DonneH

Medlemmer
  • Posts

    6
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by DonneH

  1. Hej..

    Er der nogen smart/fejlsikker måde at finde frem til om ens dårlige kondi er anstrengelses-astma eller bare ER dårlig kondi? ( eller omvendt ) ?

    Jeg oplever at jeg ikke kan løbe mere end 10-12 minutter ved 7-8km/t før jeg får "isterninger i halsen"-fornemmelsen og jeg får en svag smerte i lungerne når jeg trækker vejret dybt...

    Jeg ved via løbebånd at hvis jeg presser igennem, så ender min puls på 180+, og jeg har svært ved at løbe lige/koncentrere mig om at løbe stabilt.. Efter sådan en tur går der 15-30 minutter og så er hele min hals fyldt med slim og jeg trækker vejret som en storryger der går op af en trappe, samt det gør ondt i lungerne når jeg trækker vejret dybt.

    Jeg oplever intet med at det syrer til i musklerne.. Jeg oplever at benene blir tunge, men først når jeg er oppe i det røde felt ( puls 180+ ), og det er vel også logisk da der mangler ilt ikke?

    Jeg kan sagtens holde en pause på 5 minutter for så at prøve at fortsætte, men så kan jeg ikke engang løbe 2-3 minutter før jeg har samme "isterningefornemmelse" i halsen ( samt de andre symptomer )

    Til sammenligning skal det siges at jeg dagligt cykler på motionscykel - 30 minutter, 80 omdrejninger/minuttet, 200 watt belastning ( Det er en TechnoGym cykel på 8 ud af 12 belastningsgrader ) - dette brænder ~ 370kcal af.

    Jeg har prøvet at starte ud med at løbe et lidt hurtigere tempo, men så holde frekvente pauser inden jeg opnår isterninge-fornemmelsen - dette fungerer rimeligt, men her løber jeg jo ikke engang 5 minutter i streg.

    Er der nogen der har bud på hvad pokker der sker? Jeg fik lavet en kondi-test ude på arbejdet ( noget helbredsundersøgelse ), via en motionscykel og forskellige watt-belastninger.. Denne viste 42, hvilket jo er rimelig højt.. Det hænger bare ikke sammen med at jeg ikke kan løbe ( men sagtens cykle ?? ).

    Håber i kan hjælpe :)

    Mvh Tonni Lerche.

    177cm høj

    102kg ( ideal-vægt er ~ 85kg - har godt med muskler, men har også et lille bildæk )

    23 år, aldrig røget, men har lidt af astma som lille.

  2. hej.

    tak for svarende indtil videre :)

    jeg mener at mit målte kondital er alt for højt, i forhold til det jeg praktisk oplever i virkeligheden.

    flere af mine kolleger er begyndt at løbetræne inden for de sidste 1-2 måneder - og de kan fint løbe længere tid af gangen med jævn hastighed ( højere end de 9km/t jeg løber ) - og de har en puls der er 15-20 slag lavere end min ( jeg har en puls på 185 efter 10 minutter med 9km/t ).

    en puls på 185 efter 10 minutter med 9km/t <- det hænger jo ikke rigtig sammen med et kondital på 42 -

    mine kolleger har et kondital på under 30 og de kan fint løbe.

    Det er lidt det der nager mig - for jeg tror selv jeg har et meget lavere kondital.

    Jeg troede egentligt også at hvis man cyklede ofte, så ville det afsmitte på ens fysiske formåen mht til løbetræning - og jeg har alligevel cyklet en sjat siden januar.

  3. Hej.

    Først lidt forhistorie :)

    Jeg har siden januar 2008 cyklet på motionscyklet og løbetrænet engang imellem. Der har været større pauser imellem træningen.

    Så i januar i år, startede jeg op med at cykle 5 dage om ugen, ca 30 minutter. Det er ikke meget, men det er mere end i 2008.

    Jeg cykler 30min med 75-85rpm og en belastning på ~ 200 watt, ved en puls på 145-150 ( det er en TechnoGym motionscykel, hvor modstandsskalaen går fra 0-12 og jeg har sat min på 8 ).

    Denne belastning og rpm har jeg så cyklet med indtil nu( 5 gange om ugen ca.

    For en måned siden var der et "sundhedstjek" ude på arbejdet ( kondital, kolesterol osv osv ) - fint nok.

    Jeg går derop og man laver lidt cykleri på en motionscykel ( 4 minutter, ved 80 rpm, med x belastning - derefter 4 minutter, ved 80 rpm med x mere belastning ) - og så bruger de pulsen og ens alder og vægt og sådan.

    Resultatet var et kondital på 42 ( jeg er 23 år, og vejer 101kg - ja jeg er godt rund :).

    Og det tvivler jeg da godt nok meget på.

    For jeg kan slet ikke løbe ordentligt?

    Når jeg løber på løbebåndet ( et gammelt technogym løbebånd i centeret ), har jeg efter 10 minutter en puls på 185-190 - ifølge måleren løber jeg 9km/t.

    Mine overordnede spørgsmål er så:

    er konditallet lavet helt forkert? - skal det beregnes, eller skal det måles? Kan en spirometri give et præcist kondital? ( det tilbyder min læge mig at lave - også for at undersøge for anstrengelses-astma ).

    Kan et kondital være "dynamisk" ? - fx at man har en god effektivitet ( som resulterer i højt kondital ) ved en middel belastning, men en elendig effektivitet ved en høj belastning - konditallet jeg fik lavet var jo lige guf for mig, mht til cykleriet, da det er ca samme belastning og hastighed jeg har cyklet med de sidste halvanden år.

    Kan motioncyklen måle helt i skoven, mht til hastigheden?

    Eller er fakta at jeg bare HAR en mega elendig kondi?

    Håber i kan hjælpe lidt :)

    Mvh Tonni.

  4. Hej DonneH

    Du får lige min histore.

    I sommers købte jeg et par lækre asics løbesko i Bilka der var sat ned fra 900kr. til 600kr.

    De passede pisse godt og var super at gå i og de første par gange jeg løb i dem var der ingen problemer, MEN efter et par uger med korte løbeture fik jeg meget meget ondt i skinnebenene, jeg havde fået skinnebensbetændelse. Jeg tog et par ugers løbepause og startede igen men der gik ikke langtid før jeg fik skinnebensbetændelse igen.

    Jeg tog løbeskoene med ned i marathon sport da jeg regnede med at de ikke passede til min løbestil, men testen viste at de passede perfekt til min løbestil. Dog fik jeg at vide at der ikke var særligt god støddæmpning i, og da jeg faktisk også vejede 105kg var der brug for god støddæmpning. Jeg fik et udvalg af løbesko, der passede til min vægt, jeg kunne prøve på et løbebånd og kom frem til et par New balance til 1400kr. som føltes gode og jeg er ikke haft ondt i skinnebenene siden.

    Næste gang jeg skal have nye løbesko vil jeg helt sikkert også købe dem i en prof løbebutik det er helt sikkert pengene værd.

    Tak for den fine historie :D

  5. I får lige en historie :)

    I foråret 2008 begyndte jeg at løbetræne så småt - jeg havde et par udtrådte adidas løbesko, som jeg tænkte "de her kan sikkert godt bruges"... Så de røg på og jeg var ude og løbe 3-5 gange om ugen i 3-4 måneder i træk ( havde elendig kondi, så det blev til interval-løb ).

    Skoene var meget bløde i hælene - hælen var noget helstøbt skum af en art - men overall var de meget bløde, og var bare nogle løbesko jeg havde liggende.

    Efter at have været ude og løbe de første 4-5 gange var smerterne i musklerne faktisk væk. At kondien så stadig ikke var med, er jo en anden sag hehe :D

    Så hen omkring august/september købte jeg et par nye sko, da de gamle begyndte at være meget slidte :D

    Det blev til et par Brooks løbesko, købt i Stadium for 500kr, nedsat fra 900. Var selvfølgelig lige oppe på trædepuden, som bekræftede let pronation. Det var et par sko til "asfalt og grus" løb, da jeg løber inde i byen, og igennem noget sti-system og sådan, og blev meget overrasket over den lave vægt, så købte dem på stedet.

    De er væsentligt hårdere i hælen end de gamle. Troede egentligt at de bare skulle løbes til, men desværre... nu får jeg ondt i skinnebenene hver gang jeg har været ude og løbe - også selvom det kun er 10-15 minutter.

    Så min idé var egentligt at finde et par løbesko der har en meget blød stødpude under hælen.

    Og så ville jeg lige høre jer om de havde nogle tanker om det - samme oplevelser, eller råd og tips og sådan :)

    Det skal siges jeg er en tung gut på 105kg :)

    Mvh Tonni, Kalundborg :)