Sandra

Medlemmer
  • Posts

    2
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Sandra

  1. Hej

    Jeg er 15 år og dyrker cykling på højt plan (300 km om ugen, når ikke lige jeg har ondt i knæene). For snart et år siden mærkede jeg første gang smerter i knæene. Derefter har smerterne været lidt af og på, men her i vinter er de blevet rimelig slemme. Smerterne er for det meste under knæskalden ved ledbåndet, men på det seneste er det også begyndt at komme over knæskalden på mit højre knæ. Der sidder vidst noget brusk og "klikker". Smerterne er værst i koldt vejr, efter cykeltræning, når jeg går på trapper og når jeg bøjer benet. Jeg har været hos forskellige læger, der mener det kan være en overbelastningsskade. Der er også en der mente det kunne være betændelse i ledbåndet (slimsækken). Når jeg læser om symptomerne her kan jeg genkende de fleste af dem, og jeg bliver derfor i tvivl om jeg lider af Chondromalacia patellae?

    I øjeblikket holder jeg pause for alt idræt der belaster knæene. Det er en frustrerende situration når man bare gerne vil ud og træne. Desuden går jeg med nogen knæbind som hjælper meget.

    Jeg synes der er mange forskellige meninger om man skal træne, holde pause eller behandle med det ene eller andet. Desuden synes jeg ikke rigtigt, at de konsultationer jeg har været til har været til så meget hjælp. Lægerne har som regel trykket mig nogen steder på og omkring knæet og spurgt om det gjorde ondt, hvilket det ikke har gjordt.

    Har jeg Chondromalacia patellae?

    Håber i kan hjælpe mig. Jeg vil bare gerne have min knæ til at fungere optimalt igen snart.

    Jeg vil tro, at du har Chondromalacia patellae. Jeg har fået konstateret det, jeg genkender de smerter, du beskriver. Især den der "klikken" har jeg, når jeg bøjer/strækker benet. Det er en god idé at lave diverse knæ-øvelser, for knæet får det bedre af, at du træner det :)

  2. Jeg har i knap 3 år gået med smerte i mit knæ og fik endelig taget mig sammen til at gå til lægen i sommers. Min almindelige læge kunne kun fortælle mig, hvad det ikke var (fx menisk-skade), han henviste mig til røntgenfoto, som heller ikke viste noget.

    Herefter skulle jeg bestemme mig for, om jeg kunne leve med det, eller om jeg vil gå videre.

    Jeg valgte at gå til konsulation hos en knæ-læge på regionshospitalet, hvor han stillede denne lidelse uden at fortælle mig det. Han konstaterede, at jeg oven i købet havde meget indadgående knæ (kalveknæet). Han henviste mig til fysioterapi og en MR-scanning, som jeg skal til om et par uger (efter at have ventet i et halvt år).

    MR-scanningen skal vise, hvad der egentlig er galt, og om jeg evt. skal have en kikkert-undersøgelse pga. en hævelse i knæet.

    Jeg har brugt knæbind meget, men det hjælper ikke så meget, kun til sport. Dog har fysioterapi hjulpet utrolig meget. Det er vigtigt at træne sine knæ og musklerne omkring dem, når man har denne lidelse. Tidligere havde jeg ondt hele dagen, men nu efter at have gået til fysio (først hver uge, nu hver måned) i de sidste 4 måneder, gør det sjældent ondt.

    Jeg har lært nogle vigtige øvelser, som I nok også kan benytte jer af:

    1. Stil dig op ad en væg med en pilatesbold imellem din ryg og væggen. "Sæt dig ned i sofaen" (squat) og sørg for guds skyld, at dine knæ er lige. Du skal stræbe efter, at dine ben skal være 90 grader, men gør det ondt så stop før. Det er vigtigt at gøre det ordentligt i stedet for at lave mange.

    2. Stil dig med letspredte fødder og træd et skridt langt tilbage med den ene fod (lunges). Du behøver kun støtte med foden. Skift ben for hver gang. Fokuser på dine knæ, se om de er parallelle med fødderne

    3. Stå på et ben og bøj det ben, du står på. Hold evt. fast i noget. Igen fokuser på knæenes retning.

    Håber I kan bruge øvelserne, ellers er cykling og diverse motionsmaskiner også gode :)