Stubbe

Medlemmer
  • Posts

    2,504
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Stubbe

  1. Jeg siger ikke, at der ikke kan være forskel i indholdet af mikronæringsstoffer og jeg siger heller ikke, at der ikke i nogle studier kan påvises en forskel i surrogatmarkører. Jeg siger,

    1) at der på nuværende tidspunkt ikke er evidens for at sige at der er en klinisk effekt,

    2) at disse før nævnte forskelle ikke er ens betydende med at der er en klinisk effekt og

    3) at jeg finder det tvivlsomt at der vil ses en klinisk effekt hos mere end en lille del af befolkning

    I historiens tid har vi gentagne gange set at ellers helt fornuftige hypoteser er blevet afvist. Hypoteser man har været 117% sikre på var sande, som f.eks. at gud fandtes, at jorden var flad, at spædbørn skulle sove på maven, at flere måltider øger forbrændingen, at antioxidanter i megadoser reducerer dødeligheden, at kolesterolindtagelsen har en stor betydning for IHS, at diabetikere ikke må spise frugt, osv.

    Det virkede jo f.eks. helt logisk at antioxidanter kunne reducere forekomsten af hjertekarsygdom, nogle kræfttyper, mm. og observationsstudier tydede da også på det, men efterfølgende er det blevet afvist i mange kliniske studier. Der er f.eks. heller intet der tyder på at nogle skiver hvidt brød, i stedet for tilsvarende groft brød, i en sund og varieret kost, har nogen betydning for helbredet. At noget er sundt betyder ikke at endnu mere er mere sundt.

    Ps. jeg finder det ret tvivlsomt at Antaeus er den første og eneste der har tænkt denne tanke. Mon ikke der er en professor eller to ude i den store verden, som også har overvejet dette. Havde de vurderet, at der pt er nok der tyder på en gavnlig effekt, så havde det været påtalt i nogle af alle de guidelines der foreligger, som "ekspertudtalelse - Evidens IV - Styrke D" eller tilsvarende afhængigt af hvilken klassifikation der benyttes. Det er stadig ikke ens betydende med at der ikke kan være en effekt, det understøtter blot min holdning at man på nuværende tidspunkt bør være lidt mindre kontant i sine udtalelser.

  2. Nej, det er længe siden.

    Når eksperter ikke anbefaler skånsom fremstillet olie, er det vel fair at antage, at det skyldes, at de ikke anser det for at have nogen signifikant betydning for udvikling af hjertekarsygdom. Havde de antaget, at det havde en betydning, ville det jo have været nævnt i nogle af alle de guidelines der er. Er du enig eller har du en anden fortolkning af at de ikke nævner det?

  3. Forskere udtaler sig om evidens.

    Nu svarer jeg så pænt på dine spørgsmål, hvorfor vil du ikke svare på mit?

    Forskere udtaler sig også om emner hvor der ikke er alverden af evidens, men hvor de skønner at emnet er af betydning for sundheden (eller hvad der er fokus på).

    Udover et periodisk tilskud af fiskeolie, benytter jeg sjældent olier.

  4. Og så mener jeg stadig, at en nænsomt behandlet olie overgår en stærkt industrifremstillet olie som fødevare og formentlig sundhedsmæssigt selv om der stadig kun findes begrænset på sidstnævnte (men dog noget der antyder dette). Men problematikken minder som sagt om hvidt brød vs. groft brød og andre lignende eksempler. Man behøver ikke slå fornuften fra mens man venter på evidensen.

    Køber du virkelig de meget billige og stærkt industrifremstillede olier på plasticflasker?

    Så du mener at stort set alle forskere/professorer/eksperter har slået fornuften fra?

  5. Det er klart at der er forskel på olier, hvis det antages at man ikke indtager tilstrækkeligt med N-3 fedtsyrer gennem andre fødevarer og at man indtager en pæn mængde af olien. Så hvis det var dine forudsætninger har vi snakket forbi hinanden. Det har jeg såmænd aldrig været uenig i.

  6. Når det er i den amerikanske hjerteforenings tidskrifter så er det ikke snik-snak. Så er der ret solid videnskabelig basis. Endda med direkte rådgivning om hvor meget man bør tage. Du har endda set studierne tidligere så dem gider jeg ikke linke til igen.

    Det andet er om der er forskel på om man køber en stærkt forarbejdet olie eller en god olie.

    Før jeg overhovedet gider finde nogle artikler til dig så vil jeg godt spørge om du køber de allerbilligste rapsolier eller vindruekerneolier og indtager dem? Hvis ikke så mener du formentlig ikke hvad du skriver. Hvis du vitterlig køber de billigste skodolier så kan jeg da godt finde nogle artikler til dig.

    Kunne også godt tænke mig at vide om du mener at hvidt brød er lige så godt som groft brød og om stærkt forarbejdede råvarer er lige som gode som de mindre forarbejdede (der går mange stoffer tabt under forarbejdning)?

    Så du mener at alt det der har stået i den amerikanske hjerteforenings tidskrifter er solid videnskabelig evidens - især når der er mængder angivet?

    Kan du forklare hvorfor at det ikke er angivet i hverken den amerikanske diætistforenings guidelines, den canadiske diætistforenings guidelines, den engelske diætistforenings guidelines, den danske diætistforenings guidelines, den engelske hjerteforenings guidelines, den danske hjerteforenings guidelines eller den amerikanske hjerteforenings guidelines (og sikkert mange andre landes) når der er så solid evidens?

    Hvis ikke du har fået fat på nye studier er evidensen jo netop ret dårlig, hvilket også er konklusionen fra den grundige gennemgang jeg linker til.

    Hvad jeg køber og mener er ligegyldigt for denne diskussion.

  7. Kan godt huske at du har den mening (og fint du giver en reference også der støtter). Men der er faktisk noget evidens for at nogle olier er bedre end andre. Nu står der at den ene vegetabilske olie ikke er bedre end den anden. Alfa-linolensyre fremstilles som forebyggende for hjertet af den amerikanske hjerteforening, men det finder man ikke i mange vegetabilske olier - der er kun et par stykker med højt indhold og nogle stykker med et mindre indhold. Andre påvirker så nogle andre faktorer.

    Er der forskel på typen af olie, er et spørgsmål.

    Et andet er om der er forskel på om hvor forarbejdet den er.

    Ved ikke hvor meget artiklen kommer ind på sidstnævnte, men jeg kender i hvert fald et par stykker der viser forskel.

    De stærkt forarbejdede olier: det svarer til at man tager en fødevare og pumper den for det meste så der næsten kun er makronæringsstoffet tilbage (læs: fedt) - lidt a la hvidt brød over for groft brød, vitaminer over for frugt osv osv.

    Man har lov til at tænke lidt selv plus det at der faktisk er lidt evidens når man leder lidt - men det er rigtigt, der er ikke lavet så meget.

    Man kan så stille sig det spørgsmål om det gør noget at man indtager den ringeste olie på markedet, hvis man indtager nok frugt og grønt - men sådan kan man gøre så mange overvejelser.

    Snik snak... Der er mange emner indenfor ernæring hvor man kan finde nogle studier der viser et, mens mange andre studier viser noget andet eller hvor studierne er af så dårlig kvalitet at det ikke er muligt at sige noget fornuftigt. Der er også mange emner hvor man har formodet at de havde en helbredsmæssig betydning men senere vist sig at være forkert.

    Sagen er at du ikke har dokumenteret at der skulle være en forskel af betydning, men hvis du mener at have nogle fornuftige studier der viser dette vil jeg gerne se dem, især i lyset af, at du modsiger den konklusion jeg linker til.

  8. Der er mange meninger om olier, men ikke megen evidens bag.

    http://www3.interscience.wiley.com/journal...192101/abstract

    However, overall there is little evidence to suggest that one vegetable oil should

    be promoted over any other oil on the basis of additional health effects as there are

    few good quality trials that have adequately compared the health outcomes of

    individuals consuming different oils. Indeed, because of the use of a variety of

    different vegetable-based oils in food manufacturing processes, most people are

    consuming a wide variety of different oils each day. Instead, the choice of the oil

    often depends on the functionality of the oil for a particular food application, or on

    taste, personal preference or cost. The most important message for consumers to

    understand is that all oils, regardless of whether they contain 'good' or 'bad' fats,

    are almost 100% fat and that the oils themselves, as well as products manufactured

    from them, should only ever be included in the diet in moderate quantities.

  9. Jeg gjorde nu mest nar med ham den anden, hvis eneste råd til alle der har vægttabsproblemer er: "du skal LÆGGE(doh) i katabol tilstand". Og så ville jeg lige pointere, at det hedder katabolisk tilstand.

    Katabol, katabolsk og katabolisk bruges alle af diverse danske forskere.

  10. Som har vist sig at være spild af penge , for den raske del af befolkningen :wink:

    Har den daglige vitaminpille betydning for den raske befolknings sundhed?

    konklusion:

    "About 50% of the Danish population take a daily multivitamin-mineral (MVM) supplement despite the demonstration that the dietary intake of vitamins and minerals is sufficient to cover the needs of most healthy Danes. This systematic review, which includes prospective studies of the significance of MVM in disease risk as well as in other somatic and mental functions in humans, does not find evidence of a beneficial effect of vitamin and mineral supplementation in the healthy Danish population."

    Spørgsmålet var om der er en nem måde at få vitaminer på - det er der og den hedder vitaminpille.

    Om han (spørgeren) så hører til den af befolkningen der får for lidt vitaminer eller til den den af befolkningen der får nok vitaminer er der jo ingen af os der kan svare på uden at vi får mange flere oplysninger.

  11. Da jeg leder efter lette måder at få vitaminer osv på, så vil jeg høre hvordan det forholder sig med multi-frugtjuice. Jeg har lige købt noget der hedder tropical mix juice drink i Lidl. Sådan en glasflaske. Der står bagpå at der skulle være apelsinjuice, ananasjuice, kiwijuice, bananpuré, passionsfrugtjuice og banajuice i. Plus nogen andre ting. Der står så at det er "af koncentrat" de forskellige juicer. Men får man stadig vitaminer mv fra alle de forskellige frugter eller? Kan det overhovedet bruges som en let måde at få vitaminer fra mange forskellige frugter på en let måde?

    vitaminpille

  12. Det vi stiller os skeptiske overfor, er at fedtfattige produkter skulle hjælpe en til at tabe sig.

    Ganske vist har de laver fedt og kalorieindhold, men måske har de også bivirkninger som større sult eller appetit, diarre, eller nedsætter evnen til at forbrænde fedt...

    I har selvfølgelig lavet en grundig litteratursøgning først, nu da I laver en større rapport om folkesundhed.

    Kan du kort referere hvilke reviews i fandt - blot de nyeste, så kan jeg måske supplere med nogle ekstra referencer ;-)

  13. Det er sgu da omvendt. Jo højere energiindtag des større vægttab. Det kræver så bare en del højere ligevægtsindtag, men basicly er det sandt.

    Hvis energiforbruget er på 10 mJ, så mener du at personen der indtager 8 mJ taber sig mere end personen der indtager 4 mJ?

  14. Jeg læser på et kursus som nogle kost- og ernæringsstudernde ved Oxford universitet laver for at øve sig i det at undervise.. I første omgang er det sat til tre måneder, og indbefatter både kost- og ernæring i forhold til elitesportsudøvere, folk som skal have hjælp til vægttab, børns kost og pensionisters nødvendige kost!

    Jeg kan fortælle sig jeg er to månedet inde i 'kurset', og jeg synes personligt det er sindssygt spændende. Læser du selv noget i den stil eller var din interesse bare for at sikre dig jeg ikke fyrede bull af?

    (Jeg mener ikke at man nu skal skrive svar til dette indlæg hvori man siger "jaja, det er sikkert bare et lille lortekursus, og jeg har ingen ret til at skrive noget som helst") For ud over det er det vel ikke nogen som modsiger mit , lange, tidligere indlæg eller?? skriv endelig hvis jeg tager fejl af noget!

    Træningshjenen

    Nu bliver jeg jo nysgerrig ang. kurset. Kan du linke til det?

    Mit spørgsmål var alene interesse nu du selv fortalte at du læste ernæring.

    Og ja du laver fejl i nogle af dine indlæg, men det gør omkring 99% af de der skriver indlæg omkring kost herinde, så det er ikke noget du skal være ked af.

    F.eks. viser stort set al forskning på området at jo lavere energiindtag des større vægttab (også uanset om du stort set skærer alt fedt væk).

  15. Hejsa...

    jeg har længe gået og tænkt over noget... Jeg er vild med frugt og eftersom jeg fik en blender i julegave forkælder jeg mig selv med en smoothie om dagen... Min smoothie består af 1 kiwi, 1 banan, 150-200 gram frosne bær og noed juice... udover sådan en bandit spiser jeg også 2 stykker frugt på arbejdet, da vi har frugt ordning...

    Kan man få for meget frugt?

    Spørgsmål nr 2...

    Rent teoretisk set er der så nogen forskel på hvordan man fordeler sit kalorie indtag i løbet af dagen?

    Ville det gøre nogen forskel rent vægt mæssigt, fedt % mæssigt osv,, hvis jeg spiste alle mine kalorie, hver morgen kl 9 og derefter ikk indtog en eneste kcal resten af dagen i forhold til sådan som man gør nu (hvis man er normal)

    Man kan få for meget af alt.

    Måltidsfrekvens har ingen betydning for energibalancen.

  16. Stubbe: Min virksomhed har købt en
    - ved du hvor valid den er?

    Kan du evt sige noget om hensigtsmæssig målemetode osv? :smile:

    Jeg kender ikke produktet. Jeg kan blot se at de oplyser der er en standard error på 3,5%, hvilket er lidt højere end jeg havde forventet.

    Fremgangsmåde som larsen123 er ganske fornuftig, dog vil jeg nøjes med at sige: drik og spis begrænset i timerne op til og begræns alkohol et døgn før. Herudover drik og spis almindeligt aftenen før. Det skriver de vel også nogenlunde i manualen der medfølger.

  17. Jeg hopper lige ind her.

    Stubbe --> Jeg bruger en vægt af tvivlsom kvalitet til at måle min fedtprocent relativt. Vægten beder om alder, træningsniveau, køn og vægt.

    Hvor præcis kan den være, og er det overhovedet fornuftigt, hvis jeg blot bruger tallet relativt?

    Hr. K

    Har den ikke også højde med?

    Hvis den er for upræcis bør det ikke engang bruges relativt, men om den er det er jo sværere at svare på.

    Hvad er det for et mærke og model?

  18. Du har ganske givet ret i fiberrige kulhydrater kontra proteiner. Jeg ved bare med mig selv at når jeg spiser kulhydrater, uanset slagsen, har jeg lyst til mere af det bagefter.

    Jeg har ikke skrevet noget om protein ud over behovet? Jeg har bare skrevet protein holder på muskelmassen :wink:

    Ok, så misfortolkede jeg diskussionen en smule.