RM-beregnerMan bruger ofte RM-begrebet til at beskrive hvor tunge vægte der skal anvendes i et træningsprogram. Det kan derfor være nyttigt, at kunne beregne forskellige RM-værdier udfra blot en enkelt RM-måling.RM står for for Repetitions-Maksimum. 1 RM er den vægt man løfte akkurat 1 gang og 5 RM er den vægt man kan løfte akkurat 5 gange i en given øvelse. Man bruger ofte RM-begrebet til at beskrive hvor tunge vægte der skal anvendes i et træningsprogram. Det kan derfor være nyttigt, at kunne beregne forskellige RM-værdier udfra blot en enkelt RM-måling.

Lav en RM-test (med en vægt der kan løftes max 15 gange) og udfyld de øverste felter:

Antal reps:

Vægt:

kg

Køn:

Træningstilstand:

Anvend Brzycki’s formel

(Tager ikke hensyn til køn og træningstilstand, men er den mest udbredte formel)

Beregnede RM-værdier:
1 RM
2 RM
3 RM
4 RM
5 RM
6 RM
8 RM
10 RM
12 RM
15 RM
Vægt beregnet som procent af 1 RM:
100%
95%
90%
85%
80%
75%
70%
60%
50%
40%

(NB – RM-rækken har ikke direkte relation til procent-rækken)

Sådan laver du en RM-måling:
Sørg for at være grundig opvarmet, f.eks. ved at lave nogle sæt med lette vægte. Inden målingen skal du helst have lavet 1 eller 2 gentagelser med en vægt der er ca. 80% så tung som den vægt du vil teste med. Det er meget vigtigt at dine opvarmningssæt ikke giver anledning til nogen form for udtrætning.

Beregningerne er naturligvis mest præcise for de RM værdier der ligger tættest på din måling. Eksempelvis er en 3 RM måling rimelig præcis til anslå 1 RM og 5 RM, men ikke 15 RM.

Læs her om den teoretiske baggrund for RM-beregneren.

Similar Posts

16 Comments

 1. Er det ikke muligt at lave RM beregneren til et download, synes den er et super redskab, men det kunne være rart at have den liggende på Compén.

  MVh

  Tobias

 2. Findes der ikke et skema e.l. hvor man kan vurdere ens styrke målt vha. 1RM-testen? Ligesom man har for kondition og fedtprocent, så man kan se om man ligger over eller under middel ens alder taget i betragtning.

  Venlig hilsen Line.

 3. Syntes squ måleren er alt for upræcis. Legede lige for sjov med den idag, da jeg godt kender mine 1RM værdier.

  Ex. bænkpres er mit nuværende max 115kg.

  Prøvede at smide 90kg ind og valgte jeg kunne tage vægten 8 gange. ligger og svinger mellem 7-8 reps med den givne vægt. Så igen ikke for lavt sat. Får en 1RM værdi der hedder et max på 102kg.

  Nå prøver igen.

  100kg hvilket jeg på en god dag napper 3-4 gange. Satte den igen lidt højt på 4×100 og fik en max værdi på 106kg.

  Prøvede dernæst, at regne ud at jeg skulle nappe 100kg 8 reps for at RM beregneren mente jeg vil kunne smide de 116kg op. Men før jeg når derop bænker jeg squ snildt 125 næsten.. IMO skal der kigges lidt på beregneren og ellers er jeg bare et generelt dårligt eksempel at beregne de værdier udfra.

 4. Kousgaard: Brug Brzycki’s formel, så passer den noget nær 100%.
  Fx, hvis jeg angiver jeg bænkpresser 15x60kg, så er min 1RM 98kg, hvilket passer meget godt, da jeg bænker 95-100kg på en almindelig dag

 5. @ Tobias,
  Jeg har et stort træningsark jeg har lavet i excel hvor jeg bla. beregner på begge måder. du kan skrive din email også skal jeg sende det.

 6. virker 100 procent rigtigt bænker 115*5 og der skriver den 125 og bænker godt nok max 1 rm 130kg men er fanme tæt på hvad den skriver godt program

 7. jeg anvender en app der hedder Jefit på min telefon, den beregner 1RM værdier baseret på ens program. Endvidere bliver man informeret når man går op i 1RM. Ganske udemærket app

 8. Hvorfor viser formlen (uden Brzycki’s formel) at utrænet kan tage højere RM end trænet baseret på de tal man sætter ind?

  Er det en fejl, eller er det fordi man påregner at utrænet har mere potentiale?

 9. Hejsa.
  Jeg kan ikke rigtig se logikken i beregningsskema et.
  Er der nogen der kan skære det ud i pap for mig:0)
  Jeg har virkelig brug for at vide hvor meget vægt jeg må ha på ved 12 gentagelser. Da jeg har rygproblemer og ko nødig skulle skade.

 10. @Zita – Et skema skal på ingen måde fortælle hvor meget vægt du må have på. Du skal kunne udføre øvelsen korrekt med god form, og så skal du bare fylde vægt på 🙂
  God træning

 11. Hej Motion Online

  Kan i oplyse hvilken formel RM-beregneren benytter hvis man vælger “nej” til Brzycki’s formel?

  På forhånd tak for hjælpen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *