Biologen

Medlemmer
  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Biologen

  1. Nu skriver du vel egenligt artiklen henvendt til hr og fru danmark...

    Kære Angel !

    Du har faktisk ret i, at min tekst i første omgang er rettet mod den brede befolkning. Jeg vil prøve at udtænke en nuanceret tekst målrettet mod mennesker, som træner aktivt og derfor har en langt højere forbrænding end de 10 MJ per dag.

    Du har også ret i, at min vinkel er sundhedsforebyggelse og ikke vægttab. Jeg vil dog omvendt tilføje, at vægttab er meget effektivt til forebyggelse af livsstilssygdomme som f.eks. diabetes og hjerte-karsygdomme.

    Endvidere er det korrekt, at grupperingen af fedtsyrer er valgt i overensstemmelse med Nordisk Råds anbefalinger og varedeklarationer på olier og fedt. Imidlertid har forskningen vist et mere nuanceret billede. F.eks. er det ikke ligegyldigt om mættet fedt er laurinsyre, myristinsyre, palmitinsyre eller stearinsyre.

    Ifølge mine kilder, er det især Myr og Pal, som kan hæve blodets indhold af kolesterol, mens Lau kun hæver det i mindre omfang. Derimod kan Ste være neutral eller kolesterolsænkende.

    Da det meste fedt vi indtager er triglycerider, bliver virkeligheden endnu mere kompliceret. Et triglycerid er et slags trekløver, hvor der sidder tre fedtsyrer bundet til glycerol. Rækkefølgen er bestemt ikke ligegyldig da et triglycerid spaltes i vores tarm til et monoglycerid og to fedtsyrer.

    Et konkret eksempel er et triglycerid, hvor der sidder alfa-linolensyre (omega-3) i position 1, linolsyre (omega-6) i position 2 (midten) og oliesyre (omega-9) i position 3. Jeg ved med sikkerhed, at netop dette triglycerid eksisterer. I tarmen ville alfa-linolensyre og oliesyre blive fraspaltet, mens monoglyceridet blot ville indeholde linolsyre.

    Fordi mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer således kan forekomme som et trekløver på det enkelte triglycerid, kan det godt blive meget komplekst at forstå hvad der egentligt foregår efter indtagelse af olier. Det bliver ikke mindre indviklet af, at glycerol kan indgå i sukkerstofskiftet.

    Jeg tænker over dine spørgsmål, læser de kilder du har angivet og vender tilbage senere...

    Hilsen Dr. phil :4smartass: Henrik Rosendahl Kristiansen, [email protected]

    (Der tages forbehold for evt. slåfejl, som bliver rettet senere.)

  2. Kære Motion On-line

    Jeg skrev tidligere et indlæg om den ny omega-3 olie, som jeg modificerede for at tilpasse til jargonen og reglerne her på siden.

    Mit indlæg fokuserede på vegetabilske omega-3 kilder, som typisk er baseret på olie presset af hør eller rapsfrø.

    Imidlertid var der et forbehold. "Kan kroppen overhovedet omdanne alfa-linolensyre, som er omega-3, til de langkædede fedtsyrer som findes i fiskeolier".

    Nu har jeg haft tid til at gennemgå litteraturen. Uden at gå i detaljer kan der siges følgende:

    Viden på området er stadig meget begrænset

    Erkendelsen lige nu er, at omdannelsen kun sker i mindre omfang

    Kvinder er meget bedre end mænd til omdannelsen

    Derfor antager jeg følgende: kvinder er fra naturens side blevet udstyret med et enzymkompleks til at omdanne omega-3 fedtsyrer i planteolier til de langkædede fedtsyrer EPA, DHA og DPA. Det kan skyldes at især EPA og DHA er særdeles vigtige under fosterudviklingen. F.eks. består hjernen overvejende (60%) af fedt og alle celler samt nervesystemet har brug for fosforlipider med omega-3 fedtsyrer. Derfor antager jeg, at kvinder har mere gavn af omega-3 planteolier end mænd.

    Et vigtigt spørgsmål ved indtagelse af olier er: hvad forventer du olien skal erstatte som din krop har behov for og som du ikke får gennem den normale kost ? Det logiske svar er, at de forskellige planteolier som nævnes i andre indlæg skal erstatte animalsk fedt som har højt indhold af mættet fedt og kolesterol. Den amerikanske fødevaremyndighed anbefaler tre fødevarer, som er rige på umættet fedt og som indeholder lidt mættet fedt og næsten intet kolesterol:

    Omega-3 olier (både plante og fiskeolier)

    Olivenolie (er en udpræget omega-9 olie)

    Valnødder

    Disse tre typer af fødevarer har tilfælles, at indtagelse kan reducere risikoen for hjerte-karsygdomme. Forudsætningen er at kosten ikke må indeholde mere end 30 energi procent fedt. Det betyder i praksis hos mange danskere, at smør, margarine og animalsk fedt i landbrugsprodukter (mejeriprodukter og kødprodukter) skal reduceres for at der bliver plads til kosttilskud (fx drikkeolier).

    Når du køber olie, så er det generelt godt at huske Nordisk Råds anbefalinger:

    Max. 30 energi% fedt i den samlede kost (incl. kosttilskud)

    Max 1/3 af fedtet (dvs. 10E%) er mættet fedt

    Mindst 2/3 af fedtet (dvs. 20E%) er umættet fedt

    Det umættede fedt må gerne have følgende forholdstal:

    Monoumættet / flerumættet = ca. 2

    Linolsyre (omega-6) / alfa-linolensyre = 4-9 (gnsm. 6,5)

    Fordi vi generelt spiser rigtig meget mættet fedt, meget oliesyre (omega-9) og linolsyre (omega-6), kan det siges meget enkelt: De fleste har godt af mere omega-3. Fordi kroppen har en begrænset evne til at omdanne planteolie omega-3 til fiskeolie omega-3, kan det anbefales både at spise planteolier og fiskeolier.

    Min konklusion er derfor, at spise en daglig kost som indeholder alfa-linolensyre, Eicosapentaensyre (EPA), Docosahexaensyre (DHA) og Docosapentaensyre (DPA). Jeg har beregnet den daglige mængde, som opfylder kroppens behov. Tommelfingerregler for mange mennesker (dvs. ca. 10 000 kJ energibehov per dag):

    Livets OLie: 1 spsk (opfylder behov for alfa-linolensyre)

    Udo´s Choice: 1 spsk (opfylder behov for alfa-linolensyre)

    Nutridan Strong: 1 spsk (opfylder behov for alfa-linolensyre)

    Nutridan: 2 spsk (opfylder behov for alfa-linolensyre)

    Olivenolie: 2 spsk (anbefalet af den amerikanske fødevaremyndighed)

    Marineret sild: 140 gram (opfylder behov for langkædet omega-3)

    Regnbueørred: 100 gram (opfylder behov for langkædet omega-3)

    Vær varsom: 80 gram fedt svarer til 8 spsk. I 80 gram er der ca. 3000 kJ, hvilket svarer til det maksimale (30 E%) for en person der forbrænder 10 MJ (10 000 kJ per dag).

    Du kan så selv tage en lommeregner og sammenligne priser.

    Det skal tilføjes, at oliesyre (findes især i olivenolie) er en god forbrændingsolie, selvom den er omega-9 og således ikke er livsnødvendig (essentiel). Ved hård træning langt over 10 MJ per dag er det således ikke et problem at indtage fx. måltider rige på olivenolie. Hvis en person fx. indtager 15 MJ per dag og kun forbrænder 10 MJ, så medfører det en voldsom vægtforøgelse og kroppen kommer ud af balance.

    Med venlig hilsen Dr. phil :4smartass: Henrik Rosendahl Kristiansen, [email protected].

    Der tages forbehold for evt. indtastningsfejl der rettes senere. Kommentarer modtages gerne.

  3. Valg af vegetabilsk omega-3 olie (VO-3) til motionister (rettet 29-4-2004)

    Af Dr. phil. Henrik Rosendahl Kristiansen, Mobile Nutrients Aps, [email protected]

    Hessel og Coqroug m.fl. diskuterer lige nu (marts-april 2004) forskellige spiseolier på Motion-Online. Jeg vil gerne fortælle om mine personlige erfaringer samt faglige kendskab til olier.

    Jeg spiser selv en skefuld VO-3 (har konkret prøvet Livets Olie og Nutridan) hver dag ovenpå havregryn, rosiner og bananer med vand eller mælk. Det smager fortræffeligt og efter et stykke tid er det som om olien mangler, hvis flasken pludselig er tom. Morgenmaden efter den daglige morgengymnastik er et led i min langsigtede strategi om at styrke kroppen. Gymnastikken giver styrke og smidighed som katten, der skyder ryg.

    VO-3 bringer balance i fedtsyrerne, så de gavnlige omega-3 kan erstatte en del af de omega-6 fedtsyrer som de vestlige landes kost indeholder mere end rigeligt af. Jeg sætter pris på alsidighed, så ofte står der fisk på bordet om aftenen. 140 gram sild eller 90 gram varmrøget ørred opfylder mit daglige behov for omega-3. Således kan jeg veksle mellem dage med VO-3 om morgenen og andre dage med fisk om aftenen. Hvis menuen er orientalsk med f.eks. ris og grøntsager, så passer visse stabiliserede VO-3 perfekt til skånsom stegning for at bevare næringsstofferne i råvarerne. På samme måde som en fisk kan tilberedes i ovnen eller på panden eller på panden, så kan VO-3 godt tåle 180 grader opvarmning, men VO-3 olierne må ikke bruges til friture-stegning.

    VO-3 (hør-, raps-, nødde- m.m.) giver ikke det dårlige opstød af fiskesmag, som nogle brugere af fiskeoliekapsler har fortalt mig om. Selvom VO-3 er mindre sårbare for harskning end fiskeolie, så kan olierne naturligvis også harske. Derfor har nogle producenter beskyttet deres VO-3 olier mod harskning, så en stor del af oliefrøenes (raps og hør m.m.) naturlige antioxidanter er bevaret. For at styrke olien yderligere kan der tilsættes et naturligt urteekstrakt. Det er velkendt, at krydderurter er sunde og indeholder antioxidanter.

    Fiskeoliekapsler er naturligvis et alternativ til VO-3, men i bogen ”Modern developments in food lipids” (forfattere, V. K. S. Shukla & S. P. Kochhar) fra konferencen 21-25 april, 1997 i Århus, fremgår det tydeligt at fiskeolie har meget lettere ved at harske end vegetabilsk olie (planteolie). Forfatterne købte 10 produkter på markedet som derefter blev analyseret. Det vil sige, at forbrugeren kan være uheldig at kapslerne indeholder harsk fiskeolie som ikke er godt for kroppen og i øvrigt smager rædselsfuldt. I det pågældende studie nævnes ikke produktnavne, fordi det væsentlige budskab er, at der kræves udvikling af bedre teknologi til at beskytte fiskeolier mod harskning. Studiet er således på ingen måde en nedgørelse af virksomheder eller produknavne.

    Olivenolie er også et alternativ til VO-3 på morgenmaden eller på salaten til frokost og aftensmad. Imidlertid er olivenolie især middelhavslandenes produkt, som bestemt er egnet til de fleste måltider. Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt bidrager olivenolie primært med oliesyre, som er omega-9. Oliesyre er udmærket brændstof, men styrker ikke fedtbalancen, fordi der er rigeligt med oliesyre i mange fødevarer. Der findes alternative Skandinaviske produkter af gode skandinaviske og canadiske råvarer. Mens olivenolie er fattig på omega-3, så styrker VO-3 det rette forhold mellem omega-3 og omega-6, som alle kroppens celler – især hjernen og nervesystemet – sukker efter. Desuden giver de fleste VO-3 også oliesyre som musklerne kan forbrænde.

    Coqroug har fat i en væsentlig og relevant pointe som er i overensstemmelse med ernæringsvidenskaben. Enzymerne som omdanner linolsyre (omega-6) og alfa-linolensyre (omega-3) konkurrerer om at få substrat (fedtsyrer). I mit næste indlæg vil jeg give nogle tal på kroppens kapacitet til at forlænge disse to fedsyrer og danne prostaglandiner. Hvis omega-6 mætter enzymet er det korrekt opfattet, at det hæmmer dannelsen af de længste fedtsyrer ud fra alfa-linolensyre. Det kan imødekommes ved at indtage en varieret kost, hvor fisk og skaldyr spises hyppigt. For at finde egnede fødevarer til at rette op på balancen, har jeg brugt min fødevaredatabase til at udvælge kost, som har meget omega-3 i forhold til omega-6. VO-3 hører med i denne gruppe og som nævnt i indledningen vælger jeg at afveksle mellem vegetabilsk Nutridan, fisk, skaldyr og vildt som mine kilder til det rigtige fedt.

    Der kommer mere information om dette, så skriv gerne til mig så du kan komme på adresselisten. En forsmag er artiklen her som fokuserer på at beregne kroppens behov for omega-3 med et konkret VO-3 produkt som eksempel.

    En stabil omega-3 (ω-3) stegeolie med højt indhold af livsnødvendige fedtsyrer

    http://www.meals.dk/newsarticles.asp?show=...ewsarticle=1012

    Artiklen er rettet 29-4-2004 for at imødekomme den iøvrigt udmærkede respons som jeg tager til efterretning som ny skribent her på Motion-Online. For en god ordens skyld kan det oplyses forfatteren arbejder med dokumentation af dyrefoder og fødevarer. Mine senste ti publikationer nationalt og internationalt handler om følgende produkter:

    Grøn/rød peberfrugt

    Mandariner/appelsiner

    Middelhavskost

    VO-3 olier

    Marinerede sild

    Regnbueørred

    Laks

    Miljøgifte i Østersølaks

    Havørred

    Æg

    Svineskinke

    Torsk

    Artiklerne bliver i nær fremtid tilgængelige på internettet til gratis læsning.

    Hilsen Henrik Rosendahl Kristiansen, [email protected]

  4. Valg af vegetabilsk omega-3 olie (VO-3) til motionister (rettet 29-4-2004)

    Af Dr. phil. Henrik Rosendahl Kristiansen, Mobile Nutrients Aps, [email protected]

    Hessel og Coqroug m.fl. diskuterer lige nu (marts-april 2004) forskellige spiseolier på Motion-Online. Jeg vil gerne fortælle om mine personlige erfaringer samt faglige kendskab til olier.

    Jeg spiser selv en skefuld VO-3 (har konkret prøvet Livets Olie og Nutridan) hver dag ovenpå havregryn, rosiner og bananer med vand eller mælk. Det smager fortræffeligt og efter et stykke tid er det som om olien mangler, hvis flasken pludselig er tom. Morgenmaden efter den daglige morgengymnastik er et led i min langsigtede strategi om at styrke kroppen. Gymnastikken giver styrke og smidighed som katten, der skyder ryg.

    VO-3 bringer balance i fedtsyrerne, så de gavnlige omega-3 kan erstatte en del af de omega-6 fedtsyrer som de vestlige landes kost indeholder mere end rigeligt af. Jeg sætter pris på alsidighed, så ofte står der fisk på bordet om aftenen. 140 gram sild eller 90 gram varmrøget ørred opfylder mit daglige behov for omega-3. Således kan jeg veksle mellem dage med VO-3 om morgenen og andre dage med fisk om aftenen. Hvis menuen er orientalsk med f.eks. ris og grøntsager, så passer visse stabiliserede VO-3 perfekt til skånsom stegning for at bevare næringsstofferne i råvarerne. På samme måde som en fisk kan tilberedes i ovnen eller på panden eller på panden, så kan VO-3 godt tåle 180 grader opvarmning, men VO-3 olierne må ikke bruges til friture-stegning.

    VO-3 (hør-, raps-, nødde- m.m.) giver ikke det dårlige opstød af fiskesmag, som nogle brugere af fiskeoliekapsler har fortalt mig om. Selvom VO-3 er mindre sårbare for harskning end fiskeolie, så kan olierne naturligvis også harske. Derfor har nogle producenter beskyttet deres VO-3 olier mod harskning, så en stor del af oliefrøenes (raps og hør m.m.) naturlige antioxidanter er bevaret. For at styrke olien yderligere kan der tilsættes et naturligt urteekstrakt. Det er velkendt, at krydderurter er sunde og indeholder antioxidanter.

    Fiskeoliekapsler er naturligvis et alternativ til VO-3, men i bogen ”Modern developments in food lipids” (forfattere, V. K. S. Shukla & S. P. Kochhar) fra konferencen 21-25 april, 1997 i Århus, fremgår det tydeligt at fiskeolie har meget lettere ved at harske end vegetabilsk olie (planteolie). Forfatterne købte 10 produkter på markedet som derefter blev analyseret. Det vil sige, at forbrugeren kan være uheldig at kapslerne indeholder harsk fiskeolie som ikke er godt for kroppen og i øvrigt smager rædselsfuldt. I det pågældende studie nævnes ikke produktnavne, fordi det væsentlige budskab er, at der kræves udvikling af bedre teknologi til at beskytte fiskeolier mod harskning. Studiet er således på ingen måde en nedgørelse af virksomheder eller produknavne.

    Olivenolie er også et alternativ til VO-3 på morgenmaden eller på salaten til frokost og aftensmad. Imidlertid er olivenolie især middelhavslandenes produkt, som bestemt er egnet til de fleste måltider. Ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt bidrager olivenolie primært med oliesyre, som er omega-9. Oliesyre er udmærket brændstof, men styrker ikke fedtbalancen, fordi der er rigeligt med oliesyre i mange fødevarer. Der findes alternative Skandinaviske produkter af gode skandinaviske og canadiske råvarer. Mens olivenolie er fattig på omega-3, så styrker VO-3 det rette forhold mellem omega-3 og omega-6, som alle kroppens celler – især hjernen og nervesystemet – sukker efter. Desuden giver de fleste VO-3 også oliesyre som musklerne kan forbrænde.

    Coqroug har fat i en væsentlig og relevant pointe som er i overensstemmelse med ernæringsvidenskaben. Enzymerne som omdanner linolsyre (omega-6) og alfa-linolensyre (omega-3) konkurrerer om at få substrat (fedtsyrer). I mit næste indlæg vil jeg give nogle tal på kroppens kapacitet til at forlænge disse to fedsyrer og danne prostaglandiner. Hvis omega-6 mætter enzymet er det korrekt opfattet, at det hæmmer dannelsen af de længste fedtsyrer ud fra alfa-linolensyre. Det kan imødekommes ved at indtage en varieret kost, hvor fisk og skaldyr spises hyppigt. For at finde egnede fødevarer til at rette op på balancen, har jeg brugt min fødevaredatabase til at udvælge kost, som har meget omega-3 i forhold til omega-6. VO-3 hører med i denne gruppe og som nævnt i indledningen vælger jeg at afveksle mellem vegetabilsk Nutridan, fisk, skaldyr og vildt som mine kilder til det rigtige fedt.

    Der kommer mere information om dette, så skriv gerne til mig så du kan komme på adresselisten. En forsmag er artiklen her som fokuserer på at beregne kroppens behov for omega-3 med et konkret VO-3 produkt som eksempel.

    En stabil omega-3 (ω-3) stegeolie med højt indhold af livsnødvendige fedtsyrer

    http://www.meals.dk/newsarticles.asp?show=...ewsarticle=1012

    Artiklen er rettet 29-4-2004 for at imødekomme den iøvrigt udmærkede respons som jeg tager til efterretning som ny skribent her på Motion-Online. For en god ordens skyld kan det oplyses forfatteren arbejder med dokumentation af dyrefoder og fødevarer. Mine senste ti publikationer nationalt og internationalt handler om følgende produkter:

    Grøn/rød peberfrugt

    Mandariner/appelsiner

    Middelhavskost

    VO-3 olier

    Marinerede sild

    Regnbueørred

    Laks

    Miljøgifte i Østersølaks

    Havørred

    Æg

    Svineskinke

    Torsk

    Artiklerne bliver i nær fremtid tilgængelige på internettet til gratis læsning.

    Hilsen Henrik Rosendahl Kristiansen, [email protected]