ragnhild

Medlemmer
  • Posts

    1
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by ragnhild

  1. Fast, det er helt forkert hvad du skriver. Kvinder har blodmangel ved hæmoglobin under 12 g/dl (blodproscent under 81 %) Vær forsigtig med at forklare med mindre du er helt sikker!

    Hey Krogh :smile:

    Blodprocenten antyder mængden af hæmoglobin i blodet som findes i de røde blodlegemer (erythrocytter) og som har betydning for transport af ilt i kroppen.

    Når man måler blodprocenten (hæmoglobin-koncentrationen) måler man hvor mange millimol hæmoglobin der er i 1 liter blod (f.eks. for dit vedkommende: 11,2mmol/L) – dvs. at det ikke har noget at gøre med en bestemt procentværdi.

    Det normale er 7-10 for kvinder og 8-11 for mænd. En blodprocent på 11,2 indikerer at du har flere røde blodlegemer end normalt. En høj blodprocent kan der være flere grunde til…bl.a.:

    - Man drikker ikke væske nok => blodet = mere tyktflydende => derfor højere blodprocent.

    - Ved kronisk lungesygdom hvor der vil være en komplikation for ilten at komme fra lungeluften og ind i blodet. Det ses også ved kronisk kulilteforgiftning, hvor kulilte hæmmer de røde blodlegemers evne til at transportere ilt. Rygere har også et forhøjet kuliltehæmoglobin.

    - Det kan også skyldes en medfødt hjertefejl, mavesår og nyrelidelser => der dannes for meget EPO (erythropoietin), som er et hormon der stimulerer dannelsen af røde blodlegemer.

    - Man lever højt oppe i bjerge hvor luften = tynd => indeholder mindre ilt – derfor har man brug for flere blodlegemer til at transportere ilt fra lunger til væv.

    - plus flere andre grunde...

    Hvis der ikke er en egentlig årsag, kan en for høj blodprocent skyldes sygdommen Polycytæmi (hyppighed: 2 ud af 100.000 mennesker), hvor en enkelt stamcelle i knoglemarven (som kan udvikle sig til normale røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader) laver en klon af disse blodceller => efterhånden bliver der for mange af dem i blodet.

    Jeg håber det var forklaring nok – selvom man self. ikke kan stille en diagnose over nettet. Men så vidt jeg husker skal den maximale værdi for kvinder være 10,2 og for mænd 11,2 (er dog ikke helt sikker :unsure: ). Jeg synes i hvert fald du skal kontakte din læge bare for en sikkerheds skyld, idet det er vigtigt at holde blodprocenten nede på det normale (under 120 g/L hos kvinder og 140 g/L for mænd) for at undgå dannelse af blodpropper.

    /fast :smile: