Lille

Medlemmer
  • Posts

    7
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Lille

  1. Tænk, jeg synes faktisk Hr. Vandpyts indlæg tangerer det uhøflige og nedladende...

    Du har ganske ret i at dit "budskab" preller fuldstændigt af på mig. Dét med dåser er ikke en grille fra i forgårs, det har været kendt i ihvertfald 10 år, og jeg har hørt det gentaget også fra lidet alternativ side, f.eks. en husholdningslærerinde fra Suhrs der var i P1 (men ja, vigtigere ting som f.eks. min eksamenslæsning afholder mig fra at finde links til dokumentation).

    Forgiftningssymptomer - eller hvad der bliver opfattet som sådan - er noget man hele tiden lærer nyt om; forestillingen om hvad der er et forgiftningssymptom kan faktisk godt rykke sig idet man lærer at skelne nye gifte. Vi er en del mennesker der ikke begriber at man vil udsætte sig selv for giftstoffer som KAN undgåes. Man behøver ikke at nå op de nuværende grænseværdier for at være usund, ligesom statens regler ikke nødvendigvis er en dækkende sikring af ordentlige fødevarer! Stråforkortere var f.eks. forbudt i økologisk landbrug LÆNGE før det også blev forbudt i det konventionelle.

    Jeg ved ikke hvordan du er nået frem til at jeg udstiller min "største frygt" i et indlæg på MOL? Måske skulle DU prøve at finde proportion i tingene?

    :D

  2. Hmm... ved godt at det kan være farligt at komme med en påstand uden direkte links til understøttelse :unsure:

    Men! så vidt jeg kan forstå (og synes jeg finder bekræftet i jeres kviksølv tabeller) er mængden af kviksølv bundet i havfisk afhængig af hvor fede de er, og hvor længe de lever; længerelevende, fede fisk som hajer binder mest. Så hvis man gerne vil spise fed fisk flere gange om ugen er det jo nærliggende at vælge de kortlivede som makrel eller sild! De er iøvrigt også dejligt billige hvis man køber dem friske fra fiskehandleren. Man kan lige dampe nogle stykker, pille kødet af og lægge det i en lille madbox til de næste dage. Det er fino frokost.

    Tun i dåse; det mest skadelige ved et hyppigt indtag skal nok snarere findes i dåsen end i kødet. Konservesdåser er indvendigt dækkede af en slags lak der indeholder hormonlignende stoffer. Der er altid en lille udsivning til indholdet af dåsen, især hvis dåsen er stødt så lakken bliver brudt op (nej, man kan ikke se det). Det kan give øget riskiko for f.eks. kræft og gør det sværere for jer drenge at lave børn! Man KAN få tun på glas, men det er dyrt; synes kun jeg har set det i italienske specialitetsforretninger.

    Det gælder altså her som alle andre steder, at friske varer af egen tilbedredning er langt at foretrække... :)

  3. :D ...ingen joke! Jeg tror vi bevæger os rigeligt langt væk fra emnet kost nu, så jeg må gerne sige - du har ikke hørt om du russiske børns negle? Ja, jeg har fået længere bomuldsforedrag fra en textildame; bomuld er simpelthen en af de mest miljøfjendtlige afgrøder der findes. Man bruger 500-900 g. sprøjtemiddel pr. kilo bomuld, og efter en kortere årrække er jorden helt gold. Børnearbejderne i Rusland tabte neglene under plukningen fordi der er så store giftrester i bomuld - det bliver kun delvist vasket ud før videresalg og forarbejdning. Så når økovat er til at få er der ingen grund til at overveje andet!!

    Til gengæld er jeg alt for glad for at være kvinde til det løstsiddende, beige-brune helvede man kan finde i forretninger med øko-tøj. Der MÅ vi simpelthen ud i noget giftigt som yder mig større retfærdighed. ;) Synes bare man skal undgå miljøskadelige og sundhedsfarlige stoffer hvor man kan.

  4. Hvad økologien angår behøver et manglende dansk Ø-mærke - så vidt jeg ved - ikke at betyde at varen ikke lever op til danske krav (så vidt jeg ved er danske krav ikke engang de skrappeste på alle områder). Det er vist en både dyr og besværlig proces at få godkendt et produkt til Ø-mærket. Hvis producentens vare er et typisk nicheprodukt og ikke ligefrem er planlagt til at vælte hylderne i Irma, men derimod må forventes at blive købt af en lille, indforstået skare i specialforretninger - ja, så kan det godt være at han/hun ikke skønner det er umagen værd. At der simpelthen ikke er nogen særligt stor ekstrafortjeneste i al besværet. Mine italienske øko-vatrondeller og vatpinde ude fra min øko købmand Blågårdsgade har f.eks. heller ikke Ø-mærke, ligesom min yndlingsvin fra Cibi e Vini på Christianshavn mangler det. Når man bevæger sig væk fra Netto og Irma er der faktisk MASSER af produkter der mangler mærket, men somregel er de handlende så meget mere engagerede i deres varer at man kan få en snak om lødigheden hvis man er i tvivl. Men ja for pokker - lad os dog snart få en fælles øko-mærkning i EU!! Nogle lande som Danmark og Holland har en statslig kontrol der fungerer godt, andre som Italien har ikke engang en stat der fungerer - der er der flere mærker hvoraf et af de største er AIAB. Et sådant mærke kan sagtens være ligeså godt eller bedre end det danske, det er ganske rigtigt bare enormt svært at gennemskue.

    Harskhed - klart. Alt fedt kan harskne, det er værd at være omhyggelig. Udo's holder sig så vidt jeg husker 4 uger i køleskabet, så når man åbner for en ny flaske kan man jo lige skrive dato på med en spritpen. Meeeeen... det lugter altså dårligt allerede fra begyndelsen - jo!!! Ligesom den dårligt-grøn-bitre smag i friske ærter, hvis man er uheldig at have fået nogle grove nogle. Min bedstemor sagde ikke mange kløgtige ting i sit liv, men én ting havde hun nu ramt: "man skal ikke gøre sin mave til en skraldespand". Ingen grund til at spise ting som er én imod - så jeg fortsætter med de nemme fiskekapsler.

  5. Udo's er MEGET dyre at tage i pilleform. Man skal tage 9-10 kapsler for at få den samme mængde olie som man får i to spiseskefulde. Jeg har prøvet, men det er umligt for mig at tage så mange kapsler uden at blive fokuseret på det og miste appetitten. Udo's olie smager ganske rigtigt ganske forfærdeligt, og selvom jeg ellers ikke synes jeg er sart, kan jeg heller ikke få det ned alene. Det hjælper at tage det i noget syrligt som f.eks. friskpresset juice, men det er stadigt ikke en nydelse - og det KAN være lidt af et chok for maven at kyle sådan et glas køleskabskold syrlighed ned på tom mave (jeg nægter at ødelægge et måltid ved at tage det bagefter), man skal heller ikke kigge på fedtperlerne eller snuse til det :puke2:

    Jeg har taget det over en periode på 6-12 måneder, men er gået fuldstændigt kold på det. Jeg synes simpelthen ikke det kan være rigtigt at man skal tage noget som éns smagsløg i den grad skriger imod - så jeg er gået over til fiskeolie fra Kintore Lab. Det er fra canadiske ferskvands laks, så der er ingen fare for at få tungmetallerne med i købet (de binder sig jo ellers især til leveren og til fedtet, så i almindelighed kan levertran fra fede fisk næppe anbefales). Nu er jeg ikke særligt stor (<40 kg.), men jeg kan nøjes med 3 kapsler, det er nemt overstået.

    Hvis man fremturer med Udo's kan det nu anbefales at købe den i Helsemin i Cityarkaden eller på Fisketorvet - der koster det 30 kr. billigere pr. (stor)flaske end nogen andre steder jeg har set det.

  6. Det ville nok være billigere i længden, at købe et par plastikbryster til dig *G*

    Det var økonomisk tænkt, Tommyboy! Men naturen har været gavmild, og man skulle da være et skarn for at droppe så frydefuld en vedligeholdelse... ;)

    Ved ikke med sundheden - har smidt artiklen fra Weekendavisen væk - men Heiberg siger:

    "Cacao indeholder to milde stimulanser, nemlig stofferne koffein og teobromin.... Theobromin er interessant fordi det er det stof, der stimulerer hjernen, øger velværet, får os til at koncentrere os bedre og opfatte tingene hurtigere. Det er det som gør os i godt humør og får os til at slappe af. For nyligt har man opdaget, at chokolade også indeholder stoffet phenylethylamin, som er det hormon, vi selv udvikler i hjernen, når vi er forelskede. Derudover indeholder chokolade magnesium, et mineral der indgår i produktionen af serotonin, som stabiliserer humøret....Mange vil nok finde det ligeså interessant at vide, at cacaosmørret har den egenskab, at det er i stand til at omdanne sit indhold af stearinsyre til den sunde oliesyre. Kolesterol- og triglycerid-værdierne og koagulationsfaktor VII nedsættes på denne måde ved indtagelse af cacaosmørret. Blandt andet derfor nedsætter cacaosmørret risikoen for blodpropper.... Sirius patruljen som i år 2000 havde Kronprins Frederik med på holdet, fik også strenge instrukser om at spise min. 250 g. mørk chokolade om dagen. På "årtusindets slæderejse" spiste kronprinsen og hans besætning Valrhona Guanaja 70 % for at få kulhydrater, theobromin og energi."

    Humøret, brysterne og hjertet skulle få den gavnlige effekt af chokolade med en cacao% over 60 - så baghjul til lys-spiserne!!

  7. Nu er det heller ikke meningen at valrhona 99 % skal spises som dessertchokolade...! Ikke engang i kager eller som chokolademælk. Den er til mole (mexicansk gryderet) og til kraftige vildtsaucer - f.eks. til fasan eller rådyr.

    Men chokolade er godt! Det skulle være ganske vist - ifølge både Weekendavisen & Heibergs chokoladebog - at stearinsyre giver fast barm. Så der er god mening i at forære os fyldte chokolader drenge - til fælles fornøjelse for både smags- & følesans. ;)