Ludbehandling

De danske huse og lejligheder er fyldt med lyst træ. Her er der især tale om træ på loftet og gulvet. Det store spørgsmål er, hvad man skal gøre for at vedligeholde sit træ, og svaret er enkelt: Der skal en ludbehandling til.

Denne artikel vil komme helt til bunds i ludbehandling – dens forskellige funktioner, hvilke typer ludbehandling der findes, fordelene og ulemperne ved ludbehandling, en handy gør-det-selv guide til din indre håndværker og ikke mindst hvad det koster.

Lud: Hvad er det egentlig for en størrelse?

Lud er en syreholdig opløsning, der især anvendes som beskyttelse til trægulve og lofter. Ludbehandling er et ofte anvendt middel til at undgå, at ens gulv eller loft gulner med tiden. Efter man har ludbehandlet sit gulv vil resultatet være et forvandlet gulv, der fremstår dejligt lyst (nærmest hvidt), hvor træets tekster virkelig træder frem i lyset.

Det bør dog nævnes, at der ikke findes to ens gulve, og resultatet vil derfor også være afhængigt af selve træet. Ludbehandling er en ekstremt fleksibel måde at beskytte trægulv på. Man vælger typisk at ludbehandle sit gulv efter at have slebet det, men det er såmænd også muligt at ludbehandle et uslebent gulv. Det kræver blot en grundigere rengøring.

Ludbehandling af dit gulv er som regel at foretrække

Ludbehandling i sig selv er ikke tilstrækkeligt til at beskytte dit trægulv imod den daglige slitage, og især det snavs, der følger med i posen. Det anbefales derfor ofte, at man vælger at påføre en afsluttende toplak efter ens gulvafslibning fremfor at ludbehandle.

Med denne viden med sig i bagagen, vil man på nuværende tidspunkt måske stille sig spørgsmålet: Hvad bør jeg vælge?

 •         Hvis man ønsker sig et slidstærkt gulv med minimal vedligeholdelse, gør man klogt i at vælge lakken frem for ludbehandling. Lakken vil danne en hinde over gulvet, og vil således beskytte det i langt højere grad. Du bør dog være klar over, at selv den bedste lak ikke vil være usynlig.
 •         Hvis man – som rigtig mange danskere – ønsker et naturligt look, er det derimod en bedre idé at vælge en ludbehandling. Det eneste problem med denne løsning er det ekstra besvær, for man skal nemlig regelmæssigt vaske gulvet med en passende træsæbe. Dette vil hjælpe gulvets resistens overfor slitage og skidt. Til gengæld bevarer man træets smukke look, og det vil ofte være besværet værd.

Ludbehandling: Fordele og ulemper

Der er nogen klokkeklare fordele ved at ludbehandle sit gulv

 •         Når du ludbehandler slipper du for den skinnende overflade, som lakken automatisk giver gulvet.
 •         Små ujævnheder og mindre slitage vil ikke kunne ses efter, at du vasket dit gulv. Hvis du alligevel skulle opdage et par ridser, der er for dybe til, at sæben har kunnet klare dem, kan du altid efterslibe området, og give det en ny behandling.

Hvor der er fordele, er der som regel også ulemper, og dette gælder da også ludbehandling.

 •         Hvis du anvender en ludbehandlig, der har til formål at ”hvidte” gulvet, er der større sandsynlighed for, at gulvet med tiden vil være mere modtageligt overfor snavs, især i områder med større gennemgang.
 •         Ludbehandling er ikke velegnet til områder, der er udsat for meget snavs. Her tænkes der især på køkkener eller badeværelser. Køkkenet er et område, hvor der ofte svines, og man skulle jo nødigt ende med en stor misfarvning på gulvet, hvis man taber et glas rødvin.

Ludbehandling: Hvad koster det?

Priserne på at få sit gulv professionelt ludbehandlet varierer og kommer i sidste ende til at afhænge af størrelsen på det gulv, der skal behandles. Hvis man alligevel skal komme med en cirkapris, vil det koste et sted mellem 100 – 150 kr. pr. kvadratmeter. Så det er med at finde målebåndet frem.

Ludbehandling af gulve – Gør det selv

Hvis man nu ikke ønsker at ofre pengene på at få et få sit gulv ludbehandlet professionelt, kan man selvfølgelig vælge at gøre arbejdet selv. Det er absolut ikke en umulig opgave, hvis man er lidt fiks på fingrene.

Det allerførste, der skal gøres, er at slibe ens gulv. Hvis man nu ikke har det korrekte værktøj ved hånden, kan man altid til en overkommelig pris leje sin slibemaskine i det lokale byggemarked. Når gulvet er blevet slebet ca. tre gange med henholdsvis groft, mellemgroft og fint sandpapir, begynder selve arbejdet med behandlingen.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på en ludbehandling!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på en ludbehandling

Gør-det-selv guide

 •         Klargør gulvområdet til ludbehandling. Sørg for at alt støv er fjernet fra alle overflader med en støvsuger.
 •         Ryst blandingen med ludbehandling inden brug, og du er nu klar til at gå i gang.
 •         Påfør ludbehandlingen med en blød pensel i tynde lag, hvor du følger træets retning. Du kan eventuelt også anvende en svamp, der dog vil give et mørkere ludbehandling.
 •         Sørg for at behandlingen påføres ensartet.
 •         Hvis man skulle ønske et lysere, mere hvidt look, skal man blot vente indtil ludbehandlingen er tør, og så give ekstra lag. Det vil ca. tage en time, før ludbehandlingen er helt tør. Denne proces gentages, indtil man er tilfreds med resultatet.

Vedligeholdelse af gulve med lud

Ok, ens gulv er nu blevet ludbehandlet. Hvad med vedligeholdelse? Vedligeholdelse af et ludbehandlet gulv er faktisk forholdsvist enkelt. Det eneste, man skal gøre, er regelmæssigt at vaske gulvet med en blanding af vand og gode gammeldags sæbespåner.

Sæbeblandingen vil have en dobbelt effekt. For det første fungerer blandingen som et beskyttende lag, og for det andet fjernes den tidligere sæbe. En god tommelfingerregel er, at man ikke bruger en overdreven mængde vand. Dette kan nemlig i det lange løb ende med at beskadige træet og gøre det mere modtageligt overfor snavs og støv.

Det er desuden altafgørende, at man ikke bare anvender et hvilken som helst produkt til at rengøre sit ludbehandlede gulv. Køb en specialsæbe, der passer netop til den træsort, som ens gulv er lavet af.

Hvor tit skal man vaske ludbehandlede gulve?

Et ludbehandlet gulv skal vaskes præcis som alle andre typer gulve, men det anbefales dog, at man giver gulvet en ordentlig rengøring tre til fire gange om året.

Ludbehandling kan fås som mange forskellige typer

Der findes overordnet set to slags ludbehandling, der kommer i enten naturfarvet eller hvid:

 •         Nåletræslud er især velegnet til lyse gulve. Klassiske gulvmaterialer, såsom ask, bøgetræ, egetræ eller fyr er perfekt egnet til denne for for ludbehandling.
 •         Hårdttræslud er især velegnet til mørke trægulve. Det drejer sig her især om træsorter, såsom mahogni eller lærk.

Ludbehandling af loft

Selv om ludbehandling typisk anvendes til gulve, kan man dog med fordel vælge også at ludbehandle sit loft. Det foregår på følgende måde:

 •         Anvend en spatel til at fjerne overskydende harpiks på loftet.
 •         Rengør dernæst loftet med en støvsuger.
 •         Påfør så ludbehandling med enten en blød pensel eller svamp. Husk at dette skal gøre ensartet for at opnå det bedste resultat. Gentag denne proces, indtil man er tilfreds.

 

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]