madsjensen Posted February 28, 2002 Report Share Posted February 28, 2002 Hej..Jeg har lavet et tidiliger indlæg om hvor meget en øl fede..! Og konklutionen var jo at det var helt enomert ca. 13g fedt i en øl...PUHA.....Jeg vil så spøge, hvad med speritus?Det jeg mener er f.eks.Barcadi LemonVodkaRomSort Svin......... Ja listen er lang, men hvor meget "feder" sådan en flaske sprit..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarvig13 Posted March 1, 2002 Report Share Posted March 1, 2002 Hej MadsAt sjusse sig frem til, hvor meget energi, der er i spiritus ol. og hvor meget det feder, er ikke så svært:1g alkohol = ca 25 kjSom udgangspunkt kan vi sige, at vodka, whiskey mm. indeholder 40 % alkohol.1 dl (=100 g) spiritus = 25 kj/g * 100 g * 40 % = 1.000 kj.1 g fedt = 37 kjDerfor:1 dl spiritus = 1.000 kj / 37 kj = 27 g fedtMen udover alkohol er der ofte lidt kulhydrater i spiritusen (f.eks. helt tydeligt i Bacardi Lemon), så disse skal med i regnskabet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted March 1, 2002 Report Share Posted March 1, 2002 enig, bortset fra det med procenten... er det ikke volumen% istedet for vægt%?det ændrer jo billedet en anelse :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarvig13 Posted March 1, 2002 Report Share Posted March 1, 2002 Upssssssssssss, ja, sorry, du har helt ret. Jeg mener forskellen er mellem vægt og volume er ca. 3 til 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted March 1, 2002 Report Share Posted March 1, 2002 ja, jeg mener det er 0.79g/ml for ethanol :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helix Posted March 2, 2002 Report Share Posted March 2, 2002 Jeg vil så tillade mig, at være uenig. :)Alkohol bliver ikke omdannet til fedt, derfor holder holder beregningen ikke. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted March 2, 2002 Report Share Posted March 2, 2002 selvfølgelig ikke, men du kender jo spørgsmålet og det svar der bør gives :)At svaret så er en modiferet virkelighed går vel an :)Men ellers er det helt korrekt, at alkohol stort set kun forbrændes. Problemet er, at der dannes store mængder NADH under forbrændingen, hvilket fører til øget triglyceridprod., reducerer glukoneogenesen og hæmmer desuden proteinsyntesen.Man ser forhøjet lipidkonc. i blodet efter alkoholindtagelse.Så det er jo lutter dårlige effekter :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helix Posted March 2, 2002 Report Share Posted March 2, 2002 Fint, så er vi enige ;)Du kender jo selv svaret, hvorfor var/er du enig ? ??? (beregningen undtaget ;))Jeg synes at det er et for firkantet svar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted March 2, 2002 Report Share Posted March 2, 2002 nu ser jeg det ikke som et videre videnskabeligt spg. :D"hvor meget "feder" sådan en flaske sprit..?"Det er jo det samme som: "hvor meget feder en pose vingummi?"Der ville vi jo også regne energien om i fedt.Rent teoretisk kan der nok ikke findes mange atomer fra ethanol i fedtvævet, men derfor kan det jo godt fede.Vi siger jo også at GH fører til muskelvækst, selvom det nok er ret svært at finde nogle atomer fra GH i musklerne :)Så om noget fører til fedtprod. eller det feder i sig selv er vel underordnet, når man står fredag aften og skal vælge mellem en bytur og sidde hjemme og hygge sig med sine bladselleri og FF-dip :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarvig13 Posted March 3, 2002 Report Share Posted March 3, 2002 For at følge lidt videre i Claus's fodspor.Man kan dele diskussionen i to.1. "Hvad feder?": Dette er en teoretisk diskussion om, hvilke stoffer der kan omdannes til fedt og eventuelt med hvilken faktor. Her havner vi i den sædvanlige "blindgyde", nemelig at kun fedt reelt set feder.2. "Hvor meget energi er der i denne ting og hvor meget ville dette fede, hvis man herved kommer i energioverskud?": Her bliver spørgsmålet om, hvor meget en given ting "feder" langt mere interssant. Som udgangspunkt må man gå ud fra, at man er i energibalance. Ellers giver spørgsmålet "hvor meget feder dette?" ingen mening. Enten er man i energiundskud og vil fortsat være det eller også er man i energioverskud og så bliver besvarelsen langt mere kompliceret, fordi en eventuel fedtforøgning er fuldstændig afhængig af hele din fødevaresammensætning "den aktuelle dag". Vi befinder os altså i en helt konkret praktisk situation og ikke kun i en teoretisk overvejelse. Således kan man også med en rimelig sandsynlighed udtale, at man sikkert indtager en normal "hverdagsføde", hvor en vis %-del af denne er fedt. Hvis man indtager f.eks. 1.000 kj af et stof som ikke (særligt nemt) kan omdannes til fedt, så vil det alligevel sætte sig, fordi fedten i hverdagsføden nu ryger op i felt "energioverskud" og direkte kan sætte sig som fedt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claus B Posted March 6, 2002 Report Share Posted March 6, 2002 faktisk har jeg overvejet om, det ikke er muligt at omsætte alkohol til fedt gennem denne omsættelsesvej:ethanol-->acetaldehyd-->eddikesyre-->acetyl CoA-->malonyl CoA-->fedtsyrer.jeg har således lige fået svar fra Biokemi-professor Ole Sandsom siger, at den ovenstående omsættelsesvej er mulig, altså kan alkohol bruges til at producere fedt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helix Posted March 6, 2002 Report Share Posted March 6, 2002 Her er en, der mener noget andet. Jeg tror dog mest på Claus's kilde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarvig13 Posted March 7, 2002 Report Share Posted March 7, 2002 Spændende Clauas. Biokemi på dette niveau ligger over min viden, så jeg kan ikke komme med relevante kommentarer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.