jarvig13 Posted January 24, 2002 Report Share Posted January 24, 2002 Hvis jeg ikke husker helt galt fra min gymnasielærdom, så gælder det vist, at:Et gram kulhydrat indeholder 16 kj energi,et gram protein indeholder 16 kj energi oget gram fedt indeholder 38 kj energi.Ligeledes gennem min gymnasielærdom mener jeg (men her er jeg ikke helt så sikker), at det gælder, at udnyttelsesgraden af energien er forskellig i hhv. protein, kulhydrat og fedt: 30 % af energien fra protein går til fordøjelsen af proteinet, 5 % af energien fra kulhydrat går til fordøjelsen af kulhydratet og 1 % af fedtets energi går til fordøjelsen af fedtet.Mit spørgsmål er så: Ville det ikke være mere rigtig at medregne dette i, hvor meget energi hver af dem tilfører kroppen, dvs:Protein: 16 kj minus 30 % = 11,2 kj/gKulhydrat: 16 kj minus 5 % = 15,2 kj/gFedt: 38 kj minus 1 % = 37,6 kj/gHovedspørgsmålet kunne herved blive: Kan man ikke spise meget mere protein end man går rundt og tror (også selvom man er på diæt mm.)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ff Posted January 24, 2002 Report Share Posted January 24, 2002 Jo det kan du. Protein bruger MEGET energi på bare at fordøje sig selv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gyver Posted January 24, 2002 Report Share Posted January 24, 2002 Derfor er der jo også mening i at indtage kulhydrater og fedt med protein - netop så 30% af proteinen ikke bliver brugt på at fordøje sig selv...Hvis man er på diæt er proteinforbrænding selvfølgelig også en måde at få sat sin forbrænding op!Der er mange, der kører diæter, hvor de kun (næsten) indtager protein og fedt.Gyver Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
angel Posted January 24, 2002 Report Share Posted January 24, 2002 Hvis du omregner den kost jeg indtager i min "normale" periode, så ligger den omkring 4000-5000 kcal. - grunden til at jeg kan spise så meget er netop fordi min kost er primært protein og komplekse kulhydrater og størstedelen af energien fra min mad går til fordøjelse. De procenter du nævner for den mængde energi der går til fordøjelsen er meget varierende. Kulhydrater kan være alt fra 0 til over 100% hvorimod proteiner ligger ret jævnt omkring de 30-40%.Visse madvarer har endda negative kalorier eksempelvis selleri, som efter omsætningen resulterer i minus 5 kcal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MultiCoach Posted January 24, 2002 Report Share Posted January 24, 2002 Negative kalorier?Vil det sige, at for hver 5 kcal jeg spiser for meget så skal jeg bare spise 100g selleri?Kanon! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted January 24, 2002 Report Share Posted January 24, 2002 tja, i teorien :)det kunne faktisk være interresant at vide, hvad "spildet" går til.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarvig13 Posted January 25, 2002 Author Report Share Posted January 25, 2002 Tak for svarene. Det er rart at man altid kan få indsigtsfulde svar fra kompetente personer her på MOL, når der er noget man er tvivl.:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.