hvor operationen har skabt mere plads..
Bo Hansen: Jeg arbejder som personskadeadvokat. I den forbindelse er jeg blvet bekendt med 2 personer der har arbejdet i jernindustrien og som har udviklen compartement syndrom i underarmene. De de til en vis grad har arbejdet med det samme - skrue-/dreje og vridebevægelser i underarmene (tungt monteringsearbe jde med store bolte o. lign) ligner det en tanke. Arbejdsskadesty relsen har i midlertid afvist, at der kan være tale om en arbejdsbetinget lidelse. Er der imidlertid bland læserne af nærværende side personer der enten selv har compartemenet syndrom i underarmene, eller kendskab til nogen der har det, vil jeg meget gerne kontaktes på min mail [email protected]; idet jeg ikke har opgivet at få ledelsen anerkendt som en arbejdsbetinget lidelse. Efter at have indhentet en række oplysninger fra de arbejdsmedicins ke sygehus afdelinger, kunne en af grunden til afvisningen være, at kramper og ondt i underarmene kan skyldes så meget, og at mange - i de lettere tilfælde muligvis lærer at leve med det, og i den forbindelse skifter arbejde. Hjælp mig til at hjælpe nogle andre - på forhånd tak. advokat Bo Hansen