Piapigen

Medlemmer
  • Posts

    14
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Piapigen

  1. Jeg ville blive næsvis, men det er bare mig, hvis ikke de forstår at du har det fint.

    Spørg dem om de overhovedet ser nyheder eller har forståelse for at overvægt og usund mad er et problem.

    Spørg dem om de kender dig overhovedet.

    Spørg dem om ikke i skulle vente med den konflikt hvis det er den opstår, den er der jo ikke endnu. Det eneste der skaber en konflikt på nuværende tidspunkt er deres egen frygt.

    Spørg dem om ikke de kunne rose dit sunde valg i stedet, og støtte dig i dit valg om ikke at blive overvægtig.

    Spørg dem om ikke de bare skulle prøve at spise lidt sundere selv.

    Jeg bliver meget berørt over konflikten i dit hjem, da jeg længe har måttet kæmpe med det samme (altså uden anoreksien). Mine forældre begyndte at kalde mig for sundhedsapostlen og hellig og sådan. Lige indtil at jeg meget barskt fortalte dem at jeg tog det som et udtryk for deres egen manglende viljestyrke og dårlige samvittighed. Så holdt det op, og de er tilmed begyndt at spørge til råds og sådan.

    Jeg forstår at min situation ikke var den samme som din, så tag kun de ting jeg siger som du kan bruge til noget, og lad resten ligge (også selv om det er det hele :wink: ).

  2. I så fald bør oplysningerne være "up to date" rent fagligt, hvilket ingen af dine fire nævnte med sukker er. Erstattes sukker med mættet fedt ser det bedre ud.

    Jeg tror vidst det er dig der ikke rigtigt er up to date :). Ved du ikke at sukker (fast eller flydende ganz egal) og manglende motion (selvfølgelig) er en af de primære årsager til at folk med insulinresistens IKKE kan tabe sig? Sukker fucker med menneskets appetitregulering.

    Det siges populært at 1 ud af 5 alle mennesker har insulinresistens i en eller anden grad, og 1 ud af 7 kvinder (alle kvinder også normalvægtige) har det i så svær en grad at de udvilker hormonelle forstyrrelser der er så alvorlige at de udvikler PCO til en grad hvor de er besværet af det?

    Det er altså nogle ret alvorlige antal.

    Læs mere om PCO her, og hvad det kommer af: http://www.pcoinfo.dk/ inde på den hjemmeside er der også links til andre medier der understøtter antal mm.

  3. Så gik det langt om længe op for mig hvad du mente i dit første indlæg. :4thumbup:

    Jeg googlede Psyllium, og fandt produktet "Husk".

    Jeg troede du mente jeg skulle huske noget :laugh: ......Jeg er vidst ikke for kvik. :blink:

    Tusinde tak for hjælpen :smile:

  4. men alt andet lige forstår jeg ikke hvorfor du ikke vælger et produkt hvor du indtager fibrene i stedet for at indtage deciderede kapsler.

    Kan du ikke give et eksempel på hvordan det gøres, da jeg ikke rigtig kan forestille mig hvordan jeg undgår kalorierne med mindre fibrene er i form af kosttilskud...

    PS tak fordi du gider at bruge tid på at svare

  5. :laugh:

    Det er sgu' da ikke oplysning, men som du netop skriver propaganda.

    Vi er i forvejen godt på vej til at drukne i mærkater og smiley-ordninger og får tudet ørene fulde af at alt efterhånden giver kræft.

    Skal vi også hænge billeder op af trafikulykker for hver 20 meter vej, eller et fint gruppebillede af de lokale drankere ved siden af sputten i supermarkedet?

    I Shanghai har jeg set plakater med billeder af traffikuheld rundt omkring (og ikke bare småskrammer, men fastklemte døde kroppe helt tæt på), ved ikke om det virker generelt, men for mig har det en mærkbar effekt. Jeg synes også at de der plakter med "jeg er ny i traffiken" og "her arbejder min far" får mig til at tænke mig om en ekstra gang.

    Jeg er stor tilhænger af propaganda, da det virker (det skal selvfølgelig bruges konstruktivt). Det var trods alt sådan at man fik vendt stemningen (var det i 80'erne eller 90'erne) til at være negativ omkring spritkørsel. Hellere det end forbud.

    Og noget helt andet er at bare fordi man hører det mange gange gør det ikke mindre rigtigt. Allerhelst så jeg dog at undervisningssystemet virkede sådan at befolkningen blev i stand til at træffe oplyste og sunde valg (og ja, kald det bare indoktrinering).

  6. Jeg synes en afgift ville have lidt den modsatte effekt. Så bliver det i sandhed et luksusgode som andre kan se op til at man har råd til at købe (ligesom for meget længe siden da det heller ikke var alle der havde råd til hvidt brød). Jeg er dog indforstået med at forbruget vil falde, hvilket jo også er hensigten, men det vil ikke gøre holdningen bedre.

    Jeg synes man skal begynde at sætte mærkater på pakkerne med slik og kage at de er sundhedsskadelige, på samme måde som man ser på cigaretpakker.

    Jeg har på fornemmelsen at det vil være med til at sætte lidt skub i holdningsændringen. I forvejen er det jo allerede på vej frem at fede mennesker bliver diskrimineret (og hvis man læser mine tidligere indlæg kan man se at jeg heller ikke mener at diskrimination og mobning er vejen frem).

    Jeg mener også at have en pointe i at det først er i vores generation (og til dels også vores forældres) at fødevarer begyndte at blive masseproducerede (og her mener jeg let tilgængelige og bilige), nogenlunde i takt med supermarkedets opståen. Og så er det jo klart at der er fest ved "ædetruget". Jeg blev også opdraget til at spise op, "tænk på de fattige børn...osv"

    Ærkesynderne McD og Cocacola har begge lanceret sundere alternativer (ikke optimalt dog), og jeg mener at vi er på vej i den rigtige retning. Man kunne bare gøre mere for at skubbe på.

    For lige at gentage min hovedpointe: MERE oplysning, store propaganda klistermærker med "sukker dræber", "sukker er stærkt vanedannende", "sukker giver sukkersyge", "sukker er skyld i overvægt" (erstat evt ordet sukker med mættet fedt på pakkerne med bacon og spæk), suppler evt med billeder af kæmpe store mennesker der ser ud som om de lider.

  7. Jeg tænker helt specifikt på "de stribede" kosttilskuds fiber tabletter der indeholder plantefibre fra ærter og roer (ved ikke om det er helt det samme).

    Jeg er i gang med at tabe mig, og det går rigtig godt. Har indtil videre tabt 10 af de 20 kg jeg skal tabe, og det har taget ½ år. Men mit dillema er, at jeg indimellem (ikke hver dag) får lyst til nogle andre og ikke særligt fiberholdige ting til at opfylde de 1500 kcal om dagen jeg indtager i øjeblikket (og har gjort det sidste halve år). F.eks youghurt, o.a.

    Det reagerer min mave lidt på (altså ikke noget voldsomt eller noget) og så var det lige at jeg tænkte at de dage kunne jeg jo supplere op med kosttilskud for stadig at få fibrene, som jeg i øvrigt er glad for at få naturligt ellers.

  8. Er der nogen der ved om fibertabletter indeholder nogen nævneværdige kalorier, sukker eller andet?

    Jeg vil nemlig gerne supplere min daglige kost med lidt mere fiber, bare uden kalorierne da jeg er på et "stramt" vægttabsprogram.

  9. Standard bagerbrød er noget lort. Smør er for dyrt. Derfor bruger de nogle billige vegetabilske fedtstoffer. Dem blander de i deres færdige brød-blandinger de får direkte fra en eller anden fabrik. Jeg kender godt fornemmelsen i munden, både fra bagerbrød, men også fra engang jeg fik en kinder-mælkesnitte af min mormor.

    Hvis man spiser en klat smør efterlader det ikke en klam fornemmelse i munden. Det smager faktisk ok.

    Ok så det man skal vide er om de bruger smør i deres brød og kun smør. Tak for svaret :)

  10. Det kunne måske have noget at gøre med hvor meget smør han bruger i sin dej.

    Nu kender jeg ikke lige opskriften på wienerdej (fint navn) men der skulle være helt latterligt meget smør i..

    Mit bedste bud.

    Tænker du på at han erstatter noget af smørret med noget andet (i givet fald hvad tror du det er) eller at der bare ikke er så meget fedtstof i (i givet fald hvornår er der så mere smør/mindre smør) eller noget helt tredie jeg ikke har tænkt på?

  11. Altså først og fremmest skal jeg lige sige at jeg ikke er heeeeeeelt sikker på hvad du mener. Ikke noget jeg umiddelbart genkender.

    Men min første tanke er vel at det har noget med brødets alder at gøre?

    Fy for dælen, dit svar alene får mig til at afstå fra det i fremtiden. Padr, ubehagelig tanke. :crazy:

  12. Jeg vil nu stille et spørgsmål som jeg længe har gået og "tygget på" (fik i den)

    Hvad er det der gør at nogle bageres f.eks. thebirkes eller frøsnappere efterlader en klam følelse i munden. Det er ligesom fedtet lægger sig i en tyk klæbrig hinde inde i munden, og hos andre bagere smager "brødet" bare bedre og efterlader ikke denne fedt klæbemasse?

    Jeg ved godt at man som udgangspunkt burde holde sig fra slige sager PUNKTUM

    Men når nu man den ene gang om året vælger bagerens mest fedtede morgenbrød, hvad skal jeg så spørge bageren om for at undgå den der pænt "nederen" oplevelse?

  13. Nu var det vidst mig der fik introduceret termen sygdom. Og for lige at forklare hvilken slags sygdom jeg mente, da jeg ikke var tydelig nok sidst, mente jeg at overvægtige (med undtagelse af sjældne diagnoser) i mine øjne lider af en eller anden form for dependent eller afhængigheds sygdom. Jeg er ikke læge så jeg er ikke blevet tvunget til at kende de rigtige termer, men jeg tror i forstår.

    Jeg mener at fedme skyldes at man har en eller anden form for psykisk (som kan udvikle sig til også at blive fysisk) afhængighed af mad. Man kan også blive fed af god mad.

    Og til punktet insulinresistens vil jeg bare lige nævne at det også optræder hos normalvægtige.

    Jeg mener ikke det er relevant for diskutionen at tage de meget sjældne diagnoser op, da de jo er så sjældne (og derudover aner jeg ærlig talt intet om dem).

    Jeg mener i øvrigt at hvis man har en overvægtig ven at man bør tage fat på problemet på samme måde og med samme alvor som man ville forsøge at hjælpe én med et alkohol eller andet misbrugsproblem. Dette siger jeg fordi jeg mener at i mange tilfælde har man et misbrugsforhold til mad.

    termerne overspisning, trøstespisning, nervøs spisning, hyggespisning, lidt lækkert er alle væsentlige problemer i fbm stigningen i antallet af overvægtige, og det er her jeg mener man først og fremmest burde sætte ind og provokere en holdningsændring.

    Det blev lidt kludret, spørg hvis det ikke giver mening.

  14. Min intention var såmændt bare at fremhæve at det trods alt i sidste ende er et frit valg folk tager, når de spiser sig fede. Det virker som at nogle har en tendens til at glemme det. For hvis ikke det enkelte menneske er rede til at tage et ansvar selv, så skal man fandme lovgive ud i ekstremerne, førend det vil have en effekt.

    De medvirkende årsager som du skriver, er selvfølgelig også interessante og man bør oplagt også forholde sig til dem.

    Hmmmm, jeg synes du lyder en smule forudindtaget. Nu er det sådan at 1/4 af den danske befolkning lider af insulinresistens i mild eller sværere grad. 1 ud af 7 lider af det i så høj en grad at det virker hormonforstyrrende (hos kvinder udvikler man pco og det er oftest her det opdages)(hos mænd bliver det oftest først opdaget hvis man skulle gå hen og udvikle diabetes type 2). Insulinresistens kan også forståes som en manglende genetisk tilpasning til letoptagelige fødevarer. Min pointe med at bringe dette op er: at det faktisk ER sværere at holde sig fra usund mad for nogen end det er for andre, og de mennesker står jo nærmest ikke en chance i gadebilledet i dag. Så for nogen er valget ikke så frit som det lige lyder som om du synes det er.

    Men derudover giver jeg dig ret i at man har faktisk den oplysning der skal til for at undgå fedme (også med insulinresistens): motion og sund kost. Og jeg er også enig i at man ikke rigtigt kan lovgive sig ud af problemet.

    Jeg tror at det eneste der rigtigt ville hjælpe var oplysning, og ikke bare sådan en lam og uvedkommende oplysning som der bliver givet i dag, men "in your face" oplysning. Kalde en spade for en spade og forklare befolkningen at fedme er en sygdom man skal af med. Sundhedsstyrelsen skal bære sig mere aggresivt ad i deres kampagner, og fedme skal behandles som en sygdom, for det ER det (enten af psykisk eller fysisk karrakter). Ikke nogle listesko eller politisk korrekthed. Man bør tage fat om problemet og hjælpe sin overvægtige ven/inde, på samme måde som man ville hvis der var tale om et alkoholmisbrug. Og jeg vil lige slå fast at det ikke er min intention at være diskriminerende, for jeg mener stadig at folk er berretiget til hjælp.