Jan Projekt Smørhul

Medlemmer
  • Posts

    438
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Jan Projekt Smørhul

  1. Hej Thorhauge.

    Du kan nu engang ikke vide, hvor lidt eller hvor meget, at jeg ved om emner inden for ernæring. På samme måde kan jeg heller ikke vide, hvor meget du ved om emnet.

    Du spørger, hvad min baggrund er.

    Min uddannelsesmæssige baggrund er, at jeg har taget halvdelen af uddannelsen til afspændingspædagog. Der lærte jeg bl.a. lidt fysiologi. Men det er ikke særlig relevant i denne forbindelse.

    Så har jeg taget den alternative uddannelse til FDZ-zoneterapeut, hvor vi lærte noget om kosttilskud og naturmedicin som f.eks vitaminer, mineraler og antioxidanter.

    Derudover har jeg taget den 3½ årige statsanerkendte uddannelse til ernærings- og husholdningsøkonom.

    Det har jeg suppleret med kursus i fysiologi fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet samt kursus i ernæring på KVL - Landbohøjskolen, hvor vi bl.a. beskæftigede os med kosttilskud. Jeg havde vist bl.a. Susanne Bugel som lærer. Vi så bl.a. på jernoptag fra tilskud. Jeg fulgte også kursus i biokemi på KVL-Landbohøjskolen, men nåede aldrig at gå op til eksamen. På KVL havde vi et kursus, hvor vi arbejdede med øvelser i kemi.

    Det er kun i min fritid, at jeg har arbejdet med ernæring. Men da jeg kun arbejder 16 timer om ugen i et flexjob, hvor jeg gør rent, har jeg rigelig af tid til at sætte mig ind i de emner, som interesserer mig.

    Jeg har flere gange snakket med Susanne Bugel, der har arbejdet på Forskningsinstitut For Human Ernæring på eller ved KVL-Landbohøjskolen. Vi har snakket om antioxidanter, jern og multi-vitamin/mineral-piller. Hun er ikke nødvendigvis enig i alle mine teorier.

    Jeg læste i sin tid cirka halvdelen af den meget store meta-anelyse eller review, hvor Christian Gluud med flere så på helbreds-effekten ved indtag af tilskud med antioxidanter ( vitaminer m.m. ) . Jeg skimtede nogle af de resterende dele. Jeg var i den forbindelse i kontakt med flere fagfolk og jeg læste både hvad de alternative og etablerede fagfolk skrev om emnet. Selve metaanelysen eller review var vist på 100 eller flere hundrede sider. Så i modsætning til mange personer, der ikke har læst spor af denne relevante undersøgelse, har jeg fået et større eller mindre indblik i flere af de mængder af antioxidanter og former for E-vitamin m.m., som findes i mange af disse undersøgelser.

    Jeg var i den forbindelse i kontakt med Christian Gluud, som mente, at man måske skulle være påpasselig med selv små mængder af E-vitamin. Han ville ihvertfald ikke afvise, at selv små mængder kan skade. Andre er ikke enige med ham. Og der har været kritik af den store undersøgelse. Hvis man også får E-vitamin fra fiskeolie og andre tilskud af olier, må man hver i sær vurdere, om man får for meget. Du kan få 12 mg vitamin E i en multi-vitamin/mineral-pille. Og så kan du - uden at du tænker over det - få en betydelig mængde E-vitamin fra fiskeolie eller andre olier. Jeg gør blot opmærksom på, at der muligvis er en risiko ved dette..

    Den alternative Claus Hancke har været en af hovedkræfterne bag det alternative Vitalrådet. Han har også haft - eller har - et institut for ortomolekylær behandling. Radiodoktoren og Læge Carsten Vagn Hansen er også alternativ. Begge disse personer har skrevet om problematikken om, at flere tilskud kun indeholder den mest kendte form for vitamin E, selvom der findes 8 typer af vitamin E. Derfor er der i følge den ene eller begge personer en teoretisk risiko for at komme i en slags "underskud" af flere af de 7 typer, dersom man indtager en vis mængde af kun den mest kendte af vitamin E. Ligeledes bruges der heller ikke altid 100 % naturligt E-vitamin i undersøgelserne. Det har jeg dog ikke undersøgt nærmere.

    Jeg ved ikke, om du har læst dele af eller hele denne store metaanelyse eller review. Det burde du måske. Men på baggrund af de mange undersøgelser, som der kortvarigt nævnes, vil jeg påstå, at man endnu ikke ved, om tilskud af antioxidanter gavner helbredet. Det er muligt at en meget bredtdækkende multi-vitamin/mineral-pille med f.eks planterne aronia, kakao og grøn the vil gavne helbredet. Dog kan det ikke udelukkes, at det vil skade helbredet at komme disse 3 planter i. Sådanne ting bør undersøges i forsøg.

    Ligeledes har jeg gennem årene læst dele af den berømte nordiske NNR-bog m.m. Jeg mener, at det er vigtigt at læse, hvad både ETABLEREDE og ALTERNATIVE fagfolk siger. Hvis man ikke gør det, går man efter min mening meget galt i byen.

    På Kursus på KVL-Landbohøjskolen og mange andre steder har der længe været en teori om, at tilskud med jern i en eller anden form hos mænd måske er et problem. Hvilke jern-forbindelser, som der snakkes om, skal jeg ikke gøre mig klog på. PÅ et af kurserne på KVL-Landbohøjskolen så vi på de forskellige tilskud med forskellige former for jern. Det bør nævnes, at en eller flere alternativ folk ikke mener, at der er så store problemer med jern i tilskud til mænd.

    Mit spørgsmål er som sagt, om det kan være risikabelt at tage multi-vitamin/mineral-piller med 100 % ADT af mange af stofferne gennem FLERE ÅRTIER ?

    På hvilke punkter mener du, at jeg mangler biokemisk forståelse og at du har denne forståelse ? Hvad er din baggrund ? Hvad baserer du din kritik på ?

    Du vil uden al tvivl nævne, at jeg tager fejl, når jeg er bange for skadelig overdosering af de vandopløselige C- og B-vitaminer. Og indrømmet. Jeg står nok meget alene med denne frygt. Det er selvfølgelig rigtigt, at de kan smutte hurtigt ud af kroppen igen, så de kun svært kan overdoseres. Men der er nu engang et kortere eller længere tidsrum, hvor de er inde i kroppen. Om 100 % ADT af disse kan øge risikoen for skadelig overdosering kan være svært af vurdere. Men jeg har set på rigtig mange piller på det danske marked - samt lidt på det udenlandske marked - gennem årene. Det er min vurdering, at man ikke kan udelukke risiko for skadelig overdosering ved de høje mængder af B- og C-vitaminer, som findes i flere af disse piller.

    Man skal være klar over, at udover at få vitamin C fra ens multi-vitamin/mineral-pille, kan man få yderligere vitamin C fra kosttilskud og / eller naturmedicin. Og det er alle ikke klar over.

    Vitamin C er vandopløselig og derfor svær at overdosere. Men man skal også passe på med ikke at få for mange antioxidanter. det har flere været inde på.

    M.h.t. vitamin C ønsker jeg som privatperson at indtage betydelig større mængder end 50 % ADT via tilskud.

    Jeg har herunder sat 2 link til 2 interessante artikler på Videnskab.dk.

    Første link handler om 10 myter ved Multi-vitamin/mineral-piller. Bemærk hvornår det er fra. Linket er :

    http://videnskab.dk/krop-sundhed/10-myter-om-vitaminpiller

    Det andet link handler om at tilskud af visse antioxidanter måske kan skade kroppens forsvar.

    http://videnskab.dk/krop-sundhed/vitaminpiller-kan-skade-kroppens-eget-forsvar

    Jeg er ikke nødvendigvis enig med det, der står på Videnskab.dk. Hvis man vil læse en rigtig videnskabelig fagartikel, burde man måske prøve Christian Gluuds metaanelyse eller review.

    Kærlig hilsen

    Jan, Projekt S og T

  2. Hej Gregers. :rolleyes:


    Jeg har læst din spændende og interessante bemærkninger.


    Jeg har selv flere gange tænkt på, om man ikke bare kan tage en almindelig pille med 100 % ADT hver anden dag. Det giver jo 50 % ADT pr dag.


    Jeg har ikke viden nok til at svare på om det er en god ide blot at tage en 100 % ADT pille hver anden dag. Men jeg vil fremover gøre opmærksom på denne mulighed, når jeg skriver om mine "Light"-vitaminer.


    På den ene side tror jeg, at du har ret i, at kroppen ikke "drænes" for vitaminer og mineraler, hvis man tager den hver anden dag. Og der vil helt sikkert være flere, der ville være positive overfor min ide, hvis man blot tog en 100 % ADT pille hver anden dag.


    PÅ den anden side kan det være, at der optages mere ved at indtage 50 % ADT hver dag fremfor 100 % ADT hver anden dag.


    Som sagt fylder mange vitaminer og mineraler kun lidt, da det måles i milligram og mikrogram.


    Men alligevel kan det - ved nogle piller - være en fin ide at nøjes med 50 % ADT og så fylde forskellige ting i.


    Hvis jeg har husket rigtigt - og forstået det ret - fylder de enkelte vitaminer og mineraler forskelligt alt efter hvad form, som man bruger. En kunstig udgave af et vitamin fylder f.eks ikke meget, men hvis det skal være mere naturligt, kan det jo fylde. Hvis man kun har vitamin c i, fylder 60 mg ikke meget. Men hvis man har vitamin c med planter med højt indhold af vitamin C i, fylder det betydeligt mere.


    Måske burde man komme 400 milligram kalium i pillerne. Og da flere multi-vitamin/mineral-piller vejer ca. 1000 mg, går jeg ud fra, at 400 mg kalium fylder en del.


    Man kan også komme planterne aronia, kakao og grøn the i for at give nogle ekstra antioxidanter. Eller måske en plante med meget silicium.


    Så der kan opstå pladsmangel.


    Afslutningsvis vil jeg sige, at det er muligt at 100 % ADT eller de høje mængder, der er i Omnimin fra Biosym, er langt sundere og gavnlig end 50 % ADT-pillerne. Min pointe er blot, at man ikke ved det og at risikoen for skadelig overdosering nok er til stede ved højere mængder end 50 % ADT.


    Kærlig hilsen

    Jan, Projekt S og T

  3. Hej.
    Jeg har i gennem årene skrevet om mine 2 ideer "Den Gyldne Middelvej" og "Light-vitaminer" indenfor multi-vitamin/mineral-tilskud.
    DEN GYLDNE MIDDELVEJ :
    Jeg har langt om længe måtte erkende, at det er umuligt at leve efter "Den Gyldne Middelvej". Den er urealistisk, da der ikke er nogle piller, der lever op til mine "krav". Og der er ingen - udover nørder - der gider tage 5 eller flere piller af vitaminer og mineraler hver dag for at følge "Den gyldne Middelvej". Så den gider jeg ikke skrive om her.
    "LIGHT"-VITAMINER :
    Jeg er blevet kritiseret - og nærmest skældt ud - for at bruge den lidt misvisende men alligevel rammende betegnelse "Light-vitaminer".
    Indtil nu har det været lidt svært at leve efter mine retningslinier indenfor "Light"-vitaminer, hvor man stort set nøjes med at tage 50 % ADT af de fleste vitaminer og mineraler . ( ADT er myndighedernes etablerede Anbefalet Daglig Tilførsel ). Man har selvfølgelig hele tiden blot kunne tage en kniv og så skære en pille med 100 % ADT over i 2 halvdele og så tage en halvdel pr dag. Men en producent fortalte mig fornylig, at så burde man "slibe" de skarpe kanter af for at undgå ridser i spiserørret. Om producenten har ret, skal jeg ikke kunne sige. Men det er muligvis ikke alle den slags piller, som man må skære over. Hvad ved jeg ?
    Nu er der imidlertid kommet en multi-vitamin/mineral-pille på markedet, som man må tygge. Det gør det hele meget nemmere. Man bider blot en halvdel af og tygger den. Da denne pille indeholder 100 % ADT af de fleste vitaminer og mineraler, vil den halve pille, som man tygger, indeholde ca. 50 % ADT.
    Denne pille hedder VITACARE TYGBAR MULTIVITAMIN. ( Vi må godt navne produktnavne på sådanne ting ). Den giver bl.a. 50 % K-1 vitamin. Da den ikke indeholder K-2 vitamin, kalcium, magnesium og nok vitamin D , bør man efter min mening supplere med blot en "CAL-MAG 1:1 CITRAT MED VITAMIN D OG K-2" fra Solaray. På den måde får man stort set det, som jeg slår på tromme for i mine "LIGHT"-vitaminer.
    Man får 7 mg jern svarende til ca. 50 % ADT for visse personer via dette tilskud. Det er fint nok til visse kvinder. Men personligt tør jeg ikke tage det som mand, da det måske kan give oxidativt stress. Mænd må så selv vurdere om de deler min bekymring eller om de godt tør tage disse tilskud.
    MINE BEGRUNDELSER FOR "LIGHT"-VITAMINER :
    Førhen var mine begrundelser for min ide om "light"-vitaminer, at der dels er mere plads i piller med kun 50 % ADT, så producenter kan fylde andre ting i. Jeg har vejet sådanne piller og ved en del om, hvor meget plads, der er i flere af disse. Og dels at de er billigere end 100 % ADT piller. Dette holder på mange måder stadig.
    Dog kan man få 100 % ADT-piller, hvor vitaminerne og mineralerne fylder utrolig lidt og som stadig er billige. Mange af vitaminer og mineralerne måles jo i milligram og mikrogram.
    Min vigtigste grund til at nøjes med 50 % ADT af de fleste vitaminer og mineraler er min frygt for SKADELIG OVERDOSERING. Man får jo også vitaminer og mineraler gennem kosten.
    F.eks ønsker jeg som mand ikke 14 mg jern via tilskud, som svarer til ca. 100 % ADT hos visse personer. Og efter at jeg har været i kontakt med Christian Gluud for nogle år siden, tror jeg, at man skal være påpasselig med mængden af E-vitamin, dersom man også får det gennem tilskud af fiskeolie. Susanne Bugel, der har arbejdet på Forskningsinstitut For Human Ernæring på eller ved KVL-Landbohøjskolen, har en eller flere gange ytret sin skepsis overfor tilskud med selv små mængder vitaminer og mineraler. Jeg har dog ikke hørt det fra hendes mund, så jeg ved ikke, om hun er citeret rigtigt. Jeg skal i kontakt med hende igen vedrørende dette.
    Jeg tror ikke på videnskabens værdier for maksimumgrænser af mængden af vitaminer og mineraler. Disse værdier, som man kan finde i fagbøger, er efter min mening højst vejledende og højst et bud på, hvor meget man kan tåle. De kan med andre ord tage fejl. Jeg tror derfor, at risikoen for skadelig overdosering kan være til stede ved langt lavere mængder.
    Det er selvfølgelig først og fremmest de fedtopløselige A-, D-, E- og K-vitamin, som man mener kan overdoseres. Men jeg tror ikke, at det kan udelukkes, at de vandopløselige B- og C-vitaminer kan overdoseres nemmere end folk tror. Mineraler tror jeg også, at man skal være påpasselig med for en sikkerheds skyld.
    Der er uden al tvivl en del vitaminer og mineraler, hvor man godt kan tåle 100 % ADT via tilskud. Men for at være på den sikre side, synes jeg, at man skal passe på. Dette er også den væsentligste grund til, at jeg går en stor bue uden om OMNIMIN PURE fra Biosym, der efter min mening indeholder alt for store mængder af visse vitaminer og mineraler.
    ZINZINO BALANCEXTENDER :
    I den debat-tråd, som jeg linker til, har jeg skrevet om den spændende multi-vitamin/mineral-pille ZINZINO BALANCEXTENDER . Men den har jeg valgt ikke at tage af flere grunde. Jeg mener at overstående løsning er bedre end Zinzino.. Linket er :
    Venlig hilsen
    Jan Hervig Nielsen
    Ideudvikler
    Projekt Smørhul
    (og Projekt Trafiksikkerhed)

    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.
  4. Hej.
    Da jeg er en skør nørd tager jeg ½ multi-vitamin/mineral-pille af et billigt mærke den ene dag og ½ multi-pille af et andet billigt mærke den anden dag. O.s.v. Det supplerer jeg med en pille med kalk, magnesium, D-vitamin og K-2-vitamin.. Men da ingen andre end mig gider følge denne metode, gider jeg ikke nævne navnene på disse tog multi-vitamin/mineral-piller., som jeg fremover vil kalde multi-piller.
    Det er mig med ideerne til "den gyldne middelvej" og den lidt vildledende men alligevel rammende betegnelse "light"-vitaminer. Men da det er totalt umuligt at følge min "Den gyldne middelvej" p.g.a. pillernes sammensætninger, gider jeg ikke skrive om det her. Det er der nok nogle, der er glad for. SMIL. Jeg vil nøjes med at fortælle om min teori med "light"-vitaminer senere.
    Jeg har kigget på sammensætningerne af virkelig mange multi-piller på hovedsageligt det danske marked. Den mest spændende af disse er efter min mening ZINZINO BALANCEXTENDER, som jeg ikke har nogle økonomiske interesser i. Vi plejer jo ikke at må nævne produktnavne, men for lang tid siden fik jeg at vide, at vi godt må nævne navne på multi-piller og olier.
    MIN VURDERING AF ZINZINO BALANCEXTENDER :
    Dagsdosis er 4 piller. Men da de koster lidt over 4 kroner pr. styk, vil en dagsdosis blive over 16 kr. Det er hamrende dyrt.
    Det kan bestemt ikke afvises, at 2 eller 4 piller dagligt vil forebygge en masse sygdomme. I modsætning til de fleste andre vitaminpiller på det danske marked indeholder den jo både lutein, betacaroten, alfacaroten, lycopen , grøn the, 7-8 af de 8 typer af vitamin E, Q10, K1- og K2-vitamin . Det er alle sammen stoffer, som jeg i mange år har ville komme i min vitamin-pille, som jo aldrig kommer på markedet. Pillen er med andre ord utrolig bredtdækkende. Det ser jeg umiddelbart som en fordel.
    Dog mangler den kalcium og det bør der efter min mening være i de flestes tilskud. Men da man med god grund kan supplere de fleste multi-piller med en enkelt pille af "CAL-MAG 1:1 CITRAT MED VITAMIN D OG K-2" fra Solaray får man jo godt med kalk på den måde. Dagsdosis af kalkpillen er 3 stk pr dag, men det vil jeg fraråde almindelige mennesker at tage. Nøjs med 1.
    Zinzinos multi-pille indeholde ca. 9 ekstrakter fra planter, alger m.m. Muligheden er, at det er godt med disse ting. F.eks er der betaglukaner i.
    Flere af pillens mange vitaminer, mineraler og andre stoffer kan samarbejde. Det er jo nok det, som producenten og sælgerne håber på.
    Men der er - efter min mening - en betydelig risiko ved at have så mange ting i en pille. Flere af stofferne kan jo modarbejde hinanden. Og med så mange stoffer kan fagfolkene bag pillen ikke overskue alle de former for måder flere af stofferne kan modarbejde hinanden på. Det er ihvertfald min mening.
    Hvis man tager dagsdosis på 4 piller får man ca. 100 % ADT eller mere af mange af vitaminer og mineralerne. ( ADT er myndighedernes etablerede Anbefalet Daglig Tilførsel ) . For at undgå skadelig overdosering mener jeg, at det er bedst at nøjes med 50 % ADT af de fleste vitaminer og minearaler. Det er det, som jeg kalder "Light"-vitaminer. Derfor synes jeg, at man højst bør tage 2 piller om dagen.
    Som privatperson vælger jeg nok ikke at tage nogle af disse piller fremover.. Men hvis man ikke har samme skepsis som jeg, er der her en utrolig spændende og bredtdækkende pille, som kan suplleres med Solarays pille med kalk, magnesium, D-vitamin og K-2-vitamin. Solarays pille er vist en af de billigste måder at få K-2-vitamin fra tilskud på.
    Venlig hilsen

    Jan Hervig Nielsen
    Ideudvikler
    Projekt Smørhul
    (og Projekt Trafiksikkerhed)
    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.
  5. Hej igen.
    Jeg har nu opdateret følgende indlæg, hvor jeg skriver min mening om det emnet fra forrige indlæg.

    Udo Erasmus, der bor i udlandet, er imod den hårde industrielle behandling af råvarer, som man ser ved fremstilling af visse margariner og olier.

    Mange af de personer, som udtaler sig i mit første indlæg, nævner ikke 2 vigtige ting; nemlig MÆNGDER AF FEDTSTOFFET og SAMMENSÆTNINGEN AF DEN ØVRIGE KOST. Disse 2 ting er nemlig vigtige, hvis vi skal vurdere om smør, blandingsprodukter som Kærgården, faste smørbare margariner, faste stegemargariner, flydende oliemargariner, flydende smør/olie-blandinger eller rene olier er sundest.

    Ifølge en side fra DTU står der i de nye nordiske anbefalinger kaldet NNR, at kosten højst bør indeholde højst 10 E% mættede fedtsyrer eller SFA. ( E% er procent af fødens og tilskuds samlede energimængde).

    Selvom flere af de forskellige SFA måske ikke er så usunde, som man tidligere har ment, har jeg valgt at holde mig til de berømte og nye NNR-anbefalinger. Tiden og forskningen må så vise, om man kan gå op på betydeligt mere end 10 E% SFA. ( Som privatperson håber jeg på, at det viser sig, at vi godt kan tåle betydeligt mere end 10 E% SFA ).

    En relativ lille MÆNGDE smør eller blandingsprodukt som f.eks Kærgården med ca. 75 % smør kan godt indgå i en sund kost og levevis. Ja, måske er det ligefrem ligegyldigt hvilket slags fedtstof, som man vælger, hvis man kun indtager det i små mængder.

    Men hvis man vil have større MÆNGDER, er det - MÅSKE - sundere at vælge smørbare margariner, flydende oliemargariner, flydende smør/olie-blandinger, produkter med betydelige mængder uhærdet rapsolie eller ren rapsolie, dersom disse har et godt forhold mellem n-6- og n-3-fedtsyrer. Dog kan det tænkes, at nogle af disse produkter er sundhedsskadelige p.g.a. den hårde industrielle forarbejdning. Man kan muligvis også indtage smørbare blandingsprodukter med kun 50 % smør.

    Og dog kan det tænkes, at personer, der får betydeligt under 10 E% SFA, kan tillade sig en relativ stor mængde smør eller blandingsprodukter som Kærgården. SAMMENSÆTNINGEN AF DEN ØVRIGE KOST kan jo være således, at de kun får lidt SFA fra den øvrige kost.

    Men hvis SAMMENSÆTNINGEN AF DEN ØVRIGE KOST gør, at man får mere end 10 E% SFA, så bør man kun spise små mængder smør og Kærgården. Måske spiser gennemsnitsdanskeren mere end de maksimale 10 E% SFA. Hvis han gør det, bør han ikke spise relativ store mængder smør og Kærgården med meget SFA.

    Et forsøg, som Tine Tholstup vist deltager i, vil gøre os alle meget klogere. Tine Tholstrup har været - og er måske stadig - ekspert i en eller flere fedtsyrer. I forsøget ser man på, hvad der sker, hvis man spiser en bestemt mængde smør hver dag.

    3. ET NYT BLANDINGSPRODUKT:

    Som flere personer ved, har jeg igen luftet ideen om et nyt blandingsprodukt, der er "sundere" en Kærgården. Dette består af 50 % smør, 50 % uhærdet rapsolie, måske tilsætningsstoffet mono- og diglycerider samt lidt smøraroma ( diacetyl ). Det kunne være spændende at lave et forsøg med "mit" blandingsprodukt, som jeg ikke har nogen økonomiske interesser i.

    4. RAPSOLIE OG STEGNING:

    Der har ikke været - og der er stadig ikke - enighed om, om rapsolie kan tåle mild og skånsom stegning.
    Mættede fedtsyrer er mere varmestabile end mono/enkelt-umættede fedtsyrer, der er mere varmestabile end de poly/fler-umættede n-6- og n-3-fedtsyrer.
    Hvis fødemildet ikke optager ret meget af fedtsoffet ved stegning på panden, kan man vel godt bruge smør til stegning.

    Kærlig hilsen
    Jan, Projekt S og T
  6. Hej.

    Jeg har i slutningen af 2013 været i kontakt med flere af de nedenstående personer angående emnet fedtstoffer.

    Der var i 2013 et program ved navn " Bitz og Frisk - Madmagasinet" på DR-TV, hvor fagperson Christian Bitz, journalist Mette Frisk, professor Arne Astrup med flere udtaler sig om, om smør, blandingsprodukter eller margarine er sundest. I næste indlæg reagerer også på den efterfølgende aktivitet og debat om udsendelsen, som jeg har fulgt rimeligt nøje.

    Der har været utrolig mange meninger fremme p.g.a. udsendelsen. Fagperson Christian Bitz og / eller professor Arne Astrup konkluderer i udsendelsen, at et blandingsprodukt som Kærgården måske er det sundeste valg. (Kærgården indeholder ca. 75 % smør og dermed mange mættede fedtsyrer. Disse molekyler forkorter jeg fremover SFA ). Hvad de 2 personer helt præcist sagde om rent smør, kan jeg ikke huske. ( Arne Astrup har dog siden sagt en masse forskellig ting på sin Facebook-profil. ).

    Cand. Scient i Human Ernæring Per Brændgaard Mikkelsen skrev sammen med andre personer en klage til DR. Og han påstod, at visse margariner er sundere end blandingsproduktet Kærgården og smør. Visse margariner indeholder mindre SFA og flere poly/fler-umættede fedtsyrer end smør og Kærgården. Per nævner bl.a. produkterne Becel. Det gør han måske fordi, at han mener, at de har et godt forhold mellem n-6- og n-3-fedtsyrer. Det må man spørge ham om.

    Cand. scient Morten Zacho, der jo bl.a. er kendt for denne hjemmeside Motion-online.dk, skrev et indlæg i 2013. Han konkluderede, at det er ligegyldigt, hvad man bruger. Han mener, at smør, blandingsproduktet Kærgården og margariner som Becel er lige gode eller lige dårlige valg. Linket til hans indlæg er : http://www.motion-online.dk/components/kost_og_kosttilskud/ernaering/skal-du-spise-smor-eller-becel/

    Professor og overlæge Bente Klarlund var enig med Morten Zacho. Hun mener, at det er ligegyldigt om man vælger smør, blandingsproduktet Kærgården eller Becel.

    Kostvejleder Anette Harbech Olesen - eller den såkaldte "kassedame :-) Hi Hi - var uenig med de fleste af de overstående personer. Hun mener, at blandingsprodukter som Kærgården og margariner er dårlige produkter. Disse produkter består nemlig af olier, som - ifølge hende - har været udsat for en alt for hård industriel forarbejdning. Derfor foretrækker hun en mindre mængde gammeldags kærnet smør, da dette er skånsomt bearbejdet. Og smør indeholder bl.a. smørsyre, som hun mener er sundt. Hun anbefaler også skånsomt forarbejdede olier.

    Radiodoktoren og læge Carsten Vagn Hansen har flere gange advaret folk imod at bruge margariner, da han mener, at de er sundhedsskadelige.

    DET-ernæringsterapeut og biopat Frede Damgaard er imod blandingsprodukter som Kærgården og flere margariner, da han mener, at disse fedtstoffer har været igennem en alt for hård industriel proces. Måske er det Frede, der kaldte Kærgården for Kirkegården. Det kan jeg ikke huske.

    Fødevarestyrelsen skriver i forbindelse med dens kostråd ordret: " Skær ned på dit forbrug af mættet fedt. Vælg planteolier fx rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine ".

    Læge Peter Marckmann, der har beskæftiget sig meget med ernæring, har skrevet et læserbrev i avisen Politiken om dette. Han er meget skeptisk overfor Arne Astrups meninger i Bitz og Frisk Tv-program på DR fra 2013.

    Så der ha været - og er stadig - et hav af meninger, som strittede i hver sin retning.

    Venlig hilsen
    Jan Hervig Nielsen
    Ideudvikler
    Projekt Smørhul
    (og Projekt Trafiksikkerhed)
     
    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.
  7. Hej.
    BIO-MULTI FRA PHARMA NORD :
    Randy Larsen. Du henviser til BIO-MULTI fra firmaet Pharma Nord.
    Jeg synes, at Bio-Multi med vitaminer og mineraler er dårlig. Den indeholder kun 18 forskellige vitaminer, mineraler og mikronæringsstoffer ifølge hjemmesiden. Den mangler bl.a. iod og molybdæn. Jeg går efter, at der skal være mindre mængder af iod og molybdæn i multi-vitamin/mineral-piller.
    En grund til, at den - ifølge varedeklarationen - ikke indeholder iod og molybdæn kan være, at de ikke findes i de ønskede former. Jeg var nemlig i kontakt med en producent på et tidspunkt som svarede, at denne ikke kunne få iod og molybdæn i de ønskede former, så disse stoffer var ikke i denne vitamin-pille.
    Der er hele 30 mg E-vitamin i BIO MULTI. Det synes jeg er for meget. Førhen gik jeg godt nok ind for 20-30 mg i tilskud. Men så læste jeg halvdelen af Christian Gluuds review eller metaanelyse, der vist var på flere hundrede sider. Og siden tog jeg kontakt med ham. Han svarede mig, at det ikke kan udelukkes, at selv små mængder E-vitamin via tilskud er skadelig
    Det er ikke alle, der er enige med Christian Gluud. OG han har muligvis ikke ret. Alligevel har jeg valgt at gå ind for tilskud, der kun indeholder 10-20 mg E-vitamin.
    Der kan være E-vitamin i både multi-vitamin/mineral-piller samt kapsler eller olier med fedtsyrer af planter eller fisk. Så man bør lægge mængderne af E-vitamin i multi-piller samt tilskud af fiskeolie sammen. Det bør efter min mening ikke overstige 20 mg.

    Læge Claus Hancke har været en af hovedkræfterne bag Vitalrådet. www.vitalraadet.dk Han har også Institut For Ortomolekylær Medicin. http://www.iom.dk/ Han har vist været inde på, at hvis man får større mængder af kun en type E-vitamin, kan man komme i en slags "underskud" af andre typer E-vitamin. ( Der findes 8 typer af E-vitamin). Derfor skal man måske passe på med at få større mængder af den mest kendte type E-vitamin via tilskud.
    Susanne Bugel har arbejdet på Forskningsinstitut For Human Ernæring. Hun mener, at tilskud med selv små mængder vitaminer eller mineraler muligvis er skadelig. Om hun har ret, ved jeg ikke.
    For at være på den sikre side m.h.t. skadelig overdosering, går jeg ind for tilskud med kun 50 % af ADT af mange vitaminer og mineraler . ( ADT er myndighedernes etablerede Anbefalet Daglig Tilførsel). Det er det som jeg med et lidt misvisende men alligevel rammende ord kalder "Light"-vitaminer.
    Jeg selv skifter mellem hele 2 slags multi-piller. Den ene dag tager jeg ½ pille Apovit Extra . Næste dag tager jeg ½ pille Apovit 50 +. Jeg tager som sagt kun ½ pille pr. dag. Det svarer til kun ca. 50 % af ADT af visse vitaminer og mineraler. Jeg mener nemlig ikke, at man kan udelukke, at normale tilskud med 100 % ADT ( Anbefalet Daglig Tilskud ) kan være skyld i skadelig overdosering efter mange års brug.

    Apovit bruger måske ikke de optimale former for mineraler. Jeg supplere Apovit med "Solaray Cal-Mag 1:1 Citrat" med D og K2-vitamin.
    HJEMMESIDEN HELSEPRISER :
    Hej Jakob. Jeg kender flere af produkterne på hjemmesiden helsepriser.dk . Jeg synes, at disse er dårlige.
    God weekend til os alle.
    Venlig hilsen
    Jan Hervig Nielsen
    Ideudvikler
    Projekt Smørhul
    (og Projekt Trafiksikkerhed)

    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.
  8. Hej Mugge og VonH.

    Jeg er ikke enig med jer i, at det er dokumenteret, at man kan få dækket sit egentlige behov af vitaminer og mineraler gennem en sund og varieret kost. Derfor er det ikke sikkert, at multi-vitamin/mineral-tilskud er spild af penge.

    Modsat mener jeg heller ikke, at det er bevist, at tilskud af diverse ting gavner ens sundhed.

    Jeg er enig med jer i, at man kan nå et langt stykke af vejen ved at spise en sund og varieret kost. Kosttilskud og naturlægemidler bør og kan ikke erstatte en sund og varieret kost.

    Venlig hilsen

    Jan, Projekt S og T

  9. Hej VonH.

    Jeg ved ikke, om du er klar over det. Men der er ikke enighed om, at de mængder, som står på din guide fra Netdoktor, er de rigtige. For Vitamin C, Vitamin D og vitamin E svarer værdierne vist stort set til de nuværende ADT-værdier. (ADT er myndighedernes etablerede Anbefalet Daglig Tilførsel). Og disse værdier er ikke nødvendigvis rigtige.

    Jeg kan fortælle dig, hvad jeg stræber efter at få som TILSKUD af C-, D-, og E-vitamin.

    TILSKUD:

    Vitamin C: 120-150 mg svarende til 200-250 % af en tidligere ADT-værdi.

    Vitamin D: 10-15 m-gram svarende til 200-300 % af en tidligere ADT-værdi.

    Vitamin E: 10-20 mg svarende til 100-200 % af en tidligere eller nuværende ADT-værdi. Måsske er det sikrest at holde sig på et tilskud på kun 10 mg E-vitamin. Så risikerer man nok ikke at overdosere.

    Hvis du vælger tilskud, synes jeg, at det er bedst at starte med en bredtdækkende multi-vitamin/mineral-pille. Desværre har der - efter min mening - ikke været nogle supergode piller på det danske marked. Det var der ihvertfald ikke da jeg undersøgte det for lidt over et år siden. Man kan da håbe, at der er kommet bedre produkter på markedet siden da.

    Venlig hilsen

    Jan Hervig Nielsen
    Ideudvikler
    Projekt Smørhul
    (og Projekt Trafiksikkerhed)

    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.

  10. Hej.

    Så har jeg været hjemme og tjekke min Eskimo 3 fiskeolie.

    5 små kapsler af eskimo 3 indeholder:

    E-vitamin: 7,5 mg

    EPA: ca. 450 mg

    DHA: ca. 300 mg

    Anddre n-3-fedtsyrer: ca. 200 mg

    Det er altså kun cirka-mængder, da oplysningerne er spaarsomme.

    Kender i Peroxid, anisidin og totox-tal for Lysi-olien og de andre olier?

    Venlig hilsen

    Jan, Projekt S og T

  11. Hej.

    Jeg har igennem tiden været i kontakt med flere producenter af fiskeolie-kapsler for at få oplyst deres værdier for peroxid-, anisidin og derved totox-tallet.
    Så må man blot håbe, at producenterne ikke har løjet om deres værdier eller pyntet på sandheden..

    Jeg har også været i kontakt med Charlotte Jacobsen, der var relevant i forbindelse med den eller de udsendelser på DR om harsk fiskeolie. Hun svarede mig, at man ikke kunne konkludere særlig meget ud fra DR Tvs lille test.

    Kostvejleder Anette Harbech Olesen deltog i Drs Tv-program. Så vidt, som jeg husker , svarede hun mig også, at testen var for lille til, at man kunne drage mange og store konklusioner. Det er ihvertfald sådan, at jeg husker hendes svar.

    Anette har været - og er vist stadig - meget positiv overfor produktet Eskimo 3. Jeg tager 5 små kapsler af disse hver dag, da det giver en god mængde af n-3-fedtsyrerne EPA og DHA. Og da den ikke er op-koncentreret, giver den vel også en mængde andre fedtsyrer, som fjernes i opkoncentrerede olier. Nogle af disse fedtsyrer kan måske være sunde at få som tilskud. Det har jeg dog ikke meget viden om.

    På baggrund af TV-udsendelserne på DR samt kontakt til producenten har jeg af og til også taget "Matas Fiskeolie"-kapsler. Disse er vist opkoncenterede.

    Jeg har ikke flere kaplser af Matas egen fiskeolie. Så jeg ved ikke n-3-mængden og prisen.
    Når jeg kommer hjem, kan jeg finde ud af mængder i 5 små Eskimo 3 - kapsler.
    Jeg tjener ingen penge på, at nævne disse produkter. Og jeg ved heller ikke, hvor gode de er.
    Jeg tror, at jeg fremover vælger Eskimo 3, der ikke er op-koncentreret. Derved dropper jeg "Matas Fiskeolie"-kapsler, der vist er opkoncenteret. Jeg vil nemlig gerne have de fedtsyrer, som man plejer at fjerne ved op-koncentreringen.
    VEGETARER og VEGANERE kan måske tage den alge-olie, der er på det danske marked.
    Andre kan vælge krill eller sæl. Jeg ved dog ikke, om sælolie stadig er på markedet.
    Jeg synes dog, at det i den grad skal understreges, at der gennem årene måske er lavet langt mere forskning på fiskeolie end på krill- og algeolie. ( Hvor meget forskning, der er lavet på sælolie, ved jeg ikke).
    Der er derfor ikke 100 % sikkert, at der er præcis samme virkning og eventuelle bivirkninger ved indtagelse af krill, alge eller sæl som ved indtagelse af fiskeolie. Derfor tør jeg ikke tage andet end fiskeolie.
    God weekend til os alle - og det med eller uden fiskeolie.

    Venlig hilsen

    Jan Hervig Nielsen
    Ideudvikler
    Projekt Smørhul
    (og Projekt Trafiksikkerhed)

    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.
  12. Hej.

    Coca Cola Zero indeholder også aspartam. Så det er et populært sødestof.

    Retchen, tak for dit spændende svar. Jeg kendte godt artiklen fra www.videnskab.dk . Vi var nogle personer, som tidligere har diskuteret artiklen på Videnskab.dk. Der er nemlig mulighed for debat under de fleste af de artikler, som findes på Videnskab.dk Jeg synes, at den har mange spændende artikler og debat-tråde.

    WannaBeTri. Jeg er nok enig med Arcus i, at det endnu ikke er bevist, at aspartam er skadeligt. Her tænker jeg på, hvis man indtager det i normale mængder.

    Dog har jeg set en film om aspartam, som snakker om hjernekræft og andre sygdomme ved normalt forbrug af aspartam. Filmen er meget unuanceret. Men den gør, at jeg ikke tør indtage mere end 1 liter aspartam-sødet sodavand om dagen. Jeg får af og til også aspartam fra andre ting end sodavand. Efter jeg har set filmen har jeg med mere eller mindre held forsøgt at nedsætte mit sodavand-forbrug fra 1½ liter til det halve.

    Man kan se filmen på linket: http://www.youtube.com/watch?v=c0UDeydlEDM

    Filmen tager så vidt jeg husker 1½ time.

    Jeg venter i spænding på følgende: EFSA - European Food Safety Authority, som vist er en del af EU, vil som tidligere nævnt komme med en ny rapport om aspartam i maj 2013. Det bliver enormt spændende at læse rapportens konklusion.

    Linket er: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120807a.htm

    Måske kan sødestoffet eller sødestofferne fra planten Stevia bruges i nogle sodavend. Det kan dog have en bismag.

    Venlig hilsen

    Jan, Projekt S og T

  13. Hej MXO.

    Jeg har kun smugkigget på en af de andre tråde, som du deltager i. Så jeg kender dig ikke.

    Et af de sødestofferne i Pepsi Max er aspartam. Dette sødemiddel bruges også i andre "Light"-sodavand.

    I maj i år vil der komme en rapport fra et organ, der tilhører - eller er i forbindelse - med EU. Det bliver som sagt formentlig i maj. Det er nemlig blevet besluttet fra EU, at man nu igen skal kigge på forskningen vedrørende aspartam. Og her om kort tid skulle resultatet foreligge.

    Jeg vil ikke læse hele rapporten. Men jeg glæder mig meget til at læse og høre om dens konklusioner.

    Det er muligt, at jeg husker forkert. Men så vidt jeg husker, kan man kun "tillade" at drikke 4 liter sodavand med aspartam om dagen. HVis man drikker mere end dette, overskrider man nemlig den vejledende maximum-grænse for aspartam. Ret mig, hvis jeg tager fejl. Dette bygger nemlig kun på hukommelse. Og jeg kan ikke huske, om det er en "rimelig pålidelig" kilde, som jeg har det fra.

    Så hvis du drikker 5 liter Pepsi Max om dagen - og måske får lidt aspartam fra andre fødemidler - overskrider du måske maksimumgrænsen m.h.t. aspartam.

    Er der nogle herinde, der ved, hvor man kan tjekke, om 4 liter sodavand med aspartam er maksimum-grænsen? Lige nu og her kan jeg nemlig ikke komme i tanke om, hvem man skal spørge om dette.

    Førhen drak jeg det, som hedder KOMBISØDET sodavand. På restauranter og pizzeriaer bad jeg nemlig altid om 50 % sukkersødet cola og 50 % kunstig sødet "LIGHT"-sodavand. Det nedsætter sukkerindholdet med 50 %. Og det smager udmærket.

    Men efter at jeg fik konstateret sukkersyge diabetes type 2 forrige år, har jeg helt droppet KOMBISØDET sodavand. Nu drikker jeg kun "Light"-sodavand, der kun er sødet med sødestoffer. Det vil sige ingen sukker.

    Da man er i tvivl om, om apartam er usundt i almindelige mængder, har jeg nedsat mit forbrug af "Light"-sodavand fra 1½ liter til det halve.

    Jeg er ikke ekspert, men jeg vil råde dig til at nedsætte dit forbrug af Pepsi Max betydeligt. Eller jeg vil sige det på en anden måde: Jeg tør ihvertfald ikke drikke 5 liter Pepsi Max eller anden "light"-sodavand om dagen, da jeg er bange for bivirkninger.

    Jeg forstår ikke, at du har turdet drikke så store mængder.

    Venlig hilsen

    Jan Hervig Nielsen

    Ideudvikler

    Projekt Smørhul

    (og Projekt Trafiksikkerhed)

    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.

  14. Hej blazz.

    Jeg går ud fra, at du er kommet til at skrive forkert, når du kalder ham Knut T. Flytime. Mener du ikke Knut T. Flytlie ?

    Han har hjemmesiden http://www.flytlie.dk/

    På denne kan man læse, at han har Privatklinik for Biologisk Medicin.

    Han hører til gruppen af fagfolk med alternative synspunkter. Med til denne gruppe hører også følgende:

    Vitalrådet www.vitalraadet.dk

    Radiodoktoren og læge Carsten Vagn Hansen www.radiodoktoren.dk

    Kostvejleder Anette Harbech Olesen www.madforlivet.com

    For mange år siden læste jeg en bog, som Knut. T. Flytlie havde skrevet.

    Så vidt som jeg husker har han som privatperson taget MEGET høje mængder af flere vitaminer og / eller mineraler. Jeg forstår ikke, at han tør. Jeg synes, at det er alt for store mængder. Og han risikerer måske bivirkninger på grund af skadelig overdosering.

    Så jeg er personligt ikke tilhænger af de store mængder, som han nævnte i bogen.

    Iøvrigt var det meget rodet sat op, da han beskæftigede sig med nogle af mængderne. Det var meget misvisende.

    Overraskende nok har Knut T. Flytlie senere vist skrevet, at en større eller mindre del af danskerne ikke behøver tage tilskud af vitaminer og mineraler. Det er ihvertfald sådan, at jeg husker det.

    Hvad han mener i de nyeste udgavre af hans bøger, er jeg ikke klar over.

    Jeg mener, at man trods alt kan læse ham med udbytte. Man skal blot tage det med et gran salt. Og man bør efter min mening supplere det som han skriver med det som andre skriver.

    Jeg kan anbefale artiklen og tråden, som hedder "10 myter om vitaminpiller". Den er fra 2012. Den ligger på hjemmesiden Videnskab.dk . Nedenunder artiklen på Videnskab.dk er der en masse debatindlæg.

    Linket er: http://videnskab.dk/krop-sundhed/10-myter-om-vitaminpiller

    Jeg er ikke nødvendigvis enig i det, som der står i denne tråd.

    Susanne Bugel siger, at man skal passe på med ikke at få for store mængder via multi-vitamin/mineral-tilskud. Det samme siger Christian Gluud.

    Hvis man er rask, synes jeg ikke, at man skal tage vitaminer eller mineraler i mængder, der ligger over 300 % ADT. (ADT er myndighedernes etablerede Anbefalet Daglig Tilførsel). Jeg er nemlig bange for bivirkninger i form af skadelig overdoseing for an lang række af vitaminer og mineraler.

    Hvis du har lyst, kan du læse lidt i den tråd, som jeg startede sidste år. Titlen er "Multi-vitamin/mineral-piller 2012".

    Linket er: http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=59040

    Venlig hilsen

    Jan Hervig Nielsen

    Ideudvikler

    Projekt Smørhul

    (og Projekt Trafiksikkerhed)

    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.

    Subject:

  15. Hej Hard Casto.

    Jeg synes, at 3 kapsler af PurePHarma M3 indeholder for meget magnesium, zink og B6. Der er efter min mening mere ide i at nøjes med 1 eller 2 kapsler om dagen.

    På den anden hjemmeside, som du linker til, er der bl.a. PurePharma D3. I kapsel indeholder 25 m-g D-vitamin. Der skrives, at denne mængde svarer til 250 % ADT . Men det mener jeg er forkert. (ADT er myndighedernes etablerede Anbefalet Daglig Tilførsel). Hvis det var mig, ville jeg nøjes med sådan en hver anden dag.

    Men hvorfor egentlig nøjes med kun at tage D-vitamin, B6, magnesium og zink samt lidt andet? Hvorfor ikke hellere tage et bredtdækkende multi-vitamin/mineral-tilskud med 20-25 forskellige stoffer? Det mener jeg er langt bedre.

    Jeg selv tager 1 "Osforte + Multivitamin" den ene dag. Den anden dag tager jeg ½ "Livol Multi Total Voksen". Derudover tager jeg dagligt 1 kapsel af "Solaray Cal-Mag 1:1 Citrat - med vitamin D og K2". Alt dette er på ingen måde ideelt. Men hvis du gør det, behøver du ihvertfald ikke tage Pure Pharma M3 ellerPurepharma D3. Disse kan nemlig erstattes af de produkter, som jeg gør opmærksom på.

    Hvis du er frisk på en relativ lang tråd om emnet, vil jeg gøre dig opmærksom på tråden "Multi-vitamin/mineral-piller 2012". Det er en tråd, som jeg selv har startet.

    Linket er: http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=59040

    Der er efter min vurdering endnu ikke enighed om, om det er sundt, ligegyldigt eller usundt at tage multi-vitamin/mineral-tilskud. Så jeg tror ikke, at videnskaben ved nok til at kunne besvare dine spørgsmål.

    På den anden hjemmeside, som du linker til, er der fiskeolie-produktet Purepharma Omega 3.

    Jeg vil i den forbindelse gøre opmærksom på, at der i forbindelse med et "Kontant"-program på DR-TV i 2012 blev lavet en undersøgelse, som tydede på, at nogle fiskeolie-kapsler var mere eller mindre harske. Dog er undersøgelsen efter 2 fagpersoners mening for lille til, at den kan stå alene.

    Undersøgelsen er her: http://www.dr.dk/DR1/kontant/2012/11/13131610.htm

    Jeg var i kontakt med 2 fagpersoner samt en producent om dette. Kostvejleder Anette Harbech Olesen snakker utrolig positivt om fiskeolien "Eskimo 3". Men hvis vi ser på oliens stabilitet, synes jeg, at "Matas Fiskeolie" også klarer sig flot. Dog er der et enkelt dårlig resultat af "Matas Fiskeolie". Det er "Matas Fiskeolie", som jeg har valgt at bruge. Om denne så indeholder flere tungmetaller m.m. end "Eskimo 3", ved jeg intet om.

    Anette Harbech Olesen deltog i "Kontant"-udsendelsen. Derfor håber jeg, at det er i orden, at jeg sender linket til hendes hjemmeside. Her kan man nemlig gå tilbage i hendes tråd af emner og finde dem om KONTANT og fiskeolie. Der er 3-4 relevante emner/indlæg af hende om dette.

    http://www.madforlivet.com/bloggen/529-gode-tips-til-omega-3.html

    På MOL må vi gerne nævne produktnavne på multi-vitamin/mineral-tilskud. Så vidt jeg husker gælder dette også for fiskeolier.

    Godt nytår til os alle - og det med eller uden kosttilskud.

    Venlig hilsen

    Jan Hervig Nielsen

    Ideudvikler

    Projekt Smørhul

    (og Projekt Trafiksikkerhed)

    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.

  16. Hej igen. :bigsmile:

    I starten af denne tråd "anbefalede" jeg at få 200-300 % af ADT af E-vitamin via tilskud i min såkaldte "Den Gyldne Middelvej".. (ADT er myndighedernes etablerede Anbefalet Daglig Tilførsel).

    Men siden da kom Christian Gluud med flere med deres undersøgelse. (Se debat-tråden om emnet på MOL. Tråden hedder: "EXPERT. Vitaminpiller skal på recept - Hvad nu?". Linket er http://www.motion-online.dk/fora/index.php?showtopic=59212 ). Derfor en min "anbefaling" nu at man nøjes med 100-200 % ADT af E-vitamin í tilskud. Hvis man vil være endnu mere tryg, kan man nøjes med max. 150 % ADT i sit tilskud.

    Derfor har jeg droppet at tage "Livol Multi Total 50+", da denne indeholder meget E-vitamin. Jeg har istedet for fundet en anden Livol-pille; nemlig "Livol Multi Total Voksen".

    Man kan så tage ½ "Livol Multi Total Voksen" den ene dag og 1 "Osforte+ Multivitamin" den anden dag. Dette giver kun lave mængder af mange stoffer. Man kan derfor supplere med nogle andre piller, dersom man ønsker større mængder af visse vitaminer og/eller mineraler. Det har jeg selv tænkt mig at gøre.

    Jeg vil nu fortælle lidt om nogle mineraler eller stoffer, som man ifølge varedeklarationerne sjældent har set i multi-vitamin/mineral-piller.

    1. KALIUM:

    Igennem årene har det været sjældent, at man er stødt på kalium i varedeklarationerne. For mange år siden havde pillen Maximum kalium i sig. Men det var så lidt, at det efter min mening var uden betydning. Idag indeholder Maximum en del mere kalium.

    Grunden til, at det sjældent ses i disse piller, kan være, at der muligvis skal MEGETstore mængder i pillen, førend at det har betydning. Og det kan være svært, da det så kan knibe med pladsen.

    2. VANADIUM / GERMANIUM:

    Disse 2 stoffer ses sjældent i multi-vitamin/mineral-piller, hvis man nærlæser varedeklarationerne.

    Begge disse har været i multi-pillen Omnimin. Men nu er der vist kun et af disse stoffer i denne (?). Hvorfor der - ifølge varedeklarationen - ikke længere er begge stoffer i Omnimin, ved jeg ikke.

    Om det er godt med disse 2 stoffer i vores Multi-piller, har jeg ikke viden nok til at vurdere.

    3. BOR:

    Ifølge varedeklarationerne er det sjældent i pillerne. Så vidt jeg husker, er det stort set kun Omnimin, som indeholder dette.

    Men måske indeholder et eller flere vitaminer bor. Det er jeg ikke klar over.

    God jul til os alle - når vi når så vidt. :bigsmile:

    Venlig hilsen

    Jan, Projekt S og T

  17. Hej. :4smartass:

    Jeg mener, at alt - undtagen hashkager (hihi) - kan indgå i en sund kost. Hvis man kun spiser en lille mænge af en "usund" vare - og den øvrige kost er sammensat sundt - har man en sund levevis m.h.t. ernæringen.

    Om de nævnte bar er "sunde" eller "usunde", vil jeg ikke udtale mig om.

    Men det er helt sikkert, at jeg vil prøve dem. Jeg fik nemlig konstateret sukkersyge diabetes type 2 sidste år. Så jeg er på jagt efter sådanne bar med kun lidt sukker i.

    Der findes et andet mærke af bar. Mærket indeholder en bar med chokoladesmag, en med jordbærsmag og en med karamelsmag. De smager fint. Disse indeholde kun lidt sukker. Desværre koster de 10,50 kr per styk.

    Jeg vil ikke fortælle, hvad mærket hedder her, da det må vi vist ikke.

    Venlig hilsen

    Jan Hervig Nielsen

    Ideudvikler

    Projekt Smørhul

    (og Projekt Trafiksikkerhed)

    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.

  18. Hej igen.

    Læge Jerk W. Langer har klaget til mig over, at jeg skriver, at jeg har været i kontakt med ham.

    Nu han skriver det, kan jeg godt se, at jeg har formuleret mig forkert. Det, som jeg mente, var, at jeg har haft skrevet til ham. Og så har jeg set ham skrive om emnet andetsteds. Men det, som han skrev, var jo ikke et direkte svar til mig.

    Jeg skulle derfor have formuleret mig anderledes. Undskyld.

    Jeg vil prøve at rette det de steder, hvor det er muligt.

    venlig hilsen

    Jan, Projekt S og T

  19. Hej Ivan Hansen.

    Jeg har læst dit spændende indlæg.

    Det er ikke altid, at jeg fravælger videnskabelige fagartikler. F.eks er jeg ved at læse den store undersøgelse, som Christian Gluud har været med til at lave. Den er på tæt ved 200 sider.

    Men ofte fravælger jeg sådanne artikler.

    Det gør jeg af en grund; nemlig, at jeg må prioritere min tid.

    Jeg tror, at man kan få "skaffet" sig lige så meget god og brugbar viden ved at bennytte sig af "mine# metoder, som ved at benytte sig af Medline/Pubmed og Cochrane.

    Mine metoder er f.eks NNR-bogen, som dog er forældet nu, samt at kontakte fagfolk, råd, instituutter og styrelser. I forbindelse med denne tråds emne har jeg været i kontakt med vistnok 11 af disse.

    Venlig hilsen

    Jan, Projekt S og T

  20. Hej.

    Olien i tun er måske en olie, der indeholder "for mange" n-6-fedtsyrer i forhold til n-3. Men da tunen i sig selv - måske - giver dig en betydelig del n-3, gør det måske ikke så meget.

    Jeg kan ikke lige huske, hvor mange n-3-fedtsyrer af typerne EPA og DHA, der er i tun.

    Venlig hilsen

    Jan Hervig Nielsen

    Ideudvikler

    Projekt Smørhul

    (og Projekt Trafiksikkerhed)

    Projekterne er 2 afslappede fritidsforetagender uden økonomiske interesser. For mange år siden har jeg læst anatomi (bl.a. bevægeapparatet), fysiologi, biokemi, sygdomslære, ernæring og lært alternativ behandling. Det meste på næsten bachelor-niveau. Jeg benytter mig ikke mere af Medline/Pubmed og Cochrane, som nogle fagfolk bruger. "Kostvejledningen" er rettet mod 20-60 årige personer, der ikke dyrker meget sport.

  21. Hej.

    Mit overstående indlæg blev skrevet med småt. Her er bogstaverne i den rigtigt størrelse.

    Jeg har været i kontakt med alle de personer, der skrives om herunder.

    1. LÆGE JERK W. LANGER:

    Jeg har været i kontakt med læge Jerk .W. Langer. Han skriver, at en almindelig multi-vitamin/mineral-pille er uskadelig. Det må jo så kunne oversættes til, at han mener, at 100 % ADT af A-vitamin og E-vitamin er uskadeligt.

    Hans hjemmeside er www.jerk.dk

    2. PER BRÆNDGAARD MIKKELSEN:

    Per Brændgård Mikkelsen er cand. scient. i human ernæring. Jeg kender ham fra, da jeg var i praktik på Forskningsinstitut For Human Ernæring på KVL-Landbohøjskolen. Der var jeg i praktik under ham.

    Jeg skrev også til ham. Men han har ikke svaret mig endnu. Men han har skrevet om emnet på hans hjemmeside. Han har nemlig skrevet en klumme under overskriften "De tre farlige vitaminer i kosttilskud: A-vitamin, E-vitamin og beta-karoten". Denne kan man let finde på hans hjemmeside. Man må bære over med, at man kommer til hjemmesiden for ugebladet Femina. Det er der, at han skriver den.

    Hans hjemmeside er www. perbraendgaard.com eller http://perbraendgaard.com/

    Hvis man vil direkte frem til Pers klumme i Femina, skal man bruge følgende link: http://www.femina.dk...-vitaminer.aspx

    3. CHRISTIAN GLUUD:

    Christian Gluud er en af personerne bag den store undersøgelse, som tråden handler om. Han har givet mig nogle spændende svar.

    Han siger, at man endnu ikke ved, om 100 % ADT af betacaroten, A- og E-vitamin er skadleigt eller ej. Men noget tyder på, at det er. ADT er myndighedernes etablerede Anbefalet Daglig Tilførsel.

    Han er meget skeptisk m.h.t. et tilskud på 100 % ADT af E-vitamin. Derfor er han selvfølgelig også meget skeptisk m.h.t. et tilskud på 200 % ADT af E-vitamin. Denne mængde er ellers realistisk via 100 % ADT fra en multi-vitamin/mineral-pille og op til 100 % ADT fra tilskud af fiskeolie.

    Han siger, at man endnu ikke ved, om 100 % ADT af C- vitamin og selen er uskadeligt.

    Vebnlig hilsen

    Jan Projekt S og T

  22. Hej igen.

    A. GRUNDE TIL NEGATIVE RESULTATER:

    Som sagt er jeg ved at læse den meget store metaanelyse, som Christian Gluud har været med til at lave. Den handler bl.a. om betacaroten, A- og E-vvitamin, som kan indgå i ANTIOXIDANT-FORSVARET.

    I denne er jeg stødt på følgende i undersøgelsen:

    I en eller flere af de små undersøgelser er der brugt syntetisk E-vitamin.

    Ligeledes er betacaroten, A-vitamin eller E-vitamin ikke altid blevet suppleret med en understøttende multi-vitamin/mineral-pille.

    Og nogle gange er det ikke alle antioxidanterne, der bruges i tilskuddet.

    Disse ting kan måske være med til at give et negativt resultat af de nævnte stoffer.

    B. MISINFORMATION FRA NUTRACEUTISK INDUSTRI:

    Marie Hammer skriver på vegne af Nutraceutisk Industri, DI Fødevarer. Hun har lavet en reaktion på den føromtalte metaanelyse. Denne reaktion kan ses på en eller flere producenters hjemmesider.

    Hun skriver ordret: "Rigshospitalets undersøgelse har desuden intet med kosttilskud at gøre. De testede doser er så høje, at produkterne klassificeres som lægemidler".

    Dette passer ikke. Det er forkert. I nogle af undersøgelserne er mængderne ganske rigtigt høje. Men ikke i alle. Marie og jeg har derfor diskuteret dette.

    C. ARTIKEL FRA HELSE:

    Jeg er blevet kraftigt kritiseret af 2-3 deltageere på et andet debatforum for at tage følgende artikel med. Og jeg har da også selv nogle indvendinger mod nogle af de ting, som står i denne.

    Men jeg har alligevel valgt at tage den med. Her er linket:

    http://www.helse.dk/helsedebatten/fortsaet-trygt-med-din-vitaminpille/

    Det er Helse, som henviser til denne artikel på Helsedebatten. Helse er et blad og en hjemmeside. Førhen var den ikke kendt for at være speciel positiv overfor kosttilskud.

    Venlig hilsen

    Jan, Projekt S og T