KenKbh

Medlemmer
  • Posts

    19
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by KenKbh

  1. Livredningskurser udgiver snart bogen "Håndbog til bassinprøven".

    Bogen vil være en komplet guideline for det pensum en livredderaspirant skal igennem ved den kompetencegivende bassinprøve. Endvidere kan bogen også bruges som håndbog til Erhvervslivredderprøven, som har samme pensum.

    I forhold til tidligere livredningsbøger udgivet af fx. Dansk Svømmeunion er det med "Håndbog til bassinprøven" ikke mere nødvendigt at skulle investere i en førstehjælpsbog ved siden af.

    Med andre ord: "Håndbog til bassinprøven" bliver en komplet bog - og så bliver den gratis.

  2. Når I skriver at man ved en livredderprøve skal kunne håndtere førstehjælp med ilt, er det så at klaregøre ilten eller rent faktisk at behandle med den? For som brandmand skal jeg nenlig kunne klaregøre ilten men må ikke benytte den i min førstehjælp. Der kan selvfølgelig være andre grunde til det såsom at det kan være andre ulykker hvor ilt måske ikke er den rette behandling, men jeg undrede mig lige over det.

    At anvende ilt ved en brand, ville være direkte livsfarligt. De iltflasker, vi anvender i svømmehallen, har et tryk på 200 BAR.

    Livreddere, svømmetrænere, skolelærere, pædagoger mv. skal kunne anvende det genoplivningsudstyr, der forefindes i svømmehallen -

    herunder ilt og hjertestarter. Ilt kan anvendes ved meget andet end drukneulykker. Det kan fx også gives som støtteilt ved blodpropper, hvor "patienten" stadig er ved bevidsthed, men hjertets evne til at transportere ilt er nedsat.

  3. Men det oprindelige spørgsmål gik på, hvordan bliver man livredder??

    Der findes ikke nogen livredderuddannelse i Danmark specielt målrettet mod svømmehaller.

    Livrednignskursers bassinprøvekurser

    er den uddannelse, som kommer tættest på en reel livredderuddannelse.

    Her bliver livredderaspiranten trænet i svømmehalsrelateret førstehjælp, herunder brug af svømmehallens genoplivningsudstyr, får et solidt kendskab til alarmerings- og evakueringsplaner, beredskab ved chlorgasudslip mv. Herudover trænes livredderaspiranten i bjærgning, dykning, ophalingsteknikker, frigørelsesgreb mv.

  4. Jeg er fuldt enig i at en bassinlivredderprøve eller dette kursus ville være at foretrække for alle der har arbejde i en svømmehal og lign., samt at jeg da også ville ønske at alle ville/kunne tage denne prøve ude i svømmeklubberne. Det er bare samtidig et problem for nogle klubber at kunne få tid fra hallens side til at få alle igennem prøven og igen har alle klubber ikke pengene eller mulighed for at sende alle undervisere afsted på et weekend kursus hvor tingene bliver indlært.

    Det er jo en prioritering. Hvilken svømmeklub, skole, kommune eller svømmehal har råd til at have et dødsfald eller invalideret barn på samvittigheden, fordi man sparede sikkerheden væk ?? Drukneulykken i Videbæk Svømmehal den 9. april 2008, hvor en 7-årig dreng omkom under skolesvømningen, selv om der var både to lærere (godt nok uden sikkerhedsuddannelse) og en livredder til stede, gav alvorlige ridser i lakken ikke bare til den ansvarlige skole men til skolesvømningen generelt. Sagen var på stort set alle mediers forside i en måned. Selvfølgelig skal svømmeklubber også lægge livredningsprøver ind i deres budgetter. Alt andet er uansvarligt.

    Tidsmæssigt er der ikke noget i vejen for at bruge en dag eller nogle timer af klubbens svømmeskoleholds svømmetid eller hive nogle timer ud af konkurrenceafdelingens svømmetid for at få klubbens sikkerhedsberedskab på plads. I forvejen aflyser man gerne svømmeskolehold en hel weekend, hvis svømmeklubben skal afvikle et svømmestævne i svømmehallen.

  5. Der må jeg jo så med farer for at få lidt høvl sige, at det niveau heller ikke er svært at leve op til. Specielt ikke når man kan finde fejl og mangler i deres 1-hjælpskufferter og lign.

    Med hensyn til at honorere kravene så vil en større del af befolkningen sagtens kunne honorere kravene, men det er også et spørgsmål og folks eget syn på hvad de tør at stå til ansvar for og hvad de selv mener at de kan magte.

    Ansvaret kan vi kun blive enige om ikke er forskelligt fra person til person uanset alder.

    Nu skrev jeg ikke hvilket niveau, jeg sammenlignede med. Men jeg tør godt lægge hoved på blokken og skrive, at det er den bedste halvdel af landets livreddere, at niveauet skal sammenlignes med :-)

    Jeg bliver super glad, når vores kursister kommer tilbage og fortæller, at de har fået et nyt syn på svømmehallens sikkerhed. De er blevet meget mere opmærksom på forhold som blinde vinkler, lysindfald, overgangen fra lavt til dybt vand.. osv osv osv..

    Samtidig demonstrere de et kæmpe overblik over svømmehalsrelateret førstehjælp og brug af ilt, AED og HLR i genoplivningen.

    Og paratviden i sikkerhedsafstande, flugtveje samt opsamlingspunker i evakueringsplanen sidder lige skabet :-) Det er noget af det, der er med til at flytte niveauet for sikkerheden i svømmehallen - og det uanset om man er en garvet rotte i en svømmehal eller er 15 år og står på kanten som ansvarlig træner for haletudseholdet i den lokale svømmeklub. På den måde viser de også, at de tager medejerskab af sikkerhedsniveauet på deres arbejdsplads, og så er vi nået langt.

  6. Korrekt at den har lavt niveau, men den er dog stadig brugbar for svømmeundervisere, som ikke er fyldt 17 eller som bare lige vil kunne klarer sig igennem med et minimum af viden til 1-hjælpen. Ikke at jeg anbefaler prøven, men man kan samtidig ikke tvinge prøver ned over hovedet på folk.

    Jeg tror ikke det generelt handler om at tvinge prøver ned over hovedet på folk, men om hvilket sikkerhedsniveau, man som ejer af en svømmehal, ledelsen af svømmeklub eller skole/institution ønsker at have i svømmehallen - både i offentlig svømmetid og i svømmeklubbens og skolens undervisningstid. Som alle andre arbejdspladser skal personalet leve op til de sikkerhedskrav, der er på den pågældende arbejdsplads. Der er ikke noget alderskrav på livredningskursers bassinprøvebevis. Det gives også til svømmeklubtrænere under 17 år, der kan honorere prøvens krav. Svømmeklubbens ansvar bliver jo ikke mindre, fordi det er en 15-årig træner, der står på kanten og ikke en på 22. Rigtig rigtig mange svømmeklubber har ansvarlige trænere (Dvs ikke hjælpetrænere), som ikke opfylder kravet om 17 år for blive indstillet til fx. bassinlivredderprøven. Men efter et kursus og eksamination i bassinprøven er de fuldt på højde med det livredningsniveau, som mange fuldtidsansatte i mange svømmehaller har.

  7. Hvis man bruger 1 time til halvanden på en bassinlivredderprøve så gør man tingene for langsomt, den kan godt fyres af på 40-45 minutter og det uden at kvaliteten bliver dårligere af det. Nu er det jo heller ikke alle der behøver at have en bassinlivredderprøve, det kan være nogle enkelte udvalgte i klubben og så tager resten en underviserprøve, som er en light bassinlivredderprøve

    Det er erfaringen fra en række svømmehaller. Fx i Kastrup bruger de igennemsnit 1 time 15 min. og i Ringsted er erfaringen 1 time til 1½ pr. kursist. Vores egen erfaring er, at kun enkelte kan gennemføre på mindre end 3 kvarter, så vi har konsekvent sat 1 time af til en bassinlivredderprøve pr. kursist. Især hvis det ikke er kursister, der har erfaring med livredning på forhånd. Underviserprøven har så lavt et niveau, at den er nærmest ubrugelig

  8. Nu er bassinprøven og livredderprøven jo afskaffet, så der kun er bassinlivredderprøven, som er en kombination af de 2. Her skal du svømme yderligere 150m efter de 50. Det er den alle afløsere og vikare skal bestå. Det er kun fastansatte der skal tage erhvervslivredderprøven.

    De "frigørelsesgreb" som der er omtalt, er sådan set også afskaffet i selve prøven. Du skal stadig øve og kende dem, men de skal ikke vises til prøve, med mindre den prøvesagkyndige vil se dem. Det er pga. direkte kontakt med panisk person, skal undgås så vidt som overhovedet muligt. Du skal nu "bare" give personen et flydemiddel, hvilket er ret let :wink:

    Det er selvfølgelig forskelligt fra sted til sted, hvor meget de går op i førstehjælpen. Hvor jeg arbejder (forum Horsens), er der stort set ingen der dumper på førstehjælpen. Det eneste der kan være lidt besværligt er dykningen, hvis man ikke har øvet dette overhovedet. Nakkehold kan også være ret besværligt, men man får gerne et par forsøg til dette.

    Det er rigtigt at bassinprøven er afskaffet i Dansk Svømmeunion, men du kan fx stadig tage en light-udgave af den i DGI-regi. Derudover udbyder fx. Københavns Kommmune en bassinprøve til idrætsforeninger i byens svømmehaller. Det er iøvrigt DGI-prøven, hvor Københanvs Kommune blot laver deres eget kursusbevis. Herudoer kan man tage bassinprøven hos Livredningskurser, som har en godkendt kompetencegivende bassinprøve. Livredningskurser har løbende åbne bassinprøvekurser med kursister fra hele landet.

    Bassinlivredderprøven er ikke så populær, da den tager 1 time til 1½ at gennemføre pr. kursist, og hvis en svømmeklub fx. har 30 trænere, der skal igennem bassinlivredderprøven, skal der så bruges mellem 30 og 45 timer på eksaminationen af disse ialt. Det er der ikke mange livredningsdommere, der har lyst til.

    Mange svømmehaller er efter afskaffelsen af livredderprøven overgået til Erhvervslivredderprøven eller fastholder bassinprøven fra Livredningskurser, som har et højt niveau. Bassinprøven er stadig populær blandt dem, der søger ind til politiet.

  9. Jeg tog den da svømmhallen lige havde ansat en livredder, så de skulle alligevel have en dommer forbi. Han blev informeret om at jeg søgte ind til politiet, og han havde ikke noget problem med at skulle bøje reglerne lidt. For du har ret, normalt er det ikke noget der tilbydes alle, men tror de fleste er til at snakke med.

    Når det er sagt, så er prøven skræmmende nem og bestå. Jeg trænede den fysiske del en enkel dag, og tærpede førstehjælp med dukker og hjertestarter i en halv dags tid.

    Edit: generelt er jeg enig med poul, tværdykket og dobbelt dykket, i mit vedkommende på 4,5meter, var klart der hårdeste. Frigørelsesgreb og bjergning er ingen problem. Det er nærmest til grin at man har 1 min og 30 sekunder til at svømme 50 meter

    Jeg har faktisk oplevet, at nogen er dumpet på kravet om at svømme de første 50 meter under 1½ minut. Til gengæld skal man være i rimelig god form, hvis man skal "overleve" det sidste tværdyk, hvis man giver den fuld gas og svømmer de første 50 meter på omkring 30 sekunder, som rigtig mange konkurrencesvømmere vil kunne gøre uden problemer.

    Men jeg kan næsten regne ud, at du ikke blev testet i brugen af ilt. Altså kombinationen af HLR, AED og ilt, som er særdeles effektiv genooplivning ?? I gamle dage skulle man blot kunne sin HLR på 2 aldersgrupper og så fik man forevist brugen af ilt af livredningsdommeren. Der er heldigvis sket et markant løft her i de færdigheder og den viden, man skal have om fx saunaulykker, faldulykker, håndtering af chlor og syre, sikkerhedsafstande ved chlorudslip (chlorgasser). Det handler jo i bund og grund om at højne sikkerhedsniveauet i landets svømmehaller.

  10. Det er helt sikkert fint nok at kunne, jeg har dog aldrig oplevet nogen blev dumpet på de ting du taler om. Prøven er nærmere et opfriskningskursus end en egentlig prøve og man kan tage den om hvis man dumper den under sin ansættelse.

    Du får det til at lyde som man skal være ekspert med 12 frigørelsesgreb man skal køre af på kommando, sådan er virkeligheden ikke i nogen af de svømmehaller jeg eller mine kolleger har arbejdet i.

    I både bassinprøven og E-prøven bliver man testet i 2 frigørelsesgreb, men da man ikke ved, hvilket det er, man bliver testet i på forhånd, så skal man naturligvis kunne alle 12. Det kræver selvfølgelig lidt træning at kunne dem alle.

    Nogen steder er prøven et opfriskningskursus. Andre steder er både E-prøven og bassinprøven en færdighedstest eller eksamen i livredningsteknikker samt paratviden om alarmeringsplan/evakueringsplan i forbindelse med fx brand eller chlorudslip.

    Der er også stor forskel på kvalitetsniveauet blandt livredningsdommere. Dvs nogen steder slipper man nok lidt nemmere igennem prøven.

  11. Det sker faktisk også, at aspiranter til både bassinprøven og E-prøven dumper på manglende færdigheder i svømmehalsrelateret førstehjælp. Det er et krav til begge prøver, at man har solidt kendskab til genoplivning med en kombinatin af HLR, hjertestarter (AED)og ilt (Oxygén). Herudover kræves solide færdigheder i førstehjælp der dækker hele svømmehals-området - herunder parkeringsplads og græsarealer foran svømmehallen. Desuden skal man i de to prøver kunne redegøre for svømmehallens alarmeringsplan og evakueringsplan samt særligt farlige områder. Det er en rigtig god idé at tage et kursus, hvor man både får trænet svømmehalsrelateret førstehjlælp og teknikkerne i vanddelen, hvor der bl.a. er krav om at kunne 12 frigørelsesgreb, som er en slags selvforsvar i vandet samt bjærgning af panisk medie på sikker måde. Ud over dykningerne er bjærgning af panisk medie og manglende førstehjælpskunnen de største "dumpe-områder".

  12. Har du set indlægget er over 3 år gammelt?

    Angående erhvervslivredderprøven så har jeg taget den for en lille måned siden i en svømmehal her i Kolding uden at være ansat der. Spurgte bare om du tilbød nogle kurser da jeg har planer om at søge ind til politiet.

    Det var måske lidt hurtigt at skrive på.

    Der må være nogen ervhvervslivreddderdommere, der ikke er bekendt med Dansk Svømmeunions gennerelle retningslinier eller bevidst overtræder den. Senest i 2008 har Dansk Svømmeunion, som administrerer E-prøven indskærpet, at man kun udsteder erhvervslivredderprøver til ansatte i svømmehaller. Jeg er dog bekendt med at nogle kommuner har lavet deres egen E-prøve med eget bevis. Disse "kommunale E-prøver" har ofte en lavere standard end den E-prøve, som er udviklet af Bademesterforeningen i samarbejde med bl.a. Dansk Svømmeunion, og som netop Dansk Svømmeunion administrere.

  13. På pga finanskrisen er der mange der gerne vil være livreddere. Der er flere indgangsvinkler til at blive det,

    men generelt for dem alle er, at din nye arbejdsgiver/svømmehal gerne vil have sikkerhed for at du kan svømme,

    dykke og bjærge inden de ansætter dig. Har du en bassinprøve fra livredningskurser har du gode odds for at blive ansat i svømmehallen.

    Mange søger pga finanskrisen ind som livredder i div. svømmehaller uden at have en egentlig svømmebaggrund, og

    her vil du med bassinprøven i hånden blive foretrukket.

    I nogle svømmehaller annoncerer de med, at ansøgere skal have en erhvervslivredderprøve inden ansætttelse. Det er er

    noget sludder, da E-prøven udelukkende udstedes til livreddere, der er ansat i svømmehallen. Dansk Svømmeunion, som

    administrere erhvervslivredderprøven, indskærpede i 2008 overfor alle erhvevslivredderdommere, at E-prøven kun

    udstedes til ansatte livreddere i svømmehaller. E-prøven indeholder bl.a. alarmeringsplaner og evakueringsplaner samt

    anvendelse af det genoplivningsudstyr, der findes i netop den svømmehal, hvor i prøven er taget, så det giver sig selv,

    at ansøgere til en livredderstilling ikke kan få E-prøven på forhånd.

    Har du bestået bassinprøven, har du alle færdigheder i hus til også at bestå E-prøven, som nogle svømmehaller kræver,

    man tager, som noget af det første, når de ansætter en ny livredder. En bassinprøve indeholder en vanddel, som tager

    ca. 10 min inkl. evaluering samt en eksamination i svømmehalsrelateret førstehjælp, som tager ca. 20., hvor du blandt

    andet skal demonstrere sikre færdigheder i anvendelse af svømmehallen genoplivningsudstyr som fx. ilt og hjertestarter.

  14. Det er relativt begrænset, hvor mange IKKE-studerende USG tager ind hvert år, da klubben skal overholde et krav om at en hvis procentdel skal være studerende for at bibeholde statstilskud. En stor del af klubbens såkaldte B-hold (klubbens elitehold) er de sidste år blevert "smidt ud" og har fundet andre klubber af samme årsag.

    Et alternativ med intensiv undervisning i svømmeteknikker kunne være privatundervisning fx. livredningskurser.dk, hvor der tages udgangspunkt i dine mål og visioner med træningen.