martin kreutzer Posted November 22, 2003 Report Share Posted November 22, 2003 Hej Jeg sidder netop og studerer litteraturen på området for at finde ud af hvad der egentlig bør karakterisere den perfekte energibar til udholdenhedstræning. Lad os se bort fra energidrik, shots og smørrebrød, men i stedet vurdere en bar der kan tages med i baglommen, fx på mountainbiketuren. Hvad bør den ideelt set indeholde ud fra et ernæringssynspunkt? Traditionelt siger man: Masser af kulhydrat. Men undersøgelser indikerer at protein i baren kan fremme kulhydratoptagelsen, koncentrationsevnen og evt. tjene som muskelbevarende brændstof. Eller evt. fremme restitutionen efter træning. Og hvad med fedtindholdet - bør det være mindst muligt? Og fibre bandlyst? Ser man på markedets barer er filosofien ret forskellig: Maxim: Fed og kulhydratrig High5: Proteinfattig, fiberfattig, fedtfattig (hvis den ikke har chokoladeovertræk) Powerbar: Meget proteinrig, minimum af mættede fedtsyrer. Hvad siger i: Hvordan bør den perfekte bar være sammensat? Hilsen Martin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morten Z Posted November 23, 2003 Report Share Posted November 23, 2003 Jeg vil foretrække at baren indeholder noget protein. De studier jeg husker viser at der er en stor omsætning af specielt de flergrenede aminosyrer (BCAA) når glykogendepoterne er udtømte. I dette tilfælde kan supplementering med BCAA have en præstationsfremmende effekt, som dog er totalt fraværende såfremt der ikke er et glykogenproblem. Da baren nok bør have et højt indhold af kulhydrat kan man sige at man løser problemet ad den vej - men så alligevel ikke. Fordi hvis træningen er hård nok vil fibrene blive glykogentømte uanset at blodsukkeret bliver holdt oppe. Det vil derfor være rimeligt at tilbyde cellerne ekstra aminosyrer til den umiddelbare restitution.Jeg vil foretrække at baren indeholde både simple sukkerarter og glukosepolymerer.Baren må også gerne indeholde nogle få gram fedt af den rigtige slags. Sundhedsmæssigt og energimæssigt er det en fordel og jeg tror ikke at så lille mængde sænker mavetømningshastigheden.Jeg vil ikke tilsætte fibre medmindre der er tale om en decideret slankebar, da disse sænker optagelseshastigheden af de andre ting.Jeg vil ikke lave baren for sød. En fejl mange producenter gør for at give forbrugeren en umiddelbar "sød" oplevelse, men på længere sigt bliver søde barer kvalme.Et bud? I vægtprocent: 10 % fedt, 20 % protein og 70 % kulhydrat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martin kreutzer Posted November 23, 2003 Author Report Share Posted November 23, 2003 interessante betragtninger, Morten. Om end 10 gram fedt pr. 100 g forekommer mig ret højt ret højt. Og en proteinmængde på 20 g er ligeledes ret høj. Ingen af markedets barer kommer i nærheden af din fordeling, men Powerbar (15 g protein, 65 g kulhydrat, 3,1 g fedt) er lidt derhen af bortset fra fedtet, modsat High5, Maxim og Leppin, der kører den proteinfattige stil. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted November 23, 2003 Report Share Posted November 23, 2003 Martin- Morten snakker % du snakker g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morten Z Posted November 23, 2003 Report Share Posted November 23, 2003 Stubbe -> i det her tilfælde er det jo det samme (vægtprocent og gram pr. 100 gram)Martin -> Ja, det er et ret radikalt forslag, men jeg tror at vi i de nærmeste år vil se flere studier der sætter spørgsmålstegn ved om man altid ensidigt skal supplere med kulhydrat. En mixed bar sigter mere mod at være et helhedstilskud fremfor at være en målrettet kulhydrat bar som måske er et overkill ift. det reelle kulhydratproblem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tr0lle Posted November 23, 2003 Report Share Posted November 23, 2003 Stubbe:Martin- Morten snakker % du snakker g.Du har muligvis misforstået Morten Z's sidste linjer, han skriver:I vægtprocent: 10 % fedt, 20 % protein og 70 % kulhydratmartin kreuzer skriver:Om end 10 gram fedt pr. 100 g forekommer mig ret højt ret højtHan snakker altså om X antal gram per 100 gram, hvilket er det samme som en vægtmæssig procentangivelse. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tr0lle Posted November 23, 2003 Report Share Posted November 23, 2003 ...Ups, var lidt for langsom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stubbe Posted November 23, 2003 Report Share Posted November 23, 2003 Jeps, jeg havde ikke læst det godt nok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plarto Posted November 23, 2003 Report Share Posted November 23, 2003 Nogen der kender til færdige barer der lever op til de angivne fordelingsprocenter? Eller en opskrift? Der er en opskrift i "opskriftstråden", men jeg kan ikke lige regne ud hvor meget fedt, kulhydrat, protein der er i det.MvhRasmus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martin kreutzer Posted November 23, 2003 Author Report Share Posted November 23, 2003 Helt i orden :-). Om end vi for at være helt korrekte bør diskutere den optimale fordeling af næringsstofferne (i og med at der er ca. 10% vand i en normal energibar). I givet fald skulle Mortens og mine fordelinger være ca. 10% lavere. Anyway, jeg tror du har ret Morten. Og de ultraløbere jeg har diskuteret konkurrencekost med er faktisk tilhængere af en rimelig repræsentation af de tre næringsstoffer. Særligt protein har deres fokus, men også fedt (nogle af deres forklaringer er dog ganske uvidenskabelige, men ikke desto mindre interessante).m Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.