mitchL

Medlemmer
  • Posts

    20
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by mitchL

  1. Hej Coq,

    fra en løbers synspunkt er det selvfølgelig lidt trist hvis du ikke stiller op til BT ½ den 1. maj. Nu har du jo været meget åben i din log med hensyn til din manglende lyst til at løbe langt, så der var lidt lagt op til det.

    Med hensyn til nåletider er jeg lidt i den samme båd. Som 22-årig var jeg af uransagelige årsager ret få minutter fra det som nu er sat som nåletid for den alder, mens nu - knap så ung - kan jeg se i tilmeldingsavisen at kravet bare er blevet skrappere med alderen! Hårde betingelser! Din forklaring på hvorfor det er sådan, tror jeg holder.

    Apropos din tennis, kom jeg til at tænke på da Peter Gade for nylig gjorde come-back i verdenseliten. Som en del af forklaringen på de gode resultater blev det sagt at det var blevet muligt for ham at løbetræne regelmæssigt! (han var sikkert blevet forhindret af en eller anden skavank.) - Glem det nu ikke :cooldance:

    Mitch

  2. Vær også yderst varsom med den der "dying cockroach" øvelse. Den kan være virkelig hård ved ryggen hvis man ikke udfører den korrekt, og jeg synes at artiklens vejledning på det punkt er helt utilstrækkelig. Problematikken minder om den som madsSWIM er inde på ved den anden øvelse.

    Men generelt er jeg klart tilhænger af mave- og rygøvelser i forbindelse med løb...

  3. Efter sigende nej, men jeg er ikke læge

    Jeg er heller ikke læge, men tager udgangspunkt i Tim Noakes' "Lore of Running", som vistnok har en rimelig troværdighed. Lige et citat (bone strain er skinnebensbetændelse):

    "[compartment syndrome] occurs infrequently and in the past was often confused in the literature with bone strain. In the compartment syndromes, exercise causes an abnormal rise in pressure in one of the muscular compartments of the lower leg."

  4. Jeg har det også selv, og jeg har hørt noget om at det kan komme i starten når man begynder at løbe pga. en muskel ved skinnebenet der udvider sig under løb og trykker på en sene eller noget, og det er det der gør ondt.

    Øh, det med at musklen udvider sig må da vist være kompartment syndrom, som dog skulle være forholdsvist sjældent forekommende.

  5. Hvorfor blev ruten i øvrigt ændret? Var der noget med, at nogle af lodsejerne ikke kunne tåle at se en større flok løbere ase gennem terrænet én gang om måneden?

    Ja, det må vist være rigtigt. I hvert fald er ruten nu blevet ændret tilbage igen med den begrundelse at der igen er givet tilladelse til føre løbet gennem det stykke.

    - undskyld i øvrigt at jeg blander mig i diskussionen - men kunne ikke lade være da ruten rundt om Bagsværd sø er min yndlings :bigsmile:

  6. "efter 3 km" synes jeg er en meget hurtig vabel. Løber du i bomuldssokker? I så fald er risikoen for vabler meget højere end med rigtige løbesokker.

    Hvis du rent faktisk løber ret neutralt og får vabler af pronationssko, så vil jeg sige det på den måde at så er vi i hvert fald to der har det sådan.

    Det er dog svært at sige om det kan være det som er problemet, da dine sko efter hvad du skriver nok ikke har de helt store pronationsindlæg.

  7. Rent intuitivt synes jeg det lyder helt galt at løb og gang koster det det samme i energiregnskabet.

    Hvad med efterforbrændingen ved højintens løb? Pumper hjertet ikke mere blod rundt ved løb og pumper lungerne ikke mere luft? Bruges der ikke mere energi til at svede ved løb? Man forærer mere kraft væk til tyngdekraften ved løb, og hvad med armsving? Koster "nedslaget" ved løb ikke energi? Og man kunne sikkert finde meget mere.

    Hvis jeg sammenligner en rolig gåtur med 5 km i højt tempo, så føles det helt sikkert også for mig som om kroppen har brændt mere af ved de 5 km i højt tempo.

    Jeg mener desuden ikke at det er helt fair at sammenligne arbejdet mlm. løb og gang pga. den opadgående bevægelse i løb.

    Man kan forholdsvist håndfast ræsonnere sig frem til at selve tilbagelæggelsen af 5 km bør kræve mere energi ved løb.

    Når man løber, svæver man noget af tiden. Som en konsekvens vil legemets tyngdepunkt bevæge sig op og ned.

    Når man går, er der ikke i samme grad en tvingende grund til at bevæge sit tyngdepunkt op og ned.

    På grund af at tyngdepunktet bevæger sig op og ned, udfører tyngdekraften et ekstra arbejde. Dette skal modsvares af muskelarbejde, dels i afsæt og dels i landing. Som konsekvens bruges mere energi.

    Jeg har ingen anelse om hvor stor mængde energi der er tale om, men åbenbart er der en vis tommelfingerregel der er sejlivet nok til at overleve forskellen. Det afhænger naturligvis af løbestil og er med forbehold for gakkede gangarter, men ellers...

  8. Bevægelses økonomien i gang må helt sikkert bare være bedre

    Tube, her er jeg i hvert fald enig. Jeg går ud fra at vi sammenligner rolig gang og almindeligt løb.

    For det første må løb kræve en ekstra indsats mod tyngdekraften, og hvis man tænker på hvordan overgangen mellem gang og løb sker, må det vel være sådan at man øger hastigheden under gang indtil dette på grund af dårlig stil bliver så uøkonomisk at det bedre kan betale sig at gå over i løb.

    Formodentlig er forskellen dog så tilpas lille at det, man siger med at energiforbruget er det samme ved løb og gang, alligevel holder som en tommelfingerregel.

  9. Hvad forbrænder mest:

    1. 9 km løb med intensitet på ca. 70%

    el.

    2. 9 km løb med intensitet på ca 80%

    Tillader mig lige at fortolke spørgsmålet lidt anderledes end de to første svar.

    Du mener vel 9 km ved 70% versus 9 km ved 80%?

    I så fald er svaret, ud fra den litteratur jeg kender, at der forbrændes ca. lige meget energi ved de to løbeture.

    Hvis du skal bruge oplysningen til at tilrettelægge et træningsprogram, vil jeg mene at du bør vælge ud fra at de to intensiteter giver forskellig træningseffekt - og kræver forskellig restitution.

    For ikke at rode mig ud i for meget, vil jeg nøjes med at sige at du med fordel kan bruge begge intensiteter i dit program, men undgå at løbe for lange ture ved den høje intensitet.

    PS. og de to intensiteter giver forskellig skadesrisiko. Den glemte jeg at få med B)

  10. Nu har jeg prøvet at slå det op. Man er vel ikke bogorm for ingenting B)

    I "Exercise Physiology" 5.ed, McArdle, Katch, Katch, anføres vedrørende kulhydrater der bliver til fedtophobning at:

    25% of carbohydrate calories "burn" during the conversion.

    - det må så betyde at 75% af energien bliver til fedt.

  11. Mikkel, hvilken sport er det vi taler om?

    Løb og cykling. Mest løb...

    OK. Cykling ved jeg absolut ingenting om, men hvis det er løb, så:

    Den pulszone du har lagt ud med, 60-70%, virker lidt kedelig. Jeg tror ikke jeg kunne gennemføre en løbetur ved den puls.

    Prøv en zone med lidt mere spræl i, f.eks. 70-80% eller 75-85%, men lad være med at hoppe på den med "jo hårdere, jo længere, desto bedre".

  12. Hej Panda,

    jeg er enig i Dipys svar: 3 gange om ugen, og undgå at gå for tidligt i gang med hastighedstræning.

    Hvis du har brug for et tip til at gøre de lange ture mindre belastende, kan du overveje at lægge systematiske gåpauser ind, specielt i starten af turen. Det er noget som den amerikanske løbeguru Jeff Galloway anbefaler generelt på de lange distancer. For eksempel tage 1 minuts gåpause hver gang turen har varet 10 minutter, også selvom man ikke er træt endnu. Ideen skulle være at variere belastningen på benene så man holder ud længere og stadig har kræfter i behold til afslutningen.

    Jeg har ikke selv prøvet det, men overvejer det.

    Mitch