Nyt tag

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Et nyt tag er en stor beslutning, som kræver viden, praktisk planlægning og kendskab til de lovmæssige krav på området.

Det kan ses på både din varmeregning samt på værdien af dit hus, at din bolig får nyt tag.

Der er mange beslutninger, som skal tages i forbindelse med projektet.

Herunder bliver du guidet igennem alle de vigtigste punkter og elementer, du skal være bekendt med i forbindelse med at vælge nyt tag. Du får nyttig viden om de mange forskellige tag typer, og du får kendskab til, hvilke krav der gælder på området.

Med denne guide kan du blive afklaret med at vælge den rette tagtype til din bolig, og du kan være sikker på at få lagt nyt tag, som lever op til lovgivningen.

Hvad koster et nyt tag?

Prisen på tag afhænger af mange forskellige forhold og parametre. Der vil være forhold, som du selv kan være med til at påvirke i forhold til den samlede pris på projektet, og der vil være forhold, som du ikke kan påvirke.

Herunder ses de primære elementer, som påvirker prisen på et nyt tag:

 •         Valg af type af tag og antal m2 tag
 •         Husets beliggenhed og hældning på tag
 •         Professionel hjælp
 •         Supplerende forbedringer i forbindelse med tagudskiftning.

Der findes mange forskellige typer af tag, og de varierer i pris pr. m2. Materialer såsom beton eller eternit er de billigste materialer at anskaffe til dit tagprojekt, mens tegl er dyrere at indkøbe. Dog skal du i denne forbindelse være opmærksom på de forskellige tagtypers holdbarheder.

Selvom beton og eternit er billigt at anskaffe, er levetiden på disse materialer kortere sammenholdt med tegl.

Derfor skal du tænke langsigtet, når du vil have et indtryk af prisen for at lægge nyt tag.

Foruden materialepris er der forskel på, hvor meget specialudstyr der kan være brug for i forbindelse med dit tagprojekt.

Beliggenheden af dit hus kan gøre det nødvendigt at bruge ekstra udstyr. Dette kan være fordi, at huset skråner, og hvor der er brug for særlige stilladser.

Når du indhenter tilbud fra forskellige professionelle håndværkere, vil prisen på et tag også påvirkes af sæsonen. Timeprisen påvirkes af udbud og efterspørgsel.

Har du et tag på cirka 200 m2 og med en hældning på 30 grader, vil et nyt tag komme til at koste i omegnen af 180.000 DKK. Med i prisen er moms, oprydning og montering.

Prisen er beregnet ud fra valg af tegl, som er en populær, elegant og holdbar tagtype.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på nyt tag!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på nyt tag

&

Hvilke slags tag skal man vælge?

Der kan være individuelle forhold, som er med til at afgøre, hvilket slags tag du ønsker på din bolig.

Det kan være ønsker om miljøvenlighed, pris, vedligeholdelsesomfang samt holdbarhed, som påvirker valg af tag.

Hvis du ønsker et tag, som kræver et minimum af vedligehold, er Decratag samt tag i bølgeeternit gode valg. Hvis ønsket er bæredygtighed, er skifertag samt tegltag gode bud på valg af tagtype.

Når du skal vælge dette rette tag til din bolig, er det vigtigt, at du indregner flere elementer i din beslutning. Du skal opveje hver tagtypes individuelle fordele og ulemper for at få det bedste beslutningsgrundlag.

Der er fordele og ulemper ved alle tagtyper.

Et nyt tag er en stor beslutning og er en investering i din bolig på både kort og lang sigt. Derfor er det en fordel, at du i planlægningsfasen sammenligner de forskellige materialer.

Dermed kan du blive i stand til at træffe den rigtige beslutning om valg af tag type, som matcher dine ønsker og behov.

Fordele og ulemper ved forskellige tag typer

Når du skal vælge materiale til nyt tag, er det en hjælp, at du har kendskab til de mange forskellige typer samt deres forskellige levetider samt behov for vedligehold.

Beton tag

Betontagbelægning har været anvendt i mere end 100 år og er iblandt de mest populære typer af tag i Norden. Et tag med betontagsten giver et elegant og ensartet udtryk, da stenene støbes i forme i fremstillingsprocessen. Det kan gøre selv skæve tagkonstruktioner harmoniske at se på.

Fordelene ved beton er dets lave produktionspris, som gør det billigere at få et nyt tag.

Det er muligt at få betontagsten i mange forskellige nuancer og med forskellige overfladebehandlinger.

Du skal være opmærksom på, om din tagkonstruktion er i stand til at håndtere vægten af et betontag. Der kan være behov for at forstærke konstruktionen, før de kompakte betontagsten lægges.

Betontag har en forventet levetid på cirka 50 år.

Bølgeeternit

Bølgeeternitplader er et tagmateriale, som ses på mange parcelhuse fra 1970’erne. Bølgeeternit er et fibercementprodukt, som er skabt til at modstå udfordrende vind- og vejrforhold. Pladernes konstruktion og opbygning er designet til at give et bølgeeternittag styrke og modstandsdygtighed.

I dag stilles der strenge krav til fremstillingen af bølgeeternitplader.

Eternit fra før 1984 indeholdt asbest, som er et sundhedsskadeligt stof. I dag fremstilles bølgeeternitplader uden brug af asbest.

Der skal altid vælges bølgeeternitplader, som er produceret efter år 1988.

Der findes forskellige mål på tagpladerne. Når du vil have lagt nyt tag med bølgeeternit, skal du overveje, om du ønsker bredde på enten 1,1m eller bredde på 60cm.

Den store fordel ved tagtypen er det minimale behov for vedligehold. Skulle der forekomme mos på taget, er det muligt at børste af med en kost.

Et tag med dette materiale forventes at have en levetid på mellem 20-30 år.

Naturskifer

Naturskifer er tagplader, som fås i forskellige slags udformninger. Det kan være med afrundede hjørner eller fuldkantede udgaver.

Skifter er et naturmateriale, som har været anvendt til tagbelægning igennem mange årtier. Det er et nemt materiale at formgive. Fremstillingen af tagplader i naturskifer foregår med stor respekt for miljøet, da produktionen ikke kræver nogle kemiske processer.

Den helt store og enestående fordel ved dette tagmateriale er dets levetid, som får det til at skille sig positivt ud fra alle andre tagmaterialer. Det har en levetid på mellem 100-150 år.

Derudover er naturskifer nemt at vedligeholde, da tagmaterialets naturlige forekomst af olie er med til at holde det flot og elegant.

Quadro

Quadro er betegnelsen på en moderne udgave af ståltag, som er kraftigere og mere modstandsdygtig end det klassiske ståltag. Den solide stålkvalitet er enestående på markedet.

Den store fordel ved tagtypen er, at det er muligt at lægge på et eksisterende tag af enten skifer eller eternit. Dette gør Quadro egnet til både nybyggeri og renoveringsprojekter.

Den enkle montering gør det muligt at lægge nyt tag med Quadro på alle hældninger.

Tagtypen fås i 5 forskellige overfladefarver.

Quadro tag har en forventet levetid på 30 år.

Decratag

Decra er navnet på et danskproduceret tag i stål, som har eksisteret siden 1970’erne. Tagpladerne er bølgeformede og egner sig i materiale til det danske klima. Selve kernen i Decratag er udgjort af zink-galvaniseret stål, mens produktet er belagt med stengranulat.

Der findes 3 udgaver af tagtypen – hhv. Decra Classic, Decra Elegance samt Decra Stratos.

Der fås mange forskellige farver på Dectra afhængig af finish.

Den store fordel ved Decratag er den lyddæmpende effekt, som har betydning for husets beboere. Stengranulatet er designet til at sprede lyde fra både regn og hagl ud over et større areal både på hver tagplade og på hele taget.

Tagtypen er populær i Danmark blandt andet som følge af, at de enkelte tagplader er nemme at samle, så det går effektivt med at få et nyt tag lagt.

Levetiden på Decratag ligger på 30-50 år.

Eternittag

Eternit er et populært valg af tagmateriale, når der skal lægges nyt tag på sommerhuse, fritidshuse eller erhvervsbyggeri.

Eternittag er fremstillet af modstandsdygtig fibercement, som er i stand til at hæmme udviklingen af råd og svamp.

Den store fordel ved tagtypen er den lave anskaffelsespris samt dets enkelhed i forhold til at lægge. Det er muligt at lægge taget selv, da det ikke kræver en høj, specialiseret viden. Derudover stiller tagtypen ikke store krav til holdbarheden af din boligs konstruktion.

Eternittag anvendes primært til fritidshuse samt til erhvervsbygninger, hvor der er brug for tagmateriale, der er så godt som vedligeholdelsesfrit, og som er billigt at anskaffe.

Et eternittag har en forventet levetid på op til 40 år, når du vælger de nyeste produkter på markedet.

Skifertag

Der findes 2 udgaver af skifertag – hhv. naturskifer samt eternitskifer.

Mens naturskifer er en naturligt forekommende stenart, er eternitskifter et kunststof. Tagtypen egner sig til både ældre og nye huse.

Forskellen mellem de 2 udgaver er, at eternitskifer er mere tynd og mere let sammenholdt med naturudgaven. Dette gør det muligt at lægget nyt tag med eternitskifer på tage med en hældning på ned til 18 grader.

Holdbarheden af de 2 udgaver varierer. Naturskifer er den materialeudgave, som kan holde i flest år. Mens naturskifer kan holde i op til 150 år, kan eternitskifer forventes at holde i 35-45 år.

I dag fremstilles alle eternitskiferplader af miljøgodkendt fibercement, som er iblandet cellulosefibre. Dette skaber et brandhæmmende materiale, som kan have betydning for mange boligejere.

Ståltag

Et tag i stål kræver et minimum af vedligehold, og det er et slidstærkt og holdbart materiale. Den store fordel ved tagtypen er dets modstandsdygtighed, samt at det er effektivt at lægge det som nyt tag. Som følge af de store plader tager det ikke lang tid at lægge et ståltag, uanset om det er på garagen, huset eller et skur.

Et ståltag kan være en fleksibel løsning i de tilfælde, hvor der ønskes nyt tag, som skal lægges ovenpå et eksisterende tag af enten tagpap eller bølgeplader. Ståltaget er et relativt let tag. Dette kan være med til at spare udgifter til bortskaffelse og nedrivning af eksisterende tag.

Du skal være opmærksom på lydniveauet fra et ståltag. Det kræver et lag med isolering for, at taget er i stand til at dæmpe lydene fra regn.

Ståltaget har en forventet levetid på mellem 30-50 år.

Tegltag

Tegltagsten er et populært valg af materiale, når det kommer til at lægge nyt tag på boligen. Det er et slidstærkt materiale, som kan holde i masser af år. Der findes mange forskellige overfladebehandlinger på tagtypen, som gør det muligt at matche look med type af hus.

Overordnet set findes der 3 udgaver af tegltagsten – hhv. rødt tegltag, glaseret samt engoberet.

Det røde tegltag har været anvendt til danske parcelhuse og private boliger igennem mere end 100 år. Det er en klassisk type af tag, som tager sig elegant ud på både ældre og nye huse.

Det glaserede tegltag egner sig til mondæne villaer med sin elegante, blanke overflade.

Det engoberet tegltag er særlig oplagt til villaer og boliger i områder med tæt bebyggelse. Selvom det har en let skinnende overflade, bliver solens lys ikke reflekteret ligeså kraftigt, som tilfældet er med det glaserede tegltag.

Det glaserede tegltag kan med sin blankpolerede overflade komme til at genere naboer med den stærke refleksion af sollys.

Tegltag er den type af tagmateriale, som har længst holdbarhed.

Hvornår giver det mening at skifte tag?

Overordnet set findes der 2 årsager til, at du bør få lagt nyt tag og udskifte det gamle.

 •         Dit eksisterende tag er utæt eller har mistet tagsten

Oplever du fugtproblematikker på dit loft, er det et kraftigt advarselssignal om, at du bør få lagt nyt tag. Fugt er tegn på utæthed, og utæthed er lig med forringelse af din boligs tagkonstruktion samt økonomisk udgift i forhold til en fordyrende varmeregning.

Fygesne kan trænge igennem utæthederne i dit tag og skabe forringelser på dit undertag. Des mere omfattende skader på undertag, des større renoveringsprojekt står du overfor, og des mere omkostningstungt vil opgaven blive for dig.

Der vil automatisk suse en masse varme ud gennem utæthederne, som vil forhøje din varmeregning.

 •         Dit eksisterende tag har mistet sin finish og elegance

Der kan være kosmetiske årsager til, at du vælger at få nyt tag. Selvom der findes forventede holdbarheder på de mange typer af tagmaterialer, vil den eksakte levetid afhænge af konkrete omstændigheder. Der er forskel på, hvor udsat dit hus er for slitage fra vind og vejr.

I dette tilfælde afhænger det af at investere i værdien af din bolig ved at få lagt nyt tag.

Det er altid en god idé at gennemgå kvaliteten af dit undertag samt omfanget af isolering, når du står overfor at lægge nyt tag.

Det kan være en hjælp at få rådgivning fra en håndværker, som kan give sin professionelle vurdering af behovet for udskiftning af tag.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på nyt tag!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på nyt tag

Vedligeholdelse af tag

Et tag er udsat for krævende og udfordrende forhold, og uanset hvilken typen af tag du har, vil det blive slidt med tiden.

Materialemæssigt vil der være forskel på, hvor hurtigt dit tag bliver nedslidt.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på tilstanden af dit tag, og at du løbende tjekker det efter for tegn på slid.

Der er flere måder, hvorpå du selv kan være med til at forlænge levetiden på dit tag.

 1.    Gennemgå dit tag hvert halve år: Sørg for at holde dig ajour med tilstanden på dit tag. Det anbefales, at du går dit tag efter 2 gange om året (sommer og vinter). Dette gør det muligt for dig at reparere mindre skavanker i tide, før de udvikler sig til omfattende skader.
 2.    Rens taget for alger: Alger er de første tegn på dannelse af mos. Det er vigtigt, at du renser dit tag, så det frigøres for alger. Der findes mange løsninger på at behandle problemet med algevækst på tag. Det er en relativ billig opgave at få udført af en fagperson, som har det rette udstyr til opgaven.
 3.    Hold dit tag fri for mos: Mos er skyld i, at der dannes rødder på dit tag, som kan trænge igennem tagstenene. Rødderne skaber fugt, som i kulde- og vintertid giver risiko for frostsprængninger. Det bedste tidspunkt at fjerne mos på er, når forholdene er tørre. Det anbefales at bruge vand og en blød kost til formålet. Brugen af en højtryksspuler kan skade dit tag. I denne forbindelse er det vigtigt, at du er opmærksom på din egen sikkerhed. Det skal være sikkert for dig at komme til at udføre arbejdet.
 4.    Undgå tilstoppede tagrender og nedløbsrør: Det anbefales, at du 2 gange om året (sent forår og sent efterår) renser dine tagrender og nedløbsrør. Det kan skade både gavl og tag, hvis der er ophobning af blade i dine nedløbsrør, som forhindrer regnvand og nedbør i at trænge igennem.

Vedligeholdelsen er med til at forlænge levetiden på dit tag. Derudover kan du undgå større renoveringstiltag og spare dig selv for store økonomiske udgifter, når du vedligeholder dit tag.

Hvilke lovkrav skal jeg være opmærksom på?

Et nyt tag er ikke kun forbundet med valg af type af tagmateriale. Du skal være opmærksom på en række lovmæssige krav og forhold, som gør sig gældende i processen.

Brandsikring

Bygningsreglementet i Danmark stiller krav om brandmodstandevne i forhold til forskellige bygningsdele – herunder tagkonstruktion.

Brandsikring af tag har afgørende betydning for sikkerheden hos husets beboere. Der findes fastlagte krav til, hvordan tagene på forskellige typer af ejendomme og bygninger skal sikres mod brand. En optimal brandsikring er med til at sørge for, at branden ikke spreder sig på kort tid.

Dette stiller blandt andet krav til opbygningen af tagkonstruktionen, som skal være designet med brandadskillende vægge.

Der findes forskellige, europæiske brandklasser, som tagmateriale klassificeres i forhold til.

En bygningssagkyndig kan rådgive om, hvor brandsikker en bolig eller ejendom er. Bedømmelsen beror på både byggeteknik samt type af materialer.

Ventilation

Ventilation af et loftrum er et vigtigt element, når du lægger nyt tag. Ventilation er med til at hindre fugtproblematikker i at opstå. Det kan være svært at opdage fugt i en tagkonstruktion, og problematikken vil først være synlig, når den store skade er sket.

Ventilationen skal finde sted mellem isolering og undertag.

Anlæggelse af et diffusionstæt undertag skaber en ventilationsspalte på 5cm mellem isoleringsmateriale og undertag.

Opsætning af solfangere

Har du planer om at montere solfangere på et nyt tag, skal du forholde dig til såvel placering, lokalplan samt tagkonstruktion.

Det er vigtigt, at du orienterer dig i den gældende lokalplan for dit beboelsesområde, om det overhovedet kan lade sig gøre at opsætte solfangere på dit tag.

Der kan være bestemmelser i lokalplanen, som hindrer dine muligheder. Dette kan dreje sig om bestemmelser i forhold til refleksion af sollys (også betegnet som glans refleksion). Selvom der ikke eksisterer en standard for omfang af glans refleksion, er det en god idé at gå i dialog med dine naboer, før du indhenter tilbud på opsætning af solfangere.  

Lyset kan være til gene for naboer.

Når du skal montere dine solfangere, skal du forholde dig til typen af dit tagmateriale. Der er forskel på, om du har tegltag, fladt tag eller bølgetag.

Det er afgørende for sikkerheden, at du overholder de statiske krav fra Bygningsreglementet. Der er krav om, at dit tag skal sikres mod overbelastning, nedbøjning og sætningsskader.

Det anbefales at gå efter monteringsmaterialer, som er TÜV godkendt.

Fugt og holdbarhed

Bygningsreglementet stiller krav om, at bygninger skal udføres, så der ikke dannes fugtskader som følge af vandindtrængning.

Et underlag er med til at fugtsikre dit hus samt gøre et nyt tag mere tæt. Et undertag kan være i form af en tagdug eller faste plader.

Funktionen af et undertag kan have forskellige betydninger afhængig af typen af dit tagmateriale samt alderen på det. Når du lægger et nyt tag, har undertaget betydning for at sikre hele din tagkonstruktion mod fugt.

Et undertag lægges typisk 6-8cm under tagbelægningen.

Der er bestemte typer af tagmateriale, som kræver, at der lægges et undertag. Dette gælder tegltag, naturskifertag, betontagsten, stålpladetag samt skifteeternittag.

Holdbarheden på dit tag forlænges, når du sikrer din tagkonstruktion mod fugt.

Isolering

Isolering af tag har til formål at holde på varmen, sænke varmeregningen samt højne værdien på boligen. Efter 2-4 år er prisen for isoleringen af et loft tjent hjem.

Det estimeres, at et dårligt isoleret hus bruger op til 3 gange så meget energi som et velisoleret hus.

Eftersom varme stiger opad, er det centralt, at loftet er tilfredsstillende isoleret.

Papirisolering (også kaldet cellulose isolering) er et populært materiale til loftisolering.  Isoleringsmaterialet er bæredygtigt og bliver i stigende grad anvendt til både erhvervsbyggeri og nybyggeri af private boliger.

Fra Bygningsreglementets side er der krav om efterisolering i forbindelse med renovering af tag.

En boligejer har pligt til at efterisoleret sit tag i forbindelse med renoveringsprojekt.

På lang sigt er efterisolering en god investering både økonomisk og praktisk. Når du alligevel er i gang med at renovere dit tag, kan du udnytte muligheden for at spare på energiregningen samt undgå praktiske gener med et efterisoleringsprojekt i fremtiden.

Taghældning

Du skal forholde dig til dit tags hældning, når du vælger tagmateriale. Der er tagmateriale, som egner sig til bestemte hældninger og omvendt.

Du kan selv finde hældningen på dit tag, før du vælger dit tagmateriale. Dette kan du gøre ved hjælp af din ejendoms bygningstegning. Hvis ikke du selv er i besiddelse af den, kan du anskaffe den fra din kommune.

Når du kender hældningen på dit tag, kan du benytte dig af et såkaldt ”hældningsskema” til at udpege de tagmaterialer, som egner sig til din bolig.

Det er vigtigt, at du orienterer dig i den gældende lokalplan for dit beboelsesområde, før du starter med at lægge nyt tag og finder dit tagmateriale. Der kan være særlige bestemmelser, som du skal forholde dig til. Det kræver særlig tilladelse at udføre opgaver, som strider mod bestemmelser i lokalplanen.

Der kan derudover være særlige servitutter, som gør dig gældende på din ejendom. Disse kan stille specifikke krav til tagets udformning eller nuance.

Reflekterende tagplader

Genskin fra tage kan forårsage gener hos naboer og trafik. Der kan i lokalplaner være bestemmelser i forhold til glans refleksion.

Dette element er særlig vigtigt at være opmærksom på, hvis du vil have nyt tag i form af glaseret tegltag. Fra kommune til kommune kan der være bestemmelser i forhold til reflekterende tagplader, som det er vigtigt, du orienterer dig i forhold til.

Hvilke forsikringer er gode at have?

Et utæt tag kan blive en omfattende, økonomisk omkostning. Derfor skal du sørge for at tjekke din husforsikring efter for, hvordan du er dækket. Afhængig af forsikringsselskab kan der være forskellige dækninger.

Det kan være en god ide at tegne tillægsforsikringer afhængig af type og tilstanden på dit hus.

Med tillægsforsikringer kan du dække følgeskader på dit tag og hus.

Det er en god idé at tjekke, at din husforsikring dækker følgende:

 •         Brand
 •         Bygningskasko
 •         Storm
 •         Stikledninger
 •         Husejeransvar
 •         Skjulte rør og kabler
 •         Rådangreb
 •         Svamp og insektangreb.

Det er muligt at tegne en udvidet forsikring til dækning af skader forårsaget af utæthed i tag.

Hvis du ønsker en særskilt dækning i denne forbindelse, skal du tegne en tillægsforsikring omkring udvidet vandskadedækning.

Hvor meget sparer du ved din varmeregning ved nyt tag?

Selvom det kan virke omfattende både praktisk og økonomisk at få lagt nyt tag, er der betydningsfulde fordele at hente på både kort og lang sigt. Dit hus kommer til at tage sig flottere og mere elegant ud, samtidig med at værdien i det stiger i forbindelse med renoveringen.

Hvad angår varmeregningen, er der penge at spare hvert år.

Det er et krav fra Bygningsreglementets side, at et hus efterisoleres, når det får nyt tag. På ældre huse eksisterer der sjældent isolering. Dette betyder høje udgifter til den varme, som konstant siver ud.

Det estimeres, at du årligt kan spare cirka 5.000 DKK. på din varmeregning ved at få nyt tag med efterisolering.  

Når du har taglæggere til at klare dit arbejde med at lægge nyt tag, kan du med fordel benytte dig af fordelene ved at efterisolere taget.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *