Træfældning

Træer kan fældes hele året rundt, og for de fleste haveejere bliver det før eller siden nødvendigt at få ryddet ud i haven. Måske er dit træ blevet sygt eller råddent, måske trænger du bare til bedre udsyn.

Selvom det ser nemt ud, er træfældning en opgave, de færreste har lyst og evner til selv at kaste sig ud i.

Her kan du blive meget klogere på, hvad træfældning koster, hvad du skal være opmærksom på, samt hvad du kan gøre med resterne af de træer, du har fældet.

Hvad koster træfældning?

Typisk vil fældningen af et 10 meter højt nåletræ, fyr eller gran, beløbe sig til cirka 1000 kroner. Løvtræer i samme højde vil koste omkring 1500 kroner. Enkelte virksomheder opererer med timepriser, mens andre tager ekstra timesats for eksempelvis bortkørsel af træet eller grenaffald, rodfræsning, afgrening og opskæring.

Tommelfingerreglen er, at jo slankere træet er, desto billigere er det at få det fældet. Der er også penge at spare, hvis træet er højtstammet og ikke har mange sidegrene. Derfor kan det være en god idé at få en kyndig ud og se på det eller de træer, du ønsker fældet.

Hvordan fastsættes prisen?

Priserne fastsættes efter flere forskellige variabler og afhænger af udbyder. Nogle af de faktorer, der spiller ind, er blandt andet træets højde, samt hvor tyk stammen er. Jo større et træ, jo flere kræfter skal der til for at fælde det, og prisen er derefter. Nogle virksomheder differentierer ligeledes efter, hvilken træsort der er tale om. Løv er eksempelvis dyrere at fælde end gran og fyr.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på træfældning!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på træfældning

Professionel hjælp til træfældning

Hvis ikke du selv har mod på at kaste dig ud i at fælde havens træer, kan du få hjælp af en professionel. Der er typisk tale om have- og servicevirksomheder, der har rigeligt med udstyr i hus til at klare den slags opgaver. Der findes også virksomheder med speciale i træfældning og -beskæring.

At anvende en professionel er din garanti for kyndig vejledning, inden træet skal fældes, samt at træet fældes korrekt. Hvis du uerfaren kaster dig ud i at fælde et træ, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse. Du skal nemlig tage højde for området omkring dig, som højspændningsledninger, bygninger eller veje. Desuden er træer tungere, end man regner med, så træfældning indebærer også en stor mængde personlig sikkerhed, der skal tages højde for.

Professionelle skovhuggere har erfaring med bedst mulig bevaring af omkringliggende beplantning og eventuel belægning omkring området, hvor træet skal fældes. Så undgår du skader og unødig rod på din ejendom.

Hvordan fælder man et træ?

Træfældning er slet ikke så simpelt, som det lyder. Der kan være flere grunde til, at du vil fælde dit træ. Måske er det gammelt, sygt eller måske skygger det bare for den gode udsigt eller sommersolen. Uanset hvad, bør du inden træfældningen orientere dig om processen.

Der er forskellige måder at fælde træer på. Den mest gængse er fælde træet med motorsav.

Når træet er blevet fældet, kan du selv vælge, hvad der skal ske med stammen. De tre muligheder er, at stammen enten bliver liggende, at den bliver fjernet eller taget med af virksomheden, der fælder træet, eller at stammen bliver hugget op til brænde.

For mindre kviste og grene kan du vælge at få dem fliset. Det kan enten ske på din egen grund, så du selv kan bruge fliset til at afdække blomsterbede, eller du kan bede en eventuel haveservice-virksomhed om at tage dem med og flise dem for dig. På den måde får du mest muligt ud af det træ, du får fældet.

Billig træfældning

Der findes mange skovhuggere og haveservicevirksomheder, der kan fælde dit træ, men det kan sommetider være uoverskueligt at finde ud af, hvad det koster. De færreste mennesker vil ofre en større formue på træfældning.

Hvis du vil have billig træfældning, kan du med fordel gøre dit forarbejde grundigt. Oftest kan du få uforpligtende tilbud hos flere udbydere, inden du beslutter dig for, hvem du ønsker at samarbejde med.

For at få den mest realistiske pris på billig træfældning, bør du sørge for at oplyse præcist, hvor mange træer du skal have fældet, hvilken træsort der er tale om, størrelsen herpå, og i hvilket område de befinder sig. Du kan også sende et billede og få en korrekt pris.

Det er ikke altid værd blot at vælge den billigste til træfældning. Erfaring og service burde også være faktorer, du har med i overvejelserne.

Vi anbefaler:

Spar penge – modtag 3 tilbud på træfældning!

Du udfylder én formular. Så sendes denne til forskellige firmaer.

Firmaerne ved, at de skal levere det bedste og billigste tilbud – for ellers bliver de ikke valgt af dig.

Klik herunder og udfyld spørgeskemaet og hent tilbud – det er 100% gratis og uforpligtende:
Få 3 gratis tilbud på træfældning

Træfældningsteknik

Ved fældning af træer skal man altid sørge for at kalkulere faldrisikoen i forhold til eksempelvis bygninger i nærheden. Derfor vil der oftest være tale om en retningsbestemt fældning, således du undgår skader på eksempelvis dit hus, drivhus eller beplantede haveområde.

Første skridt til træfældning er at beregne faldhøjden. Dernæst skal du vurdere, i hvilken retning træet hælder. I de fleste tilfælde vælger man at fælde træet, så det falder i den retning hvorimod det hælder. Tag desuden vejret i mente – Hvis det blæser kraftigt, eller hvis træet er meget slankt, bør du tage vinden i betragtning.

Inden træfældningen påbegyndes, hvad enten du gør det selv eller får professionel hjælp, skal du sørge for, at området omkring træet er muligt at arbejde på. Fjern store sten, buske der er i vejen, haveredskaber og andre ting, der kan blive ødelagt eller sabotere træfældningen.

Mange tror fejlagtigt, at man blot saver træet stamme over på midten. Så kommer man hurtigt galt afsted. I stedet snittes stammen, så træet vælter i den ønskede retning. Det er væk fra huse, mennesker og dyr.

Gratis træfældning – Kan det lade sig gøre?

Det kan sagtens lade sig gøre at få sit træ fældet gratis, men det er et spørgsmål om held, timing, og hvor i landet du befinder dig. På sociale medier og Den Blå Avis kan du være heldig og finde nogle i dit nabolag, der gerne vil fælde dit træ gratis. Som betaling vil de eksempelvis gerne have træet, der fældes.

Du kan selvfølgelig også gøre det selv, men det kræver stor omtanke og forsigtighed. Du skal desuden investere i ordentlig beskyttelsesbeklædning, såfremt du selv ønsker at fælde træet – Og så bliver det ikke helt gratis alligevel. Du bør være iført sikkerhedshjelm, sikkerhedsbukser og sikkerhedssko med stålsnude. Derudover skal du have en motorsav, så du kan fælde træet. Hvis træet er smallere end 15 centimeter i diameter, kan du bruge en almindelig fukssvans. Hvis du selv vælger at fælde træet, bør du altid sørge for, at der er mindst én anden person til stede for både sikkerheden og teknikkens skyld.

Det anbefales desuden, at du som førstegangsfælder holder dig til at fælde træer, der er over 30 centimeter i diameter ved din brysthøjde. Gå desuden skråt bagud, når træet falder.

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]