MLM

Medlemmer
  • Posts

    1
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by MLM

  1. Jeg kender ikke så meget til vægtvogterne, men har fulgt vægtkonsulenterne i en periode. Jeg tabte mig helt enormt, og blev mæt (proppet) af al den mad, man skulle spise.

    Der er imidlertid et STORT men. Hvis man har en tendens til at blive besat af tanker om mad, vægttab og kontrol, evt. erstattet med kontroltab og overdreven spisning i perioder (dvs. hvis man har bare lidt tendens til at opføre sig spiseforstyrret), som rigtig mange af de mennesker, der tilmelder sig vægtvogterne og vægtkonsulenterne lader til at have, så er det en rigtig, rigtig dårlig ide at begynde på disse programmer.

    Jeg var selv meget optaget af vægttab, da jeg startede, og vægtkonsulenterne fik virkelig sat skub i spiseforstyrrelsen, fordi det hele er så kontrolleret, at selv de mindste fejltrin er katastrofer. Jeg er efterfølgende blevet behandlet for spiseforstyrrelsen, og behandlerne sagde, at de havde rigtig dårlige erfaringer med vægtkonsulenterne.

    Vægtkonsulenternes program bygger på et reduceret kalorieindtg, men når man føler sig fyldt, skyldes det, at man spiser så meget grønt (600-1000g pr. dag + 4 stk. frugt) og så meget protein. Kroppen lader sig imidlertid ikke narre, men reagerer fysisk og psykisk på det lave kalorieindtag. Fysisk taber man sig ca. 1 kg om ugen, og psykisk bliver man besat af mad. Den sidste effekt nævnes ikke ofte i junglen af slankeoplysninger, men flere studier viser, at overdreven optagethed af mad og vægt følger af energiunderskud. Ved et bestemt studie udsatte man en gruppe fysisk og psykisk sunde og raske (men formentlig overvægtige?) mænd for streng diæt i et halvt års tid. De fleste af dem blev besatte af mad og vægt, endda så meget at mange af dem uddannede sig indenfor ernærings- og sundhedsindustrien efterfølgende!!! Jeg har desværre ikke referencen her.

    En yderligere effekt er typisk, at når den kraftige kontrol med mad og vægt stoppes, når kuren ophører, så reagerer krop og psyke ved at spise alt for meget af alle de forbudte ting. Da jeg stoppede hos vægtkonsulenterne, spiste jeg oceaner af brød og pasta (for ikke at nævne slik og kage), og troede, at dette skyldtes manglende selvdisciplin. Imidlertid er det kroppens naturlige reaktion på en for restriktiv diæt, også selvom man stadig er overvægtig. Derfor tog jeg relativt hurtigt de tabte kilo på.

    Vægtkonsulenterne siger, at man, når man har tabt det hele, skal fortsætte med nogenlunde de samme madvaner, blot med ca. 2000 kJ mere om dagen. Men hvem gider blive ved med at stege i balsamico og spise snydedesserter bestånde af græsk yoghurt med sødemiddel? :-) Man lærer netop ikke at klare sig med at spise normale mængder af normale fødevarer, fordi man skal veje al sin mad, og derfor ryger man tilbage, når programmet sluttes.

    Vægtvogterne er ikke helt så restriktive, men selve ideen om, at man skal gå og holde regnskab, kan stadig være udløsende for en spiseforstyrelse.

    En langt bedre ide er det derfor at lære (og huske) at spise sunde måltider, mellemmåltider og dyrke (ikke overdreven) motion. Ændring af vaner er svært, og en diætist kan hjælpe med at give praktiske råd, som ikke er for restriktive. Det vigtigste at huske er, at man ikke forbyder sig selv bare lidt af det gode liv... ;-)

    Summa summarum: Hold dig fra vægtkonsulenterne, med mindre du er helt sikker på, at du ikke har tendens til at blive overdrevent optaget af mad, udseende og vægt. Kroppens reaktion på sult kan få dig til at blive det alligevel. Nogenlunde det samme gælder formentlig for vægtvogterne. Det er dog positivt,at de ikke forbyder folk at spise lidt søde sager og alkohol... Hvis man en uge ikke havde tabt sig hos vægtkonsulenterne, fik man typisk at vide, at det var fordi man havde drukket et enkelt glas rødvin eller spist et stykke chokolade!!!

    Lær i stedet at spise sundt, dyrke motion og tabe dig langsomt... det virker faktisk, men det kan godt kræve lidt hjælp fra f.eks. en diætist, uanset hvad alle de kloge hoveder her på siden siger. Jeg vidste alt om kost og ernæring, men det er diætistens praktiske råd, der har hjulpet mig til at tabe mig på langt sigt ;-)