Muskelfibertyper

Der findes forskellige slags muskelfibertyper og de har en væsentlig betydning for vores præstationsevne . Fordelingen af muskelfibre er primært genetisk bestemt, men træning kan i nogen grad ændre på forholdet mellem typerne. (NB – se også video af hvordan man tager en muskelbiopsi)

I menneskets skeletmuskler findes der generelt tre fibertyper: I, IIA og IIX.
(IIX blev tidligere kaldt for IIB)

Fibertyperne har forskellige egenskaber mht. sammentrækningsevne og energistofskifte.

 

Forskelle
I
IIA
IIX
Hurtighed
Langsom
Hurtig
Meget hurtig
Udholdenhed
Høj
Middel
Lav
Kapillærer
Mange
Middel
Mitokondrier
Mange
Middel
Myoglobinindhold
højt
Middel
Lavt
Farve
Rød
Hvid (rosa)
Hvid (lyserød)
Man kan til en vis grad påvirke ens fibertypesammensætning. Uanset hvilken slags træning man laver vil IIX fibre blive lavet om til IIA. Hvis man er totalt inaktiv vil en del af IIA fibrene blive lavet lavet tilbage til IIX fibre.

Hvorvidt man kan lave IIA fibre til type I fibre (eller modsat) er et af de spørgsmål der stadig forskes i. Indtil videre peger flertallet af studier på, at man ikke grundlæggende kan ændre på den type I/II fordeling man er født med. Hvis man er en født sprinter med f.eks 80 % type II fibre, så bliver man aldrig en verdensklasse maratonløber. Ikke, at man ikke kan komme til at gennemføre et maraton på en fornuftig tid, men man bliver aldrig verdensmester – eller danmarksmester – eller sjællandsmester for den sags skyld.

Et tværsnit af en langsom muskel.
Hver celle (fiber) er normalt mellem 0,05 og 0,1 mm i diameter.
Et tværsnit af en hurtig muskel.

Fibertypefordelingen har ikke alene betydning for hvad man kan, men også hvilke muligheder man har for at respondere på træning. Eksempelvis har type II-fibrene lettere ved at vokse (hypertrofere). Efter et typisk styrketræningsprogram vil det ofte være således, at begge slags fibre er blevet større, men at type II fibrene er vokset dobbelt så meget som type I fibrene. Denne observation tyder altså på, at man har lettere ved at få store muskler, hvis man har mange type II fibre.

 

 

Skrevet af cand. scient. Morten Zacho

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]

Kommentarer:

Johnas: Hej Morten Jeg kunne godt tænkte mig at vide hvilke kilder du bygger denne yderst korte gennemgang af muskelfibertype r på. Dette grundet at jeg synes der er nogle af de påstande her der taler imod hvad jeg har lært igennem min uddannelse