Skimmelsvamp

Der er mange, der ikke rigtigt ved, hvad skimmelsvamp er. Der er også en del, som har skimmelsvamp, uden de ved det. Hvad kan du gøre ved det? Det vil vi komme ind på. Det er nemlig ikke særlig svært at bekæmpe skimmelsvampen. Det er heller ikke svært at finde ud af, hvorvidt man har skimmelsvamp eller ej. Der findes mange gode løsninger, som vi vil komme ind på.

Vores formål med guiden er at besvare de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med skimmelsvamp. Det kan ske ved eksempelvis at besvare spørgsmålet: ”Hvad er symptomerne på skimmelsvamp i boligen?”

Vi vil opfordre dig til, at du læner dig tilbage og nyder vores artikel, der skal gøre dig klogere på skimmelsvamp.

Hvordan ser skimmelsvamp ud?

Skimmelsvamp kommer i mange forskellige former. Der er ikke udpræget én måde, skimmelsvamp kan se ud. Nogle gange kan de have samme farve som de sted, hvor de vokser, hvis man er særligt uheldig. Vi vil her komme med en beskrivelse af de mest gængse former for skimmelsvamp i hjemmet, og hvordan de ser ud:

 •         Skimmelsvamp på hvidmalet væg. Det er skimmelsvamp, der ofte tager form som små, sorte pletter, der udgør en helhed. Det behøver ikke nødvendigvis at fylde særlig meget, men man ser en tydelig affarvning. Der vil ofte være et centralområde, som er særligt sort og brunligt. Det kan til forveksling ligne brændemærker.
 •         Skimmelsvamp under hyldepapir i køkkenskab. Du kan mærke på hyldepapiret, at det ikke sidder lige så fast som vanligt. Og når du så løfter op i hyldepapiret, vil du kunne se noget under overfladen. Det er her, du ser skimmelsvampen for øjnene af dig: Træet har ikke længere en brunlig farve, men er noget mere faldefærdigt og ikke mindst rustent. Det ser svagere ud og føles også blødere at røre. Der er flere forskellige misfarvninger på træet. Det kan både være brunt og sort.
 •         Skimmelsvamp på tapet i baderum. Hvis dit tapet i baderummet har sorte kulfarvelignende pletter, er der skimmelsvamp i tapetet. Det er meget tydeligt at få øje på og kan ikke ignoreres, medmindre man bevidst undlader at kigge på det.
 •         Skimmelsvamp i vindueskarm. Igen er det noget, der ses tydeligt, hvis en vindueskam er hvid. Der vil være åbenlyse misfarvninger, som kan betragtes som primært sorte, men med en snert af noget grønt over sig. De går fra det meste fra bunden af vindueskarmen til toppen af vindueskarmen.
 •         Skimmelsvamp bag tapet ved gulv. Her har skimmelsvampen en lidt anden farve. Det er en farve, der er rødbrunlig i det og kan sammenlignes med den farve, som spareribs har. Det ser snasket og vådt ud og er ikke særlig appetitligt at se på. Du kan finde ud af, om du har skimmelsvamp bag ved tapetet ved at åbne op i det og lige tage et kig på, hvordan det ser ud.
 •         Skimmelsvamp i loft i brusekabine grundet fugtskade ovenfra. Det er en skimmelsvamp, som man kan se ved, at der er en undertonet sort farve. Hvis ikke man vidste bedre, kunne man tro, at væggen havde sorte skønhedspletter. Det er nemlig en meget vag farve i det, som ikke er lige så iøjnefaldende som nogle af de andre. Man ser ganske vist en fejlfarve, men den er ikke åbenlys.
 •         Skimmelsvamp på gulvtæppe efter vandskade i loftsrum. Gulvtæppet vil her få en mørkere farve, og det vil ligne, at gulvtæppet er brændt på. Det er en farve, som er tydelig at se, og som der skal tages hånd om.
 •         Skimmelsvampe i fugerne i et baderum. Det er nogle af de her prikker, der ikke ses så tydelige. Hvis ikke man vidste bedre, kunne man tro, at skimmelsvampen var cigaretter, der var blevet slukket i fugerne i et baderum. De er nemlig formet som små mørke cirkler, hvor kernen er allermest brunlig og sort i farven.
 •         Skimmelsvamp i gavlhjørne på grund af kuldebro. Hvis ikke man var opmærksom på, at det var skimmelsvamp, kunne man foranlediges til at tro, at det var noget andet. Som for eksempel rust eller lignende. Der vil være små revner i væggene, og der vil være en svag sort farve, der skiller sig ud.

Det er vigtigt at have for øje, at skimmelsvampen kan være skjult. Man vil kunne se skimlen, hvis man fjerner eksempelvis et tapet, men det er ikke altid, man gør det. Et af tegnene på, at man har skimmel, kan eksempelvis også være, at der er en anderledes lugt.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på fjernelse af skimmelsvamp!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på fjernelse af skimmelsvamp

Hvad er symptomerne på skimmelsvamp i boligen?

Det er vigtigt, at man ved, hvad symptomerne på skimmelsvamp i boligen er. Dem vil vi komme ind på. Nogle mennesker er særligt udsatte, når det kommer til konsekvensen af, at der er skimmelsvamp i hjemmet. Det gælder i særdeleshed allergikere, astmatikere og ikke mindst børn. Derfor skal man være ekstra opmærksom, hvis man har en eller flere, der falder ind under en af de tre førnævnte kategorier.

Der er forskellige måder, man kan reagere på skimmel. En af dem er blandt andet, at man får allergiske reaktioner. En anden kan være, at man får vejrtrækningsbesvær.

Det er særligt problematisk med allergiske reaktioner, når man har skimmelsvamp, der ikke kan ses.

Her er nogle af de mest udbredte symptomer på, at man har skimmelsvamp i hjemmet:

 •         Hovedpine
 •         Hukommelsessvigt
 •         Træthed
 •         Svimmelhed
 •         Koncentrationsbesvær
 •         Kløende næse og øjne
 •         Luftvejsinfektioner
 •         Åndedrætsbesvær
 •         Feber
 •         Astma
 •         Nedsat immunforsvar
 •         Tilstoppet eller løbende næse
 •         Hoste
 •         Kløe i huden
 •         Nysen.

Hvordan kan jeg selv tjekke, om jeg har skimmelsvamp?

Først og fremmest er det nemt at se, om man har skimmelsvamp ved at bruge sine øjne. Der er tegn, som er væsentlige, og som alle kan få øje på. Men der er også tegn, som ikke kan ses. Du kan lave en regel i huset om, at du hvert halve år foretager undersøgelser i hjemmet ved at tjekke nogle af de steder, som man ikke kan se. Det kan eksempelvis ske ved, at I tjekker, om der er skimmelsvamp bag tapetet. Det er muligt, at det kan koste noget at bruge penge på noget nyt tapet, men det er det værd. I har nok ikke lyst til, at der pludselig er skimmelsvamp i hjemmet. Nogle gange handler det altså om, at man laver et grundigt hustjek ved at kigge de steder, man ellers ikke ser med det blotte øje. Det er en nødvendighed. Og ellers er der også andre måder, det kan gøres på.

For hvis du har mistanke om, at du har skimmelsvamp, kan du købe en tester. Det kan være, at du tror, at der er skimmelsvamp bag paneler, vægge eller tapeter. Hvis du ikke har lyst til at fjerne overfladen eller bruge penge på nyt tapet, er det en god ide at lave en test.

Der er flere produkter, du kan tage i brug i bestræbelserne efter at finde ud af, om du har skimmelsvamp eller ej. Et populært og billigt produkt er Settle Plates lufttest. Den giver et godt fingerpeg om, hvorvidt I er ramt af skimmelsvamp eller ej. Det er et testprodukt, som er meget nemt at bruge. Du kan også få foretaget tests, hvor der kommer en laboratorietest for dig. Du vil dernæst få en rapport, hvor du ikke kun bliver gjort klogere på, hvor meget skimmelsvamp der er. Du vil også blive informeret om, hvilket typer og former for skimmelsvamp der bliver fundet der, hvor du foretager din test.

Du kan også få testet støvet i dit hjem. Støvet i hjemmet giver en hurtig indikator for, om der er skimmelsvamp i hjemmet.

De fleste anbefalinger fra professionelle går på, at man tager de dyreste undersøgelser. Det gør, at man kan få et særligt indblik i, hvad man har for nogle skimmelsvamp-problemer i hjemmet. Når du har fået papir på, hvad det er for noget skimmelsvamp, som du har i hjemmet, vil du få nemmere ved at gå videre med det til et forsikringsselskab.

Hvor farligt er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er ikke livsfarligt – også selv i de mest ekstreme situationer. Det er kun farligt, hvis man døjer med allergiproblemer. Gør man det, vil man få svært ved at trække vejret, når der er skimmel i hjemmet. I de absolut værst tænkelige tilfælde kan det udsætte den enkelte for livsfare, hvis man forbliver i skimmelhjemmet for længe. De fleste vil dog vælge at forlade hjemmet, når de kan mærke, at de ikke har det godt i hjemmet og har vejrtrækningsbesvær.

Det, der er mest udbredt, når det kommer til påvirkningen af skimmelsvamp, er, at man føler irritation. Det kan være, at man har irritation i øjnene og ligeledes kan mærke det i luftvejene. Ens vejrtrækning kan blive påvirket af skimmelsvampen, og det er den mest gængse effekt, der er ved, at man har skimmelsvamp i sit hjem. Man vil også kunne føle hovedpine og nogle af de andre tidligere nævnte symptomer. Det er de mest udbredte eksempler på, hvad man kan gå igennem kropsligt i sit hjem med skimmelsvamp.

Man kan være ramt af skimmel, som er under bagatelgrænsen. Det er, hvis der for eksempel er lidt skimmel i en vinduesramme eller en badeværelsesfuge. Når man har det, er det under bagatelgrænsen. Det er ikke ligefrem noget, der gør, at man bliver påvirket helbredelsesmæssigt. I hvert fald kun i sjældne tilfælde, at det sker.

De mest alvorlige skimmelangreb opstår, som får lov til at vokse, uden man gør noget ved problemet. Det er de angreb, som bliver realiseret, fordi skimlen vokser og til sidst kommer til at dække et område på flere kvadratmeter. De vil særligt påføre gene i skikkelse af vejrtrækningsbesvær og allergifremkaldende reaktioner.

Når det kommer til bekæmpelsen af skimmelsvampen, handler det om, at man gør særligt meget rent. Det kan eksempelvis ske i badeværelset og i vindueskarme, hvor man skal vaske ekstra flittigt.

Hvordan fjerner man skimmelsvamp?

Det afhænger af, hvor det handler om, at du vil fjerne din skimmel.

Hvis du personligt selv vil fjerne skimmelsvamp, kan det kun lade sig gøre, hvis det handler om små mængder. Hvis det er større områder, som skal dækkes, bliver du nødt til at få professionelle til at tage hånd om problemet. Når det kommer til de små områder, kan du passende bruge produktet Rodalon. Det er et rengøringsmiddel, som forebygger svampeangreb. Rodalon er en effektiv og god svampedræber. Den formår at fjerne skimmelsvampen og fjerne den ildelugtende lugt. Rodalon skal fortyndes med vand og skal sprøjtes på det område, hvor skimmelsvampen befinder sig.

Rodalon kan blandt andet anvendes til indendørs brug. Det kan for eksempel være i situationer, hvor man skal tage hånd om bruseren eller badeforhænget. Skimmelsvampen vil effektivt blive fjernet med positive resultater til følge.

Rodalon kan bruges på murværk. Du skal vaske muren med Rodalon, hvorefter du skyller det af med vand.

Du kan også bruge Rodalon til skimmelsvamp på gummilister, udendørsredskaber, tekstiler, ildelugtende lugte fra køleskab med meget mere.

Hvis ikke du kan finde Rodalon, er der også andre produkter, du kan bruge i bekæmpelsen af skimmelsvamp. Det kan eksempelvis være Protox, Skimmel og Hysan.

Hvordan undgår jeg at få skimmelsvamp i mit hjem?

Det bedste, du kan gøre, er at lufte ud. Hver dag. Udluftning sikrer, at du formår at udskifte den varme luft, der er i dit hjem. Det er nemlig sådan, at den varme luft kan sætte sig på vægge og vinduer og danne dug. Hvis der er nok vand på en væg, skabes der skimmelsvamp og mug. Hvis skimmel får de rette betingelser for at vokse sig større, som når der er vand på tapetet, kan det gå stærkere, når der ikke luftes ud.

Det smarteste, som du kan gøre, når du lufter ud, er, at du lader luften komme ind i mindst fem minutter. Gerne 10. Det skal du gøre to til tre gange på daglig basis. Også om vinteren. Husk i øvrigt også, at et indelukket og fugtigt klima tiltrækker sølvfisk, som de færreste har lyst til at have kravlene i hjemmet.

Her er syv råd til, hvordan du forebygger skimmelsvamp i hjemmet:

 1.    Sørg for, at boligen er tør. Skimmelsvamp vokser udelukkende, hvis fugtigheden på overfladen er over 80 procent. Du gør klogt i at investere i en fugtmåler. De koster ikke mere end 100 kroner i et byggemarked.
 2.    Udluftning er fundamentalt. Det er vigtigt, at der bliver udluftet i jeres hjem hver dag. Det er det, fordi udluftningen sikrer, at I slipper for at få et fugtigt hjem. Det er særligt i badeværelset, køkkenet og soveværelserne, at der er en vis fare for skimmelsvamp, hvis ikke man lufter ud. Man skal lufte ud tre gange fem minutter om dagen.
 3.    Brug ALTID emhætte. Det er vigtigt, du husker at bruge emhætten, når du laver mad. Det er der en simpel grund til: Når man laver mad, kommer der masser af vanddamp i køkkenet. Og hvad er der nu med vanddamp? Det skaber fugt. For at hindre udbredelsen af vanddamp, skal emhætten holdes kørende også efter madlavningen. Emhætten skal være tændt i op til 10 minutter, efter du har lavet maden.
 4.    Tøjet skal ikke tørre indenfor. Store mængder af tøj skal ikke tørres i boligen. Du kan godt tørre enkelte ting i hjemmet som et par skjorter eller T-shirts, men så heller ikke mere end det. Igen er det et spørgsmål om, at der opstår fugt, når du lader tøj hænge til tørre indenfor. Derfor er det smarteste, du kan gøre, at du ladet tøjet tørre enten i en tørretumbler eller hænger det op udenfor.
 5.    Tjek dine afløb. Du skal holde øje med, om der er utætheder i afløbene i køkkenet eller badeværelset. Du skal også tage et kig på, hvorvidt vandet løber mod afløbet på badeværelset. Skulle det ske, at vandet ender ude langs væggen og dermed løber den forkerte vej, kan der opstå fugt dér, hvor vandet lander.
 6.    Udsugningen skal være i orden. Hvis I eksempelvis har en tørretumbler, skal den være tilsluttet en udsugningskanal. Igen er det, fordi der ellers kan opstå våde områder, og det skaber fugt og ikke mindst skimmelsvamp. Hvis ikke der er styr på udsugningskanalerne, kan det anbefales at købe en kondenstørretumbler, fordi den behøver ikke nogen udsugning. Læg dertil også, at det er vigtigt, at I renser mulige udsugningsventiler.
 7.    Sørg for, at husets fundament står ordentligt. Det er ikke godt for jeres hjem, hvis tagstenene sidder løst. Dels er det ikke godt for jeres hjem, men dels er det også dårligt, fordi det øger risikoen for skimmelsvamp. Hvis der er revner i facaden eller ødelagte fuger mellem mursten, skal de repareres. Det er også vigtigt, at andre ting i facaden holdes ved lige. Det kan være alt fra tagrender til nedløbsrør og fra rensebrønde til skorsten.

Hvornår dækker forsikringen for skader efter skimmelsvamp i hjemmet?

Der er visse betingelser, der skal være opfyldt for, at skader efter skimmelsvamp bliver erstattet af forsikringen. Det afgørende for, at forsikringen vil betale, er, at træværker er blevet nedbrudt som følge af skimmelsvamp. Derudover kan svampedækningen også dække husforsikring, som sker som følge af råd i træet.

Forsikringsselskabet kigger efter to ting, når de skal give forsikring: En primær og sekundær skade.

Den primære skade opstår, når der eksempelvis er knækkede tagsten, lækage på et rør, eller hvis der er sket et brud på en trækonstruktion.

Den sekundære skade er skader, som opstår som følge af de ting, der er sket i den primære skade. Det kan eksempelvis være, hvis der er opstået en fugtskade. Fugtskader kan opstå som følge af mange forskellige ting som en rørskade eller vandskade efter skybrud med meget mere.

Det er efter situationer som disse, at forsikringsselskabet vil kunne betale forsikring for skimmelsvamp. Levetiden i konstruktionerne skal forkortes, før man kan forvente at få en god forsikring.

Husforsikringen går ind og dækker, hvis der er sket en følgeskade som følge af en dækningsberettiget skade. Det kan eksempelvis ske, hvis der er skimmelsvamp i husets gulvkonstruktion, fordi der har været en rørskade.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]