ping

Medlemmer
  • Posts

    110
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by ping

  1. Så vidt jeg kan læse mig til er det ekstremt vigtigt med en fornuftig balance mellem de forskellige vitaminer, mineraler og elektrolytter i blodet og musklerne. Og for de fleste vil det kunne ordnes med fornuftig, varieret kost.

    Jeg har dog gennem flere år haft hyppige problemer med krampe - hvilket kan være et symptom på mangel på kalium, salt, vand, glucogen, .... eller bare et tegn på dårlig form :-)

    Krampe til træning kan jeg fint leve med - men det ville være pænt ærgerligt hvis mine konkurrence-ydelse generelt var nedsat et par procent bare fordi jeg får for lidt af et eller andet, som kunne ordnes let med en daglig banan eller en magnesium-tablet.

    Kender I nogle steder, hvor man kan få taget en blodprøve og få analyseret alt muligt sjovt?

    Det må også gerne være til at betale for menneske-penge :-)

  2. ... effusioner .... Derfor vil selv store brusklæsioner, meniskskader, ...

    ...heller ikke ved anvendelse af det specifikke bruskprogram (kan ikke huske navnet...) der er udviklet til formålet.

    Dertil kommer, at mange radiologer ikke er særlige gode til at tyde MR-scan af knæ og derved overser læsioner og bristninger på scaninngen, hvoraf resultatet bliver "effusio x.grad".

    Okay, der skal vi så nok bare acceptere at være delvist uenige :-)

    Hvis man bruger de rette MRI-sekvenser, så burde effusioner i hvert fald ikke være et problem i forhold til store læsioner/skader.

    Men jeg er muligvis også forkælet af at radiologen jeg arbejder med har erfaring med knæ. Men det bør vel generelt være noget man kan forvente af en radiolog, der sætter sig foran en scanner med en knæskadet patient.

  3. Jeg har selv med succes (flere gange desværre :wink:) brugt løbebånd til genoptræning. Det er mildere for benene end rigtigt løb, så det er et godt trin på vejen med rigtigt løb. Man skal så bare ikke forvente at man kan gå ud og løbe samme distance på en bakket, ujævn rute men forsætte forsigtig udenfor.

    Den største fordel ved løbebåndet i et træningscenter er dog at man kan nøjes med at løbe 3-4 km. Hvilket er fint til tidlig genoptræning af løb. Og det kan man så kombinere med lidt spinning, lidt romaskine og en del genoptræningsøvelser og få et helt træningspas ud af.

    Jeg har derimod altid haft uendelig svært ved at tage mig sammen til at klæde om derhjemme for at løbe 3 km udenfor (da jeg ikke har romaskine og spinner-cykel derhjemme). Det er ganske enkelt for kort til at det virker som noget der er i nærheden af en gang træning.

    Så fordelene ved løbebåndet til genoptræning (for mig) er mest alle de andre ting, der typisk står i nærheden.

  4. MR-scan: Vær opmærksom på, at MR-scanninger kan være misvisende og ofte slet IKKE viser det reelle omfang af en skade.

    Det er godt nok lidt en tangent i forhold til tråden, men jeg blev lige nysgerrig over den linie. Vil du ikke uddybe en smule? Hvad er det typisk for skader som en "usynlige" på MR? Mener du at der ligefrem er skader der typisk ikke ses på MR eller blot at de nogle gange overses (som det ville være tilfældet med mindre brusk-læsioner)? Hvis du ligefrem har referencer ville det være ren luksus?

  5. Hmm ... Lige netop til løberknæ ville jeg nok ikke anbefale noget stramt om knæet. Det er inflammation af den nederste ende af en muskel, der gnider hen over et knogle-fremspring på ydersiden af knæet - og jeg ville ikke bryde mig om at have noget der trykkede ovenpå.

    Hvis du kan lide at Google, så søg på "ITB" eller "ITB Syndrome". ITB er for noget i stil med Ilio-Tibial Band fordi muskel går fra Tibia (skinnebensknoglen) til en eller anden dims i lænden der sikkert hedder Ilia.

    PS: Jeg har ingen uddannelse med skader - kun egen erfaring. Så overvej om det passer til din skade.

  6. Jeg kører spinning i Fitness World. Det er altid smag og behag hvem man kan li (hårdhed, stil, musik, vittigheder, ...), men jeg har indtil nu ikke mødt en eneste dårlig instruktør. Så du kan roligt melde dig ind og bare prøve de forskellige og finde dine egne favoritter. Der er dog muligvis lidt færre timer at vælge i mellem end i de andre kæder, så måske skal du starte med at checke ugeplanen på deres hjemmeside.

  7. Det er efterhånden ved at kvalificere sig til et afsnit af Mythbusters :-)

    (men jeg er i øvrigt vældigt sikker på at uv3 har fuldstændigt ret)

    Forskellen på at løbe mod øst og vest i naturen må være hvilken grøft man skal sørge for at undgå at havne i - i den konstante kamp mod Coriolis-kraften :-)

  8. Udover at det ikke er rart med problemer med menisken i sig selv, så lyder det ikke så rart hvis dit knæ vrider når du hopper. Det kunne måske tyde på at du kan have problemer med ledbånd/korsbånd. I så fald bør de helt sikkert genoptrænes, så knæet kan blive stabilt igen.

    Prøv eventuelt er decideret sports-fysioterapeut. Du skal i hvert fald ikke bare vente på at det bliver godt eller prøve tilfældige øvelser som folk foreslår her. Uden at kende detaljerne i din skade kan man næpppe foreslå nogle fornuftige øvelser.

  9. Øj, det er jo nærmest fysik/mekanik for viderekommende :-)

    Blot for at bore lidt unødvendigt ekstra i det med kræfterne....

    På et løbebånd løber man uendeligt langt ligeud. I naturen svinger man jævnligt. Så ud over lodrette og frem/tilbage kræfter (der begge må være ens på løbebånd og i naturen), så er der i naturen sidelæns kræftpåvirkninger.

    Så i naturen er der ujævnheder, luftmodstand og sving til forskel fra løbebånd.

    (og temperatur, trafik, frisk luft, regn og en masse andre ting, der giver kulør på natur-løB)

    Ikke super vigtigt, men hvis man leger mekanik er man nødt til at have alle tre kræft-retninger med :-)

  10. Har du hørt om nogle der er "kommet af med "sådan et skade???? eller er det skak jeg skal til at satse på???

    Jeg er da selv kommet af med den :-)

    Et par tommelfinger-regler kunne være:

    A) Hellere flere korte, lette ture end få længere

    B) Lad være med at holde helt pause (løb mindst to lette ture om ugen) medmindre det gør ondt

    C) Hold løbe-mængden fast med mindre det bliver værre. Det skal blive langsomt bedre for hver uge. Fokusér på udstrækning og øvelser indtil det forbedres.

    D) Hverken øvelser eller løb må gøre ondt!

    E) Vent med at løbe hurtigt til du ikke er øm længere.

    Men start med at acceptere at det kan komme til at tage en måned at slippe at med ømheden. Og vær tålmodig! Hvis du først får rigtigt løberknæ, der gør decideret ondt mens du løber, så kan det tage måneder at få styr på.

    Når du så (næsten) ikke er øm mere kan du begynde at øge løbe-mængden stille og roligt. Hold dig til 10% som den maksimale forøgelse i din ugentlige løbe-mængde. Hvis du har en tur helt uden ømhed, så må du ikke tænke "nu er det væk!" og så fordoble længden på næste tur - så kommer det helt sikkert tilbage.

    Men skak er nu heller ikke så skidt igen :-)

  11. Jeg synes faktisk, at forskellen mellem løbebånd og "natur-løb" svarer ganske godt til forside-artiklen om styrketræning på et skib. Ved natur-løb kommer der hele tiden små uventede ændringer i belastning. Underlaget går lidt op og ned, det er lidt glat, man skal dreje, overhale andre løbere, får modvind rundt om et hjørne ... og så videre. For mig gør det forskellen mellem om benene er trætte/ømme/møre efter løbeturen eller ej.

    Så jeg vil mene at løbebånd er strålende til konditionstræning. Men hvis man vil træne til at løbe hurtigt, så har man brug for at løbe rigtigt.

    PS: Det er i øvrigt lidt det samme som forskellen mellem spinning og landevejscykling. Spinning er super til konditionstræning, men man er nødt til også at få vind på næsen, hvis man vil cykle hurtigt.

  12. Et spørgsmål til: I flere bøger står der, at man som nybegynder kun må løbe hver 2. eller 3. dag. Nu har jeg så løbet i fire måneder. Vil det være tåbeligt for mig (skader osv.) at løbe hver dag fra nu af?

    Man skal jo generelt være positiv ... men ja, det vil være ganske tåbeligt :-)

    Der er helt sikkert eksempler på kroppe, der ville kunne klare det uden skader. Men for hver af den slags kroppe er der 25, der vil blive skadet på mindre end en måned (i meget løse tal). Og dem der ikke bliver skadet er sikkert 19-25 år.

    Hvad skal du nå?!

    Ved at accelerere din træning så hurtigt er du næsten garanteret at blive skadet og miste lysten til at løbe. Med din nuværende træning opnår du allerede kraftig fremgang, hvorfor så blive så utålmodig? Du er kommet fantastisk godt i gang med løb på meget kort tid og har alle chancer for at have en sport du kan nyde de næste 30 år.

    De kloge marathon-løbere siger at målet med det første marathon er at have lyst til at løbe det næste. Lad være med at sætte et alt for firkantet mål udover at gennemføre. Det er først efter du har gennemført dit første marathon at du har et sammenligningsgrundlag, der kan gøre dig i stand til at sætte et konstruktivt mål for det næste. Marathonløbet er kun prikken over i'et på en masse dejlige træningsture - det er de ugentlige ture, der er den største fornøjelse.

    Løb kræver både hjerte og hjerne. Det er klart sjovest at løbe med hjertet og løbe hurtigere end man gjorde sidste gang. Men hvis man gør det for ofte, så ødelægger man hele fornøjelsen med skader der kræver 2-3 måneders pause og genoptræning. Og så skal man starte forfra igen. Den vigtigste faktor for at komme til at løbe hurtigt er at træne kontinuert uden skader over længere tid (år!). Og det kræver lige så meget hjerne som hjerte.

    Lær at lytte til kroppen!

    Køb en bog om skadesforebyggelse i stedet for en bog om intervaltræning.

    Hør efter dem der siger max 10% forøgelse per uge - de har lært det på den hårde måde.

    Nu er jeg vist løbet tør for løftede pegefingre :-)

    God fornøjelse med træningen!

  13. Målet med de første par ugers løbetræning er ikke at komme i form!

    Det er blot at gøre benene klar til at træne rigtigt. Langt det vigtigste i denne opstarts-periode er at du ikke mærker gener og begyndende småskader. Hvis du mærker smerter er din træning direkte skadelig. I stedet for at gøre kroppen klar til at træne rigtigt er du i gang med at nedbryde den og gøre den endnu svagere end da du startede.

    Vær tålmodig - du skal nok komme i super form. Men din tidshorisont skal bare være et halvt år i stedet for tre uger. Lyt til din krop!

  14. Det lyder jo rimeligt ubehageligt!

    Men hvis du ikke har oplevet gener på andre tidspunkter, så er det formentlig bare kroppen, der højlydt brokker sig over at den har siddet stille så længe.

    Start blødt op, og trap langsomt op. Start eventuelt helt fra bunden med at par gåture i det gode vejr, hvor du lunter hver anden 100 m. Eller noget i den stil. Du vil føle, at du spilder tiden de første mange gange - men hvis det er det der skal til for at vække din krop, så er det vel ikke spild af tid!

    Husk på at din tidshorisont skal være et halvt års tid. Hvor meget du lige får løbet i næste uge er lidt ligegyldigt. Målet er at du kan løbe solen sort til efteråret. Det vigtigste i den sammenhæng er at du træner stabilt og undgår skader. Og af hensyn til det sidste er du nok nødt til at kede dig ihjel den første måned. Se det som en investering.

  15. Manglende smidighed i læg-musklen nævnes også nogle gange som årsag til skinnebensbetændelse (prøv eventuelt google for eksempler).

    Rationalet er vist det samme som alle andre steder på kroppen. Der skal være en vis symmetri i styrke og smidighed. Så det vil sikkert være en rigtigt god ide at a) lave styrke-øvelsen som Mr. Fitness beskrev, B) tilsætte ekstra udstrækning både i læg og foran på skinnebenet, og c) trappe blødt op i intensitet og varighed som Cookiemonster skriver.

    Og så naturligvis standard-formularen: Lyt til din krop!

    "Bliver jeg ved med at træne bliver det værre og værre" - men så lad være med at træne videre uændret! Allerede første gang du mærker problemer har du mulighed for at holde en smule igen i de kommende uge og tage problemerne i opstarten. Mit gæt er også helt klart (som Cookiemonster) at de fleste får skinnebensbetændelse på grund af for aggressiv optrapning. Sigt efter at være i god løbeform om et halvt år i stedet for i næste uge.

    Held og lykke!

  16. Det er nu heller ikke fordi løb ikke er hårdt, men man syntes bare man VIRKLIG har forbrændt det vilde når man er færdig med sådan en time ...

    Man har godt nok pulsen højt oppe og sveder meget ved spinning. Men jeg syntes klart løb er hårdere og koster mere energi. Hvis jeg sammenligner trætheden efter en times spinning og en times løb, så går der ikke meget mere end 10 minutter før kroppen er ok frisk efter spinning - løb derimod kræver gerne en tur i sofaen.

  17. Der er selvfølgelig også muligheden, at du er for opmærksom på din stil, så du ikke slapper af. Det kan hurtigt lave beton-lægge.

    Du kan eventuelt prøve at løbe 1km, strække lidt, løbe 1km, strække lidt, og så først starte din rigtige løbetur.

  18. Nu er jeg bange for om jeg på længre sigt vil skade mine knæ, hvis jeg begynder igen.

    Det er jo vældigt svært at gætte på om du får varige mén.

    Men til gengæld er det helt sikkert, at du ikke får noget som helst ud af løbetræningen, hvis dine knæ brokker sig som beskrevet. Du vil ikke kunne løbe nok til at komme i løbe-form, og der vil ikke være nogen som helst fornøjelse ved det.

    Hvorfor ikke bare se at komme til din læge og pive indtil du får en henvisning til en ekspert?

  19. I undervandsbryst kan du med fordel putte et halvt fly-bentag ind mens du tager armtaget.

    Men ellers er det vigtigste at slappe af - hvis man har for travlt bliver man bare træt for hurtigt.

    .... den med frø-mændene og brystben.... hmm

    Er du (Søren W) sikker på, at de ikke svømmer fly-ben?

  20. Som Arne skriver, så er der jo delte meninger :)

    Jeg mener personligt, at puls-uret udelukkende har underholdningsværdi - medmindre man virkelig træner seriøst og systematisk på elite-niveau.

    Men underholdningsværdi skal man heller ikke kimse af på en regnvejrdag i modvind. Specielt hvis man løber alene kan det være vældigt hyggeligt at kigge på puls-udviklingen.

    Så hvis du har "brug for" en ekstra motivations-faktor: køb, køb!

    Hvis det er af hensyn til optimering af træningen vil jeg i stedet sige: løb, løb!

    God vind :)