Talje-højde ratio beregner

Rate this post
Talje-højde ratioTaljemål er et et bedre mål for overvægt end f.eks. BMI og vægt, men taljemål er uretfærdigt over for personer der ikke har gennemsnitshøjde. Derfor begynder man mere og mere at bruge talje-højde ratio, som tilmed er et pålideligt mål for både børn og voksne. Tjek med denne beregner om du for tynd, tilpas eller for tyk.Instruktion:
1. Mål din talje i en vandret linje 2 cm over din navlehøjde..
2. Indtast højde og taljemål ved at dreje på knapperne.

Baggrund:

Taljemål bliver mere og mere udbredt som et mål for overvægt, men det siger også sig selv, at det faktisk ikke er rimeligt at bruge samme grænseværdier for en person på halvanden meter som for en på 2 meter. Derfor er det smart at sætte taljemålet i forhold til højden (talje divideret med højde). Ved at gøre dette får man samtidigt et mål, hvor man kan bruge de samme grænseværdier for både børn og voksne. Tommelfingerreglen er at din talje-højde ratio skal være under 0,5.

Skrevet af Morten Zacho, cand. scient. 9 januar 2011

Referencer:

Indices of abdominal obesity are better discriminators of cardiovascular risk factors than BMI: a meta-analysis.
J Clin Epidemiol. 2008 Jul;61(7):646-53. Epub 2008 Mar 21.
Lee CM, Huxley RR, Wildman RP, Woodward M.

A systematic review of waist-to-height ratio as a screening tool for the prediction of cardiovascular disease and diabetes: 0·5 could be a suitable global boundary value.
Browning LM, Hsieh SD, Ashwell M.
Nutr Res Rev. 2010 Dec;23(2):247-69. Epub 2010 Sep 7.

Del artiklen:

29 thoughts on “Talje-højde ratio beregner

 1. Hej Morten,
  såvidt jeg kan se, skelner den ikke mellem mænd og kvinder.
  Kan det være helt rigtig? En kvinde på 1,70 “bør” vel ikke have samme taljemål som en mand på 1,70?? oder?

 2. Hmmm.. har netop tjekket mig.. og fået o,39 med påskriften “kritisk tynd” … Dette forstår jeg ikke helt.. Jeg dyrker motion jævnligt, og får også målt min fedtprocent med jævne mellemrun, for at holde øje med den.. Og den ligger omkring de 16 – 17 % dette mener jeg jo ikke er direkte kritisk.. Men meget normalt for en kvinde, der jævnligt dyrker sport.. Syntes denne måling er en smule unuanceret.. den tager jo heller ikke højde for mavemuskler, de fylder jo også .. den sikreste måde må da være at få målt sin fedtprocent.. og muskelmasse .. ??

 3. AndersT – For denne ratio gælder der samme grænseværdier for mænd og kvinder.

  CharlotteS -> 0,39 er jo også lige på grænsen til ok, så man skal ikke lægge for meget i det. Jeg overvejer dog at ændre vurderingen “Kritisk tynd” til f.eks. det mere neutrale “Meget tynd”.

 4. Hej Morten! Jeg har et spørgsmål om mit løbepensum. Jeg er netop fyldt 65 og løber typisk 3 gange om ugen. 8 til 10 km tirsdag og torsdag og søndag bliver det ofte til 25 km. Farten er ikke specielt høj, omkring 10 km i timen og jeg befinder mig godt ved det – og har gjort det i mange år. Er det ok for en mand i min alder?

  Venlig hilsen

  Frands

 5. Hej Morten, skønt, dette er meget brugbart. jeg arbejder selv i et Fitness center kun for kvinder, hvor mange, især høje kvinder har svært ved at forstå den tidligere anbefaling der lød, at kvinder ikke bør måle mere end 80 cm om taljen før de er overvægtige. Det hænger nemlig slet ikke sammen med de fedt% målinger, vi også foretager, som sagtens kan ligge inden for sundhedsstyrels ens anbefalinger for normal%, selvom deres taljemål var for stort iflg. de oprindelige anbefalinger. Denne nye metode vil glæde vores medlemmer.

 6. Frands – Nu er det her jo ikke pladsen for løbespørgsmål, men pyt. Dit løbeprogram er helt fint for en mand i din alder. Det afgørende er at du har det godt med det – og ikke mindst at du ikke oplever led- og seneproblemer. De 25 km om søndagen er langt, men hvis du nyder det, så bare gør det. De er dog ikke nogen ekstra sundhedsværdi ved at løbe 25 km fremfor f.eks. at løbe 15 km.

 7. Undrer mig over, at man skal finde så mange sjove måder at finde sin naturlige vægt på! Den dybe tallerken er opfundet:
  Kvinder: det du måler over 100 cm minus 10 +/- 5 er din vægt igennem hele livet. F.eks. 175 cm = 65 kg +/- 5 kg. Der kan jo være tale om spinkel eller kraftig knoglebygning.
  Mænd: det du måler over 100 cm +/- 5 er vægten livet igennem.F.eks. 190 = 90 kg. +/5 kg.
  Hvis man lever efter det og lærer at spise i forhold til kalorier ca. 2500 til kvinder op til ca. 50 år og lidt mere til mænd. Grønt og proteiner – så ville meget være vundet.

  Der tales meget om forskellige måder at beregne alt mulig på, MEN DÅRLIGE kalorier fra chips, slik, sodavand,vin, øl er djævlens værk, disse skal nydes med måde. De fordærver enhver krop og har gjort de i flere generationer, vi er bare blevet så rige at usunde ting er blevet hverdagskost.

  Vi er flere generationer, som har valgt i en tidlig alder ca. 18 år, hvad der skulle proppes ind for ikke at trille hen ad vejen. Det har aldrig været omkostningsfrit at holde vægten og kroppen for de fleste.

 8. Ruth: Den holder jo ikke helt den der…!

  Hvis man træner meget styrketræning og seriøst, så vil man jo helt automatisk blive tungere!

  Min mand er 174, så i princippet burde han jo veje max 69 kilo..! Hvilket slet ikke hænger sammen. Han vejer omkring 80 og er super trimmet!

  Charlotte: En fedt% på 16-17 stykker for en pige er ikke MEGET normalt. Det er super flot, men super lavt og ligger inden for “atlet” niveau. Højde for mave muskler? Ja så burde den jo ligge højere, ik lavere 😉

 9. hej jeg er næsten 13 og træner meget. den står på 42 men selvom der står ok er det så normalt..???

 10. jeg ved simpelhen ikke hvad jeg skal tro mit bmi liger på 21,3 og ratio på 39,og den siger meget tynd

 11. Hej er 178 høj og med en bmi på 18.9
  den siger at jeg er meget tynd men rykker jeg den en enkel cm længere op er jeg ok
  liger på en 0.39

 12. Hej 😀
  Jeg er en pige på 14 år. Mit bmi ligger på 14,7 og min ratio ligger på 0.37, hvilket er “meget tynd” ifølge beregneren. Er det en kritisk situation, eller er det bare min kropsbygning? Jeg spiser helt normalt, og dyrke også motion.
  Mvh. Freja

 13. Hej, jeg er en pige på 13 der fylder 14 til sommer. min vægt er 56 kg og min højde er 160, mit bmi siger jeg er normal, men min rato er på 0,54, altså lidt for tyk. Mit talje mål er 87, men hvilken en skal jeg tro på?

 14. Hejsa! I følge BMI er jeg normalvægtig men i følge denne udregning så er jeg lige præcis lidt for tyk. Jeg måler 87 cm og jeg vil gerne ned på 72-75 cm om taljen.

 15. Mit BMI er 18,6
  er 172 høj, og vejer 55 kg.
  dvs jeg er normalvægtig, men den her måler siger, at med en talje på 60 cm, er jeg meget tynd?? det give jo ingen mening 🙁
  ps. er 14,5 år

 16. køn: pige
  alder: 12
  vægt: 46kg
  højde: 155
  bmi: 19.1
  talje mål: o.44 (ok)
  vil stadig gerne tabe sig 5 kg

 17. Er så træt af jer 13 og 14-årige der hele tiden spørger om i er for tynde eller tykke! Kan I ikke bare acceptere at I ser ud som i gør, og spare os andre for jeres brok!!
  Det er efterhånden kun det man ser herinde.. Små piger der siger at de er åh så fede!

  1. helt enig… jeg tror de siger det for at få opmærksomhed! og denne beregner kan ikke engang bruges til “små” piger, da de jo ikke er færdig udviklet med knogler højde osv. tak fordi jeg ikke er den eneste som synes at denne hjemmeside snart ikke er andet end pige som er utilfredse med deres vægt!

 18. Hej allesammen!
  Vil bare lige sige, at i garanteret er gode som i er! Og at man jo ikke helt kan regne med den her. Jeg er selv 180 (jeg er en pige) og har et taljemål på 68/69 cm. Så ifølge den, er jeg meget tynd. Men måler jeg med bmi måleren, så er jeg normal vægtig. Den ligger vist på 21, 9. Så lad være med at tage det for tungt. Den er jo kun vejledende 🙂

 19. Ok, man kan jo ikke sammenligne den her med BMI, og man kan ikke basere sin tilstand på disse tal alene. Ifølge den her måler ligger jeg i bunden af kategorien ok, men min ifølge BMI er jeg i fedme-klassen. Dette skyldes at jeg træner tung styrketræning og muskler vejer MEGET mere end fedt. Desuden synes jeg ikke det hører nogensteder hjemme at 12-årige bruger denne måler, jeg synes i skal tage en snak med jeres forældrer, en lærer, en læge eller hvem som helst med et sundt syn på vægt og størrelse. Hvis i absolut vil vide hvordan det står til, så få målt fedtprocent!

 20. Ok, den her kan altså ikke bruges på mig. Jeg er 173 høj med en talje på 60 cm. og ifølge den åndssvage figur dér skulle jeg ligne noget, der er ved at dø…

 21. Hej alle små piger på 12-15 år, den her talje til højde ratio-måler fortæller jer stort set hvor god form i er i, da der er meget fedt der samler sig rundt om de indre organer(omkring taljen), og alt det fedt samler sig der hvis at i ikke er i god nok form. Jeg vil derfor sige at den her talje-måler nok er mere præcis end bmi måleren(Selvom at den også er helt ok).
  Men det er ikke noget at bekymre sig så meget over, hvis at i spiser sundt og træner jævnligt.

 22. Køn : pige
  Alder : 14
  Højde : 1,68 m
  BMI : 18,46
  Ratio : 0,36
  Vægt : 52

  Nogle mennesker er bare små af natur!…..

 23. Er jeg overvægtig?????
  Køn: pige
  Alder:12
  Højde: 1,50
  Voksen BMI: 17,78
  Nakke: 30,5
  Talje: 66,5
  Hofte:69,5
  Vægt: 40
  Fedtprocent: 13,27%

  Please hjælp mig, har gået og spekuleret over det her i et år snart

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *