Trampolin (Guide) Vælg den rigtige og minimerer risikoen for skader

En trampolin er en sjov udendørsaktivitet for både børn og voksne. Samtidig er det en sund måde at træne din krop på og få motion. Men hvordan vælger du den rette model? Og hvordan undgår du at købe en, der hurtigt går i stykker, eller ligefrem er farlig at hoppe på? Få overblikket her.

Trampoliner er både populære og sjove. Hvem elsker ikke suget i maven, når du hopper så højt, du kan? Men hvis det skal blive ved med at være en sjov fornøjelse at eje og bruge din trampolin, er der nogle ting, du skal være opmærksom på, når du køber den.

Der er nemlig stor forskel på, hvor godt de forskellige modeller holder, og hvor sikre de er at hoppe på.

3 testvindere i forskellige prisklasser 

Testvinder

Bedste havetrampolin til prisen​

Jumpmaster 365

Rund havetrampolin fra JumpMaster med en diameter på 365 cm og medfølgende sikkerhedsnet. Her får du en trampolin med rigtig god hoppekvalitet til en fornuftig pris.

Jumpmaster er netop kåret som Bedst til prisen i nordrens nyeste test.

Trampolinen har en bred kantpolstring på hele 38 cm, som sikrer at man ikke rammer fjedrene. Samtidig er polstringen gjort ekstra tyk, og de 3 cm skum gør at man ikke kan komme i klemme mellem fjedrene når der hoppes.

Selve rammen er lavet i galvaniseret stål, hvilket gør den modstandsdygtig overfor rust. Ramme og ben har en meget kraftig konstruktion, og selve rammen har endda livstidsgaranti.

Kvaliteter: Sikkerhedsnet - 72 fjedre- 38 cm polstring

Pris: 4.995 kr. - Tilbud 3.495 kr. (Spar 1.500kr.)

Jumpmaster 430

Rund havetrampolin fra JumpMaster med en diameter på 430 cm og medfølgende sikkerhedsnet. Her får du en trampolin med rigtig god hoppekvalitet til en fornuftig pris.

Trampolinen har en bred kantpolstring på hele 38 cm, som sikrer at man ikke rammer fjedrene. Samtidig er polstringen gjort ekstra tyk, og de 3 cm skum gør at man ikke kan komme i klemme mellem fjedrene når der hoppes.

Selve rammen er lavet i galvaniseret stål, hvilket gør den modstandsdygtig overfor rust. Ramme og ben har en meget kraftig konstruktion, og selve rammen har endda livstidsgaranti.

Du finder hele 96 fjedre som er med til at give en rigtig god affjedring og dermed god hoppeoplevelse for både store og små.

Sikkerhedsnettet er i høj kvalitet og har en overlappende åbning, som gør at det er nemt at komme ind og ud, men samtidig lukker helt ti,l så det er umuligt at falde ud igennem mens der hoppes.

Pris: 5.995 kr. - Tilbud 3.995 kr. (Spar 2.000 kr.)

Berg Champion 380

Champion er en prisvindende trampolin fra BERG, der bringer glæde hos både store og små. Denne udgave er 3,8 meter i diameter hvilket giver en god hoppeflade.

BERG Champion giver dig både høj kvalitet og høj sikkerhed. Bl.a. har trampolinen en 3 cm tyk og 38 cm bred beskyttelseskant i slidstærkt vinyl, som overlapper både dug og ramme med flere centimeter, for ekstra beskyttelse. Derudover er den sortlakerede ramme varmegalvaniseret, hvilket giver ekstra god beskyttelse mod rust.

Rammens veludførte udformning, gør Champion til en meget robust og støjsvag trampolin. Hoppeegenskaberne er endda gjort endnu bedre med BERGs patenterede TwinSpring-løsning, hvor fjedrene sidder diagonalt i stedet for lige på rammen. Goldspring-fjedrene giver rigtig god spændstighed og behagelige spring, til hoppere i alle størrelser.

Pris: 7.289 kr. - Tilbud 7.079 kr. (Spar 210 kr.)

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

Hvad er en trampolin?

En trampolin er en firkantet eller rund metalramme med en dug af nylon eller lignende, der er spændt fast med fjedre. Trampolinen, som vi kender den i dag, stammer fra 1936. Den er opfundet af amerikanerne George Nissen og Larry Griswold. Ud over at bliver brugt til leg og sport, blev den også brugt til træning af piloter under 2. verdenskrig, samt astronauter i efterkrigstiden.

I dag er trampoliner blevet vældigt populære, og den mest velkendte er uden tvivl den runde havetrampolin. Til konkurrenceformål anvendes normalt en firkantet trampolin i stedet. Den rektangulære form betyder, at fjedrene belastes anderledes end på de runde. Derfor kan sportsudøvere på den firkantede version springe helt op til 9 meter i højden. Til sammenligning kan du på en rund havetrampolin sjældent kommer op over de 3 meter.

Hvilken trampolin skal jeg vælge?

Hvad skal du købe, når du er på udkig efter en god trampolin hjem til haven? Her er der flere forskellige ting, du skal fokusere på:

 • Kvaliteten og længden af fjedrene
 • Rammens materiale og overfladebehandling
 • Svejsningernes kvalitet
 • Kvaliteten af kantbeskyttelsen

Hvorfor er fjedrenes kvalitet vigtige?

Fjedrene er altafgørende for dit hop. Med korte og få fjedre får du et kortere og mere hårdt hop. Mens lange og flere fjedre giver et dybere og blødere hop. Det er mindre hårdt for kroppen. Antallet af fjedre og længden på dem afhænger dog i høj grad også af, hvem der skal hoppe på trampolinen. Derfor skal du se på, hvilken vægt den er tilpasset, når du køber den.

Det er også vigtigt at kigge på, om fjedrene er af kraftig kvalitet og galvaniserede. Så holder de nemlig meget længere, og du skal ikke bruge penge på reparationer og reservedele eller risikerer farlige fjedrebrud, mens der hoppes på trampolinen

Hvad betyder rammen og svejsningernes kvalitet for din trampolin?

Det er vigtigt at rammen er produceret i et kraftigt materiale og med gode kraftige svejsninger. Hele kraften fra hvert eneste hop forplantes til rammen. Så den er konstant under stor belastning, når trampolinen er i brug. Så jo kraftigere kvalitet og jo bedre svejsninger, jo længere holder den.

Dernæst er det vigtigt, at rammen er galvaniseret. Når trampolinen står ude i al slags vejr, vil den hurtigt ruste, hvis ikke den er galvaniseret. Det betyder, at levetiden forkortes med mange år. Så skal du hurtigere ud og købe ny trampolin igen.

Hvilken betydning har kvaliteten af kantbeskyttelsen på trampolinen?

Kantbeskyttelsen er det, der ligger hen over rammen og fjedrene. Den har to funktioner:

 • Beskyttelse af fjedre og ramme mod vind og vejr
 • Beskyttelse mod skader på personer, der falder på kanten eller fjedrene

Det er vigtigt, at kantbeskyttelsen er minimum 20 mm. tyk. Så får du den optimale beskyttelse mod skader ved fald. Kantbeskyttelsen er typisk lavet af skum. Men det er også vigtigt, at den er lavet med lukkede celler og ikke åbne. Åbne celler suger vand til sig. Det betyder, at kantbeskyttelsen ikke holder så længe, som hvis den var med lukkede celler.

For at opnå den bedste levetid på rammen og fjedrene, og samtidig få den bedste beskyttelse, er det desuden vigtigt, at kantbeskyttelsen dækker både rammen og fjedrene.

Kan du grave en almindelig trampolin ned?

Nedgravede trampoliner bliver mere og mere populære. Og med god grund. Når den er nedgravet, fylder den ikke på samme måde i haven. Samtidig er den meget nemmere for børn at komme op på, fordi den er så tæt på jorden. Men det absolut vigtigste punkt er nok, at risikoen for at komme til skade ved fald er meget mindre. Det skyldes at du ikke falder lige så langt ned. Endelig står trampolinen bedre fast i stormvejr, når vinden ikke kan komme ind under den og få fat i trampolinen.

Hvis du vil have en nedgravet trampolin, er det vigtigt, at du vælger en model, der er beregnet til nedgravning. Ellers risikerer du, at den ikke holder lige så længe. Det skyldes især den større fugtighed, den udsættes for, når den er gravet ned i jorden.

Hvordan graver du en trampolin ned?

Hullets størrelse og udformning er ekstremt vigtigt, for at opnå den største sikkerhed, den bedste oplevelse og den længste holdbarhed for en nedgravet trampolin. De konkrete krav kan dog svinge fra den ene producent til den anden. Derfor er det vigtigt, at du følger producentens anvisninger, når du skal udgrave hullet.

Hvilken størrelse trampolin skal du vælge?

Der er flere faktorer, der spiller ind på, hvilken størrelse du skal gå efter. Den mest udbredte størrelse ligger lige omkring 3 meter, men de fås i mange forskellige størrelser fra helt nede omkring 1 meter i diameter og op til omkring 5 meter i diameter.

Den vigtigste faktor for størrelsen er, hvor meget plads du har. Du skal være opmærksom på, at der bør være mindst 1,5 meter fri plads hele vejen rundt om trampolinen. Så det skal du tage med i din beregning af størrelsen.

I langt de fleste tilfælde får du ikke meget mere ud af at vælge en størrelse på 5 meter i stedet for 3 eller 4 meter. Den store model giver mere plads at hoppe på, men ellers er oplevelsen ikke så meget anderledes. Faktisk kan det være nemmere for børn at hoppe på en mindre model, da dugen ikke er så stor og tung.

Vi anbefaler, at du ikke lader flere personer hoppe på trampolinen samtidig, da det giver væsentlig større risiko for sammenstød og skader.

Hvor længe holder en trampolin?

En trampolin i god kvalitet, kan holde i rigtig mange år. Men hvis den er lavet af dårlige materialer, der ikke er kraftige nok eller ikke er beskyttet mod rust, sol og regn, forringer det levetiden meget.

Du bør se efter om rammen er galvaniseret, samt om dugen og kantbeskyttelsen er beskyttet mod UV-stråling. UV-beskyttelse og galvanisering kan nemlig forlænge levetiden med mange år.

Selvom trampoliner som udgangspunkt er vedligeholdelsesfrie, kan det anbefales at købe et beskyttelsesovertræk. Overtrækket monteres, når den ikke er i brug, samt hvis den står ude om vinteren. Det beskytter den rigtigt godt og vil også betyde en væsentlig forlængelse af levetiden.

Er det farligt at hoppe på trampolin?

Al fysisk udfoldelse er farligt i et eller andet omfang. Trampolin er ikke en undtagelse. Det er altid muligt at komme til skade. Men hvis du følger disse råd herunder, er risikoen meget lille. Så kan du i stedet få mange sjove timer til at gå med at hoppe:

 • Hop altid kun én ad gangen
 • Hop ikke hvis trampolinen er våd
 • Montér sikkerhedsnet – det beskytter mod de værste skader, også for voksne
 • Vælg kvalitet, så er du bedre beskyttet ved fald på f.eks kantbeskyttelsen eller mod nettet
 • Hop uden fodtøj
 • Undgå skarpe genstande i lommerne

Hvis du har problemer med ryg eller nakke, bør du være forsigtig med at hoppe på trampolin. De stød du får, kan forværre dine ryg- og nakkeproblemer.

Hvor mange må du hoppe på en trampolin?

I bør aldrig hoppe mere end én ad gangen på en trampolin. Hopper I flere ad gangen, er der stor risiko for at støde sammen og komme til skade.

Samtidig bliver det markant sværere at holde balancen, når man hopper flere på samme tid. Det betyder, at risikoen for at falde ned eller vælte også er større.

Er trampolin god motion?

Det er rigtigt sundt at hoppe på trampolin. Du forbrænder omkring 4 gange så mange kalorier ved at hoppe, som ved at gå en tur. Samtidig gør de mange små stød, at du styrker musklerne hele vejen op gennem kroppen, og at du styrke knoglestrukturen.

Ovenikøbet er det rigtig god træning for balancen. Alle de muskler i kroppen, der hjælper med at holde dig oprejst, trænes, når du hopper – især benmusklerne selvfølgelig.

Faktisk har træning på trampolin så stor effekt på balanceevnen og orienteringssansen, at det blev brugt som træning for piloter under 2. verdenskrig og for de første astronauter i både det amerikanske og det russiske rumfartsprogram.

Hvad koster en trampolin?

Trampolin priser afhænger i høj grad af kvaliteten og størrelsen. De billigste modeller i mellemstørrelsen på ca. 3 meter i diameter ligger typisk på omkring 1.000 kr. For mindre modeller, kan du komme længere ned end det. For større modeller på omkring 4 meter starter priserne omkring 1.500 kr.

Når du går efter kvalitetstrampoliner, bliver priserne straks noget højere. Her ligger priserne typisk omkring 3-4.000 kr. for mellemstørrelser på 3-4 meter. Det er en noget større investering, men til gengæld tjener den sig snildt ind på længere sigt på grund af bedre holdbarhed på materiale, samt ramme og fjedre.

Går du efter endnu bedre kvalitet og flere muligheder stiger priserne nemt til omkring de 10.000 kr.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *