t_skytte

Medlemmer
  • Posts

    17
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by t_skytte

  1. Kære medløbere

    Så er det ved at være tid til Cph. Marathon 2009. Jeg har som sædvaneligt fået arrangeret fotogtafering og filming af løbet til mit website:

    www.loebesiden.dk

    Da jeg selv løber med, vil et par frivillige sørge for at få billeder og video i kassen.

    Vi planlægger at filme og tage billeder følgende steder:

    - Start

    - ½ marathon

    - Mål

    Her vil alle som minimum kunne se sig selv på film og med stor sandsynelighed også på foto.

    Lad os krydse fingre for, at vejret holder nogenlunde på dagen. Ind til videre lover DMI først regn senere på dagen samt en nogenlunde vindstille formiddag. Temperatur omkring 14 grader celsius.

    Husk at få hvilet ordentligt igennem den sidste uge og spist sundt og godt. En kulhydratrig kost (70% kulhydrater) er at foretrække for at skabe gode muligheder for opfyldning af glykogendepoterne. De sidste 2-3 dage skal der ædes godt igennem af specielt komplekse kulhydrater (fx. grovpasta, naturris, rugbrød, bønner/linser) og drikkes rigligt med vand - der bruges 2.7 g vand per gram kulhydrat, der skal lagres. læs mere i vores marathon guide her:

    Marathon Guide

    Held og lykke til alle Jer, der stiller op.

    Vi ses på søndag

    TS

    Loebesiden - Gode råd om løb

  2. Jeg syntes, det er rigtig fint at I tager alle de der billeder. Men det er nok svært at komme ind på det marked. Det er til dels allerede optaget.

    Jeg løb alle 3 løb. Fandt mig selv utydeligt flere gange, men det var kun fordi jeg vidste hvor jeg skulle lede. Videoerne er meget utydelige....

    Især test3 var svær at gennemskue, du man ikke kunne se uret.

    Henrik

    Det er rigtigt, der ikke er noget ur på videoerne filmet på 4 km, da urtiden her ikke ville give nogen mening. Til gengæld er der en løbende urtid i bunden af skærmen på alle videoerne fra målet. Her burde det være ret nem at finde sig selv, da man må gå udfra, at den enkelte løber kender sin sluttid. Ellers kan den findes på resultatlisten. Målvideoerne er lavet i 10 minutters klip, så der skal måske spoles lidt indenfor disse 10 minutter. Det håber jeg kan lade sig gøre ;)

    Vi vil selvfølgelig tage din kritik til nærmere efterretning, når vi skal filme Copenhagen Marathon. Det er jo en kæmpe begivenhed, så her skal der være en god indeling, så det er nemt at browse gennem vores materiale.

    mvh.

    TS

    Loebesiden.dk - gode råd om løb

  3. Hej Nis

    God ide at begynde at morgenløbe. Jeg løber selv til arbejdet. På den måde får jeg listet 15-20 km ekstra ind i det ugentlige løbeprogram.

    Da jeg begyndte på morgenløbet kom jeg hurtigt ind i overtræning, da jeg ved siden af kørte mit sædvanelige løbeprogram fyldt med kvalitetstræning. Mit råd er, at du først og fremmest kun løber roligt løb om morgenen og ikke for langt. Start evt. med løb hver anden dag i et par uger, før du sætter de resterende dage på programmet.

    Da jeg selv løber roligt løb om morgenen, har jeg intet problem med at spise almindelig morgenmad forinden: En god portion havregrød med rosiner og mandler. Det er meget individuelt, hvad forskellige personer kan klare. Forsøg dig lidt frem.

    Løbettøjet er i øjeblikket vintertights, langærmet svedtransporterende undertrøje med en T-shirt udover og en vindtæt jakke yderst, tynde strikhandsker og en svedtransporterende hue.

    Skoene er lidt blandede (alle neutrale sko): Asics Nimbus Gel 10, Nike Pegasus Air, Asics DS Trainer (hvis jeg skal løbe hurtigt på turen hjem). Få evt. testet din løbestil hos fx. Marathonsport for at se, hvilke sko, der passer dig bedst. Køb dem dog på nettet, hvis din samvittighed er til det. Her er de ofte 60% billigere. Se fx. på loebeshop.dk.

    Uret er Garmin Forrunner 305. Uret måler puls, hastighed og distance og er efter min mening det bedste bud på et løbeur.

    Det vigtigste råd af alle er, at du skal lytte til din krop. Bliver du meget træt er det tegn på overtræning. Spring gerne en dag eller to over, hvis du føler det er nødvendigt. Ellers løber du hurtigt ind i skader, der kan stoppe din træning i en længere periode.

    mvh.

    TS

    Loebesiden.dk - gode råd om løb

  4. Hej Mollerup

    Havde du spurgt, om du kunne gennemføre et marathon, havde mit svar været: dårlig ide. Halvmarathon er dog et overkommeligt mål, så det mener jeg godt, du kan gå efter.

    Hvis du ikke har løbet så meget, foreslår jeg, du får nogle km i benene. Tænk ikke på intervaltræning eller tempotræning. Det er den sikre vej til skader, hvis du ikke er rutineret nok. Løb 3 gange om ugen - højest 4. Hvis du kun har løbet optil en halv time ad gangen, har du nok løbet knap 5 km ad gangen. Det kunne jo så være det, du starter med per træningspas. Tempoet skal være såkaldt "snakketempo" dvs. roligt løb. Sæt trinvist distancen stille og roligt op. En af dagene kunne evt. blive til en "langtur" for at forbedre din udholdenhed.

    4 ugers træning kunne se således ud:

    Uge 1:

    Man: 5 km roligt løb

    Ons: 5 km roligt løb

    Fre: 5 km roligt løb

    Uge 2:

    Man: 5 km roligt løb

    Ons: 5 km roligt løb

    Fre: 7 km roligt løb

    Uge 3:

    Man: 6 km roligt løb

    Ons: 6 km roligt løb

    Fre: 8 km roligt løb

    Uge 4:

    Man: 6 km roligt løb

    Ons: 6 km roligt løb

    Fre: 10 km roligt løb

    Søn: Halvmarathon

    Bemærk, at der er en dags pause mellem hver træningsdag. Derved undgår du overtræning. Jeg mener ikke, der er nogen grund til at bruge tid på nedtrapning. Du er bedst tjent med at maksimere din træningsmængde og opnå en bedre grundform.

    mvh.

    TS

    Loebesiden.dk - gode råd om løb

  5. Kære medløbere

    Jeg har fået lagt billeder og videoer online fra Nike Marathontest 1 (10 km), der blev gennemført i søndags:

    http://loebesiden.dk/arkiv/nike_marathontest_1_2009/

    Her kan alle deltagere se sig selv mindst 3 gange på video.

    Var der nogen af Jer, der deltog og i såfald, hvordan gik det?

    Jeg havde selv et kanon løb. Mit mål var at komme under 36 min. På trods af den stride blæst blev tiden 35:48, så jeg er en glad mand :bigsmile:

    mvh.

    TS

    Loebesiden.dk - gode råd om løb

  6. Hej Nat

    Skal du i special tropperne eller hvad. Ellers mener jeg ikke umiddelbart, du får problemer med at følge med i Forsvaret. Da jeg var inde (2 års uddannelse til officer af serven) var problemer, at der ikke var træning nok. Min form blev hurtig elendig. Måske har det ændret sig siden da (1997-99), selvom jeg tvivler på det.

    Som du kan se her:

    Loebesiden.dk - Udregn BMI

    er dit BMI lige højt nok, så med mindre din muskelmasse er langt over normalen, så er det nok en god ide udfra et rent sundhedsmæssigt synspunkt at smide nogle kilo. Du bør i hvertfald ned på under 82 kg for at ligge i kategorien "normal vægtig".

    Jeg kan selv anbefale løb - det er gratis og en af de mest effektive måder at forbrænde energi på og derved tabe sig. Og hvis du skal kunne noget indenfor forsvaret, der har med kondition at gøre, så er det løb - med mindre det er frømandskorpset, du skal starte hos - men hov, de løber da vidst også ;) Drop derfor cyklen og kom ud at løbe, inden du skal ind!

    Hvis du ikke lige er i løbeform, så start evt. med 3 x 5 km om ugen i 3 uger og 3 x 7 km i 3 uger. Pas på ikke at løbe for meget for hurtigt, da det kan give overbelastning, og det er jo ikke det, du ønsker under opstart i forsvaret! De dage hvor du ikke løber kan du med fordel gå en tur på 1-1.5 time. Det vil ikke overbelaste din krop men give en rimelig stor forbrænding og dermed vægttab.

    Omkring kost, så er det jo "bare" at skære ned på den daglige indtagelse og undgå for meget fedt. Nu ved jeg ikke, hvor meget "control freak" du er, men en simpelt måde at tabe sig på kunne i dit tilfælde være at indtage en god stabil morgenmad fx. en portion havregryn med rosiner og mælk, en frokost bestående af 2 stykker rugbrød m. magert pålæg kombineret med nogle grøntsager fx. gulerødder, salat el.lign., et par mellemtider med 2-3 stykker frugt og en enkelt mindre portion til aftenmåltidet af hvad der byder sig - prøv dog at undgå for fede ting! Hovedreglen er 1/3 kød, 1/3 grøntsager og 1/3 stivelse fx. pasta/kartofler/ris.

    Drop proteinkur og alt det andet halløj. Det er ikke vejen frem! Der er ikke noget hokus-pokus ved at tabe sig. Det handler blot om at forbrænde mere, end der indtages!

    Og så må du have held og lykke med forløbet i Forsvaret. Det er jo en fed tid, man aldrig glemmer.

    TS

    Loebesiden.dk - gode råd om løb

  7. Hej Psygurd

    Hvis du vil tabe dig, er det så ikke oplagt at konditionstræne fremfor at prøve at løse det med vægte? Dit program er jo fint nok til at give dig forøget muskelmasse, men forbrændingen er jo rimelig beskeden. At tabe sig handler jo blot i bund og grund om at forbruge mere energi, end der indtages. Der er altså to ting, du kan rykkes rundt på, energiindtagelsen og energiforbruget. Det er oplagt at justere på begge dele. Skær fx. din kost ned med 80% og løb 3 gange om ugen á 20-30 min ved siden af din vægttræning - evt. før vægttræningen, hvis du har problemer med at indsætte ekstra træningsdage. Så vil resultatet være, at du taber fedt.

    Løb er en af de konditionsformer, hvor du forbrænder mest energi per tid, så det er for mig oplagt at bruge til vægttab.

    TS

    Loebesiden.dk - gode råd om løb

  8. Hej Andreas

    For lige at runde af, så mener jeg, det er praktisk taget umuligt at løbe intervaltræning udelukkende efter puls. Det der er afgørende under intervaltræning mht. fx. træning af VO2max er, at løbe så lang tid så muligt på selve grænsen til VO2max - det samme er sådan set gældende under mælkesyretærskel intervaller som er noget længere fx. 3 x 2 km. At indsætte pauser, når pulsen er nået det rette niveau, er altså ikke ekstremt ineffektiv, da det jo er her, der skal trænes i noget tid, før træningen giver den rette effekt. Se følgende diagram over korrekt intervaltræning af VO2max, hvor der løbes 10 x 80 sek pause 40 sek:

    vo2max.jpg

    De røde strege er der, hvor træningen har effekt.

    Du kan selvfølgelig finde ud af, hvilken puls du mener svarer til dit VO2max-loft og så tage tid, når du når loftet for at sikre, du bliver der i noget tid - men helt ærligt - mon så ikke det bare er nemmere at løbe rent efter tider fx. 10 x 80 sek pause 40 sek eller 8 x 2 min pause 1:30? Der er jo ingen, der har sagt, du absolut skal løbe efter distancer!

    TS

    Loebesiden.dk - gode råd om løb

  9. Hej KSR

    Jeg er rigtig glad for mit Garmin FR305, som jeg daglig bruger til løbetræning. Dette ur kan klart anbefales og koster omkring 1300 kr de biligste steder. Check evt. Edbpriser.dk. Garmin FR305 indeholder både GPS og pulsdel i selve uret, uden du fx. skal have en ekstra GPS-dims med. Uret er rimelig vandtæt, men jeg vil heller ikke anbefale det til svømning. Som Bagmanden også nævner, er ingen ure rigtig vandtætte. Men er der brug for at måle puls under svømning? Jeg har konkurrence svømmet i 10 år, og har aldrig haft brug for et pulsur. Vi prøvede at indføre det i træningen, men det blev aldrig en succes, da det var for svært at holde øje med pulsen undervejs.

    TS

    Loebesiden.dk - Gode råd om løb

  10. Hej Gnuen

    Som der også blev nævnt, bringer du her Peder Troldborgs ide på banen. Jeg synes, ideen lyder som et meget fornuftigt koncept. Hovedpointen er at kunne få en masse km i benene uden af blive overbelastet af lange dræbende ture. Jeg planer selv på at toppe min træning til Cph. Marathon med 120-130 km/uge. Da lørdagen skal holdes helt fri til familien betyder det, at jeg ville skulle løbe 20-22 km/dag de resterende 6 dage i ugen. Med en enkelt tur per dag er dette i overkanten. Splittes den daglige træning derimod op i et morgenpas med rolig løb til arbejde og et aftenpas, hvor den mere intensive del af træningen kan gennemføres, bliver det pludselig noget helt andet: 7-9 km roligt løb om morgenen og 11-13 km om aftenen. Det er jo til at overskue!

    Jeg synes klart, du skal prøve at splitte din træning op i flere dage med færre km for at minimere risikoen for skader og overbelastning. Jeg sørger dog selv for at have en langtursdag en gang om ugen, for ikke at miste følingen med de længere distancer samt få trænet udholdenhed. Selvom du kun træner til 10 km, vil jeg mene, at en enkelt 15-20 km om ugen vil være et plus.

    Husk nu ikke at lægge for hårdt ud og max. 5-10% forøgelse af træningsmængden om ugen. Så kan det kun gå den rigtige vej.

    mvh.

    TS

    Loebesiden.dk - Gode råd om løb

  11. Hej Anja

    Der er mig bekendt ikke lavet konditionstests til vand. Svømning er jo enormt præget af teknik, så her er kondien ikke afgørende for resultatet. En konditest bliver normalt lavet på enten en cykel eller ved løb. En af de mest brugte løbetests er Coopers test, der er 12 minutters løb hurtigst muligt. Du kan læse om den her og se, hvordan den udføres og aflæses:

    Loebesiden.dk - Konditionstest

    TS

    Loebesiden.dk - Gode råd om løb

  12. Hej outzen

    Du skal helt klar lægge din træning om.

    Jeg mener, du løber for få gange om ugen men for meget per gang og ikke optimalt sammensat. Bliv gerne ved med at løbe 4 gange om ugen men opbyg det anderledes. En helt klassisk opbygning ville være:

    Mandag: 10 km roligt løb (70%)

    tirsdag: fri

    Onsdag: 2 km opvarmning, 6*1 km intervaltræning pause 2 min. (95-98%), 2 km afjogning

    Torsdag: fri

    Fredag: 2 km opvarmning, 6 km tempotræning (80-90%), 2 km afjogning

    Lørdag: fri

    Søndag: 18 km langtur (70%)

    Forklaring: Onsdag træner du maksimal iltoptagelse og her skal der bare løbes igennem. Torsdag træner du mælkesyretærsklen og her skal du kun lige løbe omkring det punkt, hvor du syrer til. Om søndagen løber du langtur, for at træne kroppen og psyken til den lange distance et marathon er.

    Procenterne referer til din puls. Du kan beregne belasningen her:

    Loebesiden.dk - beregn arbejdspuls

    Varier gerne programmet med forskellige typer intervaller eller tempotræning. Så bliver det både interessant og givtigt. Forøg også gerne km-tallet men kun 5-10% om ugen for at undgå overtræning.

    Jeg er sikker på, du vil opleve en klar fremgang ved at benytte ovenstående.

    TS

    Loebesiden.dk - Gode råd om løb

  13. Hej Michael

    Under repetitionsintervaller (VO2max) skal dine pauser være 50-90% af den tid, der løbes hurtigt. Pauserne skal være lange nok til, at pulsen falder til omkring 60% af pulsreserven, før der løbes hurtigt igen. Dette er ikke noget problem under de første intervaller, hvor pulsen gerne falder til langt mindre. Det er først under de sidste intervaller, det presser på. Men det er helt naturligt, at pulsen stiger undervejs - og pauserne skal ikke være længere af den grund.

    Se evt. mere om pulstræning her:

    Loebesiden.dk - pulstræning

    Jeg løber selv rigtig meget efter puls, men på de hurtige intervaller er det ren rutine, der styrer tempoet. Som udgangspunkt skal du kunne løbe alle intervaller på samme tid. Men ellers skal der bare gives fuld gas. Belastningen under VO2max børe være 95-98% af pulsreserven.

    TS

    Loebesiden.dk - Gode råd om løb

  14. Hej GirlieOdense

    Jeg løber 6 gange om ugen og går snart igang med et træningsprogram 2 gange om dagen. Jeg mener, at alle kan komme til at træne hver dag. Det handler bare om, hvordan man trapper op til det, og hvordan man træner.

    Hvis du træner roligt løb, såkaldt "snakke tempo", kræver det normalt højest en dags restitution. Hårdt løb kræver helt optil 3 dages restitution. Restitutionstiden er dog afhængig af i hvor god form du er. Topløbere kan fx. klare sig med en enkelt dags restitution efter intervaltræning med 80-90% belastning. For brgyndere ville dette kræve 3 dages hvile.

    Hvis du allerede er igang med at løbe, så tag den derfra - ellers læg roligt ud. Forøg kun km-tallet med 5-10% om ugen - dette er en hovedregel indenfor løb. Split gerne din træning ud på flere dage end 3. Fx. kan det være bedre at løbe 6*3 km end 3*6 km på en uge, da belastningen er mindre per gang. Men lad være med at gå fra 3 til 6 gange om ugen med det samme, da flere gange om ugen også er en stor omvæltning. Tag mindst et 2-3 uger med det samme antal, før du forøger.

    Løb er en kanon måde at tabe sig på, så bare klø på. For hver km, du løber, forbrænder du din vægt i kalorier. Hvis du fx. vejer 60 kg og løber 10 km, forbrænder du 600 kalorier svarende til ca. 200 g pasta.

    TS

    Loebesiden.dk - Gode råd om løbetræning