meezer

Medlemmer
  • Posts

    190
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by meezer

  1. Det er meget held, om man lige render ind i en læge, der vil gå med til at sende en til scanning, har jeg erfaret. Én læge med speciale i knæ mente, jeg måske trænger til en oprensning inde i knæet, men ortopædkirurgen på Amager Hospital, der tilså mig her i sommers, sendte mig i stedet til fys. Han havde dog også mere travlt med at vise mine knæ frem til en lægestuderende end at lytte til mig samt grine lidt over, at jeg havde fået en alvorlig forvridning af knæet, mens jeg sov (væmmelig og underlig oplevelse skal jeg hilse at sige). Så det var ikke meget, jeg nåede at få sagt derinde, det var hastig og forvirret ekspedition.

    Jeg har overvejet at henvende mig til et privat hospital. Som studerende står det bare lidt småt til med finanserne pt. (ja, ved godt at en skinne en vold dyr).

    Ortopædkirurger er generelt set en flok inkompetente idioter, der IKKE formår at LYTTE til patienterne og derfor ikke behandler korrekt..... din historie/behandling er desværre ikke unik.

    Få en konsultation hos dr. med. Uffe Jørgensen på www.parkensprivathospital.dk - han er landets dygtigste ortopædkirurg (knæ) og LYTTER til patienterne.

    En konsultation koster ca 1000 DKK.

    Det er samme sted John Verner er tilknyttet.

    Du har adskillige problemer med begge knæ, så det er bedst at lade dem se nærmere på det.

    Og det er korrekt at VMO-træning faktisk kan forværre knæets tilstand, hvis skaderne er for omfattende eller graverende. Det kan dog være nødvendigt at udføre kontrakturprofylaktiske øvelser, selvom det kan forværre knæets tilstand.

    VMO-træning er fint og ganske nødvendigt, når spec. kirurgiske indgreb er foretaget, men ofte ikke før.

  2. Problemet er, at MR scanningen ikke viste noget og ortopæd kir. kunne heller ikke konstantere noget i knæet. Hun har smerter ved gang når hun f.eks har siddet stille længe, og smerterne går helt ned bag på skinnebenet, men ellers har hun kun få smerter og føler ubehag i knæet.

    Find en anden ortopædkirurg.

    MR-scan af knæ er ofte enten misvisende eller intetvisende og dermed elendigt som dianosticeringsværktøj (det ved lægerne også godt!),- det samme gælder ultralyd og røntgen, scintigrafi, blodprøver osv, når der er tale om almindelige knæskader.

    Hvis din datters knæ hæver så meget op at det skal tømmes for væske (hvor mange ml blev udtømt?), så har knæet det ikke godt.

    Det kan være et væld af forskellige ting; både menisk, ledkapsel, bursitis, plica, ligamentskade, korsbåndsskade osv. Uanset hvad overlægen så siger - læger kan nemlig heller ikke se udefra, hvilken skader knæet er pådraget indvendigt... og ortopædkirurger tager ofte fejl fsv knæskader.

    Læs her om knæskader: http://sportnetdoc.dk/links-knee.htm

    og søg lidt i skadesforummet - der ligger en del tråde med lignende symptomer/skader på knæ.

    Få en uvildig vurdering af en ekspert i knæskader. Kan anbefale Parkens Privathospital, dr. med. Uffe Jørgensen. Han er særdeles god til at diagnosticere korrekt og lytter til patienterne i stedet for at ignorere skaden :-)

    Mener en konsultation koster 1000 DKK - det er pengene værd.

    Btw indtil videre bør hun hver gang knæet hæver den mindste smule op benytte RICE.

    Få evt noget NSAID til at tage inflammationen (via egen læge), hvis der er inflammation/hævelse.

  3. Smerter, hævelser og irritation (ex) i knæet er tegn på at der er noget galt. Sandsynligvis er dit knæ blot lidt overbelastet ud fra det du beskriver, men det er vigtigt at du agerer for at undgå evt. skader. Her er lidt råd:

    Start med 5 min ekstra opvarmning af knæene de næste måneder før hver løbetur.

    Køb et par neopren-knæbind og en ispose (fås i Matas).

    Neopren støtter og holder knæet varmt og nogen gange er det nok til at knæet kan holde til løbeture.

    Da dit knæ sandsynligvis er lidt overbelastet, så er det en god idé at ise knæet - i hvert fald i nogle uger efter hver løbetur ( i 20 min). Det lindrer og kan hindre inflammation i knæet.

    Sørg for at strække godt ud efter løb.

    Hjælper det ikke, så må du i første omgang ændre på løbeturene; længde, hastighed og interval (samt fortsætte med ovenstående).

    Hjælper det ikke, så må du holde en løbepause, give knæet et par ugers ro, og prøve at cykle i stedet uden for meget belastning..

  4. tak til jer begge for indlægget.

    jeg bor i Kbh, men har ikke noget imod at tage til Århus, hvis der er dygtige behandlere..jeg vil nu stadig lige vente og se hvad Ortopædkirurgisk afd. har at sige...

    vh. Niklas

    Betal dig til en konsultation hos Parkens Privathospital. Det ligger.. i Parken, Østerbro.

    De er specialister i knæskader og andre ledskader. Dr. med. Uffe Jørgensen (ejeren) er ekspert i knæ - også i bla plica-skader og ved at de kan fuldstændig immobilisere knæet. Han lytter og respekterer patienterne og tager deres mening alvorlig. Du bør ses af ham - og kun ham. Han er populær, så regn med ca 14 dages ventetid..

    Mener en konsultation koster ca 1000 DKK.

  5. For 3½ uger siden, slog jeg mit knæ til fodbold. Jeg lavede en glidende takling (tror det er derfor), men spillede hele kampen UDEN smerter eller noget. Efter kampen da jeg havde taget et bad, begyndte min knæ at gør TEMMELIG ondt ... Jeg kunne ik gå ned af trapper uden smerter eller bøje det, mens jeg sad i en bestemt position.

    Der er en del andre tråde om lignende knætraumer i dette forum, som jeg vil anbefale dig at læse.

    Knæskader skal altid tages alvorligt.

    Her er lidt råd:

    1. Du må kun aktivere dit knæ i det omfang at det ikke medfører smerter, ømhed, hævelse og irritation.

    2. Prøv RICE. RICE-princippet bør stort set altid anvendes ved akutte ledtraumer, som f.ex. i knæet, som du har været udsat for. RICE har størst effekt de første 24-48 timer efter skader, men princippet kan også anvendes i sin helhed eller delvist ved ikke-akutte skader. RICE= Rest Ice Compression Elevation.

    Her er Ro (som anbefalet på skadestuen) IKKE nok. Knæet skal ises, holdes eleveret og i ro samt støttes (efter behov) med et støttebind (fås i Matas).

    3. Praktiserende læger ved generelt ikke ret meget om knæskader og fejldiagnosticerer ofte. Det "råd" du har fået er decideret forkert.

    4. Tag til lægen igen og INSISTER på en henvisning til ortopædkirurg. Bed om en MR-scan, hvis ortopæden ikke kan give en plausibel diagnose, der stemmer overens med din egen opfattelse af symptomer og det objektive billede. Ortopæder kan heller ikke "se" hvordan knæet ser ud indvendigt ved at glo på det udefra og hive lidt i det...

    - Røntgen viser kun brud og en smule af brusk og bruges efterhånden kun ved mistanke om decideret brud

    - Ultralyd kan vise nogle af bløddelene, men det er nemt at tage fejl, for billedet er grumset.

    - MR-scan kan være misvisende eller intet vise og kan aldrig stå alene som diagnosticeringsgrundlag, men giver et bedre billede af bløddelene (menisk, korsbånd, ledkapsel, ledbånd osv).

    5. Læs mere om forskellige knæskader her - før du tager til lægen: http://sportnetdoc.dk/links-knee.htm, så du kan få den rette behandling

    6. Du kan godt have inflammation/hævelse i knæet og ikke have symptomer herpå. Der kan være indre hævelser i knæet (1. grads effusioner). Inflammation/effusion slider på bløddelene i knæet og forøger risikoen for forværring/yderligere skader.

    7. Snak med din læge/ortopæd om evt. NSAID, således at dit knæ ikke udsættes for vedvarende inflammation

    8. Undgå at gå ned af trapper, når dit knæ p.t. ikke er i stand til det. Belastningen er for voldsom og du risikerer yderligere skade

    9. Læs om menisklæsioner her - og tjek med dig selv om du kan genkende symptomerne: http://sportnetdoc.dk/injury/08-05.htm

    Menisklæsioner heler ikke op af sig selv, men kan sys eller skæres væk. Ubehandlet dannes arvæv eller læsionen forværres. Det er dog ikke sikkert at det er din menisk, der er revnet (vi diagnosticerer ikke herinde), men din skadesbeskrivelse kan godt give menisklæsioner.

    10. Du kan vælge selv at betale en konsultation (ca. 1000-1500 DKK) hos et af privathospitalerne, der har speciale i ortopædkirurgi og dermed undgå ventelisten til at starte med.

    I København findes Parkens Privathospital og nogen herinde har vist bud på de jyske..

  6. Vastus: jeg tror helt sikkert også professionel hjælp ville være bedst, men hvor utroligt det end lyder, så tror jeg faktisk ikke hun er motiveret til at lægge den anstrengelse i det..

    Håber lidt på at jeg kan lokke hende på en eller anden måde..

    Tusind tak for de gode råd.

    Nu bliver jeg lige lidt hård: Hvis hun ikke er motiveret/kan motiveres til at løfte en finger selv, men blot sidde og have ondt af sig selv, så må hun jo tage konsekvensen af sine egne handlinger og det er, at det kun bliver værre.

    Hvis hun ikke vil lave øvelser, se en fys, gå i fitnesscenter, cykle eller svømme osv, så forklar hende at det udelukkende bliver værre, både hendes generelle sundhedstilstand men også hendes knæ. Hun må gøre en indsats selv - motivation eller ej.

    Start med cyklingen (evt blot 15-20 min pr gang til en start) - selvom det er dødssygt.

  7. Du er lidt for hurtig til at intensivere træningen og dit knæ kan ikke følge med, derfor bliver det ømt. Det kan sagtens være hævet inde i knæet uden at du kan se/mærke det. Når knæet bliver varmt ved træning, så vil en evt ømhed/let smerte ofte "forsvinde" sålænge knæet er varmt, men du overbelaster stadig knæet og øger dermed risikoen for gentagne skader.

    Skær ned på træningen, og gå kun langsomt frem. Ofte vil knæskader resultere i "2 skridt frem og 1 tilbage", og det er lige tidligt nok postoperativt for dit knæ med intensiveret træning.

    Hvis knæet ofte er ømt, så brug RICE, der kan afværge en kronisk inflammation.

  8. Nej, det lyder ikke som CP, men som en bruskskade og evt plica i i højre knæ (med det forbehold at vi IKKE diagnosticerer på foraet..). Det kan kun opereres væk, men du kan bl.a. forsøge om inj. med binyrebarkhormon kan tage noget af inflammationen først (spørg lægen).

    Træning: Du overbelaster begge dine knæ med den træning du lægger for dagen.

    Hold dig til et par gyldne regler fsv angår knæ:

    1. Du må træne hvad som helst, sålænge det ikke giver smerter i knæene.

    2. Du må træne hvad som helst, sålænge dine knæ ikke bliver irriterede (inflammation).

    Du overskrider begge ;-)

    Nedsæt træningen drastisk i en periode, så inflammationen kan aftage - lige nu overbelaster du bare dine knæ - av!

    Fjern evt 1 aktivitet ad gangen og se om det hjælper på knæets inflammation og lav så KUN det, dit knæ kan tåle i en periode (i.e. 2-3 mdr). Fortsæt med at RICE hver dag, få noget NSAID af din læge (du skal nok regne med min. et par måneder på NSAID før du kan forvente nogen effekt, når dit knæ er så irriteret som det er). Diclofenac (f.eks. Voltaren) og Aceclofenac (Barcan, Beofenac i Tyskland) er begge velegnede NSAID til længere behandling - men rådfør dig med din læge.

    Når inflammationen er aftaget, så få lavet en MR-scan og se om den evt kan vise noget (det gør de langt fra altid..).

    Hvis du stadig har samme smerter og oplever samme gener ved patella, så er en artroskopi sandsynligvis løsningen. Du har jo prøvet det før og ved at det postop. forløb kan være kompliceret.

    God bedring

    Hej Alle

    Lige et kort resumé af min knæhistorie:

    Højre knæ: krampagtige sammentrækninger omkring indersiden af knæleddet v ledfladen og ned omkring den store knæsene som opstår efter forholdsvis kort aktivitet - f.eks 20 mins gang eller 30 mins cykling. Efterfølgende irritation i samme område og en fornemmelse af en fortykket senehæftning. Første gang jeg mærkede symptomet var i ´01 og det stod på i 4 mdr og forsvandt så. Jeg fik aldrig en diagnose men intensiverede vægttræning på ben med squat, benspark og hasetræning. Jeg har været symptomfri fremtil april ´08 og har stadig symptomerne.

    Lyder disse symptomer som CP efter jeres erfaringer?

    /den knæfrustrerede

  9. Det er svært at sige hvad der er galt. Men den gyldne regel er altid, at vedvarende smerte og hævelse i knæleddet betyder at knæet er skadet. Som jeg har skrevet før, så bør man aldrig vedvarende ignorere kroniske knæsmerter eller irritation.

    Var der intet galt med dit knæ, bør du uden problemer kunne løbe 500 meter eller mere..

    En væskeansamling på bagsiden af knæet/knæhasen defineres som Baker's Cyste. Det er en betegnelse for en symptomatisk væskeansamling, hvor knæet producerer for meget ledvæske. Det betyder altid, at knæet er pådraget en skade/irritation et eller andet sted i leddet. Det kan sagtens være en plica synovialis eller bursitis, hvor en kronisk inflammationstilstand vil medføre øget ledvæskeproduktion.

    Men.. der er et væld af muligheder, det kan også være en bruskskade, ligamentskade, skade på ledkapsel osv.

    Hvis knæets tilstand er forværret, så må du retur til ortopædkirurgen og blive undersøgt endnu engang.

    Du bør forsøge med den konservative, non-invasive NSAID behandling eller binyrebarkhormon først - i samråd med ortopædkirurgen selvfølgelig. Har du ikke fået NSAID før, så kan det nogen gange være nok - specielt i kombination med RICE, forsigtig VMO-træning og mådeholden træning i øvrigt (mindre spinning, mindre vægt). Det kan i nogle tilfælde afhjælpe inflammationen og derved nedsætte den øgede væskeproduktion, så dit knæ har tid til at komme sig.

    Hjælper det ikke efter et par måneder, så må du retur til ortopæden igen. MR-scanning, ultralyd, røntgen, scintigrafi og hvad der ellers findes i legetøjskassen af sjove undersøgelsesmetoder kan nogen gange afdække skaden, men alle undersøgelser er behæftet med fejlmargen og kan ret ofte være intetvisende. Desværre afviser mange ortopædkirurger at artroskopere på dét grundlag - på trods af reelle skader, der kan afhjælpes invasivt.

    Igen, hvis den non-invasive behandling ikke hjælper, så må du finde en ortopædkirurg, der er erfaren nok til artroskopi. Selvom det er et simpelt og hurtig invasiv procedure, så medfører det altid et traume, og du skal være opmærksom på at postop. forløb er kompliceret, smertefuldt og ofte langvarigt ved gentagne artroskopier - specielt i knæ med kronisk inflammationstilstand. Og det medfører ofte et kronisk "svækket" knæ, der radikalt forøger den fremtidige skaderisiko -selvom knæet efter evt. artroskopi er erklæret sundt og raskt.

    Eneste "fordel" er af kosmetisk art; operatørerne er som regel flinke til at anvende de gamle portaler, så man kan nøjes med de samme to små ar ;-)

    Jeg har ligeledes problemer med knæet - som har gjort jeg ikke har kunnet løbe i flere år. Jeg har samme type symptomer - ganske kort løb (under 500m) og knæet starte med at gøre ondt og låser kort efter. Problemet begyndte efter et slag på knæet - hvor det hævede kraftigt for flere år siden.

    Jeg har så for et par år siden fået lavet en kikkertundersøgelse samt scannet knæet (da det blev vurderet der var tale om en meniskskade). Man fandt dog ikke årsagen - knæet blev vurderet helt perfekt uden menisk- eller bruskskade. Lægen vurderede dog, at der var en meget lille væske ansamlig på bagsiden af knæet - men ville/ kunne ikke gøre noget ved det. Han var dog heller ikke sikker på det var årsagen til de symptomer jeg har.

    Siden undersøgelsen for et par år siden, har jeg levet med det - men nu er det også begyndt at genere lidt, når jeg kører spinning og styrketræner.

    Mener du jeg skal tage turen igen - og kan det også være slimhinden som er irriteret. Det du beskriver virker jo som et ganske enkelt indgreb.

  10. Eneste virkningsfuld løsning jeg kender, er synovektomi, som du jo selv kender til.

    Du kan "satse" på at den bliver afstødt over tid og så få noget NSAID af din ortopæd, evt. som p.n. i en længere periode.

    Du kan jo også forsøge dig med glucosamin, chondroitin og MSM, men jeg tror ikke det vil hjælpe. Kender ikke til den nævnte syre desværre.

    Ved ikke om det er et "lyspunkt", at det nu er det andet knæ - gentagne artroskopier i samme knæ er i hvert fald ikke "anbefalelsesværdigt" ;-)

    Jeg har gået og døjet med en synovit i mit knæ.

    Tidligere blev jeg opereret hvor kirugerne foretog en synovektomi.

    Men nu er det åbenbart mit andet knæ's tur... Jeg fik et skud binyrebarkhormon, som virkede godt i omkring 3 mdr men nu er knæet begyndt at hæve igen.

    Jeg er godt klar over, at en operation formentlig bliver det næste som jeg har fået tidligere.

    Men jeg læste nærmere omkring at Hyaluronsyre skulle have evnen til, at fjerne ledvæske og ledsmerter.

    Så jeg ville høre om der er nogle herinde der ved nærmere omkring dette. Jeg vil naturligvis gøre alt for, at undgå at komme under kniven igen.

  11. Hvis dit knæ er irriteret i forvejen vil en injektion irritere yderligere. Det bør dog være kortvarig ømhed/smerte og lokaliseret til injektionsstedet og området deromkring. Så 1 uges tid efter bør du ikke længere have smerter, der kan tilskrives injektionen.

    Der sker i princippet ikke noget ved at forsøge med endnu en injektion med binyrebarkhormon - nogen gange skal knæ-patienter have flere injektioner.

    Du skal dog være opmærksom på at for en lille gruppe patienter kan binyrebarkhormon-injektioner forværre tilstanden i knæet. Mener det er omkring 3-5 %.

    Alternativt kan du evt. forsøge dig med NSAID behandling i tabletform via egen læge eller ortopæd. Det er dog kun symptomatisk behandling, men afhjælper inflammation, hævelse og smerter i knæet. Du kan så håbe at bursaen (slimsækken) med tiden vil blive afstødt og absorberet. Snak med din læge om NSAID skal afprøves først.

    Du kan også forsøge at holde inflammationen symptomatisk "nede" ved at benytte dig af RICE dagligt, selvom det egentligt er til akutte skader.

    Hvis NSAID ikke hjælper i løbet af et par måneder, og du stadig har smerter og vævsinflammation, så må du tilbage til ortopædkirurgen. Ofte vil "ødelagte" slimfolder/sække kun blive delvist afstødt/ikke afstødt med en kronisk inflammation af knæet til følge.

    Vedvarende inflammation slider på knæets bløddele og risikoen for skader forøges med årene (udover de gener, som bursitis/plica synovialis i øvrigt medfører), så mit råd er at du ikke "ignorerer" skaden i årevis, hvis der ingen bedring er.

    Et godt råd: hvis knæet gør vedvarende ondt, så ER der noget galt og du bør reagere på det og forlange at få det behandlet af en kompetent ortopædkirurg.

    Hvis konservativ behandling i form af binyrebarkhormon, NSAID, RICE, forsigtig VMO-genoptræning osv ikke virker, så snak med ortopædkirurgen om en artroskopi.

    BTW: Slimhinder og -sække gendannes som regel efter 3-4 uger, så du "mister" dem ikke for altid ved en artroskopisk synovektomi/bursa removal.

    I øvrigt en rettelse:

    Du skrev at du havde fået konstateret slimsækbetændelse (bursitis) og ikke plica synovialis (slimhindefold-betændelse), som jeg har beskrevet - sorry.

    Men i princippet er symptomer, smerter og behandling nogenlunde det samme for begge og både slimfolder og slimsække har samme funktionstype: at beskytte og aftage stød ved aktivitet rundt om/i/ved knæleddet (og alle andre led i vores krop).

    Iøvrigt kan ortopædkirurger snildt tage fejl - ofte er der tale om plica synovialis og ikke bursitis, når der artroskoperes.

    Jeg besluttede at prøve at skud binyrebarkhormon i knæet. Smerterne gik væk de første 5 dage men er nu begyndt at komme igen. Samtidig er jeg også blevet ldit øm omkring knæskallen. Måske en bivirkning?

    Skal jeg prøve et skud mere eller er det bedre at lade være?

  12. Fordi konservativ behandling alt alt for ofte medfører degeneration af knæet samt yderligere skader og er helt uden effekt i bedste fald (ofte ses en forværring!) - Se mit første svar i denne tråd.

    Synovitis forsvinder ofte ikke af sig selv men som en elektiv skade vælger mange ortopædkirurger den konservastive tilgang, hvilket alt for ofte medfører forværring af patientens knæ førend der opereres.

    Artroskopi er et indgreb med en vis risiko, men det er konservativ behandling også (forhøjet risiko for degeneration) så det er en individuel vurdering af det enkelte knæ samt skadens omfang.

    En lang række skader i knæet kan kun behandles ved artroskopi.

    Mit undren er dog at i med det samme henviser til at et indgreb er det bedste og ville løse alle problemer - min opfattelse er da at et indgreb har sine risici for infektion, arvæv, fejlbehandling mm. og i det syn, hvorfor ikke først forsøge den konservative behandling igennem speciel genoptræning af ubalance og udstræk?

    Mener i at det ikke vil gavne med den konservative behandling før evt. indgreb?

  13. Du bør tage til specialist (ortopædkir) og få dine knæ evalueret, evt MR-scannet. Dine knæ fortæller dig, at de ikke er ok.

    Det passer simpelthen ikke hvad lægerne siger til dig - at der ikke kan gøres mere. Det er en standard kommentar fra ortopædkirurger!

    Forlang at blive undersøgt ordentligt. Det er svært at sige hvad diagnosen er (der er et hav af muligheder ud fra din beskrivelse), men det kan være at en længere periode med NSAID (på recept) og daglig RICE samt forsigtig genoptræning og VMO-øvelser er nok. Men du bør blive tilset af en specialist først og undersøges ordentligt (og du skal kæmpe for det - lad være med at acceptere at intet kan gøres).

    For 4/5 år siden fik jeg fjernet betændelse i mine slimsække omkring begge knæer. Betændelse mente lægerne var udløst af for hård håndbold træning (var dog kun 14 år gammel). Jeg fik efter operationerne afvide at jeg efter genoptræning af musklerne ville kunne starte med at dyrke sport igen, dog måtte jeg ikke spille håndbold igen, men derimod skulle cykle og svømme. Da der var gået et halvt års tid og jeg havde afsluttet genoptræningen på sygehuset fik jeg besked på at jeg kunne starte med at dyrke sport igen. Jeg fik samtidig afvide at der ikke kunne gøres mere ved mine knæ. Jeg begyndte derfor efter noget tid til spinning (på begynder hold naturligvis), hvilket jeg meget hurtigt måtte afbryde da mine knæ hævede op lige som før operationerne. Efterfølgende har jeg ikke rigtig dyrket nogen form for sport, da mine knæ stadig hæver op og bliver meget ømme, samtidig døjer jeg nu også med at få ondt hvis jeg skal køre bil eller gå op ad trapper. Er der nogen der har oplevet noget lignende, eller som kan give mig et godt råd til hvad jeg skal gøre?

    Mvh. Karina

  14. Medmindre du gerne vil risikere kroniske knæproblemer med følgende nedsat funktionalitet og mobilitet, så vil jeg råde dig til at lade dit knæ fortælle dig, hvordan du skal prioritere tingene.

    Medicinsk anses korsbåndsskader og lign desværre for at være elektive skader (nogle bliver dog subakutte), men at udsætte/udskyde korrekt behandling af et knæ medfører som regel degeneration af knæet. Derved risikerer du yderligere komplikationer, herunder et komplekst postop. forløb samt irreversible skader og generel svækkelse af/ i knæet.

    Mange patienter kan godt stå på ski efter en ACL/PCL skade, men du gør klogt i at lade dit knæ afgøre hvornår du er klar til dén aktivitet. Som andre skriver, så er du alt for optimistisk at satse på 12 mdr til genoptræning og så vil du stå på ski - (herunder sorte pister!)

    Knæpatienter har stort set altid en forhøjet risiko for nye skader og for din egen skyld bør du tage dine knæ og knæskader alvorligt - de skal bære dig livet ud...

    Så vidt jeg ved skal der gå op til et år fra man få foretaget

    sådan en operation til man begynder på krævende idræt igen...

    Og det må man vel kalde skiløb... Men jeg vil mene at hvis gen-

    optræningen går planmæssigt og man holder det, så vil sandsynligheden

    for at kunne stå på ski om et år værre inden for rækkevidde...

    Ved ikke hvad i andre siger til det?

  15. Ja, det er korrekt. Nogle patienter responderer godt på lokal inj. med binyrebarkhormon og det kan hos nogle fjerne evt irritation/inflammation, men det afhænger af skadens omfang og knæets generelle tilstand og virker dermed kun hos enkelte patienter.

    Drøft med din ortopædkirurg om det vil være en mulighed, der bør afprøves først.

    Jeg har læst at man kan prøve at sprøjte binyrebarkhormon ind i knæet. Har i nogen råd om det?
  16. OK. Jeg håber nu at det vil gå væk inden jeg behøver at tage så drastisk en beslutning.

    Synovitis, som JBV beskrev, går som udgangspunkt ikke væk af sig selv. Nogen patienter er heldige, at synovialismembranen går til grunde og bliver absorberet, men det er sjældent.

    Oftest vil det give flere problemer med tiden, specielt hvis der er folder på synovitten. Synovitis kan medføre kronisk irritation og inflammation, som stresser knæet og slider på bløddelene (brusk, ledkapsel mv) og øger risikoen for mere alvorlige skader i knæet.

    Hvis der "kun" er konstateret synovitis og symptomerne er som du beskriver - uden bedring - så er en atroskopi den rigtige løsning. Hvis dit knæ i øvrigt er sund og raskt uden kronisk imflammation, så vil du som regel være på benene igen som JBV beskriver, i løbet af 4-5 dage.

    BTW: Synovialis i knæ bliver gendannet på ca 3-4 uger, så de kan snildt fjernes.

  17. Hvilken specialist tilså dig på Frederiksberg?

    Har du fået lavet MR-scan?

    Hvordan har de konstateret at der ikke er skader på menisk, korsbånd, ledkapsel, brusk, ligamenter, synovitis osv?

    Jeg søgte læge for 3 år siden, men vedkommende kunne ikke konstatere nogle unormale tilstande. fuld bevægelighed, ingen smerter ved palpation (tryk/berøring) af pågældende smerteområde.

    Har også været til specialist på Frederiksberg sygehus i kbh. De konstaterede at det hverken var menisk, korsbånd eller lign.

    der var heller ikke degeneration af brusk!

    OBS: smerten er diffus, varm, og en slags trættende fornemmelse.

    Deres behandlingssvar: ikke overbelaste knæ i 4-5 måneder, ikke kraftige bøjninger af knæ, som hop, cykling, løb.

    moderat træning, til smertegrænsen!

    Jeg er 23 og kan ikke dyrke nogen form for sport eller aktivitet der involverer ben- ØV!

    Hvad kan det være og hvad skal jeg gøre?!?!

    mvh. den desperate...

  18. Som en anden skrev: Dr.med. Uffe Jørgensen på Parkens Privathospital (Kbh Ø) - meget professionelt, effektivt og serviceminded hospital. Uffe er ekstrem kompetent og en dygtig knækirurg, der lytter til sine patienter. Han er også ret populær, så regn med minimum 14 dages ventetid.

    Hejsa

    Jeg kan varmt anbefale Uffe Jørgensen fra Parkens Privathospital. Han er yderst kompetent og meget god til at forklare hvad han laver

    Held og lykke

  19. Hejsa MoL.

    Jeg har længe døjet med et ømt knæ, faktisk siden jeg begyndte at vokse som teenager. Dette resulterede i, at jeg måtte stoppe til springgym. og senere hen kampsport.

    Området under knæet er meget følsomt overfor slag og stød - derfor jeg måtte stoppe til de ovennævnte sportsgrene - og siger en høj knæk lyd ved fleksion af knæet (en "komplet" fleksion).

    Hvad er det?

    Det er umuligt at svare på præcist hvad det er. Det kræver flere kliniske undersøgelser. Men hvis det er lokaliseret til det område, som du beskriver og med de symptomer, kan det være en ødelagt slimsæk, bristet knoglehinde, arvæv, patella tendinitis eller måske synovitis. Noget i den stil.

    Hvordan/hvorfor er det opstået?

    Det kan være mange forskellige ting, der har forårsaget problemet. Det kan skyldes et vrid i knæet, overbelastning, forstrækning osv. Det er svært at sige.

    Hvordan får jeg has på problemet?

    Det afhænger af diagnosen. Først skal du asap til specialist (dvs. ortopædkirurg) og kan en alm klinisk undersøgelse ikke give en nøjagtig diagnose, så skal du sikkert ultralydsscannes og MR-scannes. Herefter vil ortopædkirurgen (forhåbentligt) stille en diagnose.

    Afhængig af diagnosen, er der flere behandlingsmuligheder. Hvis det er kronisk inflammation, vil ortopædkirurgen ofte først forsøge med enten NSAID-behandling, aflastning og genoptræning og/eller binyrebarkhormonindsprøjtning (det hjælper nogle patienter).

    Hvis det f.eks. er arvæv/synovitis eller lign., så skal dette fjernes operativt (artroskopi) med efterfølgende genoptræning.

    Helt generelt kan man sige følgende om knæskader: Hvis det gør ondt og knæet er hævet, så er der noget galt, og det kræver altid behandling - enten medicinsk, genoptræning/aflastning eller operativt.

    De symptomer, du beskriver, kan meget vel svare til arvæv - men husk nu at råd herinde KUN er råd!. Hvis det er arvæv, vil en artroskopi kunne fjerne smerter og hævelse, så du kan genoptræne dit knæ.

    Så du må en tur til lægen og få en henvisning til ortopædkirurg asap. Husk at du har en ventelistegaranti på 30 dage, så SKAL du være i behandling.

    God bedring

  20. Jeg vil forsøge at få min læge til at henvise mig til en privatklinik, f.eks. Skodsborg. Så vidt jeg kan se er det min. 4 ugers ventetid på forundersøgelse til knækirurgi hos det offentlige og mindst 10 ugers ventetid på en MR-skanning. Mange tak for dine svar, er blevet en væsentlig del klogere på området.

    Din egen praktiserende læge må ikke henvise dig direkte til hverken MR-scan el privathospital. Det må kun specialister (ortopædkirurger) gøre. Sådan er reglerne desværre - selvom SST vistnok har planer om at ændre dette senere i 2008.

    Du har derfor 2 valg:

    * enten kan din egen læge henvise dig til forundersøgelse på et offentligt hospital efter dit eget valg, hvor en ortopædkirurg vil vurdere om du skal have foretaget MR-scan eller andet. Hvis du så skal scannes, kan du bede hospitalet om at sende dig til Skodsborg (Tesla) for at forcere forløbet, såfremt ventetiden på Hvidovre f.eks er for lang. Såsnart du har en dato på forundersøgelse, tillagt ventetid på scan, så kan du begynde at tælle til 30 dage.

    * eller du kan bede din læge om at henvise dig til en ortopædkirurg med privat praksis (altså alm. speciallæge), hvor ventetiden til gengæld ofte er 2-3 mdr, da de fleste af disse speciallæger har deres hovedbeskæftigelse som hospitalslæger.! Denne kan så ordinere MR-scan, hvor scan kan foretages alle steder med overenskomst med sygesikringen, altså også Skodsborg.

    All in all: Såsnart du kender din behandlingstype (e.g. atroskopi), så tæl til 30 ;)

    Jeg vil klart anbefale privathospital fremfor det offentlige - mange ortopædkirurger er elendige desværre.

  21. Det er godt nok lidt en tangent i forhold til tråden, men jeg blev lige nysgerrig over den linie. Vil du ikke uddybe en smule? Hvad er det typisk for skader som en "usynlige" på MR? Mener du at der ligefrem er skader der typisk ikke ses på MR eller blot at de nogle gange overses (som det ville være tilfældet med mindre brusk-læsioner)? Hvis du ligefrem har referencer ville det være ren luksus?

    Ved knæskader er der for det meste effusioner i varierende grad, der stort set altid slører resultatet af en MR-scan. Derfor vil selv store brusklæsioner, meniskskader, skader på ledkapslen, bristede korsbånd, ledbåndsskader, synovitis, bursitis, arvæv osv kun være synlige på MR-scan i varierende grad.

    Ofte vil specielt bristninger, arvæv og læsioner ikke være synlige, og scanningen vil højst kunne indikere et skadet område, men ikke omfanget. Scanningen vil derfor intet vise udover effusionen, heller ikke ved anvendelse af det specifikke bruskprogram (kan ikke huske navnet...) der er udviklet til formålet.

    Dertil kommer, at mange radiologer ikke er særlige gode til at tyde MR-scan af knæ og derved overser læsioner og bristninger på scaninngen, hvoraf resultatet bliver "effusio x.grad".

    Effusioner er dog altid klar indikation på at knæet er skadet, derfor kan MR-scan være særdeles misvisende og bør aldrig stå alene som diagnostisk grundlag.

  22. Jeg har fået at vide at jeg skal spise Ibuprofen for at mindske risikoen for inflammation.

    Hvad er ventelistegarantien?

    Ibuprofen kan anvendes, men er absolut ikke det bedste NSAID-præparat. Det er dog meget populært at udskrive i alm. praksis. Hvis du ikke responderer efter et par uger, i.e. aftagende inflammation og hævelse, så bør du bede din læge om et bedre alternativ. Det forudsætter dog at du samtidig holder knæet i ro, aflaster og støtter det.

    Ventelistegarantien er din rettighed som patient til at modtage behandling inden for 1 måned=30 dage. Hvis du skal til forundersøgelse på hospitalet, må der max gå 30 dage til egentlig behandling iværksættes.

    Har du allerede gennemgået forundersøgelse hos specialist og denne indstiller dig til x-behandling, så skal det offentlige sygehus tilbyde dig behandling inden 30 dage. Ellers må du benytte dig af de udvidede sygehusvalg, herunder privathospitaler.

    MR-scan kan laves på Skodsborg Sundhedscenter (Tesla), de har som regel kun 1 uges ventetid, og du har ret til at anvende dét center for at forcere undersøgelsesforløbet, hvis du indstilles til MR-scan.

    Jeg vil klart anbefale Bispebjerg fremfor andre (når ikke privathospitaler - her er Parkens Privathospital bedst).

    Du har ret til frit sygehusvalg og kan frit vælge ml offentlige sygehuse og enkelte privatklinikker.

  23. Tak for jeres svar allesammen.

    Jeg var til lægen tidligere i dag og han bekræftede mig i at mit ledbånd var beskadiget, til gengæld fik jeg også den triste melding at en del af min meniske sandsynligvis er ødelagt. Han tappede ca. 30 ml væske fyldt med blod fra knæet, og han fortalte mig at hvis væsken havde været helt klar var menisken ikke skadet, da det derved var ren ledvæske.

    Nu er jeg blevet henvist til ortopædkirurgisk afdeling og skal sansynligvis havde lavet en MR-skanning. Så det er farvel til skituren fik jeg at vide, surt, men et eller andet sted var det jo også det indtryk jeg havde fået her :)

    Men tak for hjælpen so far.

    Godt du har en fornuftig læge. 30 ml er en del, så dit knæ lyder til at være skadet en del (ud fra det du beskriver..)

    Gav han dig NSAID? Hvis ikke, er det en god idé at høre din læge ad, om det ikke var en mulighed. NSAID bruges for at nedsætte inflammation og effusion (væskeudtrædninger) i knæet (samt smerter) og det er vigtigt, hvis dit knæ reelt er så skadet som det er vurderet til. Ellers risikerer du en kronisk betændelsestilstand, der gør knæet mere svagt og øger risikoen for f.eks. bursitis, synovitis osv, hvilket i øvrigt besværliggør et evt. genoptræningsforløb.

    Hvis der er tale om en reel menisklæsion, vil du sandsynligvis skulle artroskoperes og dermed præoperativt opstarte NSAID-behandling (diclofenac/aceclofenac og beslægtede er klart bedst til anti-inflammation). Men det vil MR-scan samt vurdering af specialist afgøre.

    MR-scan: Vær opmærksom på, at MR-scanninger kan være misvisende og ofte slet IKKE viser det reelle omfang af en skade. Det er vigtigt, at du observerer mobiliteten og funktionaliteten i dit knæ (samt smerter, hævelser osv) og sammenholder dette med resultatet af MR-scan. Da der er tale om en elektiv skade, så behandles du ikke akut - benyt dig af din ret til ventelistegarantien. Jo længere du venter med undersøgelse/reel behandling (evt. artroskopi), jo mere forværres knæets tilstand og dit senere genoptræningsforløb samt risiko for varige mén.

    Dog - hvis dit knæ indtil nu har været stærk, sundt og rask uden tidligere skader samt artroskopier og andre indgreb, så vil dine chancer for at genoptage fuldt belastningsniveau (som tidligere) være gode, forudsat skaden ikke er for omfattende.

    God bedring - og sørg for at RICE, det hjælper på at holde blødning samt inflammation og hævelse lidt nede. Skriv gerne en update.

  24. Jeg har været så uheldig at skade mit inderste ledbånd i højre knæ. Det er i hvert fald hvad jeg går ud fra, da jeg ikke kommer til at se en læge før den 4. januar. Er dog ret sikker på at det er det der er galt.

    Du bør nok blive undersøgt ordentligt for at få klarlagt diagnosen, evt. få foretaget MR-scan. Det kan også være meget andet, da knæsmerter og hævelser kan være diffuse.

    Det er ca. ti dage siden det skete og i dag kan jeg, med en støtteforbindning godt gå lidt omkring, hvis jeg skal gå meget bruger jeg dog krykker. Det jeg vil frem til er egentlig at høre, hvor lang tid det normalt tager at træne knæet op igen så man kan presse det. Jeg er nemlig i den situation at jeg skal afsted på ski i uge 7, og den ville jeg være ked af at skulle aflyse. Har for øvrigt læst på www.sportnetdoc.dk hvilke øvelser der er gode at lave til genoptræning.

    Du bør ikke satse på at stå på ski i uge 7. Hvis det er en mindre forstrækning/bristning er genoptræningsmulighederne rimelig gode, forudsat der ikke støder komplikationer til, dit knæ i øvrigt er sundt og rask og skaden "kun" omfatter ledbåndet/MCL. Bristninger kan i øvrigt ofte give varige skader af varierende grad.

    Du skal påregne min. 2-3 måneders genoptræning/aflastning helt generelt, i nogle tilfælde dog blot 1 måneds tid. Men din læge bør kunne vurdere dette.

    Hvis skaden bliver værre på trods af aflastning, støtte og genoptræning samt evt. NSAID-behandling, bør du asap blive tilset af specialist (ortopædkirurg). Det har du som patient krav på.