ANKELLEDDET OG FODEN

Bemærk at anatomisk sprogbrug er anderledes end daglig tale. Det man normalt kalder for en strækning af fodleddet (strækning af vristen) hedder på anatomisprog en bøjning (plantarfleksion) – beklager!

Ankelleddet er et hængselled. Skinneben og lægben danner nedadtil en gaffelformet ledskål. De to knogler er holdt sammen af kraftige ledbånd. “Gaflen” går ned over rullebenet, der er kileformet, det vil sige smalt bagtil og bredt fortil. Når foden bøjes opad vil den brede del af rullebenet kile sig fast i gaflen og derfor gøre leddet mere stabilt. Det er derfor man altid vrikker om på vej nedad bakke og ikke opad.

Bevægelser:

Strækning: Forreste skinnebensmuskel.
(Opad = dorsalfleksion)

Bøjning: Den tohovedede lægmuskel, Flynder-musklen.
(Nedad = plantarfleksion)

I de øvrige fodrodsknogler kan der foregå andre bevægelser. Vigtigst er pronations/supinationsbevægelsen. Når man vrikker om i ankelleddet svarer det til, at man har lavet for kraftig supination.

Fodens evne til at være støddæmper skabes bl.a ved den såkaldte fodhvælving. Fodhvælvingen dannes af den tværgående fodbue, den indre fodbue og den ydre fodbue. Disse buer bliver hovedsaligt holdt i spænd af stærke ligamenter, der løber på undersiden af foden (mærk efter!).

Casper Christiansen

Hej mit navn er Casper. Jeg hjælper dig med at finde de rigtige produkter. Jeg overtog motion-online.dk fra Morten Zacho tilbage i 2015. Har du spørgsmål til noget, så kan du sende mig en mail på [email protected]

Kommentarer:

Jan pedersen: Har har den slags smerter i mange år . Efter fodbold har jeg efterfølgende haft store smerter i mit fodled og hævelser. Blev af lægen henvist til fys . Det kan jeg sige er spild af tid og penge har været det hele igennem. Efter 5 år med smerter og utallige rundersøgelser blev jeg henvist til odense universitet hospital hvor det viste sig at min knogle i mit fodled var slidt og jeg kunne vælge at få et kunstigt ankelled eller stivgørelse af fodled. Jeg valgte stivgørelse. Alt andet med piller fys det virker ikke.
lars w h: man skal bare passe på med at bruge forbindinger til alt da den kan svække foden på længere sigt. mit råd ville at gå til en fys og spørg til råds. der vil sandsynligvis falde noget genoptæning ned til dig.
anonym: hej jeg har samme problem med mine ankeler men det er vigtigt at tag en god forbinding på ankelen før man spiller det hjælper meget på foden. :-)
morten bech: hey. jeg er en mand på 50 år, der vejer ca 105 kg. jeg holder virkelig af , en gang om ugen,at spille en fodbold kamp med gutterne som jeg har gjort i rigtig mange år. mit problem er at jeg under kampen og de følgende dage efter får smerter rundt om hælen(ikke under ved puden). specielt på siderne kan smerten være stor. problemet har været der i mange måneder på trods af sommerpause, hvor hælen må formodes at kunne restituerer. har spurgt min læge, men han kendte ikke rigtig til et svar. han foreslog gigtpiller.men dem tåler jeg ikke. håber i kan svare en gammel dreng der jo gerne vil holde ved min onsdags fornøjelse.