mortenhass

Medlemmer
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by mortenhass

  1. Undersøgelsen er sober nok, men er i avisen vinklet helt skævt. Man kan ikke løbe intervaller hver gang man løber, men højst 10-15 % af den samlede ugevolumen. Ellers smadrer man hardwaren (ben, knæ etc.).

    Intervaller og tempoløb er en temmelig vigtig ingrediens i rette dosis, som undersøgelsen viser. Kun at løbe langt og langsomt brænder energi af, men gør ikke nødvendigvis hurtigere. Det har man dog vidst i årtier, så ligefrem epokegørende forskning er der ikke tale om...

    Hvis målet er vægttab er lange rolige ture bedst, især hvis man over et år til halvandet kan træne sig op til at løbe et par timer i ét stræk. Indtil ca. halvanden time bruger man sine sukkerdepoter, men efter halvanden time forbrænder kroppen fedtet direkte. Jo roligere tempo, jo større andel af brændstoffet er fedt.

    Jeg løber langt (+/- 120 min) hver fredag, og kan altid se, at vægten dykker i løbet af weekenden (og det er ikke væsketab, drikker selvfølgelig et par liter efter turen). Jeg løber også en intervaltur og en tempotur i ugens løb. Af mine syv træningsdage er de to hurtige, to er lange, og tre er korte og rolige.

    Tommelfingerregel: Ét kilo fedt koster 8-10 timers løbetur, hvis kosten er nogenlunde konstant.

    Løbehilsner

    Morten

  2. Prøv at rulle forbi Kaiser Sport på Frederikssundsvej. De er super-professionelle løbestil-testere og ortopæder.

    I modsætning til visse andre løbebutikker i Kbh prøver de ikke at sælge dig den dyrest mulige sko, men den der passer til din krop. Selv fik jeg anbefalet en billig sko som den optimale :-)

    Hvis der kan gøres noget for ryggen via skoene, vil de helt sikkert kunne finde frem til det for dig.

    Løbehilsner

    Morten

  3. Hej CphV

    Træning handler om at gøre en lille smule mere end du plejer. Så hvis du slet ikke løber, skal du passe på. Laver du for meget, nedbryder du din krop.

    En afprøvet tommelfingerregel siger, at du kan øge din løbetræningsvolumen med:

    *24 minutters ugevolumen per måned*

    Så hvis du slet ikke løber, bør du starte med 2x12 minutter om ugen ! Lyder som lidt, men det er nok.

    Trap volumen langsomt op, så du efter en måned er oppe på totalt 48 minutter, fx. 23-10-15 minutter

    Du kan evt hente inspiration i dette begynderprogram (nederst på siden):

    http://hjem.get2net.dk/333/running/running-programme-dk.html

    Ha' et fint løb

    Morten

  4. Hej alle

    Blot til info

    Klassisk intervaltræning starter - efter en vinter med en del volumen og evt en overgangsfase med bakketræning - med lange intervaller, fx 4x1200 m. Derefter trapper man volumen ned og farten op. Fx. løber 5x1000 m'ere et par uger senere, så 6x800'ere, så 12x400'ere og endelig lige før topkonkurrencen fx 20x200 m'ere. :4thumbup:

    Banker man bare igang lige på 400/200 :superman: , er man pænt sikker på skader. Don't ! Det er derfor at selv eliteløberne omstiller sig langsomt, som beskrevet.

    Du finder tempoet for dine intervaller ved at tage din seneste (!) 10 km konkurrencetid, udregner tiden per kilometer, og ganger så med ca. 0,90-0,95. Din puls vil være 90-95 pct af maksimum.

    MEN, den type intervaller træner maksimal litoptagelse. Du har også brug for at flytte din mælkesyretærskel. Klassisk tærskeltræning er 15 min opvarmning, 20 min "komfortabelt hårdt" tempo ved tærskelfart, og endelig 10-15 min afjog. Tærskelfart er det tempo du kan holde en time under konkurrence (for mange fx. tempoet (kilometertiden/pulsen) fra Eremitageløbet)

    >>hc1973: Du skal generelt veksle mellem hårde og lette dage. Som Marianne skriver er den klassiske måde at bruge en tredages uge:

    *1 tur som er lang, fx over en time

    *1 tur som er stille og rolig, fx max en halv time

    *1 tur som er hurtig - løb fx intervaller 4x1000 hver anden uge og 20min tærskel/tempoløb hver anden uge

    God tur

    Morten